Nyomtalanul (A Q-ügyosztály esetei 1.) 647 csillagozás

Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

A középkorú, kissé kiégett nyomozót, Carl Mørköt kiváló kopónak tartják, de mivel fárasztó alak, kollégái nem dolgoznak vele szívesen. Amikor megalakul a Q-ügyosztály az egyszer már lezárt, felderítetlenül maradt ügyek újravizsgálására, Carlt ennek élére száműzik. Az íróasztalára halmozott poros dossziék közül minden lelkesedés nélkül húzza elő egy népszerű politikusnő évekkel ezelőtti eltűnésének anyagát. A nőt utoljára egy komp fedélzetén látták értelmi fogyatékos öccsével. A rendőrség álláspontja szerint a csinos, harmincas Merete Lynggaard nagy valószínűséggel a tengerbe esett, bár a teste sosem került elő. Miután Carl Mørk és egyetlen segítsége, az eredetileg kávéfőzésre és takarításra mellé beosztott arab menekült, Assad munkához lát, csakhamar megdöbbentő részletek kerülnek felszínre. Ám annak kiderítése, hogy mi történt valójában, szinte lehetetlennek tűnik…

Eredeti megjelenés éve: 2007

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2021
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245217 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Animus, Budapest, 2019
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245217 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Animus, Budapest, 2017
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245217 · Fordította: Szöllősi Adrienne

2 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Hafez al-Assad · Carl Mørck · Merete Lynggaard · politikus


Kedvencelte 40

Most olvassa 20

Várólistára tette 300

Kívánságlistára tette 240

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

gumicukor>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Húúúúha, ez aztán nem volt semmi!

Nagyon jól kigondolt történet, az összes szál összeért a végére. Imádtam! Éppen eléggé beteg volt ahhoz, hogy zseniális legyen, alig várom a folytatást. Remélem minimum ilyen lesz a többi színvonala is. Ugyan számomra eddig ismeretlen volt az író, de azt hiszem, hogy rá tényleg érdemes odafigyelni. Jól megírt könyv, fel van építve rendesen. A szereplők kidolgozása előtt kalapot emelek, nagyon skandináv krimis volt, de mégsem teljesen sablon. Üdítő volt Assad személye a történetben, vitt egy kis színt az egészbe.

A fél csillag levonás csakis azért jár, mert elég korán rájöttem a kire és a miértre.

10 hozzászólás
MissFortune>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Az eddigi legjobb skandináv krimi, amit olvastam. Teljesen más a hangulata, mint a többinek. Lendületes, izgalmas, érdekes, végig fenntartott a figyelmem.
Assad a kedvenc szereplőm. A rejtélyes múltjára remélem, hogy egyszer fény derül. Így is nagyon szimpi, mindenki ilyen jó asszisztenst szeretne magának.:)
Ajánlom mindenkinek, akik szeretik a jó krimiket. Biztosan olvasni fogom a sorozat többi részét is!

Csilla‿ P>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Nagyon erős kezdése a sorozatnak.Remélem a többi rész is legalább ennyire ütős lesz ,mert megyek és megpróbálom beszerezni a Q-ügyosztály többi esetét is. (◍•ᴗ•◍)

2 hozzászólás
Bla IP>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Jussi Adler-Olsen Nyomtalanul (A Q-ügyosztály esetei 1.) c könyve – amelyet @gumicukor-tól kaptam olvasni – ezúton is köszönöm! :-) – a skandináv krimik sorozatában jelent meg, s számomra nagy felfedezés. Kitűnő könyvről van szó ebben a kategóriában, amely magán viseli az északról származó bűnregények minden jellemzőjét. Szimpatikus, éles eszű nyomozót, aki elvált és a magánnyal küzd, reális társadalomábrázolást, fordulatos, mégis hihető történetet, amelyben egy szánandó, családi tragédiából származó helyzettel küzdő áldozat vergődik, egy bosszúszomjas gonoszt, aki majdnem végigviszi tervét. Egy plusz mégis különlegessé teszi a könyvet. A nyomozó asszisztense, segítője, Assad, aki egy szíriából származó menekült. Dániába és a rendőrségre kerülését ugyan ez első részben még homályban hagyta a szerző, de majd folytatom az olvasást, mert a könyvet – miután belekezdett az ember – letenni nemigen lehet. Profi munka, olvasmányos, szórakoztató, mégis kristálytiszta stílus. Minden krimikedvelőnek ajánlom!

