77. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Palackposta (A Q-ügyosztály esetei 3.) 354 csillagozás

Jussi Adler-Olsen: Palackposta

2009-et írunk. Skóciában egy palackba zárt üzenetet sodor partra a tenger. A foszladozó papíron már alig olvashatók a vérrel írt sorok, amelyben egy testvérpár kér segítséget. A vizsgálódó helyi rendőrök kiderítik, hogy a palackot Dániában dobták vízbe, 1996-ban. Így kerül az ügy a koppenhágai rendőrség döglött aktákkal foglalkozó osztályára, azaz Carl Mørck nyomozó asztalára. Carl, valamint segítői, Assad és Rose gyorsan rájönnek arra, hogy a levelet egy bizonyos Poul Holt írta, akit öccsével együtt raboltak el tizenhárom évvel ezelőtt, ám az eltűnésüket annak idején nem jelentették. De élnek, élhetnek-e még, s ha igen, vajon hol?

Eredeti megjelenés éve: 2009

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2019
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241202 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2016
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241202 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2014
444 oldal · ISBN: 9789633242025 · Fordította: Torma Péter

1 további kiadás


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Carl Mørck · Hafez al-Assad · Rose Knudsen · Morten Holland · Yrsa Knudsen


Kedvencelte 29

Most olvassa 18

Várólistára tette 151

Kívánságlistára tette 131

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Bla I
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

Kitűnő krimi, ahogy a Q-ügyosztály eddigi két története is. Nem éreztem vontatottnak, vagy lassúnak ki volt dekázva pontosan a történet sebessége. Még a végén kiderül, hogy Assad titkosrendőr volt valahol. valamikor, s Carl-nak megnagyon szurkoltam, hogy alakuljanak a dolgok Monával. Van még idő, hogy néhány további izgis történetet olvashassunk róluk. Adler-Olsen nagyon megnyerő könyveket ír kitűnő stílusban. Ajánlom!

2 hozzászólás
>!
Kawaii_vIVIv
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

Eddig ez a rész az aboszlút kedvenc idáig. Egy gyilkos aki gyerekeket rabol el párban, az egyiket megöli a másikat szabadon engedi ha megkapja a váltságdíjat, de a család nem beszélhet senkinek erről mert akkor a többi gyerek is veszélyben van. Hány éven keresztül tett szörnyűségeket a tettes, már belegondolni is borzasztó. Az egyik fiúnak sikerül egy palackpostát útjára bocsájtani, ami késve, de végül eljut Carl-hoz és kis csapatához. Innentől kezdve indul a hajsza a gyilkos után. spoiler, Nagyon feszült voltam mint olvasó, hogy időben elkapják a rohadékot. Idegörlő volt ez a rész, komolyan. Nemhiába jók ezek a skandináv krimik.

5 hozzászólás
>!
RosszQtya P
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

Pazar könyv volt. Ha valamit nagyon tudnak a Skandinávok, akkor az a Heavy Metal és a krimiírás. Mind hangulatában, mind történetvezetésében nagyszerűen lett összerakva ez a történet. Abszolút méltó helye van az első kettő mellett.Jöhet a következő rész.

9 hozzászólás
>!
Csoszi
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

Azt a mindenségit! Nagyon durva volt ez a történet, és szerintem a sorozat eddigi legjobb része. Nem tudom, mikor fordult elő velem utoljára, hogy egy krimit ilyen óriási feszültségben olvastam. Végig fenntartotta az érdeklődésemet, és kétségeim sem voltak afelől, hogy a gyilkos egy beteg, gátlástalan, pszichopata állat. Izgultam az elrabolt gyerekekért, átéreztem a szülők félelmét, és szurkoltam, hogy Carl és az asszisztensei, Assad és Rose találjanak olyan nyomot, amin elindulhatnak, és közelebb kerülhetnek a megoldáshoz. Ezután a könyv után valami könnyed kis limonádéra vágyom.

