Vásárlás ​a szemétdombra 3 csillagozás

A tervezett elavulás elve
Jürgen Reuss – Cosima Dannoritzer: Vásárlás a szemétdombra

A ​termék, amely nem megy tönkre, a kapitalizmus rémálma. Rontja a kereskedelmi forgalmat. A fogyasztás viszont gazdasági rendszerünk hajtómotorja, s ezért eldobjuk a régit és javítás helyett újat veszünk – kivált, mert manapság ez utóbbi gyakran olcsóbb. Az 1920-as évek izzólámpa-kartelljét követően sok termék nem tart már annyi ideig, ameddig erre valójában képes lenne: az izzószálak idő előtt kiégnek, a tintasugaras nyomtatók chip-vezérlés parancsára beszüntetik a munkát, és háromévente új számítógépre van szükség, mivel a régi az új operációs rendszerrel már nem tud lépést tartani. Rendszer van ebben: „tervezett elavulás” a neve annak az elvnek, amely az élettartam szándékos megrövidítését elejétől fogva előirányozza. Ez az elv az olcsó tömeggyártásnak és a pazarló nyersanyagfelhasználásnak köszönhetően a bőségi társadalom és bálványa, a gazdasági növekedés tartópillérévé vált. A következmény az egész világot elárasztó jóléti szemét és az erőforrások elapadása.

A könyv… (tovább)

>!
L'Harmattan, Budapest, 2017
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634143802 · Fordította: Molnár József

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Jeffi P>!
Jürgen Reuss – Cosima Dannoritzer: Vásárlás a szemétdombra

Szerintem egyre több embert érdekel a környezetvédelem, a Földünk megóvása, és az, hogy mit tehetünk érte Mi.
Amikor a könyvtár megvette ezt a könyvet, még nem gondoltam azt, hogy mindenképpen el szeretném olvasni, de amikor már egy olvasó hozta vissza és ajánlotta, akkor biztos voltam benne, hogy ezt nekem is kell.
Meglehetősen érdekes a könyv, és hála az égnek nem olyan száraz, mint amire számítottam. Általában az ilyen vékonyka könyvek túl sokat akarnak egy helyre sűríteni és ebből adódóan borzalmasan nehezen lehet őket megemészteni. Itt más volt a helyzet. Valóban rengeteg dolgot akart elmondani, de valahogy emellett sikerült sztorizgatnia, mesélnie, és egy egész komplett képet kaptunk a helyzetről.
Arról a helyzetről, hogy hogyan és miként alakult ki a mai világ termelés-fogyasztás köre. Hogy mennyi minden olyan dolog nem lett végül megvalósítva, aminek hála nem kéne ennyit költeni mindenfélére, csak mert az a gazdaságnak nem lenne jó. Hogy azért a 21. században már kezdődik az egész megreformálása. Mert valóban, vásárolhatsz mindenfélét, de azzal számolni kell, hogy ezek nagy hányada valóban olyan felesleges dolgok, amiket aztán fél, egy év múlva már ki is dobsz. Mondjuk azt hiszem, Magyarországon ez a fokú nagy pazarlás még nem jelent meg. Feltehetően mert jelenlegi anyagi helyzetünket tekintve, mi még rá vagyunk kényszerítve arra, hogy mindent a lehető legjobban kihasználjunk és újrahasznosítsunk, és ez ad egyfajta leleményességet, ami mondjuk a nálunk nyugatabbi, és jóval nagyobb gazdasági tőkével rendelkező országokban eltűnt, vagy éppen most kezd újra feltűnni(már mint környezettudatosság).

Bővebben a blogomban:
https://jeffi-olvas.blogspot.com/2018/06/jurgen-reuss-c…

kisssan27>!
Jürgen Reuss – Cosima Dannoritzer: Vásárlás a szemétdombra

Az összes csillagot megérdemlő, kiváló könyv. Kapcsolódik az azonos című dokumentumfilmhez ("arte" német-francia nyelvű tv-adó), annál azonban többszörösen bővebb. Akár minden oldaláról lehetne idézetet hozni. Ajánlom vásárlónak, fogyasztónak – azaz mindenkinek – okulásul.


Népszerű idézetek

kisssan27>!

A hulladék csak akkor ég, ha a papírt és a műanyagot benne hagyjuk. …a hulladékégető művek üzemeltetői nagyon érdekeltek abban, hogy a papír és a műanyag ne térjen vissza a körforgásba, mert különben a hulladékot újra meg újra fűtőolajjal kell kiegészíteniük.
(Megjegyzésem: pl. 90 t/nap Sanghaj)

143. oldal

kisssan27>!

… a szélkerékben lévő állandó mágnesekhez pedig többek között neodímiumra és más olyan ritka földfémekre van szükség, …kinyerésükhöz pedig költséges tisztítási eljárásokra…
(Megjegyzésem: a székerekek elviselhetetlen zajjal működnek, valamint felaprítják a madarakat.)

148. oldal

kisssan27>!

Minél környezettudatosabbá válnak a fogyasztók, annál gyakrabban bújnak meg pusztán nyereségorientált elavulási stratégiák az ökológiai szempontok hangsúlyozása mögött.

149. oldal

kisssan27>!

Az a bioüzemanyag, amelyről el akarják hitetni velünk, hogy környezetkímélő, a valóságban egy megtévesztő árukapcsolás.

150. oldal

kisssan27>!

Újrahasznosítani az eldobás helyett. Használni a birtoklás és a tárolás helyett. Megosztani a társadalmi megosztottság helyett.

199. oldal

kisssan27>!

Miért hagyjuk, hogy azok ecseteljék nekünk a kimaradó növekedés lehetséges apokalipszisének képeit, akik az egyre kevesebb embernek egyre több profitot hozó növekedést eltűrik?

213. oldal

kisssan27>!

A tervezett elavulás, amikor eleve úgy alkotják meg a berendezéseket, hogy azok egy adott ponton felmondják a szolgálatot. … Mi pedig megvesszük az újat, lökve egyet a nyersanyagokból hulladékot előállító, fenntarthatatlan gazdasági modell kerekén.

8. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Roger Scruton: Zöld filozófia
Varga Éva (szerk.): A világ helyzete 2006
Angus Forbes: Bolygónk globális hatósága
Dela Kienle: A világ műanyag nélkül
Varga Éva (szerk.): A világ helyzete 2010
Vásárhelyi Judit (szerk.): Magyarország Öröm és Bánat Térképe
Tápai Mónika (szerk.): Zöld jövő!
Orendi Éva: A királylány manója
Varga Éva (szerk.): A világ helyzete 2008
Varga Éva (szerk.): A világ helyzete 2007