Nyomtalanul (A Q-ügyosztály esetei 1.) 772 csillagozás

Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

A középkorú, kissé kiégett nyomozót, Carl Mørköt kiváló kopónak tartják, de mivel fárasztó alak, kollégái nem dolgoznak vele szívesen. Amikor megalakul a Q-ügyosztály az egyszer már lezárt, felderítetlenül maradt ügyek újravizsgálására, Carlt ennek élére száműzik. Az íróasztalára halmozott poros dossziék közül minden lelkesedés nélkül húzza elő egy népszerű politikusnő évekkel ezelőtti eltűnésének anyagát. A nőt utoljára egy komp fedélzetén látták értelmi fogyatékos öccsével. A rendőrség álláspontja szerint a csinos, harmincas Merete Lynggaard nagy valószínűséggel a tengerbe esett, bár a teste sosem került elő. Miután Carl Mørk és egyetlen segítsége, az eredetileg kávéfőzésre és takarításra mellé beosztott arab menekült, Assad munkához lát, csakhamar megdöbbentő részletek kerülnek felszínre. Ám annak kiderítése, hogy mi történt valójában, szinte lehetetlennek tűnik…

Eredeti megjelenés éve: 2007

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2021
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245217 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Animus, Budapest, 2019
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245217 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Animus, Budapest, 2017
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245217 · Fordította: Szöllősi Adrienne

2 további kiadás


Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Carl Mørck · Hafez al-Assad · Merete Lynggaard · Mona Ibsen


Kedvencelte 45

Most olvassa 14

Várólistára tette 324

Kívánságlistára tette 256

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Az eddigi legjobb skandináv krimi, amit olvastam. Teljesen más a hangulata, mint a többinek. Lendületes, izgalmas, érdekes, végig fenntartott a figyelmem.
Assad a kedvenc szereplőm. A rejtélyes múltjára remélem, hogy egyszer fény derül. Így is nagyon szimpi, mindenki ilyen jó asszisztenst szeretne magának.:)
Ajánlom mindenkinek, akik szeretik a jó krimiket. Biztosan olvasni fogom a sorozat többi részét is!

gumicukor>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Húúúúha, ez aztán nem volt semmi!

Nagyon jól kigondolt történet, az összes szál összeért a végére. Imádtam! Éppen eléggé beteg volt ahhoz, hogy zseniális legyen, alig várom a folytatást. Remélem minimum ilyen lesz a többi színvonala is. Ugyan számomra eddig ismeretlen volt az író, de azt hiszem, hogy rá tényleg érdemes odafigyelni. Jól megírt könyv, fel van építve rendesen. A szereplők kidolgozása előtt kalapot emelek, nagyon skandináv krimis volt, de mégsem teljesen sablon. Üdítő volt Assad személye a történetben, vitt egy kis színt az egészbe.

A fél csillag levonás csakis azért jár, mert elég korán rájöttem a kire és a miértre.

10 hozzászólás
Csilla‿ P>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Nagyon erős kezdése a sorozatnak.Remélem a többi rész is legalább ennyire ütős lesz ,mert megyek és megpróbálom beszerezni a Q-ügyosztály többi esetét is. (◍•ᴗ•◍)

2 hozzászólás
Bla IP>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Jussi Adler-Olsen Nyomtalanul (A Q-ügyosztály esetei 1.) c könyve – amelyet @gumicukor-tól kaptam olvasni – ezúton is köszönöm! :-) – a skandináv krimik sorozatában jelent meg, s számomra nagy felfedezés. Kitűnő könyvről van szó ebben a kategóriában, amely magán viseli az északról származó bűnregények minden jellemzőjét. Szimpatikus, éles eszű nyomozót, aki elvált és a magánnyal küzd, reális társadalomábrázolást, fordulatos, mégis hihető történetet, amelyben egy szánandó, családi tragédiából származó helyzettel küzdő áldozat vergődik, egy bosszúszomjas gonoszt, aki majdnem végigviszi tervét. Egy plusz mégis különlegessé teszi a könyvet. A nyomozó asszisztense, segítője, Assad, aki egy szíriából származó menekült. Dániába és a rendőrségre kerülését ugyan ez első részben még homályban hagyta a szerző, de majd folytatom az olvasást, mert a könyvet – miután belekezdett az ember – letenni nemigen lehet. Profi munka, olvasmányos, szórakoztató, mégis kristálytiszta stílus. Minden krimikedvelőnek ajánlom!

