Nyomtalanul (A Q-ügyosztály esetei 1.) 488 csillagozás

Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

A középkorú, kissé kiégett nyomozót, Carl Mørköt kiváló kopónak tartják, de mivel fárasztó alak, kollégái nem dolgoznak vele szívesen. Amikor megalakul a Q-ügyosztály az egyszer már lezárt, felderítetlenül maradt ügyek újravizsgálására, Carlt ennek élére száműzik. Az íróasztalára halmozott poros dossziék közül minden lelkesedés nélkül húzza elő egy népszerű politikusnő évekkel ezelőtti eltűnésének anyagát. A nőt utoljára egy komp fedélzetén látták értelmi fogyatékos öccsével. A rendőrség álláspontja szerint a csinos, harmincas Merete Lynggaard nagy valószínűséggel a tengerbe esett, bár a teste sosem került elő. Miután Carl Mørk és egyetlen segítsége, az eredetileg kávéfőzésre és takarításra mellé beosztott arab menekült, Assad munkához lát, csakhamar megdöbbentő részletek kerülnek felszínre. Ám annak kiderítése, hogy mi történt valójában, szinte lehetetlennek tűnik…

Eredeti megjelenés éve: 2007

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2019
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245217 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Animus, Budapest, 2017
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245217 · Fordította: Szöllősi Adrienne
>!
Animus, Budapest, 2014
292 oldal · ISBN: 9789633242001 · Fordította: Szöllősi Adrienne

1 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Carl Mørck · Hafez al-Assad · Merete Lynggaard


Kedvencelte 32

Most olvassa 15

Várólistára tette 267

Kívánságlistára tette 209

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
gumicukor
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Húúúúha, ez aztán nem volt semmi!

Nagyon jól kigondolt történet, az összes szál összeért a végére. Imádtam! Éppen eléggé beteg volt ahhoz, hogy zseniális legyen, alig várom a folytatást. Remélem minimum ilyen lesz a többi színvonala is. Ugyan számomra eddig ismeretlen volt az író, de azt hiszem, hogy rá tényleg érdemes odafigyelni. Jól megírt könyv, fel van építve rendesen. A szereplők kidolgozása előtt kalapot emelek, nagyon skandináv krimis volt, de mégsem teljesen sablon. Üdítő volt Assad személye a történetben, vitt egy kis színt az egészbe.

A fél csillag levonás csakis azért jár, mert elég korán rájöttem a kire és a miértre.

10 hozzászólás
>!
MissFortune
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Az eddigi legjobb skandináv krimi, amit olvastam. Teljesen más a hangulata, mint a többinek. Lendületes, izgalmas, érdekes, végig fenntartott a figyelmem.
Assad a kedvenc szereplőm. A rejtélyes múltjára remélem, hogy egyszer fény derül. Így is nagyon szimpi, mindenki ilyen jó asszisztenst szeretne magának.:)
Ajánlom mindenkinek, akik szeretik a jó krimiket. Biztosan olvasni fogom a sorozat többi részét is!

>!
Bla I
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Jussi Adler-Olsen Nyomtalanul (A Q-ügyosztály esetei 1.) c könyve – amelyet @gumicukor-tól kaptam olvasni – ezúton is köszönöm! :-) – a skandináv krimik sorozatában jelent meg, s számomra nagy felfedezés. Kitűnő könyvről van szó ebben a kategóriában, amely magán viseli az északról származó bűnregények minden jellemzőjét. Szimpatikus, éles eszű nyomozót, aki elvált és a magánnyal küzd, reális társadalomábrázolást, fordulatos, mégis hihető történetet, amelyben egy szánandó, családi tragédiából származó helyzettel küzdő áldozat vergődik, egy bosszúszomjas gonoszt, aki majdnem végigviszi tervét. Egy plusz mégis különlegessé teszi a könyvet. A nyomozó asszisztense, segítője, Assad, aki egy szíriából származó menekült. Dániába és a rendőrségre kerülését ugyan ez első részben még homályban hagyta a szerző, de majd folytatom az olvasást, mert a könyvet – miután belekezdett az ember – letenni nemigen lehet. Profi munka, olvasmányos, szórakoztató, mégis kristálytiszta stílus. Minden krimikedvelőnek ajánlom!

