34. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Palackposta (A Q-ügyosztály esetei 3.) 225 csillagozás

Jussi Adler-Olsen: Palackposta

2009-et írunk. Skóciában egy palackba zárt üzenetet sodor partra a tenger. A foszladozó papíron már alig olvashatók a vérrel írt sorok, amelyben egy testvérpár kér segítséget. A vizsgálódó helyi rendőrök kiderítik, hogy a palackot Dániában dobták vízbe, 1996-ban. Így kerül az ügy a koppenhágai rendőrség döglött aktákkal foglalkozó osztályára, azaz Carl Mørck nyomozó asztalára. Carl, valamint segítői, Assad és Rose gyorsan rájönnek arra, hogy a levelet egy bizonyos Poul Holt írta, akit öccsével együtt raboltak el tizenhárom évvel ezelőtt, ám az eltűnésüket annak idején nem jelentették. De élnek, élhetnek-e még, s ha igen, vajon hol?

Eredeti mű: Jussi Adler-Olsen: Flaskepost fra P

Eredeti megjelenés éve: 2009

>!
Animus, Budapest, 2016
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241202 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2014
444 oldal · ISBN: 9789633242025 · Fordította: Torma Péter
>!
Animus, Budapest, 2013
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241202 · Fordította: Torma Péter

Kedvencelte 22

Most olvassa 13

Várólistára tette 79

Kívánságlistára tette 76

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

Kitűnő krimi, ahogy a Q-ügyosztály eddigi két története is. Nem éreztem vontatottnak, vagy lassúnak ki volt dekázva pontosan a történet sebessége. Még a végén kiderül, hogy Assad titkosrendőr volt valahol. valamikor, s Carl-nak meg gratulálok, hogy jól alakultak a dolgok Monával. Van még idő, hogy néhány további izgis történetet olvashassunk róluk. Adler-Olsen nagyon megnyerő könyveket ír kitűnő stílusban. Ajánlom!

3 hozzászólás
>!
vIVIv
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

Eddig ez a rész az aboszlút kedvenc idáig. Egy gyilkos aki gyerekeket rabol el párban, az egyiket megöli a másikat szabadon engedi ha megkapja a váltságdíjat, de a család nem beszélhet senkinek erről mert akkor a többi gyerek is veszélyben van. Hány éven keresztül tett szörnyűségeket a tettes, már belegondolni is borzasztó. Az egyik fiúnak sikerül egy palackpostát útjára bocsájtani, ami késve, de végül eljut Carl-hoz és kis csapatához. Innentől kezdve indul a hajsza a gyilkos után. spoiler, Nagyon feszült voltam mint olvasó, hogy időben elkapják a rohadékot. Idegörlő volt ez a rész, komolyan. Nemhiába jók ezek a skandináv krimik.

5 hozzászólás
>!
RosszQtya P
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

Pazar könyv volt. Ha valamit nagyon tudnak a Skandinávok, akkor az a Heavy Metal és a krimiírás. Mind hangulatában, mind történetvezetésében nagyszerűen lett összerakva ez a történet. Abszolút méltó helye van az első kettő mellett.Jöhet a következő rész.

9 hozzászólás
>!
Csoszi P
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

Azt a mindenségit! Nagyon durva volt ez a történet, és szerintem a sorozat eddigi legjobb része. Nem tudom, mikor fordult elő velem utoljára, hogy egy krimit ilyen óriási feszültségben olvastam. Végig fenntartotta az érdeklődésemet, és kétségeim sem voltak afelől, hogy a gyilkos egy beteg, gátlástalan, pszichopata állat. Izgultam az elrabolt gyerekekért, átéreztem a szülők félelmét, és szurkoltam, hogy Carl és az asszisztensei, Assad és Rose találjanak olyan nyomot, amin elindulhatnak, és közelebb kerülhetnek a megoldáshoz. Ezután a könyv után valami könnyed kis limonádéra vágyom.

>!
Animus, Budapest, 2013
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241202 · Fordította: Torma Péter
3 hozzászólás
>!
mezei P
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

Ezt a könyvet két hónap alatt olvastam el. Ami azért elég sokat mond. Többek közt azt is, hogy milyen kevés időm van olvasni. Sajnos. (Bár zárójelben, csendesen megjegyezném, hogy mellette azért öt másik könyvet elolvastam.)

