Nyomtalanul (A Q-ügyosztály esetei 1.) 390 csillagozás

Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

A középkorú, kissé kiégett nyomozót, Carl Mørköt kiváló kopónak tartják, de mivel fárasztó alak, kollégái nem dolgoznak vele szívesen. Amikor megalakul a Q-ügyosztály az egyszer már lezárt, felderítetlenül maradt ügyek újravizsgálására, Carlt ennek élére száműzik. Az íróasztalára halmozott poros dossziék közül minden lelkesedés nélkül húzza elő egy népszerű politikusnő évekkel ezelőtti eltűnésének anyagát. A nőt utoljára egy komp fedélzetén látták értelmi fogyatékos öccsével. A rendőrség álláspontja szerint a csinos, harmincas Merete Lynggaard nagy valószínűséggel a tengerbe esett, bár a teste sosem került elő. Miután Carl Mørk és egyetlen segítsége, az eredetileg kávéfőzésre és takarításra mellé beosztott arab menekült, Assad munkához lát, csakhamar megdöbbentő részletek kerülnek felszínre. Ám annak kiderítése, hogy mi történt valójában, szinte lehetetlennek tűnik…

Eredeti cím: Kvinden i buret

Eredeti megjelenés éve: 2007

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2017
puhatáblás · ISBN: 9789633245217 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Animus, Budapest, 2014
292 oldal · ISBN: 9789633242001 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Animus, Budapest, 2011
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639563124 · Fordította: Szöllősi Adrienne

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Hafez al-Assad · Carl Mørck · Merete Lynggaard


Kedvencelte 25

Most olvassa 17

Várólistára tette 189

Kívánságlistára tette 135

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
gumicukor
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Húúúúha, ez aztán nem volt semmi!

Nagyon jól kigondolt történet, az összes szál összeért a végére. Imádtam! Éppen eléggé beteg volt ahhoz, hogy zseniális legyen, alig várom a folytatást. Remélem minimum ilyen lesz a többi színvonala is. Ugyan számomra eddig ismeretlen volt az író, de azt hiszem, hogy rá tényleg érdemes odafigyelni. Jól megírt könyv, fel van építve rendesen. A szereplők kidolgozása előtt kalapot emelek, nagyon skandináv krimis volt, de mégsem teljesen sablon. Üdítő volt Assad személye a történetben, vitt egy kis színt az egészbe.

A fél csillag levonás csakis azért jár, mert elég korán rájöttem a kire és a miértre.

10 hozzászólás
>!
Bla IP
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Jussi Adler-Olsen Nyomtalanul (A Q-ügyosztály esetei 1.) c könyve – amelyet @gumicukor-tól kaptam olvasni – ezúton is köszönöm! :-) – a skandináv krimik sorozatában jelent meg, s számomra nagy felfedezés. Kitűnő könyvről van szó ebben a kategóriában, amely magán viseli az északról származó bűnregények minden jellemzőjét. Szimpatikus, éles eszű nyomozót, aki elvált és a magánnyal küzd, reális társadalomábrázolást, fordulatos, mégis hihető történetet, amelyben egy szánandó, családi tragédiából származó helyzettel küzdő áldozat vergődik, egy bosszúszomjas gonoszt, aki majdnem végigviszi tervét. Egy plusz mégis különlegessé teszi a könyvet. A nyomozó asszisztense, segítője, Assad, aki egy szíriából származó menekült. Dániába és a rendőrségre kerülését ugyan ez első részben még homályban hagyta a szerző, de majd folytatom az olvasást, mert a könyvet – miután belekezdett az ember – letenni nemigen lehet. Profi munka, olvasmányos, szórakoztató, mégis kristálytiszta stílus. Minden krimikedvelőnek ajánlom!

5 hozzászólás
>!
tmezo P
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Először is: @Lanore köszönöm, hogy pont ezt választottad a polcomról.
Másodszor: nagyon, de nagyon brrrrrr… :) Volt, hogy borsózott a hátam, kicsit talán még a gyomrom is forgott.
Beteg, iszonyúan beteg dolog van ebben a könyvben.
Kiszámítható ugyan, de a gyilkosság elkövetési módja miatt ez a probléma számomra eltörpült. Az vitt mindent.

