Julie ​& Julia 48 csillagozás

Kalandjaim a konyhában
Julie Powell: Julie & Julia

Julie egy rosszkedvű délután rátalált anyja konyhájában egy régi francia szakácskönyvre. Kíváncsiságból elkészítette élete első krumplilevesét. Szárnyakat kapott, és esténként lelkesen főzött albérletének lepukkant konyhájában. Hatalmas krumpli- és vajhegyeken rágta magát, és rendíthetetlenül botorkált a póréhagymával kikövezett úton. A Julie &Julia humoros történetek sora egy végigfőzött évről és egy harminc alatti amerikai lányról, Julieról. A könyvből film készül Meryl Streep és Amy Adams főszereplésével.

>!
Ringier, Budapest, 2007
248 oldal · ISBN: 9789637714283 · Fordította: Balla Márta

Kedvencelte 2

Most olvassa 4

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 45

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Veron
Julie Powell: Julie & Julia

Julie Powell: Julie & Julia Kalandjaim a konyhában

Nem volt ez olyan rossz, tényleg, csak hát éppen olyan jó se… Az ötlet nem rossz, sőt több helyen élveztem is, de sokszor ellaposodik, és kicsit kusza is… A szereplőknek sem sikerült igazán közel kerülniük hozzám…
A film kivételesen tényleg sokkal jobb lett, tény, hogy teljesen más is, de minden, amit hozzáköltöttek, csak hasznára volt..
Inkább nézzétek, mint olvassátok :)

>!
Pennmenelien P
Julie Powell: Julie & Julia

Julie Powell: Julie & Julia Kalandjaim a konyhában

Egyáltalán nem olyan volt, mint a film és sajnos nem is pozitív irányú ez a másság. Az egész alatt olyan érzésem volt, mintha a főzés és a receptek csak mellékesek lettek volna az egészben, pedig elvileg az lett volna a lényeg. Nálam a film nyert (és tudom, hogy csak részben készült ebből a könyvből).

>!
Félcsi
Julie Powell: Julie & Julia

Julie Powell: Julie & Julia Kalandjaim a konyhában

Üssetek agyon, de nekem tetszett. :-) Persze azt mondom én is, hogy a film jobb volt…kivételesen. Sok volt benne az „elterelő hadművelet”, és kedvet nem kaptam tőle a főzéshez. Julia Child-tól kaptam, de Julie Powell-től nem…:-)

9 hozzászólás
>!
minnie
Julie Powell: Julie & Julia

Julie Powell: Julie & Julia Kalandjaim a konyhában

Ez a könyv tipikusan egy utazókönyv. Csak utazáskor olvastam (azért haladtam vele ilyen lassan), mert itthon nem ezzel a könyvvel akartam eltölteni az időm. Mert sajnos a könyvből készült film miatt, ez egy hatalmas csalódás volt. Próbáltam elvonatkoztatni a filmtől (ami nehéz, mert nagyon jó film) és sikerült is. De még sajnos így se fogott meg annyira könyv.
Nagyon sokszor irritált a szereplő hozzáállása a dolgokhoz, eseményekhez, emberekhez. Nem tetszett, ahogy viselkedett.
Férje, barátai, családja elég sok mindent eltűrtek tőle. Semmivel nem volt megelégedve az életében. Úgy éreztem sokszor, hogy mindenkit kihasznál csak maga körül. Főleg a férjét, meg az állítólagos legjobb barátnőit. Ha életben is ilyen ez a nő, akkor sok türelmet a körülette élőknek!
A filmben valahogy kedveltebbé tették a karaktert.
Persze hiányzott a könyvből Julia élete is, azok a levelek a fejezetek elején nem sokat segítettek. Emiatt is jobb a film, hogy ott mindkét nő élete le van benne vezetve.
De az alap ötlet jó! És azért a sztori is jó, ahogy végig főzi az egészet. Ezért kapott ennyi csillagot tőlem.

5 hozzászólás
>!
maneki_neko
Julie Powell: Julie & Julia

Julie Powell: Julie & Julia Kalandjaim a konyhában

Igen: Julie egy rinyálós, hisztis liba, de az elszántsága dicséretes, és a könyve 80-90 százaléka érdekes és mulattató. Nem olvastam még Julia Child szakácskönyvét, de elgondolkodtam rajta: vajon az összes recept ilyen macerás és néha gusztustalan (csontvelő, agy, aszpik, élő homár, stb), vagy Julie Powell direkt ezeket az extrém eseteket emelte bele a könyvbe.

Meglepett, hogy Julie konyhája milyen undorító, az pedig még jobban, hogy ezt bele is írta a könyvbe! Macskaszőr, kifröccsent olaj és ragadós fekete szutyok borít mindent, sőt, az edényszárító rács alatti tálcában megtelepedtek a kukacok! Te jó ég! Azt hinném, hogy aki ilyen elkötelezett az ételek iránt, az automatikusan ügyel a konyha tisztaságára. Csoda, hogy sosem kaptak ételmérgezést!