5 hozzászólás
Smurfettereads>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Nekem tetszett, izgalmas volt, és nagyon érdekes sztori, bár a film, egy kicsivel jobban tetszett nekem most, de ez leginkább Carl hibája. Valamiért a könyvbeli Carl nem lett olyan szimpi, de azért még mindig bírom a morcos pofiját. XD Leginkább Assad volt az, akit a felbukkanása óta nagyon bírtam, és Uffe-t meg Merete-t. :-D Ez volt az első olvasásom az írótól, de nem az utolsó. Nekem tetszett a sztori hangulata, és a cselekmény, bár kicsit lassú lefolyású volt, és kicsit hiányzott valami belőle, ami viszont a filmben megvolt, de így is eléggé tetszett nekem. spoiler Jó volt, és kész. Kíváncsi vagyok a következő részre is azért. :-D

Iloonka>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Nem volt rossz, nem volt rossz, habár ha az előző olvasó nem írt volna oda a könyvbe megjegyzéseket, akkor fel sem tűnt volna, mennyi gépelési hiba vagy felcserélés van itt.

Carl-t áthelyezik egy újonnan alakuló osztályra, a Q-ügyosztályra, ahol felderítetlen bűnesetekkel foglalatoskodik. Az új munkahelye nem valami bizalomgerjesztő, hisz konkrétan a pincébe száműzik, és csupán egy asszisztens, Assad áll rendelkezésére, akinek sokkal élesebb a szeme, mint ahogy azt hiszi az ember. Egy öt évvel ezelőtti politikusnő ügyét kell felderíteni, és bár mindenki azt mondja, már rég a tengerbe veszett, Carl megtalálja az apró réseket az ügyön.

Nos, mint már előbb említettem, a könyvtári könyvben található volt pár megjegyzés, ami konkrétan kijavította pár hibát. Mörck nevét természetesen nem, hisz elég sok helyen megjelent. Carlnak a nevét a fülszövegben még Mörknek írták, azonban a könyvben már a fentebbit alkalmazták, ami egy kicsit zavart engem, de szemet hunytam felette. Ahogy azon is, hogy sokszor a space hiányát is, valamint az elírásokat is. Ezeket mind a kiadónak róttam fel, hogy nem nézették át alaposabban a szöveget kiadatás előtt.
A történetre rátérve, nekem nagyon bejött ez, hogy régi ügyek után kell újra nyomozni. Bár kedveltem Carlt, azonban Assad vitte nálam a prímet, nagyon megkedveltem már ez alatt az első rész alatt. A nyers hozzállása, ahogy a nyomozáshoz viszonyult, én imádtam, ezért is néha őt jobban el tudtam volna képzelni főhősként, mint Carlt. De nem panaszkodom.
Mint a többi skandináv krimitől is megszokhattuk, itt is beteg elme volt, bár annyira nem kerülgetett frász, mint ahogy vártam, ezért is nem tudtam maximális csillagot adni rá.

Összességében tetszett, nyitánynak jó volt, és bizakodok a még jobb folytatásban.

tmezo P>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Először is: @Lanore köszönöm, hogy pont ezt választottad a polcomról.
Másodszor: nagyon, de nagyon brrrrrr… :) Volt, hogy borsózott a hátam, kicsit talán még a gyomrom is forgott.
Beteg, iszonyúan beteg dolog van ebben a könyvben.
Kiszámítható ugyan, de a gyilkosság elkövetési módja miatt ez a probléma számomra eltörpült. Az vitt mindent.

14 hozzászólás
FreeAngel>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Ahhoz képest, hogy egészen korán rá lehet jönni a tettes(ek) kilétére és az indokra, remek kezdés a szerzővel való ismerkedéshez. Az eleje talán egy kicsit lassú volt, de szem előtt tartottam, hogy ez egy sorozat első kötete. Megismertem a főbb szereplőket, egy kicsit a hátterüket is, a Q-ügyosztály létrejöttének körülményeit és egy faék egyszerűségű, ám annál jobban megírt nyomozást.

Merete kitartása és küzdelme tiszteletet ébresztett bennem, Hardy pedig remélem, szintén a gyógyulás felé tart, hiszen mindketten vétlenül kerültek ilyen méltatlan helyzetbe. Bízom benne, hogy hallok még róluk a további kötetekben. Hardyról mindenképp kellene..

