Hajnali ​kettő 1 csillagozás

Just Béla: Hajnali kettő

Just Béla (1906-1954) regénye a lelki élet keresztútját rajzolja elénk. Főszereplő trappista szerzetesek, akik a legszigorúbb rendi szabályok szerint élik mindennapi életüket. Nyolcszáz éves kolostoruk, Tamié – valahol a francia Alpokban, közel az olasz határhoz – szinte menedékké, „belső várkastéllyá” nő a regényben. Furcsa mód azonban, épp egy romantikusnak induló szerelem szálai kötik a külvilághoz, mely szálakat egy, a kolostorba újonnan érkezett Idegen sző és bogoz ébredő hivatása és a szerelem jelenvalósága között…
A regény központi gondolatát aligha fogalmazhatnánk meg jobban Léon Bloy szavainál: „Ezen a világon nincs más szomorúság, csak az, hogy nem vagyunk szentek.”
„… folytatják a munkát, testük szinte ráhajlik a földre, mely rövidesen őket is befogadja kegyes öleléssel. Nem néznek soha az égre, mert az eget szívükben hordják…”

>!
Szent István Társulat, Budapest, 1989
138 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633604532
>!
Révai, Budapest, 1937
228 oldal

Kívánságlistára tette 1


Népszerű idézetek

>!
Jesper_Olsen 

az igazi hősiesség nem abban áll, ha elmenekülünk az élettől, hanem ha vállaljuk minden szürkeségével, középszerűségével és kikerülhetetlen szenvedésével.

52. oldal

>!
Jesper_Olsen 

az igazság mindig kegyetlen, főleg ha attól jön, akit szeretünk.

125. oldal

>!
Jesper_Olsen 

csak a vágy tud mindent leküzdeni és célhoz vinni: a kutató vágya az ismeretlen, homályosan sejtett világrész után, a szerelmes égető, nyugtalanító vágya, mely mint valami piros virág szökken a magasba, és a szent hideg kíméletlen vágya a Fény után.

8. oldal

>!
Jesper_Olsen 

bármit is gondoljon a nyárspolgár és az ostoba ember, kétségtelen, hogy a nagyálmú, nyugtalan kalandor mindenkinél közelebb áll a szenthez. Mindkettő kicsinynek érzi a földrészt, ahová sorsa vetette, s lemondva a polgári boldogságról, valami más után vágyik.

41. oldal

>!
Jesper_Olsen 

Ezen a világon nincs más szomorúság, csak az, hogy nem vagyunk szentek” – mondja Léon Bloy…

50. oldal

>!
Jesper_Olsen 

az emberek azért szeretnek turkálni más életében, mert félnek önmaguktól és nincs bátorságuk saját lelkük mélyére nézni. Olyanok, mint a gyáva, aki fütyörész a sötétben, vagy önmagával beszél, hogy ne hallja szívének dobogását. Azt hiszik, ha más titkát kikémlelték és idegen életek rákos daganataira rátették kezüket, megoldották saját életük problémáit s mindent elintéztek.

51. oldal

>!
Jesper_Olsen 

Az utazások, tájak, idegen országok? Csak arra jók, hogy kisebbnek érezzük a földet és a végtelen felé vágyódjunk. Határtalan kíváncsisággal indultam mindig idegen tájak felé, de csak kettőben nem csalódtam: amit az Isten alkotott és amit az ember az Istennek épített.

55. oldal

>!
Jesper_Olsen 

Csak az tudja megérteni meghatottságomat, aki maga is részt vett egyszer a kolostori esti imán és engedte, hogy az ének átfolyjon lelkén. A nyári mezők illatát, a vízesések moraját nem lehet fiolákba tölteni és elvinni ahhoz, aki csak pincéjének ablakából látja a világot.

74. oldal

>!
Jesper_Olsen 

Minél teljesebb az élet, annál kisebb távolság választja el a haláltól…

75. oldal

>!
Jesper_Olsen 

Mi az oka annak, hogy az emberek mindig mások valóságos vagy képzelt titkai után érdeklődnek s közben nem törődnek önmagukkal?

50. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kodolányi János: Boldog Margit
Ljudmila Ulickaja: Daniel Stein, tolmács
Walter M. Miller Jr.: Hozsánna néked, Leibowitz!
Emmanuil Roidisz: Johanna nőpápa
Göncz Árpád: Sarusok
Szentmihályi Szabó Péter – Pajor András: Özséb
Karl May: Feltámadás
Hász Róbert: A Vénusz vonulása
Dessewffy-Horváth Marietta: Szivárvány havasán
Láng Zsolt: Bestiárium Transylvaniae – A tűz és a víz állatai