5 hozzászólás
Törpillaa P>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Nekem tetszett, izgalmas volt, és nagyon érdekes sztori, bár a film, egy kicsivel jobban tetszett nekem most, de ez leginkább Carl hibája. Valamiért a könyvbeli Carl nem lett olyan szimpi, de azért még mindig bírom a morcos pofiját. XD Leginkább Assad volt az, akit a felbukkanása óta nagyon bírtam, és Uffe-t meg Merete-t. :-D Ez volt az első olvasásom az írótól, de nem az utolsó. Nekem tetszett a sztori hangulata, és a cselekmény, bár kicsit lassú lefolyású volt, és kicsit hiányzott valami belőle, ami viszont a filmben megvolt, de így is eléggé tetszett nekem. spoiler Jó volt, és kész. Kíváncsi vagyok a következő részre is azért. :-D

tmezo P>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Először is: @Lanore köszönöm, hogy pont ezt választottad a polcomról.
Másodszor: nagyon, de nagyon brrrrrr… :) Volt, hogy borsózott a hátam, kicsit talán még a gyomrom is forgott.
Beteg, iszonyúan beteg dolog van ebben a könyvben.
Kiszámítható ugyan, de a gyilkosság elkövetési módja miatt ez a probléma számomra eltörpült. Az vitt mindent.

14 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Kevesebb skandináv krimit olvasok, mint amennyit kellene. Valami oknál fogva ritkábban akadnak a kezembe, vagy talán kevesebb reklámot látok róluk. Azonban, amikor rábukkanok, olyankor szívesen merülök el a változatosabb krimi világába, mint ahogy azt az angol, vagy amerikai típusúaknál megszokhattam. A nevekkel ugyan még hadilábon álok, számomra nehezebb kitalálni, hogy éppen nő az illető, akiről olvasok, vagy férfi. Nyilván ez csak szőrszálhasogatás, hisz alapjaiban egy skandináv krimi mindig egy kis pluszt ad, a már adott olvasmányaimhoz. Tetszetősen és szemléletesen írja le a tájakat, a szereplőket, ami nálam külön pont, így sokkal könnyebben tudom beleélni magam az adott személyiségbe, környezetbe. Nem volt ez máshogy Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul című könyvével sem. Jó volt kiszakítanom magam a már megszokott tömeg krimik közül. Jussi Adler-Olsen Q ügyosztály sorozatának első részével pedig kedvet kaptam, hogy a többi részt is elolvassam.
Ajánló folytatása itt:
https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2019/02/22/jussi_adle…

Madama_Butterfly>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Jussi Adler-Olsen nem vette el a skandináv krimiktől a kedvem, sőt! Annak ellenére, hogy a könyv hangulata picit más, mint ami a műfajra jellemző, nekem ez kifejezetten tetszett.
Carl és Assad nagyon jó páros együtt, a történet pedig kellőképpen beteg és csavaros (még akkor is, ha azért nagy vonalakban egy idő után rá lehet jönni arra, hogy mi is történt …), szóval ez megint egy olyan sorozat, amit biztosan folytatni fogok :)

5 hozzászólás
Csoszi>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Idén októberben került a kezemben az első skandináv krimi, és így a nyolcadik könyvnél elmondhatom, hogy rajongóvá váltam.
A Nyomtalanul egy jól megírt regény, remek karakterekkel. Ígéretes sorozatindító. A frissen létrehozott Q-ügyosztály a pincébe száműzött Carl Mørk nyomozóval és segédjével Assaddal régi, felderítetlen, de nagy érdeklődést kiváltó ügyekkel foglalkozik. Az első eset egy fiatal politikusnő öt évvel korábbi eltűnése. A Merete-szál, és a hozzá kapcsolódó nyomozás nagyon tetszett. A biciklisgyilkos-vonalat szívem szerint kihagytam volna. Valószínű csak arra volt jó, hogy lássuk Carl kollégái is csinálnak valamit. Szerettem volna picit többet megtudni Assadról és az előéletéről. Remélem, a későbbiek során valami kiderül.

