Armstrong: ​Egy legenda bukása 13 csillagozás

Juliet Macur: Armstrong: Egy legenda bukása Juliet Macur: Armstrong: Egy legenda bukása

Az ​Armstrong: Egy legenda bukása szerzője a New York Times riportere, Juliet Macur, aki korunk egyik leghíresebb sportolójának, Lance Armstrongnak felemelkedéséről és bukásáról írt hiteles beszámolót. A könyv lerántja a leplet a kerékpáros életének kulcsfiguráiról, és betekintést nyújt a szisztematikus doppingolással kapcsolatos nyomozásba. Bizalmas dokumentumokra alapozva mutatja be, hogyan sikerült Armstrongnak olyan sokáig fenntartania az őt övező mítoszokat, megőriznie a látszatot, és tönkretenni azokat, akik az útjába álltak. Végül kiderül az is, mi vezetett a sportoló villámgyors bukásához. Az Armstrong: Egy legenda bukása 14 év eseményeit öleli fel, beszámol a rák utáni nagy visszatérésről, az üzletekről, melyek multimilliomossá tették Armstrongot, és megörökíti azt is, amikor a kerékpárosnak le kellett mondania az általa létrehozott Livestrong Alapítvány elnöki tisztségéről. A történet legfontosabb szereplői között található Floyd Landis, az eredményeitől megfosztott Tour… (tovább)

>!
Magnólia, Budapest, 2014
496 oldal · ISBN: 9786155442414 · Fordította: Ballai Mária

Enciklopédia 2


Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Dexter79 P>!
Juliet Macur: Armstrong: Egy legenda bukása

A könyv címe Egy legenda bukása, nagyon találó, nekem Ő tényleg az volt, egy Legenda, egy Hős, aki legyőzte a rákot és nyert, mindig csak nyert. Talán ezért tartott évekig, hogy megvegyem ezt a könyvet, és utána még sokáig, hogy belefogjak. Nem akartam, hogy teljesen lerombolják, amit erről az emberről és a Tour de France-ról gondoltam, annak ellenére, hogy az újságokból és a tv-ből tudtam mi történt.
Nehéz értékelést írni a könyvről, nehéz csillagosan értékelni. Alapvetően egy jól és nagyon alaposan összerakott „tanulmány”, rengeteg tömény ténnyel és adattal, ami egyben egy lejárató kampány is. Az írónő mérhetetlenül utálja Armstrongot. Tény, hogy mindenkit becsapott, tény, hogy sok-sok millió ember felnézett rá (köztük én is), nagyon sokan pénzt áldoztak arra, hogy megvegyék a könyvét (köztük én is) vagy akár a Livestrong-os karkötőjét (köztük én is). Ettől függetlenül ezt a doppingot sohasem egyedül csinálta, szinte mindenki tudott róla, éppen ezért csak részben tudom elítélni, az a részem, aki úgy gondolja, hogy igen is lehet tisztán is versenyeket nyerni (talán naiv vagyok, de így gondolom). Aztán ott vannak azok az emberek, akik belőle csináltak pénz, nem is keveset, és nem csak Neki, hanem maguknak is. Másrészt viszont a könyvben megismert Lance nem szimpatikus, átgázol embereken, semmibe veszi őket, és nagyon egocentrikus, ez már az Ő „érdeme”, az Ő gyengesége, ezért már Őt lehet elítélni. Aztán persze ki tudja, hogy mennyire túlzott az írónő, amikor Armstrong személyiségére vonatkozó részeket leírta.
Már nem látom én se a Legendát, inkább a csalódottságom megtestesítőjét, mert én is elhittem az amerikai álmot, amit be akartak nekünk adni….

esőember>!
Juliet Macur: Armstrong: Egy legenda bukása

Ha az írónak célja volt, hogy a földbe döngölje Armstrongot, akkor, azt hiszem sikerült. Pocskondiázás 450 oldalon keresztül. Szívből gyűlölheti Armstrongot, és valahol meg is értem. Erkölcstelen viselkedésével arcátlanul fityiszt mutatott sok százezernyi, milliónyi rajongójának. Köztük nekem is. Én is ámulva figyeltem, ahogy ’mindent lehet, csak akarni kell’ típusú történetével, megvalósítja az „amerikai álmot”! A rák, a gyógyulás, majd a 7 Tour de France győzelem, mennyei magasságokba repítette. Ahonnan sikerült neki pokoli mélységbe zuhannia.
Olvasás közben az az érzésem támadt, hogy Armstrong felmentve érzi magát, hiszen mások is doppingoltak. Tipikus csordaszellem. Én nem mentem fel, mert attól, hogy más is csinálja, az még nem jogosítja fel őt is e tettre. És nem menti fel a könyv írója sem – szerencsére!
A sok ismétléssel tarkított könyv mindenesetre megér egy olvasást, annak, aki bele akar látni a kerékpársport sötét világába.

arsenal0522>!
Juliet Macur: Armstrong: Egy legenda bukása

Sajnos áthatotta a könyvet az írónő Armstrong iránti ellenszenve. Továbbra sem védem Armstrongot, de az a véleményem, hogy példát akartak vele statuálni, hiszen köztudottan mindenki benne volt a tiltott szerek használatában. És ez nem csak a kerékpársportra igaz….

Hajnalcsillag>!
Juliet Macur: Armstrong: Egy legenda bukása

Ez már a harmadik könyvem ebben a témában, lehet ezért is, ez már nem tartogatott annyi újdonságot. Főleg, hogy nem is olyan rég volt, amikor a Titkos versenyt olvastam. Azért más szemmel nézem ezek után a Tourt, a Girot és a Vueltát is a tévében… nehéz elhinni, hogy most „tiszta” lehet a verseny, mert ez azért tényleg emberfeletti erőt és folyamatos teljesítményt kíván. Lehet rövidebb szakaszokkal, kevesebb emelkedővel, heggyel és rövidebb versennyel minden szer nélkül teljesíthetőek lennének a versenyek, na de az már nem lenne az, ami. Meg persze a nézőknek kell a szenzáció, szeretjük látni, ha szenvednek!?

kidij>!
Juliet Macur: Armstrong: Egy legenda bukása

Hosszú és nagyon részletes. Elképesztő mennyit nyomozott az írónő Armstrong után. Kettősek az érzéseim: csalt, de akkor is ember feletti erővel küzdött a győzelemért. Hazudott, folyamatosan, mégse érzem, hogy ezt érdemelte.
Mindenesetre a könyv nagyon jó. Aki szereti a témát, mindenképp ajánlom. De tömény, rengeteg infóval, aminek a felét sem tudnám visszaadni.


Népszerű idézetek

esőember>!

„Végül csak annyit szeretnék mondani azoknak, akik nem hisznek a kerékpározásban, akik cinikusak és kételkednek, hogy sajnálom őket, sajnálom, hogy nem mernek nagyot álmodni. Sajnálom, hogy nem hisznek a csodákban.
Ez egy nagyon kemény verseny. Egy nagyszerű sportesemény. Érdemes figyelemmel kísérni és hinni benne. Hinni kell a sportolókban is, hinni kell ezekben az emberekben. Amíg élek, a Tour de France híve maradok. Nincsenek titkok – ez egy nehéz verseny, amit kitartó munkával lehet megnyerni. Vive Le Tour!”
Armstrong számára itt ért véget a történet, visszavonult a kerékpározástól. Nem maradt már hátra semmi, legyőzte az euroköcsögöket, a csendőröket, a trollokat, az Alpokat és a Pireneusokat is. Mindent legyőzött.
Legalábbis így gondolta.

278-279. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alpok · Tour de France
esőember>!

Azt mondta, hogy a rák előtt is fontos volt neki a győzelem, de most már létfontosságúvá vált számára. A rák után „kurvára csak két út állt előttem” – mondta nekem.
Hat szóval foglalta össze, mit értett ez alatt:
„Győzelem egyenlő élet.
Vereség egyenlő halál.”

225. oldal

esőember>!

A Tour nem csak egy bicikliverseny. A legkevésbé sem. Ez egy próbatétel. Felméri a fizikai, szellemi és erkölcsi képességeidet.

84. oldal

esőember>!

Tudták, hogy nagy jövő áll előtte. De minél jobb atléta lett belőle, annál inkább kihalt belőle az emberség.

40. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Friebe – Pete Goding: Hegynek fel
Nagy Sándor: Új bicajoskönyv
Kerékpártúrák Magyarországon
Richard Ballantine – Richard Grant: Mindentudó biciklikönyv
Tyler Hamilton – Daniel Coyle: Titkos verseny
Susanna Mills – Herman Mills: Mountain bike
Chris Carmichael: Csúcsformában
Chris Sidwells: A nagy kerékpárkönyv
Körmendi Ádám: Mountain bike
Nagy Sándor: Versenybringa és társai