Engem is nagyon idegesítettek a hisztirohamok. Ilyenkor legszívesebben két pofonnal magához térítettem volna, és rákiáltottam volna: addig örülj, amíg az a legnagyobb problémád, hogy szétesik az aprítógép! Számomra a takonyfolyatós, üvöltve bőgés csak nagy tragédiák alkalmával megengedhető – az odaragadt palacsinta nem elég ok hozzá! :-)

>!
Ági_Marton
Julie Powell: Julie & Julia

Julie Powell: Julie & Julia Kalandjaim a konyhában

Imádtam a könyvet, de tényleg! :) Először filmen láttam a történetet, belezúgtam, mert Meryl Streep az egyik kedvenc színésznőm. Aztán sikerült beszereznem a könyvet. Nem volt könnyű! :) Imádtam a karaktereket, a sztorit, a recepteket. (Bár én soha nem lennék képes élő homárt megfőzni, csigát enni, vagy agyvelőt trancsírozni…)
Mégis egy fiatal lány vicces, könnyes, bosszús útját kísérhettem figyelemmel, ahogy megpróbál kitörni a szürke hétköznapi munkájából. Lehet nekem is kellene egy ilyen projekt? :)

>!
daniagi
Julie Powell: Julie & Julia

Julie Powell: Julie & Julia Kalandjaim a konyhában

A könyvet és a filmet is ismerők zömével ellentétben nekem tetszett a könyv is. Julia csak Julie leírásain keresztül elevenedik meg, a filmben egyenértékű szereplők voltak. A főszereplő kedves humorral és öniróniával vezeti blogját, talán kedvet kapnak azok is a főzéshez, akik még „nem éreztek rá az ízére”.
A következő részlet egy jónak ígérkező fogás leírása is egyben:
„Egy nagyon finom és egyszerű recept borjúmájból a Foie de Veau á la Moutarde. Lisztezzünk be néhány vastag szelet májat, pirítsuk meg egy kicsit forró olaj-vaj keverékben, éppen csak egy-egy percig mindkét oldalán. Tegyük félre a szeleteket és keverjünk össze három evőkanál mustárt, apróra vágott mogyoróhagymát, petrezselymet, fokhagymát, borsot és a serpenyőben maradt zsírt. Ezt a krémes állagú masszát kenjük rá a májszeletekre, majd forgassuk meg őket zsemlemorzsában. Ha az embert imádja a férje, biztosan rá tudja venni, hogy a konyhai robotgépben daráljon zsemlemorzsát. Amikor minden szelet jócskán zsemlemorzsás, tegyük bele egy tepsibe, locsoljuk meg olvasztott vajjal és alig egy percre toljuk bele a sütőbe. És már kész is. A ropogós mustáros borítás valahogy kihozza a máj behízelgően puha és gazdag ízét. Olyan ez, mint a steakek selymes lelke. Be kell csuknod a szemed, hogy a hús elolvadjon a nyelveden és a sejtjeidbe hatoljon.” (178. o.)

>!
Marin
Julie Powell: Julie & Julia

Julie Powell: Julie & Julia Kalandjaim a konyhában

Én nem láttam a filmet, ezért nekem tetszett a könyv :) Szórakoztató volt, és sokat nevettem rajta. Tetszett az írónő stílusa, bár a főzéshez, kmh… nos… én sem kaptam kedvet :)

>!
Aliko P
Julie Powell: Julie & Julia

Julie Powell: Julie & Julia Kalandjaim a konyhában

Gasztro regény…. Még sosem olvastam olyat, de most ez volt az egyik feladványom. Szóval nézzük is mi tartozik a címke alá… Pff többségében romantikusok. Azt most neeee! Szóval mi van még? Ni, egy ismerős cím. Talán tavaly láttam a filmet és bevallom én nagyon szerettem. Persze eben az is közre játszott, hogy az egyik nagy kedvencem Meryl Streep szerepel benne, de a történet is egész bájos volt. Lessük csak meg, mit is tud a könyv. Bevallom a beszerzés elég körülményes volt, de végül kellemes nosztalgiával vettem a kezembe a kötetet. Nézzük is mit tud könyvben a Julia és Julia.

Hát uhmmm kezdjük ott, hogy a borító rémes, ha nem tudom, hogy filmben szenzációs volt, illetve nem muszájból veszem a kezembe, soha, de soha, de soha nem hoztam volna haza. Aki ezt megálmodta az nem csak szépérzék híján volt, de talán csukott szemmel és hátrakötözött kézzel csinálta, mert ez fertelem. A 6 éves unokahúgom szebbet csinál.

Na de ha ezen túl lépek se szeretek bele a könyvbe. Sajnos azt kell mondanom, hogy a beltartalom is botrányos. Sehol nincs a film hangulata és jó párszor elgondolkodtam rajta, hogy félbehagyom, ám vannak elveim, szóval…

A főhőstől a hátamon felállt a szőr, a konyhájába meg akkor se főznék, ha éhen halás szélén állnék (macska szőr, zsír, tömény undor) és ez a gasztro regény :( A férjét csak sajnálni tudom, mert egy ilyen ego mellett az élet egy kész túlélő tábor. A barátokat se értem, na de hagyjuk is. Julia egy hisztis picsa, egy önző dög egy… Szóval nem egy pozitív karakter a drága, így megkedvelni egyáltalán nem sikerült.

A regény egy humorosnak szánt sütés-főzés, egy életunt hőssel, aki rátalálva egy francia szakácskönyvre új hobbira lel. Na igazából a humort része nem igazán jött át, de a többi állítás igaz. Adva van egy nem túl jó szakács, aki szó szerint megküzd főzéssel (jó mondjuk nem is értem mért választ ilyen recepteket, ha nem megy neki). A nehézségekről pedig és blogot vezet, bemutatva a megpróbáltatásait. Lehetne jó is és ahogy a film bebizonyította lehetne remek is csak ahhoz egy (több) fokkal szerethetőbb főhős, tényleg vicces jelenetek és jóval több nosztalgia kell. Valójában ez egy elég kusza és unalmas regény, amit sem a cselekményvezetés se a szereplők nem tudtak elvinni a hátukon. Ez most nem jött be.


Népszerű idézetek

>!
Cheril

Az a jó abban, hogy van egy barátod, aki mèg nálad is bolondabb, hogy alátámasztja saját épelméjűségedbe vetett hitedet.

145. oldal

Julie Powell: Julie & Julia Kalandjaim a konyhában

>!
maneki_neko

Napjainkban egy lepukkant laptoppal és internet-elérhetőséggel mindenki hallathatja barbár ordítását, akármiről legyen is mondandója. De a legnagyobb meglepetés, hogy bármiről fecsegsz is, mindig akad néhány ember, akit érdekel. És nem is mind rokon.

79-80. oldal

Julie Powell: Julie & Julia Kalandjaim a konyhában

>!
maneki_neko

Mindig jól jön egy kis kudarcélmény, hogy kipukkantsa a túlságosan is nagyra fuvalkodott önérzetünket.

85. oldal

Julie Powell: Julie & Julia Kalandjaim a konyhában

>!
maneki_neko

A főtt ételeket nem mutogatni kell, hanem megenni!

94. oldal

Julie Powell: Julie & Julia Kalandjaim a konyhában

>!
Cheril

És amikor Sally nagyon szexisnek érezte magát, akkor a három háztömbnyi körzetben tartózkodó férfiak szintén eszméletlenül szexisnek látták – mintha feromonnal locsolta volna fel a környéket, nem tehetett róla.

72. oldal

Julie Powell: Julie & Julia Kalandjaim a konyhában

>!
maneki_neko

Az öcsém egy gengszter házára vigyázott Krétán. Magyarországon rendőrök zsebelték ki. Peruban egy pincér kokalevéllel kínálta. Egyszer egy Szicília melletti kis szigetről menekült el, ugyanis a szigetlakók még életükben nem láttak vörös hajú embert, és az idős nénikék folyton keresztet vetettek, amikor meglátták. Ráadásul a nő, akivel néha együtt él, néha meg nem – amikor az öcsémnek nem éppen Magyarországon lopják el a pénztárcáját, vagy nem kecskéket legeltet Olaszországban, vagy nem szappant árul New Yorkban –, az a fajta, aki semmi perc alatt megsüt egy almatortát, ha éppen arra szottyan kedve.

69. oldal

Julie Powell: Julie & Julia Kalandjaim a konyhában

>!
maneki_neko

Vannak vendégek által elrontott vacsorák, és vannak vendéglátók által elszúrt vacsorák, és vannak olyanok is, amelyek kudarcához mindkét fél hozzájárul.

88. oldal

Julie Powell: Julie & Julia Kalandjaim a konyhában

>!
maneki_neko

Sajnos soha nem voltam túl jó az ómenek felismerésében.

166. oldal

Julie Powell: Julie & Julia Kalandjaim a konyhában

>!
ReniK

Soha nem voltam vallásos – a hit hiányzik a génjeimből. … – gyerekesen egyszerű és ijesztően összetett, elbűvölő és vigasztaló – … , ilyen lehet imádkozni.

19. oldal

Julie Powell: Julie & Julia Kalandjaim a konyhában

>!
ReniK

Talán nekem is az lenne a sorsom, mint a krumplinak: lehámozni a héjamat, hogy valaminek, valami nem könnyűnek, de egyszerűnek a része legyek?

25. oldal

Julie Powell: Julie & Julia Kalandjaim a konyhában


Hasonló könyvek címkék alapján

Laura Esquivel: Szeress Mexikóban!
Süti vagy nem süti
Mautner Zsófia: Chili & Vanília
Tóthné Libor Mária: Limara Praktikái: Fonom. Finom
Havas Dóra: Lila füge szakácskönyv
Lénárt Gitta: Élő italok könyve
Frances Mayes: Napsütötte Toszkána
Nicolas Barreau: A nő mosolya
Cserna-Szabó András – Fehér Béla: Ede a levesben
Rubin Eszter: Bagel