Fácángyilkosok (A Q-ügyosztály esetei 2.) 505 csillagozás

Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Egy tóparti nyaralóban brutálisan meggyilkolnak egy testvérpárt. A rendőrség egy csoport gazdag és befolyásos családból származó diák között keresi az elkövetőket. A bizonyítékok azonban nem perdöntőek, így egy idő után vádemelés nélkül félreteszik az ügyet. Ám kilenc évvel később az egyik gyanúsított feladja magát, és beismeri, hogy ő volt a tettes. Az eset aktái valamiképp mégis az elfekvő ügyekkel foglalkozó Q-ügyosztályt vezető Carl Mørck asztalára kerülnek, aki először arra gondol, hogy tévedésről van szó. Végül csak beleássa magát az esetbe, és rájön, hogy itt bizony bűzlik valami. A nyomok egy csapzott hajléktalanon, Kimmie-n keresztül az ország három leghatalmasabb férfijához vezetik. De a triumvirátus maga is kétségbeesetten kutat az utcán élő nő után, mert olyan tudás birtokában van, ami egy életre tönkreteheti őket. A hajtóvadászat kezdetét veszi…

Eredeti megjelenés éve: 2008

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2019
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245101 · Fordította: Szőke Zsolt
>!
Animus, Budapest, 2017
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633245101 · Fordította: Szőke Zsolt
>!
Animus, Budapest, 2014
382 oldal · ISBN: 9789633241417 · Fordította: Szőke Zsolt

1 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Carl Mørck · Hafez al-Assad · Rose Knudsen · Mona Ibsen


Kedvencelte 28

Most olvassa 26

Várólistára tette 102

Kívánságlistára tette 100

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

MissFortune>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

A kedvenc skandináv krimi sorozatom.. nagyon nehéz ezt überelni.
A Q-ügyosztályhoz ismét egy érdekes bűntény került, több brutális gyilkosságot kell kinyomozniuk. A nyomozás nem megy könnyen, de Carl nem veti alá magát a hatalomnak. Nehéz dolguk lehet a nyomozóknak a való életben is, ha ennyire befolyásos embereket kell megkörnyékezniük. Egy darabig őszintén nem tudtam, mi fog kisülni ebből. Ennek a három embernek nagyon messzire elért a keze..
Kimmie szemszöge feldobta a könyvet, szerettem olvasni, hogy mi történik vele. A sorozat állandó szereplői is egyre többet mutatnak magukból. Kezdem megkedvelni Carlt és Assadot.
Egyáltalán nem csalódtam, tudta hozni az előző rész színvonalát. Ugyanolyan pörgős, letehetetlen krimi volt. Ajánlom!:)

2 hozzászólás
gumicukor>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Váó, ez aztán nem volt semmi! Ehhez hasonló krimit még nem olvastam. Imádtam minden sorát, remekül volt összerakva a történet. És a gyilkosságok…

Nagyon-nagyon brutális történet, csak erős idegzetűeknek ajánlom. Pontosan ez az, ami engem a világon a legjobban megrémiszt: spoiler spoiler És hány ilyen ember van a világon, akiket legnagyobb meggyőződésem szerint soha nem kapnak el.

Nagyon jót tettek a történetnek Kimmie fejezetei, azokat szerettem talán a legjobban olvasni spoiler Carlt, Assadot, Roset és a többieket továbbra is nagyon kedvelem. Tetszik, hogy minden könyvben egy kicsivel többet tudok meg róluk. Csak így tovább!

3 hozzászólás
Bla IP>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Hú+Ha! A Nyomtalanul-t olvastam először, s amilyen szerencsém van, egy héten belül belefutottam a filmbe is az AMC csatornáján. Nagyon jónak tartottam, bár a film sokkal szimplábbnak tűnt nekem. Kedves MOLY-os ismerősömtől kaptam meg pdf-ben a második könyvet, amely egy tulajdonképp már több feldolgozásban ismerős alaphelyzetből indult. Nem először fordul elő a világtörténelemben, hogy a nagyon tehetősek törvényen kívüli legextrémebb „szórakozásra” vágynak, s azt meg is szervezik maguknak. Nagyon jó színvonalon megírt bűnügyi regény – le a kalappal a szerző előtt. A Q-ügyosztály tevékenységét megkedveltem.

2 hozzászólás
ziara>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Nagyon bírom Jussi Adler-Olsen könyveit. Ez egy nagyon beteg történet megint, nem is csoda, hiszen pszichiátriai esetekből meríthetett. Így Kevin után hihetetlen, hogy ilyen hamar elolvastam, de nagyon izgi volt. Carl és Assad, na meg most már Rose is kedvencem! Meg fogom nézni a filmet is, a Nyomtalanulból készült is jól sikerült szerintem.

bokrichard>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

A második kötetben sem kellett csalódnom, hála istennek. Amitől nagyon jó az a légkör. Annyira nyomasztó, annyira kétségbeejtő, annyira sötét, hogy már kicsit sok is. Elgondolkodtató, hogy a sok pénz hogy megrohasztja az alapból sem patyolat tiszta lelkeket, hogy ez egy egész kálvária sorozatot indít el, melynek a végkimenetele igencsak borzalmas. Összetett, társadalmunk, és civilizációnk görbe tükre. Ami miatt nem öt csillag, hogy már jobbat is olvastam, itt megemlítve az első kötetet. És bár az sokkal egyrétegűbb, és egyszerűbb volt, nekem az jobban bejött a rejtélyesség miatt. Azért csak marad a kitartás, és jön majd a következő kötet. Ja, és a film!

Csoszi>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

A Nyomtalanul után kicsit többet vártam a folytatástól. Nem volt rossz, de lényegesen elmaradt az első rész mögött. Sok helyütt vontatottnak éreztem. A nyomozós részek semmilyenek voltak, a fő hangsúlyt az aranyifjak mocskos, szadista, erőszakos játékai kapták. Pénzzel és hatalommal bármit el lehet intézni. A vadászós részek undorral töltöttek el. Előbb-utóbb folytatom a sorozatot, de biztosan nem a közeljövőben.

Madama_Butterfly>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Hűha!
Teljesen más stílusú, történetvezetésű és témájú krimit kaptunk a Q Ügyosztály második eseteként, mint amire az első kötet alapján számítottam volna. A nyomozás itt lényegében nem is nyomozás, hanem egy kirakós összes darabkájának a helyére rakosgatása; de mielőtt azt hinnénk, hogy unalmas az egész, azért itt leszögezném, maga a történet elég beteg, erőszakos és néhol tényleg csak erős idegzetűeknek ajánlott. Az előző kötetből ismert páros, Carl és Assad mellé megkaptuk Rose-t, aki a maga fura módján beleillik ebbe a nem mindennapi ügyosztályba, és valljuk meg őszintén, mindenhol jó, ha van egy nő is a csapatban. :)
Úgy döntöttem, hogy bírom Jussi Adler-Olsen könyveit. Ez van.
Jöhet a harmadik rész!

SteelCurtain>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Összességében jó krimi ez, de…
Ha azt mondom, hogy kissé vérszegény, akkor az nem fejezi ki hűen azt a sokrétű apró hiányérzetet, mely szinte végigkísérte az olvasását. Másrészt ahhoz meg túl jó, hogy egy egyszerű vérszegénnyel el lehetne intézni a kifogásokat.
De…
Izgalmas, ám kiszámítható.
Az egész könyv a hajléktalan Kimmie-re épül. Karaktere rendkívül összetett. Annyira összetett, hogy az már a hitelesség rovására megy.
Az író abból az alaptételből indul ki, hogy a vagyon lélekromboló hatású, ami általában helytállónak tűnik, ám itt olyan egyoldalúan sikerült ábrázolni a vagyonosokat, hogy a sztálinista agit-prop is elsárgul az irigységtől. Még a dán gazdasági elit sem állhat csupa infantilis erőszaktevőből! Persze tudom, az ott a durva, kulturálatlan, vad Észak, ami semmiképpen sem hasonlítható egy bizonyos, magas életszínvonaláról elhíresült közép-európai országhoz, ahol csupa talpig becsületes, szelíd emberbarát szerepel a 100 leggazdagabb ma…, izé…, honpolgár között.
A rendőrök viszont teljesen egyediek. Elbűvölt, hogy legkevésbé rendőrökre hasonlítottak.
Bosszantó apró hibái ellenére élvezetes bűnügyi sztori.l

