A ​64-es betegnapló (A Q-ügyosztály esetei 4.) 320 csillagozás

Jussi Adler-Olsen: A 64-es betegnapló Jussi Adler-Olsen: A 64-es betegnapló

A bántalmazás és az erőszak mindennaposnak számított azon a félreeső dán szigeten, amely kényszerű lakhelye volt szellemi fogyatékosnak ítélt nőknek, de prostituáltaknak is. Amikor Rita Nielsen első ízben lépett a szigetre, egy olyan dráma részese lett, amely 55 évvel később a megoldatlan ügyekkel foglalkozó Q-ügyosztály eddigi legbonyolultabb esetéhez vezetett. A nyomtalanul eltűnt prostituált irattári anyagát tüzetes vizsgálat alá veszik, így Carl, Rose és Assad hamarosan rájönnek, hogy a nő egykori eltűnése egy súlyosan törvénysértő ügy része, amely nyilvánvalóan azóta is folytatódik. Amikor pedig mélyebbre kezdenek ásni, egy rendkívül hidegvérű ellenfél jelenik meg a színen…

Eredeti megjelenés éve: 2010

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Skandináv krimik Animus

>!
Animus, Budapest, 2019
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241219 · Fordította: Somogyi Gyula
>!
Animus, Budapest, 2018
428 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246108 · Fordította: Somogyi Gyula
>!
Animus, Budapest, 2017
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241219 · Fordította: Somogyi Gyula

2 további kiadás


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Carl Mørck · Hafez al-Assad · Rose Knudsen · Nete Hermansen


Kedvencelte 25

Most olvassa 25

Várólistára tette 115

Kívánságlistára tette 129

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Jussi Adler-Olsen: A 64-es betegnapló

A Carl-Assad-Rose trió immár kedvenc sorozatommá vált a skandinávok közt. A szerző támaválasztásai mindig jók, de most egy igazán társadalmi veszélyességűt választott, amelynek sajnos az Európában egyre jobbra tolódó hangulat – a széső-jobb előretörése tragikus aktualitást is ad Emberek, akik Istent akarnak játszani, vagy megtestesíteni őt és más emberek sorsáról, életéről döntést hozni, s célorientált közösséget alkotni a hatalom megszervezésére – oly veszélyes és elvetemült kisebbség, amelynek akaratát nem szabad szabadon érvényesülni engedni, s meg kell akadályozni hatalomra kerülését. E törekvés a nácismust testesíti meg, élesztené fel, amely nem e világra való. Nagyon tetszett a könyv, jó krimi! Tán az eddigi legjobb!

6 hozzászólás
Kawaii_vIVIv>!
Jussi Adler-Olsen: A 64-es betegnapló

Ez a rész kicsit lassabban csordogált, de az alapsztori témája annyira kiakasztó, hogy az valami hihetetlen. Sajnos a való világban is tapasztalja az ember, hogy vannak akik Istennek képzelik magukat és ezáltal azt tehetnek a másik emberrel ami nekik tetszik és dönthetnek életről, halálról. Ahogy ebben a könyvben is. Hogy felsőbbrendűnek hiszik magukat egyesek és eldöntik, hogy xy pedig nem az és ne is hozzon gyereket a világra. És ők ettől tényleg úgy érzik hogy megvolt a napi jócselekedet….Nem tudtam sajnálni annak a baromnak a nejét sem, hiába spoiler
A könyv végén a csavarnál leesett az állam, holott utólag visszagondolva annyira egyértelműnek kellett volna lenni, de nem figyeltem eléggé.
Ez a sorozat még mindig nagyon jó, remélem a többi rész is tartani fogja a színvonalat.

gumicukor>!
Jussi Adler-Olsen: A 64-es betegnapló

Azt hiszem, hogy az egész sorozatból nekem ez ütötte a legnagyobbat. Nem maga a központi téma spoiler vagy a történetvezetés, ezek hozták a megszokott színvonalat, hanem a vége. Csak így néztem, hogy most akkor mi van?! Az egyik kedvenc krimisorozaton volt eddig is, de most azt hiszem, hogy szintet lépett. Ha belegondolok, hogy milyen beteg embereket vonultatott fel Jussi, és tényleg vannak ilyen beteg emberek, abba beleborzongok. Mert ebben a történetben tényleg mindenkinek lógott egy deszkája, ugyanúgy a gyilkosoknak, ahogyan az áldozatoknak. Rémisztő!

