Az ​összefüggő parkok 18 csillagozás

Julio Cortázar: Az összefüggő parkok

A dél-amerikai írók történelmük folyamán először mernek írók lenni… Hinni mertünk önmagunkban, le mertünk rázni minden béklyót…
Gabriel Garcia Márquez

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Horizont könyvek

>!
Kriterion, Bukarest, 1983
506 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630723832 · Fordította: Barta Zsuzsa, Benczik Vilmos, Csép Attila

Kedvencelte 2

Most olvassa 5

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

>!
marschlako P
Julio Cortázar: Az összefüggő parkok

Egy novelláskötetet sohasem egyszerű értékelni. Különösen akkor nem, ha egy adott író életművének reprezentatív válogatásáról van szó. Ilyenkor egy kicsit mindig inkább az írót értékeljünk, úgy en bloc, mintsem az egyes írásokat. Úgyhogy most én is megdobom egy csillaggal az átlagot, mivel úgy döntöttem, Cortázar számomra egy kiváló író. Nem csupán azért, mert egy kezem is elég lenne megszámlálni, hogy hány novella volt a kötetben, mely egyáltalán nem tetszett, vagy nem érintett meg, hanem azért is, mert igazából szinte mindegyik tetszett, sőt, az írások többsége a különösen tetszett közelében mozgott. S azért is, mert e novellák igen sokrétűek voltak; nem csupán témáik, hanem stílusuk, írói megoldásaik tekintetében is. Volt itt két hasonló, de egymástól kétezer évnyi távolságra levő történetet egymásba ágyazva elmesélő novella, a nézőpontokat akár mondaton belül is megváltoztató történetmesélés, vagy abszurd, néha kissé horrorisztikus történet, máskor szívet melengető alkotás, de egy mindegyikben közös volt: Cortázar jól elkapja a novellák hangulatát. Szinte mindegyik magával ragad, még ha a témája nem is áll éppen annyira közel hozzám.

Persze a jók között is vannak legjobbak, így nekem is lettek kedvenceim e kötetben. A legjobban az A játék vége c. novella tetszett, de kiemelhetném az Ebéd után, A déli autópálya, Egy zsebben talált kézirat c. írásokat, vagy akár Az elfoglalt ház, Autóbuszon, A mennyország kapuja, A rejtett ajtó, Az összefüggő parkok, Titkos fegyverek, Mama levelei, Cora kisasszony, A sziget délben, Nyár, Liliana sír c. történeteket is. Nagyon örülök, hogy Julio Cortázar a kezembe akadt, nem csalódtam benne. Mert nem teljesen véletlen, hogy éppen őt (is) választottam egy dél-amerikai kihíváshoz: a Huszadik századi latin-amerikai novellák c. kötetben megejtett találkozásaink során eldöntöttem már, hogy tőle biztosan fogok még olvasni.

2 hozzászólás
>!
Bla IP
Julio Cortázar: Az összefüggő parkok

Elolvastam ennek a Cortazar kiadásnak azon novelláit(összesen sajna csak vagy 4-5 darabot), amellyel több, mint az Európa kiadó korábbi Nagyítás c. kötete. Nem csalódtam Cortazárban, s ezekben az írásokban sem. Legjobban a Mint egy fekete kismacska nyaka című tetszett – egy játékosnak induló történet a metrón utazó fiú és leány ismerkedéséről. Ahogy a metrón, a kapaszkodón találkozó – szinte önálló életre kelő ujjaik segítségével –, amely kapcsolat rövid úton fordul abszurd tragédiába…Olvassatok Cortazart, megéri!

>!
redux
Julio Cortázar: Az összefüggő parkok

Ez lényegében a „Nagyítás” c. 1977-es Európa-zsebkönyv romániai utánközlése, kiegészítve egy-két máshonnan átemelt fordítással. Nekem ez volt meg, imádtam. Fantasztikummal telítette érdektelen diákéveimet. Ezek a novellák úgy egyformák, hogy mindegyik más. Valahol valami meghibásodik a valóság gépezetében, és jeges borzalom fénye árad a megnyíló réseken. De mindig változik a nézőpont, és vele együtt az írói eszköztár. Cortázar tobzódik az elbeszélés formabontási lehetőségeiben: nincs olyan nevetséges szemantikai kiindulópont, amiből elő ne tudna vezetni egy ütős lételméleti horrort. Azaz játékosság ide vagy oda, ez nem holmi posztmodern vizenyő. Itt minden egyes szó egy irányba lökdös: ahhoz a ponthoz, ahonnan nézve fókuszba rándul minden: a svábbogár a szájban, az őrült gyilkos a konyhában és az olvasó a szövegben.

>!
SignorFormica
Julio Cortázar: Az összefüggő parkok

A szerző első, szélesebb válogatása magyar nyelven. Sok klasszikus nagy írással, kiváló fordításokban. Érdekes, hogy a részletes életműkiadás nem tudta lényegesen árnyalni a képet. Azaz: itt minden megvan, ami miatt szeretni lehet.

>!
kvirike
Julio Cortázar: Az összefüggő parkok

Novellák sora, amit először egymás után olvastam, később össze-vissza, mivel alig tudtam kivárni a következő történetet. Olyan absztrakt világokba kalauzol el az író, ami a szokványos mindennapokból indul, de aztán kifordul a sarkából. Először bosszankodik az ember, hogy miért nem ragadhatunk meg a realitásnál, később, amikor még mindig racionális ésszel olvastam, hitetlenkedtem, hogy ilyen nem létezik. Akkor ragadnak magával a történetek, amikor mindent elengedsz amit eddig tudtál, gondoltál, éreztél és megnyitod magad a lehetetlennek. Akkor viszont nem lehet letenni.


Népszerű idézetek

>!
atyamadár

Lehet gondolkodás nélkül élni.

9. oldal, Bestiarium 1951 - Az elfoglalt ház(Kriterion, 1983)

>!
atyamadár

…egy nő sem szereti, ha azokat az éveket emlegetik a barátja életéből, amikor ő még nem ismerte…

215. oldal, Titkos fegyverek 1959 - Az üldöző (Kriterion, 1983)

>!
cassiesdream

Tréfának tűnik, de halhatatlanok vagyunk. Az ellenkezőjéről tudom, onnét tudom, hogy ismerem az egyetlen halandót.

Egy sárga virág, 92. oldal

>!
atyamadár

A beidegzések olyanok, mint a nagy herbáriumok, egy nyolcvanszor hatvanas nagyítás pedig felfogható egy képernyőnek is, amire filmet vetítenek, melyben egy sziget csücskén, egy nő egy kölyökkel beszélget, s a fejük felett egy fa rázza száraz leveleit.

179. oldal, Titkos fegyverek 1959 - Nagyítás(Kriterion, 1983)

>!
atyamadár

– A kenyérben nappal van…

231. oldal, Titkos fegyverek 1959 - Az üldöző (Kriterion, 1983)


Hasonló könyvek címkék alapján

Jorge Luis Borges: A halál és az iránytű
Jorge Luis Borges: Bábeli könyvtár
Jorge Luis Borges: Az első magyar költőhöz
Samanta Schweblin: A madárevő
Samanta Schweblin: El núcleo del disturbio
Benyhe János (szerk.): Latin-amerikai elbeszélők
Abelardo Castillo: Cuentos completos
Jorge Luis Borges: Ficciones
Jorge Luis Borges: A titokban végbement csoda
Jorge Luis Borges: A titkos csoda