Tanta ​pasión para nada 1 csillagozás

Julio Llamazares: Tanta pasión para nada

Julio ​Llamazares regresa a un género al que aporta su particular mirada en doce relatos y una fábula.
Esta recopilación de cuentos comprende la mayoría de los que he escrito desde hace años. En una época como esta en la que los escaparates de la librerías están llenos de libros de autoayuda y de novelas de entretenimiento, el título quizá sorprenda, pero hace honor a su contenido. Y a mi tradición nihilista: En mitad de ninguna parte, En Babia, El río del olvido, Nadie escucha…
Un jugador de fútbol que se enfrenta al momento más decisivo de su carrera, un viejo napolitano que reencuentra al amor de su juventud antes de morir, un pobre hombre que quiere parar el mundo, un conductor que desaparece, una mujer que desvela el gran secreto de su existencia cuando ya es tarde… Los protagonistas de estos relatos son muy distintos, pero todos comparten la misma extraña condena: descubrir que la vida es una pasión inútil.
Una pasión de la que forma parte el arte de… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Alfaguara, Madrid, 2011
160 oldal · ASIN: B00634IQB2
>!
Alfaguara, Madrid, 2011
160 oldal · puhatáblás · ISBN: 9788420407043

Kiemelt értékelések

marschlako P>!
Julio Llamazares: Tanta pasión para nada

Llamazares regényei után a novellái is belopóztak a szívembe. Bár a kötet nem túl vaskos (mint ahogy az eddig olvasott regényei sem voltak azok), lassan haladtam, egy alkalommal csak egy-egy történetet olvastam el, mivel nehezen „szabadultam” a hatásuk alól. Talán csak két novella volt az egész kötetben, melyek annyira nem kötöttek le, de gyengének ezeket sem mondanám*.

Azon is jól látszik, mennyire meghatározta a polgárháború a spanyol irodalmat (is), hogy az 1955-ben született Llamazares is gyakran ír róla**, s érdekes módon ábrázolásmódja és felfogása engem nagyon emlékeztet egy generációval idősebb pályatársára, Ana María Matutére. De nem csupán ebben. Llamazares is előszeretettel helyezi művei középpontjába a kisembert, a kitaszítottat, a megvetettet, s gyakori vendég nála az elmúlás, az elhagyatottság, a szükségtelenné válás. Legyen az egy szállodává átalakított apácazárda, ahol a múlt emlékeit az író alteregója még éppen megláthatja (El lilar de las monjas), vagy egy magányos (El amigo invisible), esetleg sikertelen (Historia del hombre que quiso parar el mundo) újságíró, akár egy kapcsolatképtelen ember (El conductor perdido), vagy pedig egy bányabalesetben fiatalon látását vesztett idős ember(Música en la oscuridad).

A polgárháború is több történetben visszaköszön: hol egy megsárgult fénykép képében, mely egy eltűnt nagybácsit ábrázol (El desaparecido), hol egy kis hegyi templomocska falain látható golyónyomok idézik fel a múltat (Las campanas de la Cuerna), hol pedig a maquikról*** tartott konferencián kerül elő egy orvosi táska és egy történet(El médico de la noche).

A Sárga eső is visszaköszön ebben a kötetben, az A Primout no vuelve nadie c. novellában, melyben egy elnéptelenedett faluba évtizedek után visszalátogató egykori tanítóról olvashatunk.

Az egyik talán legszebb történet pedig egy rég elvesztett szerelemről szól (Los viajes del tío Mario), melyet magyarul is olvashatunk [[https://moly.hu/konyvek/a-narancs-a-tel-gyumolcse|A narancs a tél gyümölcse]] c. kötetben.

* Az első rögtön a nyító alkotás (El penalti de Djukic), mely a Deportivo 1993-94-es idényben drámai módon spoiler elbukott bajnoki címéről mesél, a Valencia elleni mérkőzést a negatív hős, Djukic szemén keresztül követhetjük végigspoiler. A másik pedig egy határidőre megírandó 30 oldalas történetről és az alkotói válságról mesélspoiler.
** Amikor nemrégiben a Farkasok idejét olvastam, még utána is néztem, mikor született, mert nem hittem az emlékeimnek, melyek szerint a polgárháború után.
*** a polgárháború vége után a hegyekben bujkáló gerillák

3 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ana María Matute: Los soldados lloran de noche
Javier Marías: Mañana en la batalla piensa en mí
Félix J. Palma: El menor espectáculo del mundo
Ana María Matute: El polizón del Ulises
Ana María Matute: El árbol de oro y otros relatos
Ana María Matute: Paraíso inhabitado
Miguel Delibes: El camino
Rubén Abella: Baruc en el río
Ana María Matute: El tiempo
Rafael Marín: Lágrimas de luz