Életem első skandináv krimije (és első online könyvrendelése) A tetovált lány volt Stieg Larssontól, és természetesen a folytatásai. A Millenium trilógiát (ami már nem is trilógia) számos skandináv krimi követte, meglehetősen hullámzó színvonalon. A számomra emlékezetesebb alkotások közé tartozik a már említett Larsson könyveken kívül Jo Nesbo Harry Hole sorozata, a Három másodperc a Hellström-Roslund párostól, és a Nyomtalanul Jussi Adler-Olsen-től. A Q ügyosztály esetei annyira megtetszettek, hogy a folytatásokat is megvettem. A Fácángyilkosok már közel sem nyerte el annyira a tetszésemet, mint az első rész. A következő Palackpostába pedig már bele is tört a bicskám, félbehagytam, és talán akkor hagytam fel a skandináv krimik olvasásával is. Megcsömörlöttem. Az hiszem.

Most újult erővel kezdtem neki ennek a könyvnek, de valószínűleg megint egy rossz időszakomban. Nem volt ez annyira rossz könyv. De….azt hiszem sokat elmond, hogy sokkal jobban érdekelt/érdekel Assad története (hol lakik, mi van a családjával, miért verekedett össze a kollégájával),és jobban izgultam Carl és Mona kapcsolatáért, mint hogy kiderüljön, elkapják-e a gyilkost. Arról nem is beszélve, hogy nem szeretem az olyan bűnügyeket, ahol a bűnöző együttérzést vált ki belőlem, nem tudom kellőképpen utálni. Sajnos a könyv eleje meglehetősen unalmas volt, csak az utolsó 100 oldalra pörögtek fel az események. Nem kizárt, hogy olvasni fogom még a többi részt. De nem a közeljövőben.

2 hozzászólás
>!
gumicukor
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

A sorozat előző részeihez hasonlóan ez is egy nagyon jó kis könyv volt. Szépen felépített, átgondolt történet. Ebben a könyvben még több szereplő szemszögéből láthattuk az eseményeket, mint az előző történetekben, és ez nekem nagyon tetszett. Jól látszott, hogy milyen jó az író karakterábrázolása.

A többi rész is hamarosan sorra kerül.

>!
AniTiger MP
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

Személyes problémáim – A történet Dániában játszódik… meg picit Skóciában, néha Svédországban, de a lényeg DÁNIA. AHOL NINCS TV2!* Egyszerűen egy ennyire magyar dolog totálisan élvezhetetlenné teszi a sztorit, kizökkent a transzállapotból, amibe egyébként könnyű belezuhanni – ugyanis a könyv MARHAJÓ! A történet másik nagy hibája, amit néha sikerült humorosnak találnom, néha nem: a segg-fixált humoros(nak szánt) bölcsességek és élettapasztalatok a könyvben.

Ha a felsorolt hibáitól eltekintek – már pedig eltekintek, ugyanis annyira tetszett a történet –, akkor kapok egy több nézőpontban íródott, időben és térben ugráló isteni krimit. A kedvenceim nyilván a Q ügyosztályhoz tartozó emberek voltak (főleg Carl Mørck), de imádtam a gyilkos, az elraboltak és a többi szereplő részeit is. Ez egy nagyon jól felépített és izgalmasan megírt regény, amit még azok is élveznek, akiknek a valóság néha hideg és jobb szeretik a fantasykat. Minden karakter különleges, mindenkinek van titkolnivalója, sötét múltja és valami aktuális stiklije. De tényleg! Még a relatíve jelentéktelen szereplőknek (pl.: Rakel) is érdekes a története és még a gyilkossal is szimpatizáltam néha (igen, a múltja miatt). Yrsa meg… haláli a csaj.

Tipikusan olyan történet, aminek az eleje nem tapaszt oda a sztorihoz, de aztán az ember képes éjszakába nyúlóan olvasni, mert képtelen abbahagyni. Nem hittem volna, hogy ennyire élvezetesek a Skandináv Krimik – örülök, hogy egy közös olvasással rávettek az elolvasására.
http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/05/jussiao-qug…

*update ’15. 07. 24. TV2 (Denmark) létezik :'D
https://en.wikipedia.org/wiki/TV_2_(Denmark)
*user elásta magát*

5 hozzászólás
>!
Nefi
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

Jussi Adler-Olsen úgy kellett az „életembe”, mint egy falat kenyér. Megőrülök ugyanis lassan a sablonoktól és az egykaptafára készült dolgoktól.
A sorozat 3. része a Palackposta. A három rész három teljesen eltérő történetet takar, mindegyik más és más, és mindegyik máshogy jó. Végre!
Aki borzongásra vágyik, annak csak ajánlani tudom.