>!
Animus, Budapest, 2013
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241202 · Fordította: Torma Péter
3 hozzászólás
>!
bokrichard
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

Nos, az előző kötet értékeléséhez: hangulat, hangulat, hangulat. Minden ettől függ nálam, és belegondolva az a könyv is nagyszerű. Ha az első két könyvvel együtt veszem, akkor tömören: 1. brutális, 2. brutálisabb 3. legbrutálisabb! Az egyik ismerősöm nagy rajongója a krimiknek, a viszonylag érzékeny, mindenbe beleélő lelke azonban Nesbo- nél azt mondta elég. Nos, ezt neki semmi esetre sem ajánlom, mert ez üt, és kegyetlenül csípi a lelket, mint a habanero. Igazi szadista sorozatgyilkos, aki nem rejtegeti magát úgy az olvasók előtt, megismerjük a lélektant. Brutális, fanatizmust nem mellőző tettek a lapokon. Mindezek mellett a mellékszálak is figyelembe veendők: a tűzesetek, a szereplőink magánéleti problémái, melyek azért érdekes, és sokszor meglepően vicces dialógusokba torkollnak. Hiába, kell a komolyság mellett az irónia, a cinikus hang, mely lágyítja az egészet. Mindenképp a legjobb volt, a legakciódúsabb, és ezután nem hagyom ki a többit sem!

2 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

A Q-ügyosztály így a harmadik kötetre cseppet sem veszített a színvonalából. A történet méltó folytatása az első két résznek, sőt nekem egy fokkal jobban is tetszett és egy hajszálnyival ugyan, de jobban le is tudott kötni, mint az első két rész. A sztori maga brutális, a gyerekekkel szembeni erőszak mindig megviseli az embert, ez a könyv engem most picit lelkileg a padlóra küldött.
Ahogy a krimi királynője zseniálisan megfogalmazta „Régi bűnnek hosszú az árnyéka” és Jussi Adler-Olsen erre zseniálisan szintén ráérzett: a régi bűnügyek, jó zsaruk és némi humor mindig jó párosítás…. Jöhet a folytatás, ez az a sorozat, ami 3 rész után is letehetetlen!

>!
Kókuszka P
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

Hátha krimi, legyen akkor skandináv, unatkozni nem fogunk közben. Ez a rész különösen izgalmasra sikeredett. Ügyesen építkezik, végig fenntartja a feszültséget annak ellenére, hogy végig belátunk a gyilkos fejébe, ismerjük a motivációit. A sorozatgyilkosunk egy gátlástalan pszichopata, aki ügyesen rájátszik az emberi butaságra, mindent gondosan megtervez. A Q-ügyosztály kiscsapata Carl Morck vezetésével többször zátonyra fut, hibát hibára halmoznak. Közben a többi karakter életébe is bepillantunk, és egyéb szálak is színesítik ezt a brutális, drámai történetet.

2 hozzászólás
>!
mezei P
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

Ezt a könyvet két hónap alatt olvastam el. Ami azért elég sokat mond. Többek közt azt is, hogy milyen kevés időm van olvasni. Sajnos. (Bár zárójelben, csendesen megjegyezném, hogy mellette azért öt másik könyvet elolvastam.)

Életem első skandináv krimije (és első online könyvrendelése) A tetovált lány volt Stieg Larssontól, és természetesen a folytatásai. A Millenium trilógiát (ami már nem is trilógia) számos skandináv krimi követte, meglehetősen hullámzó színvonalon. A számomra emlékezetesebb alkotások közé tartozik a már említett Larsson könyveken kívül Jo Nesbo Harry Hole sorozata, a Három másodperc a Hellström-Roslund párostól, és a Nyomtalanul Jussi Adler-Olsen-től. A Q ügyosztály esetei annyira megtetszettek, hogy a folytatásokat is megvettem. A Fácángyilkosok már közel sem nyerte el annyira a tetszésemet, mint az első rész. A következő Palackpostába pedig már bele is tört a bicskám, félbehagytam, és talán akkor hagytam fel a skandináv krimik olvasásával is. Megcsömörlöttem. Az hiszem.

Most újult erővel kezdtem neki ennek a könyvnek, de valószínűleg megint egy rossz időszakomban. Nem volt ez annyira rossz könyv. De….azt hiszem sokat elmond, hogy sokkal jobban érdekelt/érdekel Assad története (hol lakik, mi van a családjával, miért verekedett össze a kollégájával),és jobban izgultam Carl és Mona kapcsolatáért, mint hogy kiderüljön, elkapják-e a gyilkost. Arról nem is beszélve, hogy nem szeretem az olyan bűnügyeket, ahol a bűnöző együttérzést vált ki belőlem, nem tudom kellőképpen utálni. Sajnos a könyv eleje meglehetősen unalmas volt, csak az utolsó 100 oldalra pörögtek fel az események. Nem kizárt, hogy olvasni fogom még a többi részt. De nem a közeljövőben.

4 hozzászólás
>!
gumicukor
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

A sorozat előző részeihez hasonlóan ez is egy nagyon jó kis könyv volt. Szépen felépített, átgondolt történet. Ebben a könyvben még több szereplő szemszögéből láthattuk az eseményeket, mint az előző történetekben, és ez nekem nagyon tetszett. Jól látszott, hogy milyen jó az író karakterábrázolása.

A többi rész is hamarosan sorra kerül.

>!
dagikám
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

Nagyon izgalmas krimi kerekedett ki a végére. Eleinte fogtam a fejem, mert nem értettem,hogy miért kezdődött ilyen lagymatagon. Carl szinte 0 életkedvvel fogott neki mindennek és nem értettem,hogy mikor fog sor kerülni magára a nyomozásra. De aztán belecsaptak a lecsóba…nagyon pszichpata volt a tettesünk,ahogy mesterien kialakított,eltervezett mindent. A végére is szép megoldáa kerekedett ki. Nagyon izgalmas,letehetetlen könyv.


Népszerű idézetek

>!
Szimirza P

Nem lenne szabad, hogy az embert nyomasztó érzés töltse el a saját otthonában.

10. oldal

3 hozzászólás
>!
Emerencia P

Amikor az ember egy jégtáblán áll édes kettesben egy tajtékzó jegesmedvével, akkor át kell gondolnia a lehetőségeit.

118. oldal

>!
Bla I

Milyen gyönyörű is az emberszeretet! Az Úr legszebb ajándéka az emberiségnek.

79. oldal

>!
Szimirza P

– Nagyon vicces vagy, Carl. De az a helyzet, hogy a posta nem a rejtélyek
felderítésére szakosodott, hanem inkább azok teremtésére.

27. oldal

>!
Bla I

Carl ivott egy nagy korty kávét. Ha nem kap annak idején olyan jó nevelést, most kitátotta volna a száját, hogy torokhangon felüvöltsön. A büdös mindenit, mi volt ez? Színtiszta, szénfekete koffein!

139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kávé
>!
Szimirza P

Az ember két hétre kiteszi a lábát, és a munkatársai teljesen megőrülnek a
belélegzett azbeszttől.

23. oldal

>!
Szimirza P

Ha Nostradamus előre látta volna azt a napot, amikor a fiú megtanul
szőrszálat hasogatni, akkor mindenképp figyelmeztette volna az emberiséget.

9. oldal

>!
robinson P

Ez a levél az volt, aminek látszott.
Egy kétségbeesett segélykiáltás.

31. oldal

>!
Bla I

A táj csak akkor változott meg, amikor Blekinge megyébe ért. Ez a vidék már neki is tetszett. Egyesek szerint az isteneknek már remegett a keze a fáradtságtól, mikorra a sziklák és kövek elhelyezése közben elérkeztek Blekingébe. Ez a környék határozottan jobban festett, mint az eddigiek. És mégis. Csak kövek és fák mindenütt. És ez is Svédország.

130. oldal

>!
Bla I

Ott, ahol éltek, senki sem nevetett. Nevetőráncokat csak a városi emberek arcán látott, és ocsmánynak találta őket. Nem, az ő élete nevetés és öröm nélküli volt. Ötéves volt, amikor az apja mesélt neki az evangélikus egyház egyik lelkészéről, akit szitkok és átkok közepette kergetett ki a templomából.
Ez volt az egyetlen alkalom, hogy nevetni látta. Gyermeki lelkének évekbe tellett, mire rájött, hogy nevetni nem csak mások kárára lehet.

141. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nevetés

A sorozat következő kötete

A Q-ügyosztály esetei sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Peter Høeg: Smilla kisasszony hóra vágyik
Carin Gerhardsen: A mézeskalács ház
Tom Rob Smith: A 44. gyermek
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Jens Lapidus: Instant dohány
Agatha Christie: Halloween és halál
Robert Galbraith: Kakukkszó
M. J. Arlidge: Bújócska
Dennis Lehane: Viharsziget
Agnete Friis – Lene Kaaberbøl: Gyerek a bőröndben