14 hozzászólás
>!
Csoszi P
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Idén októberben került a kezemben az első skandináv krimi, és így a nyolcadik könyvnél elmondhatom, hogy rajongóvá váltam.
A Nyomtalanul egy jól megírt regény, remek karakterekkel. Ígéretes sorozatindító. A frissen létrehozott Q-ügyosztály a pincébe száműzött Carl Mørk nyomozóval és segédjével Assaddal régi, felderítetlen, de nagy érdeklődést kiváltó ügyekkel foglalkozik. Az első eset egy fiatal politikusnő öt évvel korábbi eltűnése. A Merete-szál, és a hozzá kapcsolódó nyomozás nagyon tetszett. A biciklisgyilkos-vonalat szívem szerint kihagytam volna. Valószínű csak arra volt jó, hogy lássuk Carl kollégái is csinálnak valamit. Szerettem volna picit többet megtudni Assadról és az előéletéről. Remélem, a későbbiek során valami kiderül.

2 hozzászólás
>!
Kókuszka 
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Megalakul a Q-ügyosztály. Carl, a megfáradt, megkeseredett nyomozó és asszisztense a bevándorló, arab Assad, sajátos humorával remek párost alkotnak. Merete képviselőnő nyomtalan eltűnése az első esetük. A cselekmény nincs túlbonyolítva. Egyszerűsége ellenére, feszült hangulatú. Nemcsak a lapok, de az események is peregnek.

>!
Lanore P
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Sok könyvet olvastam már a műfajban, de ez volt az egyik legjobban kitalált és összerakott krimi mind közül, plusz új kedvencet avattam nyomozó terén, Carl (és Assad) egyszerűen zseniális! Merete története izgalmas volt és különleges, bár a közepe felé már tudni lehetett, hogy ki a hunyó. Szerintem tökéletes első rész volt, kíváncsian várom a többi részt, és persze a filmet is hamarosan megnézem.

7 hozzászólás
>!
bokrichard
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Jussi Adler-Olsentől az első könyvem… és minden bizonnyal nem az utolsó! A Q ügyosztály kalandjai elkezdődtek. Megismertem Carl-t, akinek bár érdes a modora, nagyon jó nyomozó. Megismertem a bevándorló Assadot is, aki igazán igyekvő, humoros figura, kitartóan ott áll Carl mellett, annak ellenére, mennyi súrlódás van kettejük között. Mégis megvan az összhang, és együtt nagyon szerethetőek is. Ami kicsit meglepett, hogy valamiért az egészben a legjobb számomra, hogy egyszerű volt. Egyszerű a vonalvezetés, fokozatosan derülnek ki a miértek, nem bonyolult a válasz sem, szóval egyszerű, de nagyszerű! A krimi feszes, pörgő, letehetetlen, a végén igazi drámával. Nagyon drukkoltam Meretének, végig nagyon bátran, és kitartóan küzdött, ami ritkaság a mai krimi áldozatok között. A kínzásos megoldás is nagyon tetszett, nagyon eredeti volt.
Összefoglalva: csak ilyen kezdést minden sorozatnak, és remélem hasonló a színvonal a folytatásban, amire jövő évben sort fogok keríteni. Ja, és a filmet is megnézem, remélem ezt nem rontották el. :)

4 hozzászólás
>!
Nefi
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Hát igen, ez jó volt. Lehetne fél csillagot levonni, mert már a felétől tudtam, hogy ki az elkövető, de mivel ennek ellenére fent tudta tartani a figyelmet, így nem teszem. Pörgős, ütős sztori volt. Ez most nekem bejött :) Jöhetne a következő…. de azt még be kell szerezni…

3 hozzászólás
>!
Zsazsóó 
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Kevés krimit olvasok, ami nem azt jelenti, hogy nem szeretem ezt a zsánert csak ha fantasy is van azon a bizonyos mérlegen általában az utóbbi felé dől a mérleg:).
Így a krimi választék számomra igen bőnek mondható és ezzel az esélye is megnő annak, hogy nem igazán jót húzok ki a „kalapból”.
DE! szerencsére itt nem ez történt, mert nagyon bejött:). A skandináv krimivel megint egy új terepre kerültem, ez volt az első ilyen olvasmányom és őszintén az író elérte, hogy további könyvek is érdekeljenek.

Az igaz, hogy az első pár fejezet nem igen hozott lázba, nem történt semmi ami megfogott volna (ezért a fél csillag levonás). Viszont attól a pillanattól kezdve, hogy Assad a színre lépett ez megváltozott. Az író elkezdte kibontani Carl karakterét, végre választottak egy ügyet és elkezdődött a játszma. Ami izgalmas volt, bár tempójában a regény nem mondható akciódúsnak. Váltott szemszöggel játszik, így egyszer a nyomozók, máskor az áldozat fejében járunk. A szálakat az elején eléggé megkeverte az író, amit a végén szépen tisztázott is. Nem is sikerült rájönnöm, hogy ki is volt a tettes, csak a végén. Ami nagyon ötletes volt, és amit kitalált szegény áldozatának az szintén csak durvább kiadásban.