Bookláány>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Minden tekintetben erősebb mint az első rész!
Cselekménydúsabb ,pörgősebb,a karakterek kidolgozottabbak(főleg Kimmie),szerteágazóbb volt a történet is.
Carl még mindig nem lett a szívem csücske,de már-már látni rajta néha a szocializálódás apróbb jeleit.Az új kolléganő egyelőre nem szimpi(szerintem nem teljesen százas) Én is falra másztam tőle nem csak Carl.
Kimmivel szinte már együtt lehet érezni a történet néhány pontján,de ha őszinte akarok lenni ,valahol megérdemelte ami vele történt. Ő ennél sokkal durvább dolgokat művelt a haverjaival. Fel nem foghatom emberek hogy képesek ilyen kegyetlenségekre.spoiler.

Kókuszka>!
Jussi Adler-Olsen: Fácángyilkosok

Beteges, nyomasztó történet. Néhány, unatkozó, tehetős, bandába tömörült fiatalembert mások fájdalma, megaláztatása tudja csak lázba hozni. Bizonyos fokig társadalomkritika is. Mindenkibe beleköthetnek, szétverhetnek, a hatalom, a pénz védelmet nyújt. Köztük az egyetlen lány, Kimmie karaktere annyira jól megrajzolt, hogy álmomban már én is hajléktalanként tengettem életem. Kimmie múltja bármennyire is felkavaró, tetteire nem ad mentséget. A Q-ügyosztály maroknyi csapata egy izgalmas, feszes versenyfutásba kezd. A dán író most sem okoz csalódást olvasóinak.


Népszerű idézetek

BoneB P>!

Addig kell megtenni mindent, amíg nem késő, visszhangzott a fejében megállás nélkül. Megtenni, amíg nem késő, mert egyszer csak elfogy az idő.

381. oldal

1 hozzászólás
Pömpilla>!

A friss, vidéki levegő akkor a legjobb, ha füstszűrőn keresztül tüdőzi le az ember.

68. oldal,10

julicsenge IP>!

– Sohasem találod ki, mit tartogatok a számodra, Carl! – közölte elragadtatással Rose. Carl végignézett az alagsor folyosóján. Biztos nem az a meglepetés, hogy elkészült az asztalokkal.
– Remélem, egy felmondást – jegyezte meg szárazon, és belezuhant a székébe.

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck · Rose Knudsen
julicsenge IP>!

– Van valami érdekes, amit mindenképp tudnom kell erről a Klavs Jeppsenről?
Szinte hallani lehetett, ahogy Assad gondolkozik.
– Fruszi a fickó, Carl. Csak ennyit mondhatok.
– Fruszi?
– Igen. Frusztrált. Visszafogottan beszél. De biztos csak az érzései szabnak gátat a szó szabad folyásának.
A szó szabad folyásának? Legközelebb mivel rukkol ki Assad? A gondolat pillangószárnyaival?

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck · Hafez al-Assad
Hellena P>!

Szükségtelen a becézés, a behízelgés és az ajándékeső, ha az emberek csupán egyvalamire ácsingóznak igazán: a tiszteletre.

71. oldal

Hellena P>!

Ha megszűnik egy akadály, fix, hogy jön egy másik.

219. oldal

Maya >!

Minden válság csupán egy új sikertörténet kezdete.

Aoimomo>!

Ahogy tudom, ebben az országban mindenki egyenlő joggal bír. A gyanúsítottaink sem többel. Vagy valamit félreértettem volna?

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck

A sorozat következő kötete

A Q-ügyosztály esetei sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Chris Carter: A keresztes gyilkos
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
James Patterson – J.D. Barker: A madártollas gyilkosságok
Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Jud Meyrin: Gyilkosság a krimifesztiválon
Sienna Cole: A köd után
Karen Rose: Közelebb, mint hinnéd
Kopácsi Krisztina: Sötét gondolatok