A ​2117. áldozat (A Q-ügyosztály esetei 8.) 54 csillagozás

Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat

Assad már több mint tíz éve a Q-ügyosztály tagja, de társai alig tudnak róla valamit. Ám egy váratlan esemény – egy spanyol újságíró cikke egy tragikus körülmények között elhunyt asszonyról – kibillenti az egyensúlyából, és Rose segítségére van szüksége ahhoz, hogy ne omoljon teljesen össze. Mint kiderül, az elhunyt nő sorsa összefonódik Assad családjának sorsával, és az eseményeket az iraki Ghaalib, a férfi régi ellensége irányítja.
Versenyfutás kezdődik az idővel, hogy Ghaalibot és társait megakadályozzák abban, hogy Európa szívében terrortámadásokat hajtsanak végre.
Ezzel egy időben egy fiú, aki szobájába zárkózva a számítógépes játékok világában él, azt tervezi, hogy bosszút áll a mások szenvedései iránt közömbös dán társadalmon, és úgy dönt, hogy a szüleivel kezdi a sort…
Carl Morcknek és munkatársainak minden ügyességüket és ravaszságukat be kell vetniük, hogy elhárítsák az ártatlan áldozatokra leselkedő veszélyt, és megmentsék Assad családját.

>!
Animus, Budapest, 2020
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633247716
>!
Animus, Budapest, 2020
440 oldal · ISBN: 9789633247723 · Fordította: Sulyok Viktória

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Carl Mørck · Hafez al-Assad

Helyszínek népszerűség szerint

piac


Kedvencelte 4

Most olvassa 19

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 >!
Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat

A múltbeli cselekményeknek mindig van valamilyen kapcsolata a jelennel. Akárcsak jelen esetünkben is, ahol Assad származásának soha nem volt még ekkora jelentősége. Az Iraki múlt traumája, a megtört és a társadalom peremére szorult, de gyilkolásban még mindig jeleskedő terroristák kegyetlen világa, a rokoni és baráti kapcsolatok, egy végletekig eltorzult családi szál, a mohóság, a cselszövés mind-mind jelen vannak Jussi-Adler látszólag az eddigiektől teljesen eltérő írásában. Döbbenetes erejű kérdésfelvetés a terrorizmusba torkolló etnikai feszültségek kapcsán, itt és most mélyebben, keményebben és megrendítőbben szóltak. A váltakozó nézőpontok bizonyos dinamizmust teremtettek, külön-külön is működtek, és épp elég feszültséget hordoztak önmagukban, így nem volt igazán szükség arra, hogy az író vegyítse őket. Mert az „egymásra dobált rétegeken” akár el is csúszhatott volna, ha a jelenetek szerkesztése közben nem figyelt volna a megrendítő és humoros pillanatok, és az egyéni, drámai helyzetek közötti érzékeny egyensúlyra. Ez a minden ízében sötét és nyugtalanító történet óhatatlanul is szembesít azzal, hagyjuk-e, hogy a múlt és a jelen mérgeiből újabb és újabb gólemek épüljenek, nem csupán a politika, hanem mindennapjaink színpadán.

Kókuszka >!
Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat

Sajnos a mostani helyzetünket nézve meglehetősen aktuális. Itt most nem a vírusra, hanem egy másik égető problémára, a menekültválságra gondolok, ennek pozitív és negatív oldalával együtt. Sok szó esik majd erről a könyvben, főleg Assad szemszögéből nézve. Ez egy igazán hátborzongató történet lesz, tele akcióval, izgalommal, fordulatokkal. – nyilatkozta Jussi Adler–Olsen , a dán krimiíró.

