Kifutó ​modell 15 csillagozás

Juno Dawson: Kifutó modell

Jana egy átlagos lány a dél-londoni lakótelepről, aki néhány hónap alatt elképesztő magasra jut. De minél magasabbra kerül az ember, annál rémisztőbb a zuhanás lehetősége…
Jana Novak története úgy kezdődik, mint egy közhelyes modellmese: a magas, vékony lány nincs kibékülve a fiús vonásaival, egészen addig, míg váratlanul fel nem fedezi egy ügynökség munkatársa, és sztárt nem csinálnak belőle…
A divat világa azonban legalább olyan sötét, mint amilyen ragyogó. És minden sarok mögött ragadozók leselkednek.
Juno Dawson őszinte és nyers regénye a divatipar árnyoldalát mutatja be, és a #TimesUp meg a MeToo korszakában időszerűbb, mint valaha. A brit szerző eddigi legfontosabb könyve, melyből hamarosan filmet forgatnak.

Eredeti megjelenés éve: 2019

Kiadói ajánlás: 15 éves kortól · Tagok ajánlása: 14 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: LOL-könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 2021
432 oldal · puhatáblás · Fordította: Nagy Boldizsár

Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Juno Dawson: Kifutó modell

A Kifutó modell egy olyan történet, amit akár kötelező olvasmányként is előírnék. Hatásvadász elemek és felesleges nagyzolások és kegyetlenkedések nélkül mutatja be a modellszakma árnyoldalait. Bár nem az én korosztályomnak íródott, mégis faltam a sorokat (bár tény, hogy a sok „nyuszi” és „bébike” miatt majdnem letettem az elején)… Jana egy vagány csaj, nem egy szuperhős, mert gyenge pillanatai neki is vannak, de megmutatja hogyan kell nem beállni a sorba. Az eufória, hanyatlás és felemelkedés szakaszait követheti végig, aki esélyt ad Janának.

csfannie P>!
Juno Dawson: Kifutó modell

"Jana története nem egyedülálló. A fiatal tinédzser szemein keresztül betekintést kaphatunk a divatvilág undorító kulisszái mögé, ahol a modelleket minden létező módon sanyargatják, míg szép lassan testileg és lelkileg is belefáradnak a borzalmakba.
Imádom, hogy egy ilyen komoly hangvételű könyvvel rukkolt elő a kiadó! Szerintem számos lány ábrándozik arról, hogy milyen jó lehet modellnek lenni, hiszen a pénztől a hírnévig mindene megvan az embernek. A szomorú valóság viszont közel sem ez, amit megfelelően ábrázol a könyv is.
Nagyon érdekes és egy kicsit lehangoló is volt ez a könyv. Érdekes, mert sejtettem, hogy mi folyik ebben az iparágban, mégis újat mutatott, és lehangoló, mert a valóság még ezerszer rosszabb is lehet, mint az itt leírtak. Szerencsére a főszereplő egy karakán, kemény csaj, aki a történet végére igazán megtalálja a hangját, és kiáll azokért, akik nem mertek felszólalni az igazságtalanság ellen. Őszintén, kivétel nélkül minden tinédzserrel (legfőképpen lányokkal) elolvastatnám."

Bővebben:
https://fannislibrary.blogspot.com/2021/01/juno-dawson-…

3 hozzászólás
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!
Juno Dawson: Kifutó modell

A Kifutó modell egy nagyon fontos regény, mert azon túl, hogy több komoly témába is érthetően, tisztelettudóan és élvezhetően beleállt, átadott több olyan üzenetet is, amit érdemes a szívünkbe zárni. Jana modellé válásának a története néhol szomorkás, néhol elszorul tőle a torkunk, de olyan sok pillanata van, amikor mosolyoghatunk, elolvadhatunk vagy gyönyörködhetünk.

Bővebben az új LOL könyvről a blogomon :)
» https://sorok-kozott.hu/2021/01/konyvkritika-juno-dawso…

valevivi>!
Juno Dawson: Kifutó modell

Szerintem ezt a könyvet minden lánynak a kezébe kéne vennie, hogy eszébe se jusson elégedetlenkedni a külsejével kapcsolatban. Főleg nem mások véleményéből kiindulva. A legtöbben nem vagyunk megelégedve magunkkal, és ugyan kislányként ki nem nézte a Topmodell leszek!-t, azt kívánva bárcsak ő is egyszer úgy nézne ki, mint a csajok a TV-ben? Hullócsillagnál csak extra erős idegzetűek, vagy nagyon elhivatottak kívánjanak modell karriert maguknak szerintem. :) Az egyik legfontosabb üzenete a könyvnek, pont az, hogy mindenki a maga tökéletlenségével tökéletes. spoiler
A történet megmutatta, hogy a divatipar senkivel sem bánik kegyesen, és őszintén szólva az utolsó kb 100 oldal eléggé megviselt. spoiler
Úgy gondolom, hogy Jana egy nagyon erős személyiség, és ha hibákat is követett el, az a lehetetlen helyzetek és az életkora miatt volt.
Ha valamit megtanultam ebből a könyvből, akkor az az, hogy nem minden arany ami fénylik. Innentől kezdve pedig egy divatlapra sem fogok tudni ugyanúgy ránézni, mint azelőtt.

csak_olvass P>!
Juno Dawson: Kifutó modell

Mikor megláttam a LOL-könyvek legújabb regényét, ami a Kifutó modell címet viseli teljesen ledöbbentem, hiszen ez a történet a fülszöveg alapján olyan messze van a sorozat többi kötetének stílusától, mint Makó Jeruzsálemtől, és én azonnal tudtam, hogy ezt nekem el kell olvasni. Imádom az ilyen típusú könyveket, ráadásul a MeToo kérdése különösen a szívem ügye, ezért óriási lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba. Őszintén örülök, hogy egy ilyen komoly hangvételű kötet is helyet kapott a sorozatban. Jana egy igazán erős karakter, aki végül győztesen került ki a harcból, de sajnos nem mindenki olyan szerencsés. A történet nagyon mai és időszerű, minden fiatalnak el kellene olvasnia.

Bővebben itt olvashattok a könyvről:
https://csakolvassblog.blogspot.com/2021/02/juno-dawson…

f_fancsu>!
Juno Dawson: Kifutó modell

LOL sorozatból eddig talán két könyvet olvastam. Azokkal úgy voltam, hogy jaj aranyos kis tini történet, kinőttem én már ebből, köszöntem. Aztán megláttam ezt a könyvet. Megvettem, bár kicsit tartottam a tini vonaltól. Na, hát ez a könyv minden csak nem kedves aranyos történet, és még én korhatáros besorolást is tennék rá.
Jana története az elején igazi tündér mesébe illő: felfedezik a kicsit kilógó lányt egy véletlen során, aztán sikert sikerre halmoz. Jana egy pillanat alatt vált kirekesztettből az iskolában olyan személlyé, akire titkon minden lány irigykedett. De azt senki nem látta, hogy mit él át a lány azért, hogy mindez megtörtént…
Minden elképzelésemet felülmúlta a történet. Az elején egy icipicit idegesített a főszereplő lány, aztán hirtelen belegondoltam, hogy 16-7 évesen valószínűleg én is így gondolkoztam volna a modell szakmáról, ha belecseppenek. Sőt. Nagyon sok mindent ölelt fel a cselekmény: bepillantást kaphat az olvasó a modelleket övező őrületbe, a színfalak mögé, ami nagyon sokszor inkább borús, mind derűs. Valamint az is nagyon jól lett kiemelve, hogy mennyire magányosak is a modellek. Az alap történetbe remekül volt beleszőve több téma, mint például a szexuális bántalmazás.
A szereplők nem mind kerültek nagyon közel hozzám. Ferdy karaktere nekem olyan semleges volt, sőt, többször idegesített. Sabah-t viszont nagyon csíptem.
Ez a könyv szerintem nagyon tanulságos. Ugyan nem az én korosztályomat célozza, de engem is nagyon elgondolkodtatott dolgokon.

Rozinante>!
Juno Dawson: Kifutó modell

    Nagyon régóta nem olvastam LOL-könyvet. Pedig szeretem/szerettem őket. Talán már kicsit besokalltam a tini dolgokból.
    Aztán megláttam a könyvesboltban ezt, ahogy sétáltam. Az első dolog ilyenkor, hogy megyek a molyra. Nem volt sok infó még róla, viszont időm rengeteg, úgyhogy leültem és el kezdtem olvasni. Valami megfogott benne, úgyhogy megvettem.
    Igazán üdítő olvasmány volt. Szokatlan a LOL-könyvekhez és mégis üdítő. Érdekes volt az a világ, amit leírt. Felmerült bennem sok kérdés, hogy vajon ez a valóságban is így van? Vagy sokkal rosszabb? Vajon van, aki kiáll a modellekért? Remélem igen.