Assad kifejezetten üde színfolt a történetben, Carl pedig tipikus magának való skandi nyomozó. Viszont a többséggel ellentétben nem iszik. Egyelőre.. :) A végén szóba kerül, hogy norvég nyomozók jönnének megismerni az ügyosztály munkáját; remélem, Harry Holét link küldik, szerintem jóban lennének Carllal.. :D

7 hozzászólás
Madama_Butterfly>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Jussi Adler-Olsen nem vette el a skandináv krimiktől a kedvem, sőt! Annak ellenére, hogy a könyv hangulata picit más, mint ami a műfajra jellemző, nekem ez kifejezetten tetszett.
Carl és Assad nagyon jó páros együtt, a történet pedig kellőképpen beteg és csavaros (még akkor is, ha azért nagy vonalakban egy idő után rá lehet jönni arra, hogy mi is történt …), szóval ez megint egy olyan sorozat, amit biztosan folytatni fogok :)

5 hozzászólás
Csoszi>!
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Idén októberben került a kezemben az első skandináv krimi, és így a nyolcadik könyvnél elmondhatom, hogy rajongóvá váltam.
A Nyomtalanul egy jól megírt regény, remek karakterekkel. Ígéretes sorozatindító. A frissen létrehozott Q-ügyosztály a pincébe száműzött Carl Mørk nyomozóval és segédjével Assaddal régi, felderítetlen, de nagy érdeklődést kiváltó ügyekkel foglalkozik. Az első eset egy fiatal politikusnő öt évvel korábbi eltűnése. A Merete-szál, és a hozzá kapcsolódó nyomozás nagyon tetszett. A biciklisgyilkos-vonalat szívem szerint kihagytam volna. Valószínű csak arra volt jó, hogy lássuk Carl kollégái is csinálnak valamit. Szerettem volna picit többet megtudni Assadról és az előéletéről. Remélem, a későbbiek során valami kiderül.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

egy_ember>!

Morten harminchárom éves volt és tizenhárom éve szorgalmasan tanulta azokat a tárgyakat, amelyekre nem iratkozott be, amelynek eredményeképpen elképesztő tudással rendelkezett mindarról, amire a megélhetéséhez egyébként nem lett volna szüksége.

28. oldal

1 hozzászólás
robinson P>!

Carl hiába próbálta megérteni, nem talált magyarázatot a halál természetére. Csak annyit tudott róla, hogy jobbára váratlanul érkezik, végtelen csendben, és biztos a célpontjában.

TiszlaviczMarcsi I>!

Minden ügynél elérkezett az a pillanat, amikor a nyomozó nagyon szeretett volna élve találkozni az áldozattal.

60. oldal, Animus kiadó 2015

Smurfettereads>!

– A dolgok mindig történhettek volna másképp.

214. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck
Maya>!

Ha könyvekre gondolt, hirtelen egy másik világban találta magát. Maga volt a boldogság, ha elképzelte a papír szárazságát, zizegését, a cellulóz illatát, a súlyát. Ismét belépett virtuális könyvtárába, hogy kihozzon egy könyvet, az egyetlent az összes közül, amelynek minden részletére emlékezett. És a jókedvre is emlékezett, amit a könyv keltett benne.

22. fejezet (2003-2005)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
Smurfettereads>!

A padlón feküdt, és könyvekre gondolt, amiket olvasott, mert nem akart megint arra gondolni, hogy milyen lehetne az élete, ha másképp alakul. Ha könyvekre gondolt, hirtelen egy másik világban találta magát. Maga volt a boldogság, ha elképzelte a papír szárazságát, zizegését, a cellulóz illatát, a súlyát. Ismét belépett virtuális könyvtárába, hogy kihozzon egy könyvet, az egyetlent az összes közül, amelynek minden részletére emlékezett. És a jókedvre emlékezett, amit a könyv keltett benne.

124. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Merete Lynggaard
Smurfettereads>!

– Micsoda balszerencse! […]
– Bizony az.

147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck · Hafez al-Assad
Smurfettereads>!

A sötétben az ember elveszíti időérzékét, és az idő érzékelésének megszűnésével a test ritmusa is megváltozik. Az éjszakák egybefolynak a nappalokkal.

85. oldal

te_rzsi>!

– Van jogosítványa? – kérdezte reménykedve Carl…
– Igen. Van engedélyem taxi és személygépkocsi vezetésére. Ezenkívül teherautót, T-55-öst, T-62-es tankot, páncélozott járműveket és motorbiciklit is vezethetek, de oldalkocsisat nem.

45. oldal, 10. fejezet (Animus, 2011)

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

A Q-ügyosztály esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
J.D. Barker: A negyedik majom
Farkas Anett: A 33-as beteg
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Sharon Bolton: Halj meg kétszer!
Holly Jackson: Jó kislányok, rossz viszonyok
N. Nagy Zoltán: Keselyű
Chris Whitaker: Ahol az égbolt véget ér
Alex North: A Suttogó