2 hozzászólás
Kókuszka>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Megalakul a Q-ügyosztály. Carl, a megfáradt, megkeseredett nyomozó és asszisztense a bevándorló, arab Assad, sajátos humorával remek párost alkotnak. Merete képviselőnő nyomtalan eltűnése az első esetük. A cselekmény nincs túlbonyolítva. Egyszerűsége ellenére, feszült hangulatú. Nemcsak a lapok, de az események is peregnek.


Népszerű idézetek

egy_ember>!

Morten harminchárom éves volt és tizenhárom éve szorgalmasan tanulta azokat a tárgyakat, amelyekre nem iratkozott be, amelynek eredményeképpen elképesztő tudással rendelkezett mindarról, amire a megélhetéséhez egyébként nem lett volna szüksége.

28. oldal

1 hozzászólás
robinson P>!

Carl hiába próbálta megérteni, nem talált magyarázatot a halál természetére. Csak annyit tudott róla, hogy jobbára váratlanul érkezik, végtelen csendben, és biztos a célpontjában.

TiszlaviczMarcsi IP>!

Minden ügynél elérkezett az a pillanat, amikor a nyomozó nagyon szeretett volna élve találkozni az áldozattal.

60. oldal, Animus kiadó 2015

Törpillaa P>!

– A dolgok mindig történhettek volna másképp.

214. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck
Törpillaa P>!

– Micsoda balszerencse! […]
– Bizony az.

147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck · Hafez al-Assad
te_rzsi>!

– Van jogosítványa? – kérdezte reménykedve Carl…
– Igen. Van engedélyem taxi és személygépkocsi vezetésére. Ezenkívül teherautót, T-55-öst, T-62-es tankot, páncélozott járműveket és motorbiciklit is vezethetek, de oldalkocsisat nem.

45. oldal, 10. fejezet (Animus, 2011)

1 hozzászólás
Maya>!

Ha könyvekre gondolt, hirtelen egy másik világban találta magát. Maga volt a boldogság, ha elképzelte a papír szárazságát, zizegését, a cellulóz illatát, a súlyát. Ismét belépett virtuális könyvtárába, hogy kihozzon egy könyvet, az egyetlent az összes közül, amelynek minden részletére emlékezett. És a jókedvre is emlékezett, amit a könyv keltett benne.

22. fejezet (2003-2005)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
Törpillaa P>!

A padlón feküdt, és könyvekre gondolt, amiket olvasott, mert nem akart megint arra gondolni, hogy milyen lehetne az élete, ha másképp alakul. Ha könyvekre gondolt, hirtelen egy másik világban találta magát. Maga volt a boldogság, ha elképzelte a papír szárazságát, zizegését, a cellulóz illatát, a súlyát. Ismét belépett virtuális könyvtárába, hogy kihozzon egy könyvet, az egyetlent az összes közül, amelynek minden részletére emlékezett. És a jókedvre emlékezett, amit a könyv keltett benne.

124. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Merete Lynggaard
Törpillaa P>!

A sötétben az ember elveszíti időérzékét, és az idő érzékelésének megszűnésével a test ritmusa is megváltozik. Az éjszakák egybefolynak a nappalokkal.

85. oldal


A sorozat következő kötete

A Q-ügyosztály esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Steve Cavanagh: Tizenhárom
Guillaume Musso: Holnap
Alex North: A Suttogó
Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Jennifer Lynn Barnes: Az örökség ára
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák