Tomie 8 csillagozás

Junji Ito: Tomie

The complete classic horror series, now available in a single deluxe volume. Murdered again and again, one girl always comes back for more… Tomie Kawakami is a femme fatale with long black hair and a beauty mark just under her left eye. She can seduce nearly any man, and drive them to murder as well, even though the victim is often Tomie herself. While one lover seeks to keep her for himself, another grows terrified of the immortal succubus. But soon they realize no matter how many times they kill her, the world will never be free of Tomie.

>!
VIZ Media, San Francisco, 2016
752 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781421590561 · Illusztrálta: Junji Ito

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

Szentinel>!
Junji Ito: Tomie

A vég egy fiatal nő. Hosszú, fekete haja van, szépségpötty a szeme alatt, gyönyörűsége pedig utolérhetetlen. Senki sem tudja, honnan jött, vagy hogy egyáltalán létrejött-e valahogy. Túl veszélyes ahhoz, hogy szeresd, de túl szép ahhoz, hogy gyűlöld. Mégis meggyűlölöd majd. De csak mert ő azt akarja. Természetellenes lény ő, természetfeletti gyönyörűséggel, aki bábként rángat, és osztja a káoszt. Hogy miért? Talán még ő sem tudja. De hisz mikor volt neki szüksége logikára? Elvégre, az eszeveszettség annyival szórakoztatóbb… nemde? A neve Kawakami Tomie.
Azt hiszem, megtaláltam minden idők legijesztőbb nőjét Tomie képében. Alighanem ő a legveszélyesebb teremtmények egyike, akikről valaha olvastam. Páratlanul kegyetlen, végtelenül szimbolikus, rejtélyes figura ő. A szukkubusz mítoszából táplálkozik, viszont messze nem átlagos vágydémonról van szó. Tomiének ugyanis nem szokása ágyba bújni az áldozataival. Csak megkísérti őket. Elcsábítja őket. Viszont, mielőtt a mangára ténylegesen rátérnék, úgy érzem, hogy muszáj részleteznem, miért tartom őt zseniális szereplőnek.

Tomie maga a csábítás. Az a szépség, akit egy férfi nem meghágni akar, hanem… imádni. Birtokolni. Nem öltözik lengén, sőt kifejezetten visszafogott. A szeme alatt elhelyezkedő szépségpötty pedig kifejezetten egzotikussá teszi az alapból csinos pofiját. Mosolya lefegyverző, érintése bizsergető, szeme pedig beragyogja a lelket. Mindenki óhajtja. De senki sem kaphatja meg. Tomie nem érez szerelmet. Neki a szépsége csak eszköz, mellyel egyetlen, valóban érzékelhető célját igyekszik elérni: a halhatatlanságot. A lány ugyanis sokféle módon képes elkerülni a végleges halált. Ami mindig bekövetkezik az életében. Tomie ugyan kannibál, de nem állandóan azzal mulatja az időt, hogy embereket faljon fel. Ő szeret belépni szórakozásból férfiak életébe, akik két lábbal szilárdan állnak a földön. Van kapcsolatuk, egzisztenciájuk, és alapvetően boldogok… aztán Tomiét meglátva rájönnek, hogy eddig valami hiányzott az életükből. Elcsavarja a fejüket, és kihasználja őket, amíg csak lehet. Lenullázza a bankszámlájukat, udvariatlanul kitessékeli a másik nőt az életükből, verbálisan terrorban tartja őket… aztán eléri, hogy felerősödjön bennük egy titkolt félelem: hogy elveszthetik Tomiét. Így a férfiak, kik már mindenüket feláldozták a nő miatt, eszüket vesztik, és Tomie által szuggerált módon végeznek vele. Testét felszeletelik valamilyen vágóeszközzel, majd az esetek többségében ők is hamar meghalnak. De Tomie nem. A levágott testrészek ugyanis átalakulnak, és hamarosan új Tomiék állnak be a régiek helyére, hogy folytathassák a Sauron Szeretetszolgálat áldásos tevékenységét. De nem csak így képes szaporodni. Parazitaként is képes más emberekbe férkőzni, és átalakítani őket saját képére. Azonban a dolog apropója, hogy saját magával nem jön ki jól. Ha ugyanis Tomie nem emberi kirakósként végzi be, hanem… például csak egyszer szúrják meg halálosan, akkor a holttestből tumor formájában próbál kifejlődni egy új Tomie. Azonban az új Tomie követeli balszerencsés csicskájától, hogy égesse el a régi hulláját. Hogy miért? Nos, ha nem így tesz, a hulla előbb-utóbb felébred, és bizony az új, még kifejletlen Tomie elpusztításán fog fáradozni. A hölgy ugyanis nemigen tűri a konkurenciát. Még akkor sem, ha az saját maga.

