A ​posztmodern állapot 6 csillagozás

Jürgen Habermas – Jean-François Lyotard – Richard Rorty: A posztmodern állapot

1979-ben jelent meg Lyotard A poszmodern állapot című könyve, amelyben a 18. század végétől a modernizmusra jellemző nagy narratívák (elbeszélések) hitelét vesztettségét fejti ki. Ez a bizalmatlanság abból ered, hogy hiányoznak mindazon elemek, melyek az elbeszélőfunkciót működtetik: a nagy hősök, a nagy veszélyek, a nagy utazások és maga a nagy cél.
…"Végsőkig leegyszerűsítve, a »posztmodernt« a nagy elbeszélésekkel szembeni bizalmatlanságként határozom meg."
Ezek alternatívája egy olyan sokszínű világ, amelyben az egymásnak alá nem rendelhető „nyelvjátékok” szabadon érvényesülnek.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Horror Metaphysicae

>!
Századvég, Budapest, 1993
296 oldal · ISBN: 9638384190 · Fordította: Angyalosi Gergely, Nyizsnyánszki Ferenc, Orosz László

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 25


Népszerű idézetek

>!
Tamás_Felber

A tudás célja immár nem önmaga (…) A tudás a maga informatikai áru formájában, mely nélkülözhetetlen a termelőerő számára, a hatalomért folyó világméretű versengés immár talán legfontosabb tétje, és a jövőben is az marad. Elképzelhető, hogy a nemzetállamok egy napon az információ fölötti rendelkezésért ugyanúgy fognak harcolni, mint egykoron egy terület feletti uralomért…

Lyotard, 1993. oldal 17.

>!
Tamás_Felber

A tudás másik oldalát, a tudás átadását, vagyis az oktatást illetően könnyebbnek tűnik leírni azt a módot, ahogyan a teljesítménykritérium hatással van rá.(…) Mindenesetre a teljesítményelv, noha a követendő politika világos megállapítását nem minden esetben teszi lehetővé, azzal az általános következménnyel jár, hogy a felsőoktatási intézmények a hatalomnak rendelődnek alá. Az egyetemi szabadságjog eszméje már elavult.(…) Ha ez a mozgatórugó a hatalom, akkor innen nézve a klasszikus oktatás elveszti relevanciáját. A hivatalra orientált egyetemista, az állam, a felsőoktatási intézmény kimondott vagy ki nem mondott kérdése immár nem: Mi az igazság? hanem: Mit szolgál ez?
A tudás elüzletiesedésének kontextusában ezen utóbbi kérdés legtöbbször azt jelenti: Eladható-e? A hatalom növelésének kontextusában pedig: Hatékony-e?

Lyotard 1993. oldal 103. 109. 111.


Hasonló könyvek címkék alapján

Michel Foucault: Az igazság és az igazságszolgáltatási formák
Jacques Derrida: A másik egynyelvűsége
Jean Baudrillard: A művészet összeesküvése
Fredric Jameson: A posztmodern, avagy a kései kapitalizmus kulturális logikája
Umberto Eco: A rózsa neve
Morsányi Bernadett: A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek
Bódy Gábor: Végtelen kép
Erdély Miklós: A filmről
Erdély Miklós: Második kötet
Pethő Bertalan: Határjárás posztmodern végeken