Nefi>!
Jussi Adler-Olsen: A 64-es betegnapló

Ha meg is köveztek érte, nekem ez most akkor sem szólt akkorát. Tudom is, hogy mi volt a bajom vele…. valahogy ez az egész történet most nem volt annyira hiteles.
spoiler Az alapok jók, de néha úgy érzem, hogy indokolatlanul bonyolítunk meg egy-két szálat spoiler, hogy később majd ehhez vissza lehessen csatolni… Kicsit úgy érzem, hogy Jussi akar még ebből a sorozatból ezt azt kicsavarni, és ezért tesz hozzá némi adalékanyagot, hogy még csavarható legyen. Nekem lehet, hogy ez nem jött be, a natúr, adalékmentes dolgokat könyvben is jobban szeretem. Azt hiszem kevés az a sorozatíró, akinél ez előbb vagy utóbb nem üt be… sajnos. De ez csak az én véleményem, attól ez még egy jó sztori :)
Ettől függetlenül nagyon kíváncsi vagyok a következő két részre :)

3 hozzászólás
Kókuszka>!
Jussi Adler-Olsen: A 64-es betegnapló

Borzongatóan zseniális. Krimi létére a lelkünkig hatol. A 64-es betegnapló paciense Nete Rosen gyökerei és ebből adódóan fájdalmas múltja nem engedi, hogy boldog legyen, új életet kezdjen. Úgy érzi nem marad más számára, mint a bosszú az életét tönkretevők ellen. A történet e köré épül, miközben megismerjük élethűen megalkotott karaktereiket. Nete drámai sorsának alakulásáról elsősorban dr. Curt Wad, a Titkos Harc irányítója tehet. Élet és halál urának képzeli magát, követőket toboroz, akiknek feladata Dánia népességszaporulatának „helyes irányba” terelése. A múlt és a jelen történései, valamint a Q-ügyosztály nyomozása, Carl, Assad, Rose minden nyűgükkel együtt egymásba simul, egységes szerkezetet adva és fogva tartva az olvasót. A végső csattanó is nemcsak oda lett csapva, hanem hihetően illeszkedik a történet egészéhez. Jussi Adler-Olsen nem hiába egyik kedvenc skandináv krimiíróm.

2 hozzászólás
ziara>!
Jussi Adler-Olsen: A 64-es betegnapló

Ez minden eddiginél betegebb rész volt.
Nagyon jó ez a sorozat, de a téma miatti felháborodásomban levontam fél csillagot.
Jöhet a film is…

tmezo P>!
Jussi Adler-Olsen: A 64-es betegnapló

Több ember sorsa kapcsolódott egyhez. Ez az egy sors pedig sokáig tele volt buktatókkal, rossz élményekkel, kihasználtsággal és megvetéssel, később pedig a bosszúállással.
Szinte mindenkit alaposan megismerhettünk, és ezek között a szereplők között volt egy igencsak szélsőségesen gondolkozó ember, aki azt hitte magáról, hogy Istent játszhat. Nagyon jó volt a történetvezetés, múlt és jelen váltotta egymást, és érdekes volt Nete sorsáról olvasni. A jelen talán kicsit döcögősebb volt, Carl több mindennel foglalkozott egyszerre, így Assadé és Rosé inkább a dicsőség a nyomozást illetően. Örültem annak a kevés infónak, amit a két segítőről megtudtam, és a Carl korábbi ügyével kapcsolatos új fejlemények is izgalmasak voltak.
A történet vége talán egy picit gyorsan lezárult, de nem várt csavart tartogatott.

>!
Animus, Budapest, 2013
432 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633241219 · Fordította: Somogyi Gyula
2 hozzászólás
szadrienn P>!
Jussi Adler-Olsen: A 64-es betegnapló

Döbbenetes, megrázó olvasmány volt, már értem, hogy miért tartják sokan az egyik legjobb résznek a Q-ügyosztály esetei közül.
A három különböző idősíkon futó, idegeket borzoló, feszült cselekmény mellett most is, és a többi kötetben is nagy hatással voltak rám Adler-Olsen kivételes nőalakjai.
Ezek a szereplők erősek, olyan borzalmakat képesek túlélni, amikbe sokan belerokkannának. Karizmatikusak, legtöbbször – a Palackposta kivételével – ők állnak a középpontban, és minden szál hozzájuk vezet. Baljósak, mert a sarkukban ott jár az erőszakos halál, és a hozzá kapcsolódó, okként vagy okozatként megjelenő, hosszú évekig tartó szenvedés, ami felkavarja és összezavarja az olvasó érzéseit, mert váltott nézőpontból hol áldozatként, hol tragédiák, halálesetek okozójaként láthatja őket.
Szeretem a szerző műveit, mert a jó krimi izgalmán túl erős érzelmeket keltenek, és összetett karaktereikkel sokáig emlékezetesek maradnak.

