Szelfik (A Q-ügyosztály esetei 7.) 217 csillagozás

Jussi Adler-Olsen: Szelfik

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Carl Morck és kis csapata egy régi gyilkossági ügyben nyomoz, de váratlanul kiderül, hogy esetük összefüggésben lehet egy nemrégiben elkövetett emberöléssel. Nehezíti a dolgukat, hogy Rose a múltja rémképeivel viaskodva teljesen összeroppan. Carl, Assad és Gordon minden követ megmozgat, hogy segítsen neki talpra állni. Közben egy ámokfutó szedi áldozatait Koppenhága útjain, és egyre több fiatal nő esik áldozatul cserbenhagyásos gázolásnak, egy diszkó kirablása pedig lövöldözésbe torkollik. Az sem kizárt, hogy minden mindennel összefügg. Na de hogyan? Sikerül a Q-ügyosztálynak minden szálat felgöngyölítenie? És tudnak segíteni Rosénak, mielőtt végképp elborul az elméje?

Eredeti megjelenés éve: 2016

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2020
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245156 · Fordította: Sulyok Viktória
>!
Animus, Budapest, 2017
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245156 · Fordította: Sulyok Viktória
>!
Animus, Budapest, 2017
464 oldal · ISBN: 9789633245163 · Fordította: Sulyok Viktória

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Hafez al-Assad · Carl Mørck · Rose Knudsen · Anne-Line Svendsen · Catarina Underberg Sørensen · Gordon Taylor · Lars Bjørn · Marcus Jacobsen · Michelle Hansen

Helyszínek népszerűség szerint

Dánia


Kedvencelte 13

Most olvassa 13

Várólistára tette 85

Kívánságlistára tette 79

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bla IP>!
Jussi Adler-Olsen: Szelfik

Régen olvastam ilyen jó krimit, bár biztos nem csak egy egyszerű krimit olvastam, hanem egy lélektani drámát. Talán Jussi legjobb, legátgondoltabb könyve a Q-ügyosztályról, bár az eddigiek is kiválóak voltak. Oly sokrétű cselekmény, történetszál ötvöződik, melyek végül összefonódva adnak értelmet az egésznek. S a karakterek jól kidolgozottak, megérthetőek, indítékaik valósak, hihetőek. S a hihetetlenül és összehasonlíthatatlanul az egész regényt átlengő sajátos humor, amely a könyvet szórakoztatóbbá teszi, mint a többi hasonló. Carl csapatának történései, Rose drámája sajátos adalékot jelentenek – én nagyon szurkoltam végig! Ajánlom! Kitűnő, minőségi skandináv krimi, nyári olvasmány, de nemcsak nyáron az. Olyan emberi érzések átélését teszi lehetővé a könyv olvasása, amelyek nem mindennap gazdagítják az átlagpolgár életét. S még a dán acélművek, azaz a nehézipar sorsáról is kaptunk tájékoztatást. Mi felé halad a világ?

mate55 P>!
Jussi Adler-Olsen: Szelfik

Brutális, de sajnos ez a mi világunk. A fordulatos cselekmény következtében a történet egyszerű nyomozós krimiből igazi thrillerré alakul. Nem egy amerikai sorozat világában mozgunk, ahol minden tökéletes (és ahol a mellékszereplőket is sikerül az utolsó pillanatban megmenteni), hanem a sötét, borongós és kőkemény dán valóságban. Az északi noir nagy invenciója, hogy a detektívnek magánélete is van, és nem csak oly módon, ahogyan a sok szempontból műfaji előzménynek számító hard boiled krimik nyomozóinak. Itt már nem az amerikai noir-mitológia többé vagy kevésbé alkoholista, érdes modorú kívülállóiról van szó. A szürreális, nyers, depresszív és fagyos légkör kiegészítő elemeként e mű esetében is kötelező kellék. De a Q ügyosztály eseteihez edzett olvasóiként már sejtjük, hogy a társadalmi kontextus legfentebb táptalaja lehet a változatos módokon elkövetett bűntényeknek. Hiteles tud maradni s a hangulat pedig egyedi(en sötét), gyakorlatilag mindig emlékezetes karaktereket felvonultat, és ami különösen szembetűnő: előszeretettel reflektál aktuális, vagy akut társadalmi problémákra, feszültségekre, ily módon pedig nemcsak krimiként érdekes. Szorítok is a főszereplőinkért, mert végül is, minden hibájuk ellenére (vagy pont azok miatt) a szívembe zártam őket. Mert Morck, Assad és Rose karakterei páratlanok. A három teljesen eltérő habitusú és lelkivilágú nyomozó érzelmileg rapszodikusan hullámzó kapcsolata felejthetetlen élménnyé varázsolja ezt a borongós és megrendítő skandináv krimit.

1 hozzászólás
Kawaii_vIVIv>!
Jussi Adler-Olsen: Szelfik

So-so volt ennél már jobb rész is ebben a sorozatban. Cselekmény volt bőven, arra tényleg nem lehet panasz. Dorrit/Denise kicsi korában egy édes kislány volt, akiből felnőtt korára egy undok, testéből élő nő lett. Összebarátkozik két lánnyal Jazmine és Michelle, akik vele együtt kénytelenek bemenni a munkaügyi hivatalba, mert álomállást talált nekik a „kedves” ott dolgozó hölgy. Persze tegyük hozzá, hogy két oldal van. A lányoknak se igen fűlik a foguk dolgozni, és az állások se túl jók. Ahogy kis hazánkban is lenni szokott, a végzettséghez nem kapsz ajánlatot.
A munkaügyis nőnek az agyára mennek ezek a lányok, és kifordul önmagából. spoiler
Rose pedig teljesen összeomlik és a végén megtudjuk miért….én csalódtam. Persze érthető ez is..de én valami ennél is durvább dologra számítottam.
Marcus is visszatér félig meddig annak örültem :) Sok sok gyilkosság és a vége tipikus Jussi féle befejezés.
Ami a leginkább érdekel az a szögbelövős ügy. Remélem Assad sztorija után most már tényleg az jön :)

robinson P>!
Jussi Adler-Olsen: Szelfik

Minden hibája ellenére, vagy éppen azért. Szerintem az egyik legjobb Jussitól. Persze, egészen másképp, mint a többi krimije. Jussi Adler-Olsen ismét odatette magát! A regény felépítése elég formabontó, de minden más adott: remek karakterekkel, feszültséggel, igényesen fanyar humorral, tetőponttal és kellően drámai töltettel kedveskedik az olvasóinak.
Bátran ajánlom a sorozat kedvelőinek és mindenkinek, aki tartalmas krimire vágyik, vagy szereti a skandináv krimiket.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/06/szelfik.html

8 hozzászólás
PRicsmond>!
Jussi Adler-Olsen: Szelfik

2 évet kellett rá várni, de megérte!:D Jussi visszatért ahogyan Carl, Assad és a Q-ügyosztály is. Adler-Olsen szerintem már nem tud olyan történetet írni ahol egy szálon fut a történet, muszáj egyszerre több történetszálat is belevinnie a cselekménybe, itt pedig túlszárnyalta minden várakozásomat.
Fülszöveg alapján izgultam, hogy nehogy nagy falat legyen az események összekapcsolása, és ne essen abba hibába amibe a Hajtóvadászatban, hogy sok szálon futó történetet írt, nagyon messziről indítva, kicsit el is veszett a részletekben és össze is csapta végét. Szerencsére itt nem ez történt nagyon jól megoldotta Jussi a feladatot és a sorozat egyik legösszetettebb nyomozását vetette papírra.
Utólag visszagondolva nem is baj, hogy itt nem révedtünk a sztori folyamán a múltban. Az első pár oldalon felvázolt egy csöppet sem idilli családképet ahogy a náci nagypapa dicsekszik az unokájának a háborúban elkövetett rémtetteiből. Majd nagy ugrás és már a jelenben vagyunk ahol a munkaügyis dolgozónak elege lesz az életéből, főleg a sok pláza cica primadonnából és egyszemélyes ítélőszékké válik.
Feltűnik Carl volt főnöke, Marcus Jacobsen aki egy régi ügye felderítésében kéri Carlék segítségét és most Carl nem húzza a száját a nyomozás miatt. Carl ebben a kötetben játszotta eddig az egyik legjobb szerepét, ahogy Gordon és Assad is. Carl és Assad párosa az egyik legjobb a krimik világában. A párbeszédek és a humoruk üde színfoltjai minden egyes résznek.
És itt van még Rose története ahogy megismerjük a sötét múltját, hogy miért volt nehéz élete, hogy hogyan épül le és jut az őrület határára, ami már magában is megért volna egy könyvet, de Jussi, remekül hozzádobott még egy sorozatgyilkos utáni hajszát, egy rablást, egy több éves gyilkosságot és egy ehhez hasonlót a jelenben, egyszerűen zseniálisan szőtte a eseményeket egy kerek egésszé. Kiemelkedő darabja a sorozatnak, és kezdődhet a várakozás a következő rész megjelenéséig amivel sajnos egyre közelebb jutunk a sorozat végéhez.

5 hozzászólás
Zanit>!
Jussi Adler-Olsen: Szelfik

Végre egy igazi krimi! A KRIMI! Ebben van HUMOR, nem csak szánalmas próbálkozás. (Itt nyilván nem a sorozat többi kötetére gondolok, hanem más írók könyveire.)
Ahogy pl. Gordont lefesti az író, vagy Mortent, mindig elkap a röhögés. Vagy ott vannak Assad kis elszólásai, imádom őket! :) Ebben a sorozatban mindenki egyéniség. Amióta szerelembe estem a Q-ügyosztállyal, azóta minden krimiben, sorozatban valami hasonlót keresek, nem sok sikerrel. Számomra ilyen egy tökéletes könyv, izgalmas és humoros, csak ajánlani tudom mindenkinek.

