Fácángyilkosok (A Q-ügyosztály esetei 2.) 264 csillagozás

Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Egy tóparti nyaralóban brutálisan meggyilkolnak egy testvérpárt. A rendőrség egy csoport gazdag és befolyásos családból származó diák között keresi az elkövetőket. A bizonyítékok azonban nem perdöntőek, így egy idő után vádemelés nélkül félreteszik az ügyet. Ám kilenc évvel később az egyik gyanúsított feladja magát, és beismeri, hogy ő volt a tettes. Az eset aktái valamiképp mégis az elfekvő ügyekkel foglalkozó Q-ügyosztályt vezető Carl Mørck asztalára kerülnek, aki először arra gondol, hogy tévedésről van szó. Végül csak beleássa magát az esetbe, és rájön, hogy itt bizony bűzlik valami. A nyomok egy csapzott hajléktalanon, Kimmie-n keresztül az ország három leghatalmasabb férfijához vezetik. De a triumvirátus maga is kétségbeesetten kutat az utcán élő nő után, mert olyan tudás birtokában van, ami egy életre tönkreteheti őket. A hajtóvadászat kezdetét veszi…

Eredeti cím: Fasandræberne

Eredeti megjelenés éve: 2008

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik

>!
Animus, Budapest, 2017
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245101 · Fordította: Szőke Zsolt
>!
Animus, Budapest, 2014
394 oldal · ISBN: 9789633241417 · Fordította: Szőke Zsolt
>!
Animus, Budapest, 2012
384 oldal · ISBN: 9789633240649 · Fordította: Szőke Zsolt

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Hafez al-Assad · Carl Mørck · Rose Knudsen


Kedvencelte 14

Most olvassa 20

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 65

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
gumicukor
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Váó, ez aztán nem volt semmi! Ehhez hasonló krimit még nem olvastam. Imádtam minden sorát, remekül volt összerakva a történet. És a gyilkosságok…

Nagyon-nagyon brutális történet, csak erős idegzetűeknek ajánlom. Pontosan ez az, ami engem a világon a legjobban megrémiszt: spoiler spoiler És hány ilyen ember van a világon, akiket legnagyobb meggyőződésem szerint soha nem kapnak el.

Nagyon jót tettek a történetnek Kimmie fejezetei, azokat szerettem talán a legjobban olvasni spoiler Carlt, Assadot, Roset és a többieket továbbra is nagyon kedvelem. Tetszik, hogy minden könyvben egy kicsivel többet tudok meg róluk. Csak így tovább!

3 hozzászólás
>!
Bla IP
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Hú+Ha! A Nyomtalanul-t olvastam először, s amilyen szerencsém van, egy héten belül belefutottam a filmbe is az AMC csatornáján. Nagyon jónak tartottam, bár a film sokkal szimplábbnak tűnt nekem. Kedves MOLY-os ismerősömtől kaptam meg pdf-ben a második könyvet, amely egy tulajdonképp már több feldolgozásban ismerős alaphelyzetből indult. Nem először fordul elő a világtörténelemben, hogy a nagyon tehetősek törvényen kívüli legextrémebb „szórakozásra” vágynak, s azt meg is szervezik maguknak. Nagyon jó színvonalon megírt bűnügyi regény – le a kalappal a szerző előtt. A Q-ügyosztály tevékenységét megkedveltem.

2 hozzászólás
>!
ziara P
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Nagyon bírom Jussi Adler-Olsen könyveit. Ez egy nagyon beteg történet megint, nem is csoda, hiszen pszichiátriai esetekből meríthetett. Így Kevin után hihetetlen, hogy ilyen hamar elolvastam, de nagyon izgi volt. Carl és Assad, na meg most már Rose is kedvencem! Meg fogom nézni a filmet is, a Nyomtalanulból készült is jól sikerült szerintem.

>!
bokrichard
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

A második kötetben sem kellett csalódnom, hála istennek. Amitől nagyon jó az a légkör. Annyira nyomasztó, annyira kétségbeejtő, annyira sötét, hogy már kicsit sok is. Elgondolkodtató, hogy a sok pénz hogy megrohasztja az alapból sem patyolat tiszta lelkeket, hogy ez egy egész kálvária sorozatot indít el, melynek a végkimenetele igencsak borzalmas. Összetett, társadalmunk, és civilizációnk görbe tükre. Ami miatt nem öt csillag, hogy már jobbat is olvastam, itt megemlítve az első kötetet. És bár az sokkal egyrétegűbb, és egyszerűbb volt, nekem az jobban bejött a rejtélyesség miatt. Azért csak marad a kitartás, és jön majd a következő kötet. Ja, és a film!

>!
Csoszi P
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

A Nyomtalanul után kicsit többet vártam a folytatástól. Nem volt rossz, de lényegesen elmaradt az első rész mögött. Sok helyütt vontatottnak éreztem. A nyomozós részek semmilyenek voltak, a fő hangsúlyt az aranyifjak mocskos, szadista, erőszakos játékai kapták. Pénzzel és hatalommal bármit el lehet intézni. A vadászós részek undorral töltöttek el. Előbb-utóbb folytatom a sorozatot, de biztosan nem a közeljövőben.

