Fácángyilkosok (A Q-ügyosztály esetei 2.) 414 csillagozás

Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Egy tóparti nyaralóban brutálisan meggyilkolnak egy testvérpárt. A rendőrség egy csoport gazdag és befolyásos családból származó diák között keresi az elkövetőket. A bizonyítékok azonban nem perdöntőek, így egy idő után vádemelés nélkül félreteszik az ügyet. Ám kilenc évvel később az egyik gyanúsított feladja magát, és beismeri, hogy ő volt a tettes. Az eset aktái valamiképp mégis az elfekvő ügyekkel foglalkozó Q-ügyosztályt vezető Carl Mørck asztalára kerülnek, aki először arra gondol, hogy tévedésről van szó. Végül csak beleássa magát az esetbe, és rájön, hogy itt bizony bűzlik valami. A nyomok egy csapzott hajléktalanon, Kimmie-n keresztül az ország három leghatalmasabb férfijához vezetik. De a triumvirátus maga is kétségbeesetten kutat az utcán élő nő után, mert olyan tudás birtokában van, ami egy életre tönkreteheti őket. A hajtóvadászat kezdetét veszi…

Eredeti megjelenés éve: 2008

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2019
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245101 · Fordította: Szőke Zsolt
>!
Animus, Budapest, 2017
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245101 · Fordította: Szőke Zsolt
>!
Animus, Budapest, 2014
382 oldal · ISBN: 9789633241417 · Fordította: Szőke Zsolt

1 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Hafez al-Assad · Carl Mørck · Rose Knudsen


Kedvencelte 23

Most olvassa 22

Várólistára tette 101

Kívánságlistára tette 89

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

A kedvenc skandináv krimi sorozatom.. nagyon nehéz ezt überelni.
A Q-ügyosztályhoz ismét egy érdekes bűntény került, több brutális gyilkosságot kell kinyomozniuk. A nyomozás nem megy könnyen, de Carl nem veti alá magát a hatalomnak. Nehéz dolguk lehet a nyomozóknak a való életben is, ha ennyire befolyásos embereket kell megkörnyékezniük. Egy darabig őszintén nem tudtam, mi fog kisülni ebből. Ennek a három embernek nagyon messzire elért a keze..
Kimmie szemszöge feldobta a könyvet, szerettem olvasni, hogy mi történik vele. A sorozat állandó szereplői is egyre többet mutatnak magukból. Kezdem megkedvelni Carlt és Assadot.
Egyáltalán nem csalódtam, tudta hozni az előző rész színvonalát. Ugyanolyan pörgős, letehetetlen krimi volt. Ajánlom!:)

2 hozzászólás
gumicukor>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Váó, ez aztán nem volt semmi! Ehhez hasonló krimit még nem olvastam. Imádtam minden sorát, remekül volt összerakva a történet. És a gyilkosságok…

Nagyon-nagyon brutális történet, csak erős idegzetűeknek ajánlom. Pontosan ez az, ami engem a világon a legjobban megrémiszt: spoiler spoiler És hány ilyen ember van a világon, akiket legnagyobb meggyőződésem szerint soha nem kapnak el.

Nagyon jót tettek a történetnek Kimmie fejezetei, azokat szerettem talán a legjobban olvasni spoiler Carlt, Assadot, Roset és a többieket továbbra is nagyon kedvelem. Tetszik, hogy minden könyvben egy kicsivel többet tudok meg róluk. Csak így tovább!

3 hozzászólás
Bla I>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Hú+Ha! A Nyomtalanul-t olvastam először, s amilyen szerencsém van, egy héten belül belefutottam a filmbe is az AMC csatornáján. Nagyon jónak tartottam, bár a film sokkal szimplábbnak tűnt nekem. Kedves MOLY-os ismerősömtől kaptam meg pdf-ben a második könyvet, amely egy tulajdonképp már több feldolgozásban ismerős alaphelyzetből indult. Nem először fordul elő a világtörténelemben, hogy a nagyon tehetősek törvényen kívüli legextrémebb „szórakozásra” vágynak, s azt meg is szervezik maguknak. Nagyon jó színvonalon megírt bűnügyi regény – le a kalappal a szerző előtt. A Q-ügyosztály tevékenységét megkedveltem.