5 hozzászólás
>!
tmezo P
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Először is: @Lanore köszönöm, hogy pont ezt választottad a polcomról.
Másodszor: nagyon, de nagyon brrrrrr… :) Volt, hogy borsózott a hátam, kicsit talán még a gyomrom is forgott.
Beteg, iszonyúan beteg dolog van ebben a könyvben.
Kiszámítható ugyan, de a gyilkosság elkövetési módja miatt ez a probléma számomra eltörpült. Az vitt mindent.

14 hozzászólás
>!
Anarchia_Könyvblog
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Kevesebb skandináv krimit olvasok, mint amennyit kellene. Valami oknál fogva ritkábban akadnak a kezembe, vagy talán kevesebb reklámot látok róluk. Azonban, amikor rábukkanok, olyankor szívesen merülök el a változatosabb krimi világába, mint ahogy azt az angol, vagy amerikai típusúaknál megszokhattam. A nevekkel ugyan még hadilábon álok, számomra nehezebb kitalálni, hogy éppen nő az illető, akiről olvasok, vagy férfi. Nyilván ez csak szőrszálhasogatás, hisz alapjaiban egy skandináv krimi mindig egy kis pluszt ad, a már adott olvasmányaimhoz. Tetszetősen és szemléletesen írja le a tájakat, a szereplőket, ami nálam külön pont, így sokkal könnyebben tudom beleélni magam az adott személyiségbe, környezetbe. Nem volt ez máshogy Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul című könyvével sem. Jó volt kiszakítanom magam a már megszokott tömeg krimik közül. Jussi Adler-Olsen Q ügyosztály sorozatának első részével pedig kedvet kaptam, hogy a többi részt is elolvassam.
Ajánló folytatása itt:
https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2019/02/22/jussi_adle…

>!
Madama_Butterfly P
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Jussi Adler-Olsen nem vette el a skandináv krimiktől a kedvem, sőt! Annak ellenére, hogy a könyv hangulata picit más, mint ami a műfajra jellemző, nekem ez kifejezetten tetszett.
Carl és Assad nagyon jó páros együtt, a történet pedig kellőképpen beteg és csavaros (még akkor is, ha azért nagy vonalakban egy idő után rá lehet jönni arra, hogy mi is történt …), szóval ez megint egy olyan sorozat, amit biztosan folytatni fogok :)

5 hozzászólás
>!
Csoszi
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Idén októberben került a kezemben az első skandináv krimi, és így a nyolcadik könyvnél elmondhatom, hogy rajongóvá váltam.
A Nyomtalanul egy jól megírt regény, remek karakterekkel. Ígéretes sorozatindító. A frissen létrehozott Q-ügyosztály a pincébe száműzött Carl Mørk nyomozóval és segédjével Assaddal régi, felderítetlen, de nagy érdeklődést kiváltó ügyekkel foglalkozik. Az első eset egy fiatal politikusnő öt évvel korábbi eltűnése. A Merete-szál, és a hozzá kapcsolódó nyomozás nagyon tetszett. A biciklisgyilkos-vonalat szívem szerint kihagytam volna. Valószínű csak arra volt jó, hogy lássuk Carl kollégái is csinálnak valamit. Szerettem volna picit többet megtudni Assadról és az előéletéről. Remélem, a későbbiek során valami kiderül.

2 hozzászólás
>!
Kókuszka P
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Megalakul a Q-ügyosztály. Carl, a megfáradt, megkeseredett nyomozó és asszisztense a bevándorló, arab Assad, sajátos humorával remek párost alkotnak. Merete képviselőnő nyomtalan eltűnése az első esetük. A cselekmény nincs túlbonyolítva. Egyszerűsége ellenére, feszült hangulatú. Nemcsak a lapok, de az események is peregnek.

>!
bokrichard
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Jussi Adler-Olsentől az első könyvem… és minden bizonnyal nem az utolsó! A Q ügyosztály kalandjai elkezdődtek. Megismertem Carl-t, akinek bár érdes a modora, nagyon jó nyomozó. Megismertem a bevándorló Assadot is, aki igazán igyekvő, humoros figura, kitartóan ott áll Carl mellett, annak ellenére, mennyi súrlódás van kettejük között. Mégis megvan az összhang, és együtt nagyon szerethetőek is. Ami kicsit meglepett, hogy valamiért az egészben a legjobb számomra, hogy egyszerű volt. Egyszerű a vonalvezetés, fokozatosan derülnek ki a miértek, nem bonyolult a válasz sem, szóval egyszerű, de nagyszerű! A krimi feszes, pörgő, letehetetlen, a végén igazi drámával. Nagyon drukkoltam Meretének, végig nagyon bátran, és kitartóan küzdött, ami ritkaság a mai krimi áldozatok között. A kínzásos megoldás is nagyon tetszett, nagyon eredeti volt.
Összefoglalva: csak ilyen kezdést minden sorozatnak, és remélem hasonló a színvonal a folytatásban, amire jövő évben sort fogok keríteni. Ja, és a filmet is megnézem, remélem ezt nem rontották el. :)

4 hozzászólás
>!
Nefi P
Jussi Adler-Olsen: Nyomtalanul

Hát igen, ez jó volt. Lehetne fél csillagot levonni, mert már a felétől tudtam, hogy ki az elkövető, de mivel ennek ellenére fent tudta tartani a figyelmet, így nem teszem. Pörgős, ütős sztori volt. Ez most nekem bejött :) Jöhetne a következő…. de azt még be kell szerezni…

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
egy_ember

Morten harminchárom éves volt és tizenhárom éve szorgalmasan tanulta azokat a tárgyakat, amelyekre nem iratkozott be, amelynek eredményeképpen elképesztő tudással rendelkezett mindarról, amire a megélhetéséhez egyébként nem lett volna szüksége.

28. oldal

1 hozzászólás
>!
robinson P

Carl hiába próbálta megérteni, nem talált magyarázatot a halál természetére. Csak annyit tudott róla, hogy jobbára váratlanul érkezik, végtelen csendben, és biztos a célpontjában.

>!
TiszlaviczMarcsi IP

Minden ügynél elérkezett az a pillanat, amikor a nyomozó nagyon szeretett volna élve találkozni az áldozattal.

60. oldal, Animus kiadó 2015

>!
te_rzsi

– Van jogosítványa? – kérdezte reménykedve Carl…
– Igen. Van engedélyem taxi és személygépkocsi vezetésére. Ezenkívül teherautót, T-55-öst, T-62-es tankot, páncélozott járműveket és motorbiciklit is vezethetek, de oldalkocsisat nem.

45. oldal, 10. fejezet (Animus, 2011)

1 hozzászólás
>!
Maya

Ha könyvekre gondolt, hirtelen egy másik világban találta magát. Maga volt a boldogság, ha elképzelte a papír szárazságát, zizegését, a cellulóz illatát, a súlyát. Ismét belépett virtuális könyvtárába, hogy kihozzon egy könyvet, az egyetlent az összes közül, amelynek minden részletére emlékezett. És a jókedvre is emlékezett, amit a könyv keltett benne.

22. fejezet (2003-2005)

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
Hellena P

Hoztam haza két pizzát, tudja? És salátát. És az az igazság, hogy a pizza frissen jó. Ha kihűl és összeesik, ehetetlen.

217. oldal

3 hozzászólás
>!
PRicsmond

Ez a Bak egy felfújt hólyag. Önimádó, beképzelt alak. Egy nyavalyás kis stréber. Igazi bürokrata. A feleségének minden bizonnyal adatlapokat kell kitöltenie, lehetőleg három példányban, ha ágyba akar bújni vele.

>!
Zsazsóó

– Assad, hogy jutottál ehhez az álláshoz?
– Ismerem Lars Bjørnt.
– Tényleg?
– Hónapokon keresztül mindennap bementem hozzá, hogy van-e állás a számomra.
– Nap mint nap zaklattad Lars Bjørnt, hogy adjon neked egy állást?
– Imádom a rendőrséget.

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck · Hafez al-Assad
>!
TiszlaviczMarcsi IP

Mit kezdjek a Radikális Centrum közlekedési szakértőjével? A végén még engem is megszakértene.

9. oldal


A sorozat következő kötete

A Q-ügyosztály esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A tetovált lány
Peter Høeg: Smilla kisasszony hóra vágyik
Samuel Bjørk: Magányos utazó
Robert Galbraith: Kakukkszó
Agatha Christie: Halloween és halál
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Jens Henrik Jensen: Akasztott kutyák
Jo Nesbø: Kés
Carin Gerhardsen: Mama, papa, gyerekek
Kristina Ohlsson: Vétkesek