Ahogy azt Itou Junjitól már megszoktam, a rajzok most is tökéletesen megadják a hangulatot. Ugyan nem annyira gyakori a mindenféle rémség ábrázolása, mint az Uzumaki esetében, de étel fogyasztását ehhez sem tudom javasolni. A testhorror itt is gyakori vendég. Ugyan a fejezetek csattanóit nem nehéz kitalálni, de az odavezető panelek mindig rejtenek magukban némi meglepetést. Grafikai szempontból nézve a később készített Uzumakit egy kiforrottabb darabnak tartom, azonban ha karakterekről van szó, a Tomie viszi a prímet. Itou sensei parádésan mutatja be ismereteit az emberi őrültségről, mely ezúttal egy jellegzetesen férfiakat megcélzó rémtörténet lett. Nem akarok szexistának tűni, de egy férfi jóval könnyeben tud azonosulni ezzel a képregénnyel, mint egy nő, mivel elsődlegesen a mi lelkivilágunk sötétségébe vezet a lépcső. Úgy is mondhatnám, hogy görbetükröt tart a szerző azoknak a férfiúi jellemzőknek, melyek úgy gyengíthetnek meg bennünket, hogy azt észre sem vesszük. Tomie pedig tipikusan tiltott gyümölcs. Tudod, hogy nem normális, mégis hatalmas vágyat érzel iránta. Tudod, hogy veszélyes, mégis közel akarod magadhoz tartani. Aztán persze összetöri a szívedet, mivel neki játék voltál csupán, amire ráunt. Te pedig ott állsz összetörve, férfiasságodban megalázva, és az egódat próbálod felsörpörni. Tapasztalatból tudom, hogy egy férfit egy nagyon rosszul elsült kapcsolat mindennél jobban taccsra tud vágni. Ezért is nehéz megnyitnunk szívünket a nők előtt. (Ezzel persze nem vitatom azt, hogy hölgyekkel is megtörténhetnek ugyanezen dolgok. Sajna erre is láttam már példát, családon belül. Tomie viszont pont az a karakter, akitől édesanyáink óva intenek.) És ettől működik igazán ez a manga. Végtelenül emberközeli, könnyen átélhető problémákról mesél benne Itou.

A Tomie egy nagyon jó manga, amit tudok ajánlani bármelyik horrorrajongónak. De aki egy jól megírt, pszichológiával átitatott természetfeletti történetet akar a kezébe venni, az sem nagyon lőhet mellé. A manga egyébként egy sikeres, azonos című japán horrorfilm-sorozatnak is az alapjául szolgált, de készült belőle OVA is. Ezek minőségéről viszont nem tudok nyilatkozni, de remélem, lesz majd lehetőségem megnézni őket valamikor.

fruppy>!
Junji Ito: Tomie

Mestermű – egy szó, amivel pont annyira nem dobáblózunk, mint a „szeretlekkel”, de a Tomie történet minden ilyen „tiltott”, viszont istenítő szót megérdemel!

Ez nem az az ijesztgetős, sikoltozós, sötétben-nem-tudom-olvasni horror történet volt, hanem egyszerűen csak „disturbing” :D
Tomie egyszercsak megjelenik és elkezdődik a tsunami, ami mágnesként követi. Nincs megmagyarázva honnan jött, kicsoda, micsoda ő valójában, és az egész gyűjtemény úgy van lezárva, hogy „tessék lássék, ennek nincs füle, akkor farka se legyen”… xD De imádom, imádom ezt a sok finom kérdőjelet benne, mert a történések annyira kiborítóak, hogy ezek a „semmiségek” nem is tűnnek fontosnak, de mégis adnak neki egy jó velős alapízt!
Az is tetszett, hogy nem minden történet függött össze a másikkal, legtöbbje csak úgy jött és kikészített, aztán vissza se nézett, ott hagyott romokban.
Az is nagyon tetszett, hogy az első kis történetecske volt Junji Ito első publikált mangája, Tomie születése – és ez rendesen látszik is a rajzi világon! :D Így a rajzok egyre csak szépülnek és szépülnek, és a végén már nem csak a történet az, ami megragad, hanem ez a vizuális élmény is teljesen magához láncol!

Nagyon erős késztetést érzek arra, hogy sutba vessem minden financiális tervem és most azonnal megrendeljem bookdepositról ezt a könyvet… Vajon a férfiak is ezt érezték, miután menthetetlenül beleszerettek Tomiébe…?

Tamara_Bucska>!
Junji Ito: Tomie

Klasszikus, imádtam, engem mint sokakat másokat ez rántott be Junji Ito világába, bátran ajánlom a horror kedvelőinek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kerri Maniscalco: Stalking Jack the Ripper
Yoshiki Tonogai: Doubt 2. (angol)
Koshun Takami – Masayuki Taguchi: Battle Royale 15. (angol)
Sakae Esuno: Future Diary 1.
Dan Wells: I Don't Want to Kill You
Anne Rice – Ashley Marie Witter: Interview with the Vampire: Claudia's Story
Lucian Bane: Desecrating Solomon II
Mark Lawrence: Prince of Thorns
Alex Bell: Frozen Charlotte
Scott Thomas: Kill creek