11 hozzászólás
>!
Csabi MP
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

Harry Hole óta hosszabb szünetet tartottam skandináv fronton, ezért aztán volt időm megfontolni, hogy mivel folytassam a sort, így esett erre a könyvre a választásom (mert ez volt otthon egy olcsó antikváriumi beszerzés folytán).
Tulajdonképpen nem csalódtam, azt kaptam, amire befizettem (bővebben lásd itt: http://moly.hu/karcok/673052). Carl egy megfelelően atipikus rendőr (lusta, mint a dög), Assad ki a fene, nem tudtam rájönni, talán egy rendőrségen eltévedt falafel árus, Roset és Yrsát meg teljesen fölöslegesnek éreztem a történet szempontjából. Pont az a csapat, akire vágynék, ha nagy bajban lennék ;). Sorozatgyilkos pipa, bár egy kicsit sokallottam az időt, amit vele töltöttünk, igaz, a nyomozás olyan egyenes kerékvágásban haladt, hogy muszáj volt megszaggatni a sztorit. Minden ment a maga útján, mint a karikaütés, ahogy Assad mondaná.
Eléggé szórakoztató, de addikciót nem okoz. Kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét, városi rendőrkapitányát.

3 hozzászólás
>!
Adryenne1991
Jussi Adler-Olsen: Palackposta

Amikor egy sorozat első két részét csak úgy falom, elgondolkoztató, hogy miért is haladtam ezzel olyan lassan. Nem lenne elég jó vagy mi a gond vele?
Igazából magam sem tudom.
Talán túl hosszúra sikeredett. Az író túl sokáig húzta-vonta a történetet, ami igazából nagyon izgalmas volt, de akkor is kicsit már sok. Nem adott annyit ez a sok oldal, mint amit vártam.
A moly-os értékelések alapján ez a legjobb a sorozat kötetei közül, nekem a másik kettő mégis jobban tetszett.
Természetesen 5 csillagot kap, de nem kerül be a kedvencek közé, ahogy vártam volna.


Népszerű idézetek

>!
Szimirza P

Nem lenne szabad, hogy az embert nyomasztó érzés töltse el a saját otthonában.

10. oldal

2 hozzászólás
>!
Emerencia

Amikor az ember egy jégtáblán áll édes kettesben egy tajtékzó jegesmedvével, akkor át kell gondolnia a lehetőségeit.

118. oldal

>!
Bla IP

Milyen gyönyörű is az emberszeretet! Az Úr legszebb ajándéka az emberiségnek.

79. oldal

>!
Szimirza P

– Nagyon vicces vagy, Carl. De az a helyzet, hogy a posta nem a rejtélyek
felderítésére szakosodott, hanem inkább azok teremtésére.

27. oldal

>!
Szimirza P

Az ember két hétre kiteszi a lábát, és a munkatársai teljesen megőrülnek a
belélegzett azbeszttől.

23. oldal

>!
Szimirza P

Ha Nostradamus előre látta volna azt a napot, amikor a fiú megtanul
szőrszálat hasogatni, akkor mindenképp figyelmeztette volna az emberiséget.

9. oldal

>!
Bla IP

Carl ivott egy nagy korty kávét. Ha nem kap annak idején olyan jó nevelést, most kitátotta volna a száját, hogy torokhangon felüvöltsön. A büdös mindenit, mi volt ez? Színtiszta, szénfekete koffein!

139. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kávé
>!
Bla IP

A táj csak akkor változott meg, amikor Blekinge megyébe ért. Ez a vidék már neki is tetszett. Egyesek szerint az isteneknek már remegett a keze a fáradtságtól, mikorra a sziklák és kövek elhelyezése közben elérkeztek Blekingébe. Ez a környék határozottan jobban festett, mint az eddigiek. És mégis. Csak kövek és fák mindenütt. És ez is Svédország.

130. oldal

>!
Bla IP

Ott, ahol éltek, senki sem nevetett. Nevetőráncokat csak a városi emberek arcán látott, és ocsmánynak találta őket. Nem, az ő élete nevetés és öröm nélküli volt. Ötéves volt, amikor az apja mesélt neki az evangélikus egyház egyik lelkészéről, akit szitkok és átkok közepette kergetett ki a templomából.
Ez volt az egyetlen alkalom, hogy nevetni látta. Gyermeki lelkének évekbe tellett, mire rájött, hogy nevetni nem csak mások kárára lehet.

141. oldal

Kapcsolódó szócikkek: nevetés
>!
Szimirza P

Nehogy már a főnök mondja meg, mikor dolgozzon!

28. oldal


A sorozat következő kötete

A Q-ügyosztály esetei sorozat · Összehasonlítás

Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Hafez al-Assad · Carl Mørck · Rose Knudsen · Morten Holland · Yrsa Knudsen


Hasonló könyvek címkék alapján

Jo Nesbø: Hóember
Kristina Ohlsson: Lotus blues
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Caleb Carr: A Halál angyala
Thomas Harris: A vörös sárkány
Stephen King: A holtsáv
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Jeff Lindsay: Drága, dolgos Dexter
Karen Rose: Sikíts értem
Donato Carrisi: Démoni suttogás