A szabadságot kereső kétségbeesett menekülteket szállító csónakból sokan a Földközi-tenger hullámsírjában lelték halálukat. Köztük van a 2117. áldozat, egy hetven éves nő, akit Ciprus partjainál sodort ki a víz, ő a történet elindítója. Róla írt cikket és közöl képeket, a karrierről álmodó, szabadúszó újságíró, melyet meglát a koppenhágai diszfunkcionális családban nevelkedő tinédzser, beteges fantáziavilágában, a virtuális lövöldöző játék 2117. megnyert csatája után akarja végrehajtani tettét a világ közönyével szemben. A képek alapján ismeri fel Assad pótanyját és tizenhat éve nem látott feleségét és egyik leányát. Napvilágra kerül Assad elit katona múltja, az iraki diktátor, Szaddám Huszein torz világa, az iraki Ghaalib bosszúhadjárata Assad ellen, a vallási és politikai terrorizmus. Megkezdődik Carl, Gordon, Assad, Rose harca Assad családjáért, a terrorizmus, a gyűlölet, a tébolyultság ellen.
Nem egy könnyed olvasmány, túl sok a dráma, az intrika, a bosszú. Jól felépített, félelmetes fordulatokkal, erőteljes karakterekkel.

1 hozzászólás
robinson P>!
Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat

A Q-ügyosztály 8. esete a szokásostól eltérő könyv, szerintem a sorozat egyik legerősebb darabja lett. Jussi feltette arra a bizonyos „i” betűre a pontot. Simán az év krimije eddig.
Bátran ajánlom a sorozat kedvelőinek és mindenkinek, aki tartalmas krimire vágyik.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/06/a-2117-aldozat.html

3 hozzászólás
PRicsmond>!
Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat

Ha Jo Nesbo a norvég krimikirály, akkor Jussi Adler-Olsen biztos, hogy a dán, és biztos, hogy az egyik legjobb skandináv krimi író. Lassan közeledünk ennek a sorozatnak a végéhez, hihetetlen erős lett az első négy rész, ám utána a Hajtóvadászattal mintha valami megtört volna, érdekes és rendkívül összetett kötetek következtek, de valahogy nem tudta visszaadni az első kötetek tökéletességét, legalábbis nekem, de a 2117. áldozattal Jussi visszatért ahogy az egész Q-ügyosztály és a sorozat egyik legjobb részét produkálta. Már az előző kötetek se voltak könnyed olvasmányok témájukban, hát ez sem lesz az. Ez talán a legsötétebb történet, végre megismerjük Assad múltját, amire bő egy évtizedet kellett várni. Talán azért is sikerült ilyen remekre ez a darab, mert már a 8.része a sorozatnak, lehetett volna akár a második is amiben bemutatja nekünk az író az egyik főszereplője hátterét, de akkor még tuti nem lett volna ennyire sikeres, mert kellett hozzá hét rész, hogy a szívünkbe zárjuk a közkedvelt nyomozópárost.
Carl és Assad talán a legveszélyesebb kalandjukra indulnak, miután a riporter Joan cikkét látva Assad egy régi ismerősét véli felfedezni és nemcsak őt, hanem legádázabb ellenfelét is. Megindul tehát a hajsza Európán át, nemcsak azért, hogy megállítsák a terroristákat, hanem azért is, hogy Assad megtudja mi történt családjával. Ám az egész csapat nem utazhat el ugyanis Koppenhágában egy tinédzser fiú azzal fenyegetőzik, hogy bosszút áll a közömbös dán társadalmon.
Nem hittem volna, hogy ennyire sötét és fájdalommal teli lesz Assad életútja, ebben a történetben nem volt annyi humoros jelenet a két főszereplő közt, de ennyi kis változás kellett ennek a sorozatnak, mindenesetre tényleg az elejétől a végéig nagyon átgondolt és jól felépített történetet kapunk és nekem végre meg volt a végén a nagy katarzis is.
Egy interjúban hallottam, hogy Jussi már írja a kilencedik részt is, remélem nagyon jól halad vele, és nem kellesz rá sokat várni, sőt nagyon bízom benne, hogy Assad után végre megismerjük Carl kapcsán a szögbelövős eset körülményeit is, mivel az is hosszú évek óta a levegőben lóg.