Gyöngyi0309 P>!
Jussi Adler-Olsen: A 64-es betegnapló

Nekem mostanra érett be a sorozat, de ebben lehet, hogy az is közrejátszik, hogy ez nem láttam filben.
Egyre szörnyűbb hátteret kerít az író a történeteinek, nagyon sajnáltam Nettét, főleg azért, mert el tudom képzelni, hogy az életben is történhet ilyen, búza is keveredhet az ocsú közé.
Sajnaos a közepe táján kitaláltam a nette személyéhez fűzőfő csavart, de ettől még végigizgultam a történetet. Carlra nagyon rájár a rúd ebben a részben, a Hardy-féle esettel kapcsolatban is derülnek ki újabb információk, ahogy Rose-ról is. Assad háttere most nem volt előtérben, de sok más igen, gondolom, ő a későbbiekben kap nagyobb szerepet.
Nagyopn felháborító Curt és csatlósai munkásságá, nem lehet ennyire tárgyiasítani az életet, ahogy ők tették. hamarosan folytatom.

Sipor>!
Jussi Adler-Olsen: A 64-es betegnapló

Nagyon jó kis skandináv krimi volt ez is, ahogy azt az írótól megszoktam.
A Q-ügyosztály tagjait még mindig nagyon kedvelem, mindhárom karakter nagyon szerethető és jól kidolgozott. Kíváncsi vagyok, mikor ismerjük meg Assad múltját.
Nagyon sajnáltam a lányokat, akikről a regény szólt, embertelen volt, ami velük történt. Jó lenne, ha kihalnának az olyan elgondolások, amiket az orvos és a pártja képviselnek a regényben, miszerint egyes emberek jobbak másoknál és dönthetnek mások élete felett.
A végén a csavar őszintén meglepett. Mondjuk az a bizonyos vacsora a végén szerintem egy kicsit túl drámaira sikerült, a valóságban nem hiszem, hogy ennyire színpadiasan történt volna meg.
Viszont más negatívumot nem tudok a könyvről mondani. Nagyon izgalmas és jól megírt olvasmány (még munkaidőben is volt, hogy beleolvastam, pedig nem szoktam, idő sincs rá).


Népszerű idézetek

Emerencia P>!

Semmi kétsége sem volt afelől, hogy a mobiltelefonok nyomógombjait egy spagetti vékonyságú ujjakkal bíró pigmeus tervezte, és meg volt róla győződve, hogy a legtöbb észak-európai férfi úgy érzi magát a gombokat nyomogatva, mintha egy fuvolán játszó víziló lenne.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck
2 hozzászólás
Bla I>!

– Kifolyt valami az agyadból azon a lyukon át, amikor meglőttek?
– kérdezte a gyerek néhány újabb marék krumpli után, a Carl
halántékán lévő sebhelyre mutatva.
– Csak egy kevés – felelte Carl. – Így most már csak kétszer olyan
okos vagyok, mint a miniszterelnökünk.

249. oldal

robinson P>!

A magány néha testi fájdalmat okozott.
Ha csak egyetlen becéző szóval illették volna, vagy ha megcirógatják az arcát – Nete azonban megtanult ezek nélkül élni.

193. oldal

Emerencia >!

Köztudottan a szerdai napokat lehet a legnehezebben túlélni.

14. oldal

Bla I>!

Beidéztelek? Munkaidőben?
Bátorkodom megkérdezni, ugyan mit művelsz olyankor? Kisméretű
alsónadrágokat tágítasz?

196. oldal

Bla I>!

Carl agytekervényeiben keresgélt a helyes válasz után, de nem volt
könnyű dolga. Ha most ki kellett volna fejeznie az érzelmeit,
leginkább néhány latin tánclépést tett volna, már ha tudott volna
táncolni.

198. oldal

gybarbii P>!

Assad ehelyett az asztal alá nyúlt, előhúzta az esernyőjét és az alábbi szavak kíséretében nyújtotta át Carlnak:
– Annak a dromedárnak problémái vannak, amelyik nem tud egyszerre köhögni és szarni.
Bármit jelentsen is ez.

215. oldal

gybarbii P>!

– Az ég szerelmére, mi van ebben a táskában? Kockakő? – suttogta Carl Curt Wad brøndbyøsterveji behajtója előtt.
– Nem, csak Shakespeare összegyűjtött művei bőrkötésben.

357. oldal

Hellena P>!

A rossz hírekkel nem foglalkozunk a reggeli cigaretta előtt, és a dolgoknak egyébként is megvan a maguk menete.

14. oldal

1 hozzászólás
Bla I>!

– Jól van, Assad! És miért nem hívod fel te magad?
– Mert… – A kis arab könyörögve nézett Carlra. – Mert nem
akarom. Ha Rose megtudja… Jobb, ha rád lesz dühös, rendben?

168. oldal


A sorozat következő kötete

A Q-ügyosztály esetei sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Peter Høeg: Smilla kisasszony hóra vágyik
Rita Falk: Savanyúkáposzta-kóma
Robert Galbraith: Kakukkszó
Agatha Christie: Halloween és halál
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Jens Henrik Jensen: Sebzett nagyvadak
Dennis Lehane: Viharsziget
Erik Axl Sund: Bomlás
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok