A. ​N. naplója 10 csillagozás

Julius Horwitz: A. N. naplója Julius Horwitz: A. N. naplója

Egy ​statisztikai adat 1972-ből: az Amerikai Egyesült Államokban 16 millióra emelkedett az állami eltartottak száma. 16 millió ember egy országban, aki képtelen rendszeres munkát találni – vagy vállalni – egészségi állapota vagy családi körülményei miatt. A roosevelti New Deal szociális újítása volt annak idején az állami segélyezés, azóta azonban a társadalom valóságos rákfenéjévé vált, mert ördögi körbe zárta a segélyezetteket, ahonnan szinte lehetetlenség kitörni: csak nagyon keveseknek sikerül, s azoknak is emberfölötti erőfeszítések árán. A tizenöt éves A. N., e fiktív napló szerzője, Harlemban lakik édesanyjával és három testvérével. Kéthetenként megérkezik a segély, ebből kifizetik a nyomorúságos szoba bérét, megvásárolják a legszükségesebb élelmet, néha egy-egy ruhát a bizományiból. Ugyanúgy, ahogy a ház többi lakója, a többi magányos, sokgyerekes anya vagy tehetetlen öreg vagy munka nélküli fiatal. Eleinte azt remélik, hogy csak átmeneti ez az állapot, majd keresnek egy… (tovább)

>!
Kossuth, Budapest, 1974
282 oldal · ISBN: 9630900599 · Fordította: Makai Éva

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Széni
Julius Horwitz: A. N. naplója

ifjúkorom elsõ olyan könyve, ami nagy hatással volt rám.

>!
ancsiédes
Julius Horwitz: A. N. naplója

Szívszorítva mosolyogsz olvasás közben. Boldog-szomorú könyv, lélekmarkolászó sor(s)okkal.


Népszerű idézetek

>!
Rézangyal

Én sohasem gondolok rá, hogy fekete vagyok. Sokkal inkább az énemmel foglalkozom, önmagamnak azzal a részével, amelyik azt súgja nekem, hogy én én vagyok.

113. oldal

>!
Carmilla 

Az életnek nincs értelme addig, amíg nem látják benned az embert. Amíg nem kapsz szeretetet másoktól. Addig nem érzed, hogy élsz.

>!
ancsiédes

Az írás olyan, mint az imádság: beszélsz valakihez, akit nem látsz és sohasem fogsz látni, sohasem fogsz megismerni, mégis tudod, hogy könyvedet olvasva hallgat rád, legalábbis reméled, hogy hallgat rád, azt akarod, hogy hallgasson rád.

184. oldal

>!
ancsiédes

Most már tudom, mit szeretnék majd, ha férjhez megyek. Nagy ágyat szeretnék, hófehér ágyneművel. Azt akarom, hogy a férjem úgy érjen hozzám, ahogy az Isten nyúlt a világhoz, amikor megteremtette.

265-266. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Annemarie Selinko: Désirée
Alice Walker: Kedves Jóisten
Priya Parmar: Vanessa és Virginia
Celia Rees: Bűbájos Mary
Gill Sims: Hát persze, hogy iszom!!!
Anne Brontë: Wildfell asszonya
Dodie Smith: Enyém a vár
Ahdaf Soueif: Szerelmem, Egyiptom
Helen Fielding: Bridget Jones naplója
Katya Metyelica: Luiza naplója