Kabódi_Ella P>!
Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat

„- Figyelj rám nagyon, fiam! – szólalt meg. – Nemsokára csak álmaidban jelenik meg az, amit ma átélsz, és sok éjszakának kell eltelnie, amíg elhalványul benned a remény, hogy újra hallhatod ezeket a hangokat, és érezheted ezeket az illatokat. Ezért azt tanácsolom, hogy nézz jól körül, amíg tudsz, és zárd a szívedbe, amit látsz, mert csak így tudod megőrizni. Érted, amit mondok?”

Azóta vártam erre a történetre, amióta két évvel ezelőtt először belelapoztam a Q-ügyosztály eseteinek egyikébe, és a sorok közül rám köszönt egy vidám, titokzatos, borzas kis figura, aki tettetett nyelvi hibáival, szókimondó, olykor vulgáris tevés poénjaival, és bohókás, kedves természetével azonnal levett a lábamról. Assad, a vicces, a keményfejű. Assad, a kifürkészhetetlen, de végsőkig lojális barát. Karakter-szerelem volt első olvasásra. Jussi Adler-Olsen, aki számomra minden kétséget kizáróan a skandináv krimi koronázatlan királya, szándékosan nem fedte fel hét köteten keresztül, kicsoda valójában könyvsorozatának egyik legszignifikánsabb szereplője: Hafez al-Assad. Utalt rá épp elégszer, és bogarat ültetett a fülünkbe, de pontosan tudta, mi ezzel a szándéka, és valljuk be, zseniálisan csinálta.

Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat című regénye végre feltárja előttünk Assad minden titkát, ám ezzel kevés örömet okoz az olvasóinak. Fájdalmas sebeket ejtő, arculcsapóan valóságos ez a történet, ezáltal bátor is, mert mer mélyre menni. Műfaját tekintve nem egészen skandináv krimi, hiszen jelen van benne az a markáns, profán, merész aktualitás, ami a sikeres politikai thrillerek jellemzője. Szerteágazó részletességgel, mindenre kiterjedően, és főleg, brutális kegyetlenséggel rántja le a leplet az iraki származású Hafez al-Assadról. Nem kíméli sem őt, sem bennünket, olvasókat. Ráérősen kezd, csalafintán, de sötéten, és oldalakon keresztül nem tudod, hová akar magával csalni ebben a történetben. A korrupció, a közöny, a terrorizmus, és az öngyilkos merénylők fanatikus, értelmetlen gyűlölete – ezek a valódi főszereplői a regényének. Olyannyira, hogy néha az a torokszorító előérzet éri utol az embert olvasás közben, hogy hőseink ebbe feltétlenül belebuknak. Talán ez is szándékos, hogy félelmet kelt benned. Így erősebben hat. Assad múltja olyan borzalmasan könyörtelen és embertelen, amilyet azért minden korábbi utalás ellenére sem álmodtunk volna ennek a kemény, de alapjában véve humoros, és csupa szív kis embernek. Feltétlenül hiányzik a karakter jól megszokott vidámsága, könnyedsége, optimizmusra hajló erős hajlama, de ahogy lehullik róla az olykor karikatúrába hajlóan túljátszott, ügyefogyott bevándorló álarca, és előbukkan a valódi Assad, az mindenképpen briliáns húzás. Ne vitassuk el az írótól, mindig is volt Hafez al-Assad figurájában valami baljósan veszedelmes. Ez adta a karakter sava-borsát, és ugyanakkor az írónak egy olyan adu ászt, amit érdemes volt kivárni, és kijátszani is. Főleg, mert a jelen politikai helyzetben az európai országokat az utóbbi években elárasztó menekült-áradat által keltett feszültség szintén kiváló táptalajt jelentett ehhez a történethez. Azt is írjuk a javára, hogy bár keresztül rángatott bennünket a poklon ebben az írásában, azért nem vette el tőlünk a lényeget: a barátságba vetett hitet és a reményt, bármilyen naivan és idegenül hangzik is ez.