>!
SteelCurtain
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Összességében jó krimi ez, de…
Ha azt mondom, hogy kissé vérszegény, akkor az nem fejezi ki hűen azt a sokrétű apró hiányérzetet, mely szinte végigkísérte az olvasását. Másrészt ahhoz meg túl jó, hogy egy egyszerű vérszegénnyel el lehetne intézni a kifogásokat.
De…
Izgalmas, ám kiszámítható.
Az egész könyv a hajléktalan Kimmie-re épül. Karaktere rendkívül összetett. Annyira összetett, hogy az már a hitelesség rovására megy.
Az író abból az alaptételből indul ki, hogy a vagyon lélekromboló hatású, ami általában helytállónak tűnik, ám itt olyan egyoldalúan sikerült ábrázolni a vagyonosokat, hogy a sztálinista agit-prop is elsárgul az irigységtől. Még a dán gazdasági elit sem állhat csupa infantilis erőszaktevőből! Persze tudom, az ott a durva, kulturálatlan, vad Észak, ami semmiképpen sem hasonlítható egy bizonyos, magas életszínvonaláról elhíresült közép-európai országhoz, ahol csupa talpig becsületes, szelíd emberbarát szerepel a 100 leggazdagabb ma…, izé…, honpolgár között.
A rendőrök viszont teljesen egyediek. Elbűvölt, hogy legkevésbé rendőrökre hasonlítottak.
Bosszantó apró hibái ellenére élvezetes bűnügyi sztori.l

>!
Kókuszka 
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Beteges, nyomasztó történet. Néhány, unatkozó, tehetős, bandába tömörült fiatalembert mások fájdalma, megaláztatása tudja csak lázba hozni. Bizonyos fokig társadalomkritika is. Mindenkibe beleköthetnek, szétverhetnek, a hatalom, a pénz védelmet nyújt. Köztük az egyetlen lány, Kimmie karaktere annyira jól megrajzolt, hogy álmomban már én is hajléktalanként tengettem életem. Kimmie múltja bármennyire is felkavaró, tetteire nem ad mentséget. A Q-ügyosztály maroknyi csapata egy izgalmas, feszes versenyfutásba kezd. A dán író most sem okoz csalódást olvasóinak.

>!
Timcsibaba77
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Megvallom őszintén, és töredelmesen, nehezen sikerült átrágni magamat ezen a könyven, kicsit idegen, és ismeretlen terepre tévedtem, Jussi Adler-Olsen-től most volt alkalmam elsőre tapasztalatokat gyűjteni. A skandináv krimiket szeretem, szinte már minden evő vagyok, de ez a könyv túl lőtt minden számításomon. Nagyon bele trafáltam. Teljesen a hatása alatt vagyok. Kegyetlenkedések, ami voltaképp nem idegen terep az emberek világában, nemcsak állatokkal, hanem embertársainkkal való virtuskodás élvezetből, szimpla brutalitásból, vadászat címén, mint káros szenvedély. Megmondom őszintén, nekem Kimmie volt a legszimpatikusabb, egy végletekben élő, érzelmileg széttört, kissé már paranoid, beteg nőszemély, aki pólyában hurcolja emlékeit, sebeit. spoiler A végén azonban ledöbbentem, hogy pont aki az áldozat volt, azaz a vad, belőle lett a vadász, és bár jogosan bosszút is állt a kegyetlen barátokon, akik miatt több tucat haláleset is volt, mégis valahol sajnáltam, hogy a legvégére belőle lett az áldozat, végül magát áldozza majd fel. A végét majdnem meg sikerült könnyeznem.
Dióhéjban nem életem könyve volt, de azért tetszett. A filmet viszont nem láttam, arra nagyon kíváncsi leszek.

>!
Nefi
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Két sorozatban vagyok benne spoiler és mind a kettőhöz vadászom a könyveket. spoiler A Fácángyilkosok szerencsére meglett, így tovább tudok lépni, mert a következő 3 rész megvan, csak az utolsó nincs…. Azt hiszem ez mindent elmond, ezen jár az eszem, és csak olvasnék és olvasnék, nehezemre esik bármit csinálni, éjjel nehezen tudom lerakni…
Azt gondolom, hogy a skandináv krimikhez meg kellett érnem, most ez a két (három) szerző teljesen magával tudott ragadni, és akkor még nem is olvastam Nesbo-t és Larson-t (vagyis tőle csak a Tetovált lányt…)
A könyvről is valamit nem csak arról, hogy milyen nehezen tudok leszállni a szerről :) Jó, izgalmas, cselekményes, és nem lényeg, hogy az elkövetőt tudja az ember, itt sem a cél a lényeg, hanem a hozzá vezető út. Ja és én nem Morck-nak hívom a főszereplőt, hanem csak úgy magyarosan Morcnak…. mert nomen est omen :) és számomra így van értelme a nevének :)

9 hozzászólás
>!
Szamღca 
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Hát vegyesek az érzelmeim. Végülis nem volt rossz de voltak vele problémáim. Egyrészt (mondjuk ez teljesen szubjektív) nagyon megviselt – borzalmasan utálom az erőszakot, agressziót; azokat az embereket akiknek hatalom és hatalmas vagyon van a kezükben és ezzel visszaélnek és unalmukban ártatlan embereket; állatokat kínoznak….
Az nagyon tetszett a könyvben és megmondom őszintén hálás is vagyok az írónak, hogy ezt próbálta ellensúlyozni a nyomozó csapat idétlenségével és vidám történeteivel – de bár igazán jól esett a nyers erőszak mellett ezekről olvasni néha kicsit ez mégis erőltetettnek tűnt spoiler
Nekem hiányoztak a könyvből a váratlan fordulatok – hiszen végig lehet tudni ki spoiler a gyilkos spoiler nem igazán volt ott semmi meglepi – de ennek ellenére végig fent tudta tartani a figyelmemet és nagyon jó volt követni a nyomozócsapat – akik azóta még egy taggal, Rose-zal gyarapodtak – munkáját; ahogy szép lassan egyre inkább tudomásukra jutnak az összekapcsolódó esetek… A vége kifejezetten izgalmas volt.
Mindenképp folytatom a sorozatot.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
julicsenge I

– Van valami érdekes, amit mindenképp tudnom kell erről a Klavs Jeppsenről?
Szinte hallani lehetett, ahogy Assad gondolkozik.
– Fruszi a fickó, Carl. Csak ennyit mondhatok.
– Fruszi?
– Igen. Frusztrált. Visszafogottan beszél. De biztos csak az érzései szabnak gátat a szó szabad folyásának.
A szó szabad folyásának? Legközelebb mivel rukkol ki Assad? A gondolat pillangószárnyaival?

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck · Hafez al-Assad
>!
julicsenge I

– Sohasem találod ki, mit tartogatok a számodra, Carl! – közölte elragadtatással Rose. Carl végignézett az alagsor folyosóján. Biztos nem az a meglepetés, hogy elkészült az asztalokkal.
– Remélem, egy felmondást – jegyezte meg szárazon, és belezuhant a székébe.

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck · Rose Knudsen
>!
Maya

Minden válság csupán egy új sikertörténet kezdete.

>!
Cormia

Carl a telefonhívás után a plafonra szegezte a tekintetét, és előállt a legfrappánsabb káromkodásaival, amelyeket még 1975-ben egy cserkésztalálkozón tanult egy frederikshavni parasztgyerektől. Robert Baden-Powell, a cserkészet megalapítója nem lett volna büszke rá

>!
Bla I

A bispebjergi kórházban azon az osztályon volt főnővér, ahol Kimmie-t kezelték. Habár nem volt
beosztva akkor, amikor a beteg eltűnt, a körülmények olyan tragikusak és sajátosak voltak, hogy soha
senki nem felejti a történteket, mondta a nővér.
– Súlyos zúzódásokkal hozták be. Arra számítottunk, hogy elveszíti a gyermekét, de a magzat
viszonylag jól volt. Nagyon akarta azt a gyermeket. Egy hét múlva mindent előkészítettünk, hogy
kiírjuk.

168. oldal

>!
Coralie

Carl visszatért és látta, hogy Rose Knudsen az alagsor padlóján térdel. Mint egy kifejlett, csúszkáló jegesmedve. Lába merev terpeszben, könyöke egy-egy darab kartonon. Körülötte asztallábak, asztallapok, különböző imbuszkulcsok és más szerszámok. Tíz centiméterrel az orra előtt pedig egy köteg szerelési útmutató.
Rose négy ergonomikus asztalt rendelt. És Carl őszintén remélte, hogy a fáradozásai eredménye is négy ergonomikus asztal lesz.

126. oldal

>!
Angele P

— Az utolsó napod! Sok sikert és boldogságot a családi élethez, Bak! Megátalkodott seggfej vagy ugyan, de tudd meg, ha kedved támad visszatérni a gyerekezés után, nem te leszel a legrosszabb, akit visszakaphatunk.

>!
Judit_Sike P

– Feltételezem, hogy az asztalokat szereled.
– Igen!
Rose Knudsennek megvolt az a képessége, hogy egy ilyen rövid szóba is belepréselje a vádaskodását, a megvetését, a sértettségét és az afölött érzett parttalan felháborodását, hogy folyamatosan magasztosabb célok elérésében hátráltatják.


A sorozat következő kötete

A Q-ügyosztály esetei sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Kristina Ohlsson: Őrangyalok
Jo Nesbø: Hóember
Camilla Läckberg: Vészmadár
Kristina Ohlsson: Lotus blues
Peter Høeg: Smilla kisasszony hóra vágyik
Sara Blædel: Bízz bennem
Yrsa Sigurðardóttir: Örvény
Michael Hjorth – Hans Rosenfeldt: A tanítvány
Henning Mankell: Szent Iván-éji gyilkosság
Stefan Ahnhem: A fantom