Határtalanul (A Q-ügyosztály esetei 6.) 99 csillagozás

Jussi Adler-Olsen: Határtalanul

Carl Mørckt a döglött aktákat kezelő Q-ügyosztály főnökét reggeli szunyókálásában zavarja meg a Bornholm szigetéről érkező telefonhívás. Kollégája egy tizenhét éves ügy részleteit kívánja megosztani vele. Mørck hallani sem akar az új feladatról, amit rá akarnak sózni, s rövid úton le is rázza a kéretlen hívót. Ám csak pár óra telik el, s egy abszolút váratlan fordulat úgy feldühíti Carl önfejű asszisztensét, Rosét, hogy nincs mit tenni: az ügyosztály akcióba lép. A távoli dán szigeten több mint másfél évtizede eltűnt egy életvidám, fiatal nő, akit azután egy fán lógva találtak meg. A nyomozás szálai egy furcsa, napimádó szektához vezetnek. Mørcknek és segítőinek Rosénak, Assadnak és az újonc Gordonnak egy egész gyilkosságsorozatot kell felderíteniük, miközben egy ördögi manipulátor mindent megtesz, hogy eltakarítsa őket az útból.

Eredeti cím: Den grænseløse

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Animus, Budapest, 2015
464 oldal · ISBN: 9789633242643 · Fordította: Dobosi Beáta
>!
Animus, Budapest, 2015
464 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633242643 · Fordította: Dobosi Beáta

Kedvencelte 5

Most olvassa 6

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 52


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
Jussi Adler-Olsen: Határtalanul

A Q-ügyosztály 6. esete sem mindennapi történet. Már az első eset után kedvencemmé vált Carl és csapata: Assad és Rose. Az író a konkrét sikeres történetekbe ágyazva egyre többet mond el magánéletükről is, s jómagam szurkolok, hogy az is sikerüljön, mert megérdemlik. Különböző egyéniségek, de végletesen elkötelezettek az igazság iránt. Ez a ma már nem mindenütt fellelhető és jellemző nagyfokú önfeláldozó lojalitás a rendőri hivatás alapja is. Kicsit úgy érzem Carl és csapata irodalmi példa, de annak viszont kitűnő. Ez a regény sem marad el semmiben a korábbi színvonaltól, sőt. A történet csavarjai jó néhány meglepetést rejtenek…
Krimikedvelőknek maradéktalanul ajánlom!

>!
Kókuszka 
Jussi Adler-Olsen: Határtalanul

Jussi Adler-Olsen zseniális stílus és történetvezetés nagy mestere. Most sem kellett csalódnom, bár szerintem kissé lassan halad előre a történet. Túl hosszúra sikeredett, volt egy-két mellékszál, ami kimaradhatott volna. Ennek ellenére izgalmakban bővelkedett, ügyesen terelgette olvasóit. A napimádó szekta, annak vezetője és főleg Pirjo érdekes, különös szál. Carl, Assad, Rose és Gordon csapatmunkája révén egy bravúros nyomozásnak lehetünk részesei.

>!
tmezo P
Jussi Adler-Olsen: Határtalanul

Ezt a részt sem érzem kimagaslónak, vagy éppen izgalmasnak. Nem pörgött, lassan csordogált, mentek a találgatások, a kutakodás a sok-sok évvel ezelőtti eset után. Azt sajnos hamar összerakja az olvasó, hogy mi az indok, miért halt meg egy fiatal lány 17 évvel korábban, az elkövető viszont titokban maradt egész a végéig.
A nyomozás mellett fut egy másik szál, ami megint érdekesebbnek bizonyult. Napimádók csoportja, és azon belül is egy nő, aki mindenre képes egy férfi figyelméért.
Nem mondok újdonságot, ha azt írom, kapcsolódnak egymáshoz a szálak.
Assad-Carl humorosnak szánt párbeszédei ebben a részben megint csak erőlködésnek tűntek. Nem esett jól egyik poén sem, viszont az nagyon pozitív, hogy Assad körül megint felbukkant némi titok.
Kaptuk egy kis fejleményt a szögbelövős esetből is, ami megint felbolygatta Carl lelkivilágát.

>!
Nefi
Jussi Adler-Olsen: Határtalanul

Rettenetesen szenvedtem a mások által nagyon jóra értékelt könyvvel… Nem akart ez engem valahogy sehogy sem magával ragadni, kb. 2-3 hónapig olvastam. Lila volt ez most nekem nagyon… a sztori is, a szereplők is, valahogy az egész.

De időközben megérkezett az új rész, beszerzem majd és remélem visszaállunk az eredeti koncepcióra… azaz nyomozunk :))))

8 hozzászólás
>!
mate55 
Jussi Adler-Olsen: Határtalanul

A könyv cselekmény szokás szerint két szálon fut. Egyrészt követjük a nyomozás menetét, másrészt van egy szál, aminek látszólag semmi köze nincs a nyomozáshoz, de aki ismeri az író előző „munkáit”, az tudja, hogy valamiféle kapcsolat van a kettő között. De ha jobban belegondolok, a gyakorlott krimi olvasók már menet közben elkezdik összerakni a mozaik darabkákat. Nyugtalanító látni a szekták elszaporodását. A szektavezérről „az ördögi manipulátorról” alapos és rémisztő portrét kapunk a megbabonázott lány jóvoltából. Nem azonnal felismerhető patás ördögként tűnik fel, ellenkezőleg, érzékenységet mímelő oldalát is legalább olyan hangsúllyal mutatja be, mint azt, amikor teljhatalmát direkt megvillantva uralkodik a közösség tagjai felett. Az idősíkok között sűrűn ugráló szerkezet lehet, hogy idegesítő sok olvasó számára, viszont így sokkal mélyebben ismerjük meg a karakterek bonyolult lélekrajzát, és még arra is képes, hogy ütköztessen különböző életmódokat. Egy biztos, Adler-Olsen ismét zseniálisan játszik velünk, metszően, megrázóan. Titkokkal, hallgatással, várakozással teli történet, a szálak kibogozása, a ki nem mondott dolgok megtalálása a sorok között, plusz impulzussal gazdagította a regény egyébként sem mindennapi olvasmányélményét. Aki eddig is lelkesen vásárolta Adler-Olsen regényeit, az semmiképpen se most hagyja abba, aki pedig még csak ismerkedne ezekkel az eltökélt és végtelenül magányos „hősökkel”, annak nyugodt szívvel ajánlom a sorozatot. Én már nagyon várom a következő részt…

2 hozzászólás
>!
Lénaanyukája P
Jussi Adler-Olsen: Határtalanul

Q-ügyosztály <3 Eddig a Palackposta volt a kedvencem, de mostantól a Határtalanul lett az. Az első öt részt egymás után olvastam, ez most egy jó fél év kihagyás után következett, de öt perc után visszarázódtam az alagsori életbe. Assad és Carl már jól összerázódtak, mint egy öreg házaspár. Annyira bírom Assad félreszólásait, és ahogy Carl kijavítja őket! A kezdeti ügyből, amiért Carl az alagsorba, Hardy pedig a tolószékbe került, éppen csak csepegtettek egy kicsit, mint ahogy Assad múltjából is. Ha mindig csak ennyi információt kapunk, akkor jó hosszú lesz ez a sorozat! A megoldandó ügy pedig szövevényes, fordulatos, habár az elején gyanítottam valamit, de a végkifejlet jó kis izgalmas lett. És ez a rész mintha humorosabb is lett volna az előzőeknél, bár lehet, hogy tényleg csak régen olvastam őket. Legszívesebben máris olvasnám a következő részt, de megvan már egyáltalán? Mindenesetre alig várom a következő döglött aktát.

3 hozzászólás
>!
PRicsmond
Jussi Adler-Olsen: Határtalanul

Végre Carl és Assad visszatért egy nagyon csavaros és izgalmas történetben. Jussi Adler-Olsen ismét odatette magát és nem követte el azt a hibát mint az előző köteténél, hogy túlságosan zavarossá írta meg a Q-ügyosztály nyomozását. Bár itt most nem volt politikai szál és nagy hatalmú üzletemberek, ehhez képest nagyon élvezhető történetet kaptunk. Amikor már egy rendőr mindent feladott, hogy megfejtsen egy 17 éves gyilkosság rejtélyét mikor már azt hitte minden nyomott felderített és mindig csak zsákutcába jutott a Q-ügyosztály képes volt 3 hét alatt végére járni a majd két évtizedes rejtélynek. Szinte a semmiből indul a nyomozás és nagyon aprólékos munkával sikert ért el. A végéig az orránál vezeti az író az olvasót csak a legvégén derül ki a gyilkos személye, bár a könyv elején volt egy tippem az elkövető személyére, de elvetettem aztán a végén már úgy éreztem mégis igazam volt erre jött még egy csavar. Az aktuális nyomozás mellett külön figyelemre méltó a magánéleti szálak vezetése, újabb kis részletet kapunk Assad múltjából, emellett pedig a Q-ügyosztály megalapítását megelőző Amargen-i esetből. Gondolom ezek a rejtélyek azonban csak az utolsó részben kerülnek előtérbe. Az utolsó oldalakon is nagy meglepetések várják az olvasót ami miatt nagyon várom a következő részt:)

13 hozzászólás
>!
Mary_J
Jussi Adler-Olsen: Határtalanul

Természetesen most sem csalódtam a Q-ügyosztály újabb esetébe merülve se. Úg érzem ahogy telik az idő a szereplők is egyre jobbak, egyre összeszokottabbak, igazi csapatot alkotnak. Morck is kezd egy kicsit kevésbé mogorva lenni, de persze csak pont annyira, hogy megmaradjon még a nyomozós-mórc bája, Assad történetére viszont egyre kíváncsibb vagyok, nagyon remélem, hogy egyszer erre is fény derült, mint olyan sok, sok éves megoldatatlan ügyre is.
A nyomozás, mint az eddigi alkalmakkal is nagyon izgalmas volt, még ha nem is akció dús. A visszaemlékezések, és olykor az időben való ugrálások számomra még érdekesebbé teszik az egészet és hát a újabb megoldás… tökéletes, mint minden alakommal.

8 hozzászólás
>!
smetalin
Jussi Adler-Olsen: Határtalanul

A nyomozók hozták a szokott formájukat, jó volt olvasni hogyan vetik rá magukat ismét egy régi felderítetlen gyilkosságra! A történet maga, viszont nekem lapos volt, nem voltak nagy fordulatok, lassan csörgedezett, egy kicsi meglepetést az utolsó 20 oldal hozott, ezért a plusz fél csillag. Írt már, színesebb, fordulatosabb, jobb könyvet is!

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Bla IP

De nem így van vele mindenki? A modern világ tálcán kínálja a lehetőséget: ha valakinek nem tetszik, amivé lett, simán maga mögött hagyhat mindent. A világnézetét, a házasságát, a hazáját, az értékrendjét, mindent, ami tegnap még oly sokat jelentett. Csakhogy az új dolgok között sem találja meg azt, amire vágyott, mert egy idő után azoktól is megcsömörlik. Örökös, hiábavaló hajsza. Szánalmas! És pont ő volna a kivétel? Csak egy idióta hihette ezt.

81. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck
>!
TiszlaviczMarcsi IP

Útközben öklendezett kissé, de még sikerült felérniük a hátsó fedélzetre. Aztán elszabadult a pokol.
– Hálásan köszönöm, Carl – mondta Assad, miközben igyekezett felmérni a károkat. – Még senki sem mondta neked azt a bölcsességet, hogy sose hányj széllel szemben?

154. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck · Hafez al-Assad
>!
mate55 

Vannak pillanatok az életben, amikor az ember pontosan tudja, hogy egy rossz mozdulat, egy eltúlzott homlokráncolás, egy óvatlan mosoly beláthatatlan következményekkel járhat.

193. oldal

>!
mate55 

Minden egyes szónál csak úgy repkedtek a morzsák a szájából szerteszét a szélrózsa minden irányába. Valóságos áldás, hogy nem reggeliznek minden nap együtt.

56. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hafez al-Assad
>!
Bla IP

Bornholm egy külön világ volt a fekete szántóföldjeivel, szikláival és szirtjeivel, meg a temérdek kisebb-nagyobb látnivalójával, amelyet a helyi utazási irodák egyedülállónak kiáltottak ki. A legnagyobb körtemplom, a legkisebb körtemplom, a legrégebbi, a legmagasabb, a legkerekebb. Minden magára valamit is adó településnek volt valamije, ami a szigetet hihetetlen látványossággá tette.

25. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bornholm
>!
tmezo P

– Assad! Nem volna kedved holnap elkísérni az unokatestvérem temetésére Bronderslevbe? Akkor megismerhetnéd a szüleimet és az egész nyomorék rokonságot.
– Nem is mondtad, hogy nyomorékok. Mind?

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck · Hafez al-Assad
>!
mate55 

Hát igen, nekünk, rendőröknek elég beteges a fantáziánk.

239. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck
>!
Bla IP

Mik ezek a papírfecnik a zsebében? Lassan előhúzta őket. Jaj, igen, Assad széttépett büntetőcédulája. Odaadta a darabkákat a segédjének.
– Parancsolj! Ezzel el is van intézve az ügy, Szélvész uraság. Köszönd meg a járőröknek!
Assad vigyorogva nézegette a széttépett büntetőcédulát.
– De neked sem jön rosszul, ugye, Carl? Így legalább leválthatlak, ha elfáradsz vezetés közben.
Édes istenem, dehogy! Akkor inkább megiszik egy karton energiaitalt.

294. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck · Hafez al-Assad
>!
Bla IP

A szibériai szél tajtékosra korbácsolta a vizet, amelyet Assad egyre kétségbeesettebben nézett. De a metsző keleti szél kutyafüle volt a Roséból áradó dermesztő hideghez képest.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hafez al-Assad
>!
Bla IP

Rose, te mázlista! – gondolta Carl, amikor kinyújtózott a légkalapácsokat megszégyenítő hangerővel horkoló segédje mellett. De visszafogta magát, és nem nyomott Assad arcába párnát, pedig nagy késztetést érzett rá.

180. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck

A sorozat következő kötete

A Q-ügyosztály esetei sorozat · Összehasonlítás

Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Hafez al-Assad · Carl Mørck · Rose Knudsen · Christian Habersaat · Pirjo Abansamas Dumuzi

Helyszínek népszerűség szerint

Bornholm


Hasonló könyvek címkék alapján

Peter Høeg: Smilla kisasszony hóra vágyik
Poul Örum: Csak az igazat
A. J. Kazinski: Az utolsó igaz ember
Jenny Rogneby: Leona
Camilla Läckberg: A hableány
Karin Fossum: Ne nézz vissza
Leif Panduro: Ablakok
Mikkel Birkegaard: Libri di Luca
Agnete Friis – Lene Kaaberbøl: Gyerek a bőröndben
Jo Nesbø: Police