A regény maga minden tekintetben homlokegyenest eltér a Q-ügyosztály korábbi eseteitől, mind történetvezetésben, mind hangulatában. Húsbavágó, kíméletlen és nagyon megrendítő. Ugyanakkor kétségtelen, hogy Jussi Adler-Olsen ezúttal saját műfajában igazán kiemelkedőt alkotott. Nehéz lesz megugorni azt a lécet, amit ő most ennyire magasra helyezett. Számomra ez a könyv volt az idei év eddigi legjobb, legerősebb olvasmányélménye. Nehéz dolgom van, mert egyáltalán nem könnyű egy olyan történetet ajánlani az olvasók figyelmébe egy viszonylag rövidke értékelésben, ami egyrészt ennyire közel áll a szívemhez, másrészt pedig egy regénysorozat 8. kötete. Amikor ezt teszem, legalábbis elfogultnak tűnhetek, és az nem mindig tesz jót egy regény megítélésének, ezt elismerem. Mégis azt mondom, megéri az utazást. Annak talán többet nyújt érzelmileg, aki az elejétől fogva figyelemmel kíséri a szereplők életét, és már a szívébe zárta őket, de azok számára is torokszorítóan izgalmas, fordulatos olvasmány lehet, akik épp csak egy igazán félelmetes és hátborzongató krimire vágynak.

Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat c. regényéről az értékelést a blogomban is olvashatjátok:
https://tisztalappalavilagban.blogspot.com/2020/07/juss…

Kovaxka P>!
Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat

Őszintén sajnálom, de nekem nem tetszett. Persze remek, hogy végre megismerhettük Assad történetét, de nagyon lassan épült fel a történet. Szörnyű volt, drámai és megrázó, mégis kívül maradtam az eseményeken. Érthető módon Assad nem volt önmaga, így száraz lett és humortalan a legtöbb jelenet. Persze ettől még imádom Adler-Olsent és az egész csapatot, várom a következő könyvet.

Zanit>!
Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat

A sorozat ezen része nekem kakukktojás.
Megszoktam, hogy Assad folyamatosan hülyéskedik és rosszul fejezi ki magát, de ebben a történetben semmi sem maradt belőle, amitől igazán karakteres szokott lenni. spoiler
Rose és Gordon sem a megszokott formájukat hozták, önmagukhoz képest elég laposak voltak.
Bízom benne, hogy a következő résznél ugyanazokat a bolondos kis szereplőinket kapjuk vissza, akiket hét köteten át imádhattunk, mert sajnos most a karakterek semmivel sem voltak emlékezetesebbek, mint egy átlagos krimiben.
Hiányzott a sava-borsa.

5 hozzászólás
Stephanie_Ford_és_Városi_Emese I>!
Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat

Megint egy olyan könyv, amit beosztottam több mint egy hétre. Naponta az előre meghatározott oldalszámmal haladtam, hogy minél tovább tartson. Nem engedtem a kísértésnek a végén sem, mégis nagyon gyorsan lett vége. :-(
Először filmen találkoztam Carllal és Assaddal, no meg Roséval, és azonnal beszippantott ez a komor világ. Mint minden országnak, Dániának is megvan a maga sötét oldala, a bűn itt is bűn, a nyomozó pedig talpig rendőr.
A Szelfik után komolyan úgy éreztem, hogy most már Assadról is meg kell tudnunk valamit, erre a következő kötet, ez itt, szinte csakis az övé. Nagyon szurkoltam neki és a nőknek, és persze Carlnak. Gordon éleslátása meglepett és Rose visszatérése is épp jókor történt. Alexander szála félelmetes.

Elég sok aktuális dolgot boncolgat ez a könyv, a terrorizmust, a bevándorlást, háborút, fanatizmust, szétszakított családokat, stb. Remélem, hamarosan mindezt történelem lesz.