2 hozzászólás
ziara>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Nagyon bírom Jussi Adler-Olsen könyveit. Ez egy nagyon beteg történet megint, nem is csoda, hiszen pszichiátriai esetekből meríthetett. Így Kevin után hihetetlen, hogy ilyen hamar elolvastam, de nagyon izgi volt. Carl és Assad, na meg most már Rose is kedvencem! Meg fogom nézni a filmet is, a Nyomtalanulból készült is jól sikerült szerintem.

bokrichard>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

A második kötetben sem kellett csalódnom, hála istennek. Amitől nagyon jó az a légkör. Annyira nyomasztó, annyira kétségbeejtő, annyira sötét, hogy már kicsit sok is. Elgondolkodtató, hogy a sok pénz hogy megrohasztja az alapból sem patyolat tiszta lelkeket, hogy ez egy egész kálvária sorozatot indít el, melynek a végkimenetele igencsak borzalmas. Összetett, társadalmunk, és civilizációnk görbe tükre. Ami miatt nem öt csillag, hogy már jobbat is olvastam, itt megemlítve az első kötetet. És bár az sokkal egyrétegűbb, és egyszerűbb volt, nekem az jobban bejött a rejtélyesség miatt. Azért csak marad a kitartás, és jön majd a következő kötet. Ja, és a film!

Madama_Butterfly>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Hűha!
Teljesen más stílusú, történetvezetésű és témájú krimit kaptunk a Q Ügyosztály második eseteként, mint amire az első kötet alapján számítottam volna. A nyomozás itt lényegében nem is nyomozás, hanem egy kirakós összes darabkájának a helyére rakosgatása; de mielőtt azt hinnénk, hogy unalmas az egész, azért itt leszögezném, maga a történet elég beteg, erőszakos és néhol tényleg csak erős idegzetűeknek ajánlott. Az előző kötetből ismert páros, Carl és Assad mellé megkaptuk Rose-t, aki a maga fura módján beleillik ebbe a nem mindennapi ügyosztályba, és valljuk meg őszintén, mindenhol jó, ha van egy nő is a csapatban. :)
Úgy döntöttem, hogy bírom Jussi Adler-Olsen könyveit. Ez van.
Jöhet a harmadik rész!

Csoszi>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

A Nyomtalanul után kicsit többet vártam a folytatástól. Nem volt rossz, de lényegesen elmaradt az első rész mögött. Sok helyütt vontatottnak éreztem. A nyomozós részek semmilyenek voltak, a fő hangsúlyt az aranyifjak mocskos, szadista, erőszakos játékai kapták. Pénzzel és hatalommal bármit el lehet intézni. A vadászós részek undorral töltöttek el. Előbb-utóbb folytatom a sorozatot, de biztosan nem a közeljövőben.

SteelCurtain>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Összességében jó krimi ez, de…
Ha azt mondom, hogy kissé vérszegény, akkor az nem fejezi ki hűen azt a sokrétű apró hiányérzetet, mely szinte végigkísérte az olvasását. Másrészt ahhoz meg túl jó, hogy egy egyszerű vérszegénnyel el lehetne intézni a kifogásokat.
De…
Izgalmas, ám kiszámítható.
Az egész könyv a hajléktalan Kimmie-re épül. Karaktere rendkívül összetett. Annyira összetett, hogy az már a hitelesség rovására megy.
Az író abból az alaptételből indul ki, hogy a vagyon lélekromboló hatású, ami általában helytállónak tűnik, ám itt olyan egyoldalúan sikerült ábrázolni a vagyonosokat, hogy a sztálinista agit-prop is elsárgul az irigységtől. Még a dán gazdasági elit sem állhat csupa infantilis erőszaktevőből! Persze tudom, az ott a durva, kulturálatlan, vad Észak, ami semmiképpen sem hasonlítható egy bizonyos, magas életszínvonaláról elhíresült közép-európai országhoz, ahol csupa talpig becsületes, szelíd emberbarát szerepel a 100 leggazdagabb ma…, izé…, honpolgár között.
A rendőrök viszont teljesen egyediek. Elbűvölt, hogy legkevésbé rendőrökre hasonlítottak.
Bosszantó apró hibái ellenére élvezetes bűnügyi sztori.l

Kókuszka>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Beteges, nyomasztó történet. Néhány, unatkozó, tehetős, bandába tömörült fiatalembert mások fájdalma, megaláztatása tudja csak lázba hozni. Bizonyos fokig társadalomkritika is. Mindenkibe beleköthetnek, szétverhetnek, a hatalom, a pénz védelmet nyújt. Köztük az egyetlen lány, Kimmie karaktere annyira jól megrajzolt, hogy álmomban már én is hajléktalanként tengettem életem. Kimmie múltja bármennyire is felkavaró, tetteire nem ad mentséget. A Q-ügyosztály maroknyi csapata egy izgalmas, feszes versenyfutásba kezd. A dán író most sem okoz csalódást olvasóinak.

Timcsibaba77>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Megvallom őszintén, és töredelmesen, nehezen sikerült átrágni magamat ezen a könyven, kicsit idegen, és ismeretlen terepre tévedtem, Jussi Adler-Olsen-től most volt alkalmam elsőre tapasztalatokat gyűjteni. A skandináv krimiket szeretem, szinte már minden evő vagyok, de ez a könyv túl lőtt minden számításomon. Nagyon bele trafáltam. Teljesen a hatása alatt vagyok. Kegyetlenkedések, ami voltaképp nem idegen terep az emberek világában, nemcsak állatokkal, hanem embertársainkkal való virtuskodás élvezetből, szimpla brutalitásból, vadászat címén, mint káros szenvedély. Megmondom őszintén, nekem Kimmie volt a legszimpatikusabb, egy végletekben élő, érzelmileg széttört, kissé már paranoid, beteg nőszemély, aki pólyában hurcolja emlékeit, sebeit. spoiler A végén azonban ledöbbentem, hogy pont aki az áldozat volt, azaz a vad, belőle lett a vadász, és bár jogosan bosszút is állt a kegyetlen barátokon, akik miatt több tucat haláleset is volt, mégis valahol sajnáltam, hogy a legvégére belőle lett az áldozat, végül magát áldozza majd fel. A végét majdnem meg sikerült könnyeznem.
Dióhéjban nem életem könyve volt, de azért tetszett. A filmet viszont nem láttam, arra nagyon kíváncsi leszek.


Népszerű idézetek

Pömpilla>!

A friss, vidéki levegő akkor a legjobb, ha füstszűrőn keresztül tüdőzi le az ember.

68. oldal,10

julicsenge IP>!

– Sohasem találod ki, mit tartogatok a számodra, Carl! – közölte elragadtatással Rose. Carl végignézett az alagsor folyosóján. Biztos nem az a meglepetés, hogy elkészült az asztalokkal.
– Remélem, egy felmondást – jegyezte meg szárazon, és belezuhant a székébe.

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck · Rose Knudsen
julicsenge IP>!

– Van valami érdekes, amit mindenképp tudnom kell erről a Klavs Jeppsenről?
Szinte hallani lehetett, ahogy Assad gondolkozik.
– Fruszi a fickó, Carl. Csak ennyit mondhatok.
– Fruszi?
– Igen. Frusztrált. Visszafogottan beszél. De biztos csak az érzései szabnak gátat a szó szabad folyásának.
A szó szabad folyásának? Legközelebb mivel rukkol ki Assad? A gondolat pillangószárnyaival?

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck · Hafez al-Assad
Hellena P>!

Szükségtelen a becézés, a behízelgés és az ajándékeső, ha az emberek csupán egyvalamire ácsingóznak igazán: a tiszteletre.

71. oldal

Hellena P>!

Ha megszűnik egy akadály, fix, hogy jön egy másik.

219. oldal

Maya>!

Minden válság csupán egy új sikertörténet kezdete.

Aoimomo P>!

Ahogy tudom, ebben az országban mindenki egyenlő joggal bír. A gyanúsítottaink sem többel. Vagy valamit félreértettem volna?

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck

A sorozat következő kötete

A Q-ügyosztály esetei sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

J.D. Barker: A hatodik éjszaka
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Peter Høeg: Smilla kisasszony hóra vágyik
Nalini Singh: Angyalvér
Samuel Bjørk: Magányos utazó
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Thomas Harris: A vörös sárkány
Chris Carter: Halállista