    Jana karakterét néha nem értettem, néha idegesített, de aztán mindig emlékeztettem magam, hogy egy 16-17 éves fiatal lányról beszélünk, aki semmit nem tud a felnőtt világról. Így sokkal olvashatóbb lett a történet. Kevés olyan könyvet olvastam eddig, ahol ennyire nem éreztem a kémiát a szerelmespároknál. Ferd szerintem annyira nem illik a lányhoz, mint sajtos kiflihez a nutella. Sokkal szívesebben láttam volna spoiler és nagyon sajnáltam, hogy spoiler Nem igazán szerettem Ferd-et. Jana barátnői sem kedveltették meg nagyon magukat, kivéve Sabah-t. A másik lányt, aki spoiler, nem nagyon tudtam hova tenni. Nem is igazán zárták le azt a szálat, volt egy kis hiányérzetem.
    Néha azt éreztem, hogy húzzák a dolgot, mint a rétestésztát, végre jön az akció, ami majd mindent elsöpör. Erre kapok egy kicsit összecsapott valamit, viszonylag gyorsan ledarálják a sztori legütősebb fonalát. Szóval nem éreztem balanszoltnak, de mindenképp megéri elolvasni. Az elején iszonyatosan irritált a sok „bébi”, „csajszi” "és volt még valami, ami minden oldalon legalább négyszer szerepelt, de nem jut eszembe" és a trágár beszéd is zavart. Aztán amíg az előzőek elmúltak, a trágárság továbbra is zavart. De túltettem magam rajta.

    Szóval összességében tetszett és érdekes is volt, nem a megszokott LOL. Örülök, hogy megvettem, mert figyelemre érdemes könyv. :)


Népszerű idézetek

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!

Egy tipp az újoncoknak: ne panaszkodj, ne magyarázkodj. Csak jelenj meg időben, és mosolyogj!

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!

Mikor az emberek híresek akarnak lenni, valójában arra vágynak, hogy jobban szeressék őket. Azt hiszik, hogy a hírnév egyenlő a szeretettel, de ez nem így van. Én nagyon, nagyon híres vagyok, és közben nagyon, nagyon magányos. Millió ember lájkolja a posztjaimat, de egyikük sem tudja a számomat, és egyikük sem a barátom.

csfannie P>!

– Mind azt mondjuk, hogy eszünk. Mindannyian. Mutass nekem egy modellt, aki őszintén elárulja, mennyit eszik egy nap. Ha bevallanánk, hogy light kólán meg cigin élünk, az ügynökeink azonnal kirúgnának bennünket, amiért rossz fényt vetünk rájuk, miközben ők jönnek azzal folyamatosan, hogy fogyjunk még többet.

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!

Ó, hogy én mennyit röhögtem szegény csajokon a Topmodell leszekben, akiknek hisztérikusan potyogtak a könnyeik, miközben belenyírtak az arany fürtjeikbe. Most viszont nem olyan vicces, a rohadt életbe.

csfannie P>!

A fickó kábé annyira kellemes, mint az aranyér.

Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog P>!

Mi értelme a sok pénznek, ha nem vehetsz belőle szép dolgokat azoknak, akiket szeretsz?

csfannie P>!

– Mert a varázslat mindig csak éjfélig tart.

csfannie P>!

– Ez a baj az ígéretekkel, nem?
– Mi?
– Az ember megfogad valamit, aztán jól megszegi.

csfannie P>!

Milyen érzés lehet, ha nem is kell a pénzre gondolni, mert tudod, hogy van egy csomó a számládon? Valóságos álom.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kiera Cass: The Selection – A Párválasztó
Cynthia Hand: Vigyázz, Holly Chase!
Meg Cabot: Ki vagyok?
Holly Smale: A lány, akit soha senki sem vett észre
Jenny Downham: Amíg élek
Joss Stirling: Summer
Lisa Heathfield: Papírpillangók
Terry Pratchett: Télkovács
Clive Barker: Abarat – Varázsórák, véres éjek
Catherine Fisher: Incarceron