BoneB>!
Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat

Ezt a részt vártam a legjobban, hátha kiderül már valami Assadról. És ez a rész volt az, ami annyira nem „tetszett”, mert hiányoltam a régi Assadot, a mindig vidám, életerős, humoros, félrebeszélős pasit, aki Carl-lal olyan jókat tudott mellébeszélni. :) Most meg úgy éreztem, hogy teljesen szétesett a csapat, Rose, Assad mindenki padlón. Mondjuk Carl-éknak nagyon szurkoltam, hogy minden rendben legyen és morcoskának legyen egy spoiler.
Azért a végére nagyjából spoiler, de azért még szívesen olvasnék róluk, most már Gordont is kezdem megkedvelni, a maga esetlen módján.

Elrontottam, sajnos nem sikerült 21:17-kor befejeznem. ;)

Éca>!
Jussi Adler-Olsen: A 2117. áldozat

Ez a rész sajnos teljesen szakít a Q-ügyosztályos „hagyományokkal”. Nekem nagy csalódás volt. Ettől függetlenül nagyon várom a további részeket, egyrészt mert optimista vagyok, és remélem, hogy az már olyan jó lesz, mint a korábbiak, másrészt, mert érdekel, hogy mi lesz a szereplők sorsa a továbbiakban.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Álláshirdetéseket kezdett olvasgatni a neten. Meglepő módon sehol sem kerestek ötvenhárom éves nyomozókat, akiknek a testtömegindexe vészesen közeledik a huszonnyolchoz.

PRicsmond>!

– Akarsz még valamit? Mert elég sok a dolgom – folytatta Carl, és igazából nem is lódított túl nagyot. Elvégre be kell vennie a nikotinrágóját, feltennie a lábát az asztal szélére, lehunynia a szemét, majd meg kell várnia, amíg a szemhéja mögött elindul a műsor.

Kapcsolódó szócikkek: Carl Mørck
PRicsmond>!

– Hol a francban voltatok? Fél órája várunk benneteket!
Szép, hogy ezt olyasvalaki mondja, aki két éve be sem dugta az orrát a munkahelyére.

robinson P>!

Amikor reggel megérkezett a postás a várva várt borítékokkal, Joan megint keresztet vetett, mert minden kétséget kizáróan tudta, hogy sorsa a tartalmuktól függ.

Kókuszka >!

Minden vezető legnagyobb gyengesége, hogy alig tudja visszafogni magát, ha a legapróbb esélyt látja arra, hogy mindent teljesen felforgathat. Másképpen nem tudnák bizonyítani létjogosultságukat, főleg, ha az állami szektorban dolgoznak.

36. oldal

robinson P>!

Assad megborzongott. Irak börtöneiben nap mint nap tűntek el emberek. Ha valaki egyszer bekerült, csak nagy szerencsével jutott ki nagyjából egyben.

robinson P>!

Assad velük ellentétben remegett. Élő példája volt annak, hogy az ember csak akkor él igazán, amikor valami szokatlan történik vele.

robinson P>!

Carl még soha életében nem látott ennyi plecsnit, kitüntetést és csilivili bigyót egyszerre.

robinson P>!

– Carl?
Kevés hang létezik, amelynek tulajdonosát egyetlen szó alapján azonosítani lehetne, de ahogyan a hívó kiejtette a száján a nevét, mintha egy idegen ország középszerű gluténmentes étele lenne, az arra utalt, hogy csak egyvalaki lehet. Az exneje, Vigga.

PRicsmond>!

Ma kezdődik a hajsza, és ugyan nem szívesen gondolt erre, tudta, a legvalószínűbb végkifejlet egy vagy több ember halála lesz.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jens Henrik Jensen: Sebzett nagyvadak
Sissel-Jo Gazan: A dinoszaurusz tolla
Jo Nesbø: Kés
Samuel Bjørk: Magányos utazó
Ingar Johnsrud: Követők
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Peter Høeg: Smilla kisasszony hóra vágyik
Mikkel Birkegaard: Libri di Luca
Poul Örum: Csak az igazat
Agnete Friis – Lene Kaaberbøl: Gyerek a bőröndben