4 hozzászólás
klaratakacs P>!
Jussi Adler-Olsen: Szelfik

Kicsit rendezetlen volt, sok volt az ismétlés, otthagytunk szereplőket, vagy éppen ugyanazt a jelenetet láttuk háromszor. A sztori remek, az összefüggések is nyomozás lépéseiként következnek egymásból. A rendőrségi munka, a rendőri lét másutt sem fenékig tejfel…

Szimirza P>!
Jussi Adler-Olsen: Szelfik

Először is, az, hogy ilyen sokáig tartott az olvasás, az az én hibám, nem a könyvé! Szerintem egyik legjobb krimi, amit mostanság olvastam. Nem tudom azt mondani, hogy tökéletes és ennél nincs jobb, meg amúgy is olvasója válogatja, de nagyon, nagyon jó történet. Minden krimi rajongónak kötelező!

Hellena_Drosanne P>!
Jussi Adler-Olsen: Szelfik

Az értékelés olvasható a blogomon:
https://thedeathgoddess.blogspot.com/2021/03/jussi-adle…

Na itt aztán van minden is. Sok különálló ügy, mindegyik külön szálon, a jó ég se tudja, összefüggenek-e. A leghangsúlyosabbnak mind közül Rose szálát éreztem, emellett a tulajdonképpeni nyomozás – aminek a fő szálnak kellene lennie – is mellékvágányra terelődik. Ezen persze az sem segít, hogy ez az ügy most nem olyan, mint amelyekkel eddig a Q-ügyosztály foglalkozott. Be kell vallanom, engem is ez érdekelt a legkevésbé.

Sokkal jobban tetszett Anneli és a három buta tyúk szála (írhatnék HP-t is, nem rövidítve). Ez utóbbiak húsba vágóan igaziak – mindenki ismer egy Denise-t, Jazminét vagy Michelle-t, akinek a munka büdös, ő maga az élethez hülye, és csak arra játszik, hogy eltartsák. Tökéletesen megértettem Anneli fortyogó dühét irántuk, magam is hasonlót éreztem, amikor az ő fejezeteiket olvastam. Néha én is szívesen lecsaptam volna őket.

Rose háttértörténete pedig igen megrázó, és sajnos, ez sem áll távol a valóságtól. Ismét egy példát látunk arra, hogyan teheti tönkre egy mérgez szülő valakinek az életét. Végig szurkoltam neki, hogy vegyen jobb irányt a sorsa, a könyv közepe felé kezdtem komolyan aggódni érte.

Ez a rész nagyon sok és sokféle érzelmet váltott ki belőlem, egyfajta hullámvasút volt. De minden percét élveztem. Az előző kötethez képest ebben kevesebb elmés beszólás volt, de azért ezen is felnevettem párszor hangosan. Végre valahára megvilágosodtam az előző részek címeit illetően is – erre csak annyit tudok mondani, hogy Jussi Adler-Olsen elmegy a fenébe.

Valahogy azt is érzem, hogy ebben a kötetben kezdenek elvarródni a szereplők szálai; elkezdett közeledni a sorozat vége. Már most elönt a szomorúság, ha arra gondolok, hogy már csak három rész van hátra – ha lehet hinni az ígéreteknek. Nagyon remélem, hogy nem.

Ha még lamentálhatnék egy kicsit, talán sikerülne eldöntenem, hogy a Szelfik vagy A 64-es betegnapló a legjobb az eddig olvasottak közül, egyelőre holtversenyt hirdetek a dobogó legfelső fokára. Holnap pedig nekilátok az utolsó eddig megjelent kötetnek. Addigra elmúlik a sokkhatás.

tmezo P>!
Jussi Adler-Olsen: Szelfik

Nem vagyok elégedett, úgy éreztem belefulladok a részletekbe, a lassú és vontatott történetszálakba, a rengeteg „kitérőbe”. Ügy az ügyben + Rose.
A Rose körüli események, és amit róla megtudtam, rázott fel, és miatta olvastam tovább, mert nagyon érdekelt mi történt vele, amitől egy kicsikét kattant lett.
A jelenben zajló merényletek valahogy túl egyszerűek voltak, nem tudott izgatni, amit ezek a nők műveltek. Nem sok izgalmat nyújtott a lehetetlen és idétlen viselkedésük.
Ellenben a múlt béli ügyhöz kapcsolódás elég csavaros volt, érdekes volt a családi háttér és annak alakulása.


Népszerű idézetek

robinson P>!

– Lehet, hogy szemét, de legalább igazságos.
– Ezt meg hogy érted, Assad?
– Egyformán szemét mindenkivel.

355. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hafez al-Assad
PRicsmond>!

– Mennyi chilit tettél végül a kávéba, Assad? – érdeklődött Carl, amikor a hányás utolsó maradékát is sikerült eltüntetniük az asztalról.
Assad vállat vont.
– Nem túl sokat, de egy teljesen friss Carolina Reapert használtam.
– És az erős?
– Igen, Carl. Mint láthattad, erős.
– Bele lehet halni?
– Kötve hiszem.
Carl szája mosolyra húzódott. Mogens Iversen a jövőben nem fogja zaklatni a Q-ügyosztályt.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck · Hafez al-Assad
1 hozzászólás
PRicsmond>!

– Taníts meg szelfizni, ahogy azok a fiatal lányok csinálják a neten.
A meglepetés ellenére Carl viszonylag gyorsan összeszedte magát.
– Értem, szelfizni. Hát, Karla, elég modern nő lett belőle. Na, figyelj! ide kell kattintanod, hogy a kamera feléd forduljon, és így kell tartanod…
– Nem, nem, ezt tudom. Ezt Jesper is megmutatta. Azt mondd el, mit kell csinálnom!
Talán hangosabban kellene próbálkozni? Most már úgy ordított, hogy a legkeményebb nehézfiúk is bemajréztak volna tőle.
– Hogy mit kell csinálnod? Fordítsd magad felé a kamerát, és aztán nyomd meg a gombot!
– Jól van, felesleges ordítanod, nem vagyok süket. Csak legfontosabbat nem értem. A ruhát már az elején le kell dobnom, vagy majd csak utána?

266-267. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck
20 hozzászólás
PRicsmond>!

– Köszönöm, Gordon. – Carl Assad felé fordult. – Holnap hatkor itt találkozunk, benne vagy?
– Hát persze! Ki korán kel, szénát lel, ahogy a mondás tartja.
– Nem, Assad, ilyen mondás nem létezik, csak egy olyan , hogy ki korán kel, aranyat lel.
– Aranyat? – meredt a bozontos hajú emberke kétkedőn Carlra.
– Hát ahonnan én jövök, ott senki sem lel aranyat.

264. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck · Hafez al-Assad
robinson P>!

Amikor Michelle betöltötte a huszonhetet, hirtelen nagyon öregnek érezte magát. A huszonhat még elmegy, na de a huszonhét!

91. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Michelle Hansen
Nefi P>!

Az első igazán fájdalmas pofont akkor kapta, amikor körberöhögték, mert azt hitte, hogy az ebola egy olaszországi város, a másodikat pedig még ugyanaznap este, amikor arról beszélt, hogy a múlt fekete-fehér volt, ahogyan azt a régi filmekben is látni lehet.

180. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Michelle Hansen
>!

– Az Underberg egy német gyomorkeserű, Gordon – magyarázta meg Sorensen asszony, pedig ez az információ teljességgel haszontalan volt egy olyan férfi számára, aki annyira ritkán élt alkohollal, hogy már a borotválkozás utáni arcszesz illatától is be tudott állni.

77-78. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Catarina Underberg Sørensen · Gordon Taylor
>!

– Mi baja van Gordonnak, Carl? – dugta be a fejét Assad pár másodperc múlva. – Úgy néz ki, mint aki kísérletet látott.
Carl a fejét rázta.
– Nem kísérletet, hanem kísértetet, Assad.
– Biztos vagy benne? Kísértetet? De hát kísértetek nincsenek, mindenki tudja. Sokkal logikusabb lenne kísérlettel. A hetvenes években például nagyon ijesztő kísérleteket végeztek.

256. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck · Gordon Taylor · Hafez al-Assad
PRicsmond>!

Ez lesz az utolsó tárgyalás az ítélet kihirdetése előtt az egyik ügyükben, és vajon ki fog majd az esetet lezáró jelentéssel bajlódni? Hát persze hogy ő! Ő, aki a rutinfeladatokat teljes szívéből gyűlölte, kivéve, ha a rendszeres cigarettázásról és egy kis délutáni asztal melletti szundikálásról volt szó.

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck
3 hozzászólás
robinson P>!

– Mi a véleményed erről az ostobaságról, Assad?
A társa finoman megrázta a fejét.
– Hát, Carl, ennyi erővel azt is kérdezhetted volna, miért olyan nagy a teve patája.

116. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck · Hafez al-Assad

A sorozat következő kötete

A Q-ügyosztály esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Sienna Cole: Elmejáték
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
Guillaume Musso: Holnap
Robert Galbraith: Halálos fehér
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
James Patterson – J.D. Barker: A madártollas gyilkosságok
Sharon Bolton: Halj meg kétszer!