Maga Carl a munkájában nem egy központi figura olyan magányos farkas típus, amihez társul még, az okos, agyafúrt jelző. A magánéletében ez már nem mondható el róla, de remélem ez a sorozat alatt pozitív irányba fog elmenni. Assad számomra még kérdőjel, de gondolom ez is idővel kiderül, az biztos hogy nem egy ártalmatlan, tapasztalatlan, naiv mindenes… :D

Ajánlom!

3 hozzászólás
>!
Szimirza P
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Egy nagyon jól kitalált, hátborzongató és nagyon jól kidolgozott történet. A történet közepétől tudni lehet kit is keresnek, de ettől függetlenül lebilincselő, izgalmas, szórakoztató és könnyen olvasható.


Népszerű idézetek

>!
egy_ember

Morten harminchárom éves volt és tizenhárom éve szorgalmasan tanulta azokat a tárgyakat, amelyekre nem iratkozott be, amelynek eredményeképpen elképesztő tudással rendelkezett mindarról, amire a megélhetéséhez egyébként nem lett volna szüksége.

28. oldal

1 hozzászólás
>!
robinson P

Hiába próbálta megérteni, nem talált magyarázatot a halál természetére. Csak annyit tudott róla, hogy jobbára váratlanul érkezik, végtelen csendben, és biztos a célpontjában.

>!
TiszlaviczMarcsi IP

Minden ügynél elérkezett az a pillanat, amikor a nyomozó nagyon szeretett volna élve találkozni az áldozattal.

60. oldal, Animus kiadó 2015

>!
te_rzsi

– Van jogosítványa? – kérdezte reménykedve Carl…
– Igen. Van engedélyem taxi és személygépkocsi vezetésére. Ezenkívül teherautót, T-55-öst, T-62-es tankot, páncélozott járműveket és motorbiciklit is vezethetek, de oldalkocsisat nem.

45. oldal, 10. fejezet (Animus, 2011)

1 hozzászólás
>!
Maya

Ha könyvekre gondolt, hirtelen egy másik világban találta magát. Maga volt a boldogság, ha elképzelte a papír szárazságát, zizegését, a cellulóz illatát, a súlyát. Ismét belépett virtuális könyvtárába, hogy kihozzon egy könyvet, az egyetlent az összes közül, amelynek minden részletére emlékezett. És a jókedvre is emlékezett, amit a könyv keltett benne.

22. fejezet (2003-2005)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
PRicsmond

Ez a Bak egy felfújt hólyag. Önimádó, beképzelt alak. Egy nyavalyás kis stréber. Igazi bürokrata. A feleségének minden bizonnyal adatlapokat kell kitöltenie, lehetőleg három példányban, ha ágyba akar bújni vele.

>!
egy_ember

Nem is tudta, hogy Bak keresztneve Børge. Ez mindent megmagyaráz.

113. oldal

3 hozzászólás
>!
Kisanna

– Üljek át? Szóval nem akarod, hogy vezessek? – kérdezte.
– Még egy darabig szeretném megtartani a kocsit, ha nem gond. ABS-fékje van és szervokormánya. És örülnék, ha ez mind egyben maradna.
– És akkor ez most mit jelent?
– Ez azt jelenti, hogy az anyósülésről nézed végig, hogyan szeretném, hogy vezesd az autót. Már amennyiben még egyszer megengedem, hogy a kormány mögé ülj.

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck · Hafez al-Assad
>!
Zsazsóó 

– Assad, hogy jutottál ehhez az álláshoz?
– Ismerem Lars Bjørnt.
– Tényleg?
– Hónapokon keresztül mindennap bementem hozzá, hogy van-e állás a számomra.
– Nap mint nap zaklattad Lars Bjørnt, hogy adjon neked egy állást?
– Imádom a rendőrséget.

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck · Hafez al-Assad

A sorozat következő kötete

A Q-ügyosztály esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sander Jakobsen: The Preacher
Evelyn Marsh: Gyilkosság a Tivoliban
Martin Carr: Hajsza Rora Cash után
T. O. Teas: Gyilkosság vízum nélkül
Peter Høeg: Smilla kisasszony hóra vágyik
A. J. Kazinski: Álom és halál
Poul Örum: Csak az igazat
Elsebeth Egholm: Rejtett hibák
A. J. Kazinski: Az utolsó igaz ember
Lotte Hammer – Soren Hammer: Elvetemültek