Üldözöttek ​gyűjteménye 6 csillagozás

Julie Orringer: Üldözöttek gyűjteménye

Az amerikai Varian Fry 1940-ben Marseilles-be utazik táskájában háromezer dollárral és egy listával, amely a veszélyben lévő európai művészeket és írókat veszi lajstromba. Fry szeretné őket kijuttatni őket a németek által megszállt Franciaországból: hamis útleveleket, vízumokat szerez, segélyeket gyűjt és mentőakciókat szervez a menekülteknek. Ügyfelei között olyan neveket találunk, mint Marc Chagall, Max Ernst, Marcel Duchamp és Hannah Arendt.
Varian Fry nemcsak azzal vállal óriási kockázatot, hogy a nácik ellenségeit segíti, hanem azzal is, hogy nem tud úrrá lenni érzésein, és nős emberként titkos viszonyba bonyolódik…

Julie Orringer valós eseményeken alapuló történelmi regénye a II. világháború egyik kevéssé ismert, mégis fontos és inspiráló részletét kelti életre, miközben – ahogy az Entertainment Weekly írta – „óda a művészet és a szerelem minden formájához.”

>!
Libri, Budapest, 2020
548 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634336150 · Fordította: Babits Péter
>!
Libri, Budapest, 2020
548 oldal · ISBN: 9789634337720 · Fordította: Babits Péter

Most olvassa 1

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

ekofalusi>!
Julie Orringer: Üldözöttek gyűjteménye

Csalódott vagyok. Az írónő Láthatatlan híd című regényét szerettem, ezért nagyon vártam a következő könyvét, aminek igaz történeten alapuló témája sok jót ígért. A II. világháború elején egy amerikai szervezet tagjaként, a főszereplő, Varian Fry Franciaországba utazik és onnan szervezi európai művészek, írók, tudósok és velük együtt műtárgyak kimenekítését a fenyegető náci hatalom elől, ugyanakkor a háború borzalmai közepette ő és segítői próbálják élni saját életüket is. Fryt nem csak munkája, de magánélete is nehéz és kockázatos döntések elé állítja. Otthon várja a felesége, aki New Yorkból igyekszik támogatni munkáját, ugyanakkor összetalálkozik régi iskolatársával, akivel ellenálhatatlan vonzódást éreznek egymás iránt. A főszereplő vívódási, erkölcsi dilemmái abszolut érthetőek, karaktere jól megrajzolt, mégsem tudtam vele azonosulni.
Az izgalmas és szép alaptörténet ellenére, amit az írónő kellő alapossággal göngyölített fel, sajnos nem élveztem az olvasást, mivel a szöveg maga nehézkes, a leírások sokszor terjengősek, a párbeszédek pedig olykor semmitmondóak, sok helyen inkább unalmas, nehezen tudtam rá koncentrálni, nem kötött le. Kár ezért a történetért, nagyon sajnálom, hogy erre most nem sikerült ráhangolódnom.

2 hozzászólás
NagyMari>!
Julie Orringer: Üldözöttek gyűjteménye

A szerzőtől az előző, Láthatatlan híd című könyve nagyon tetszett, ezért tartottam szemmel, hogy mikor jelenik meg új könyve. Éveket kellett várni. Stíluában és gördülékenységében nem emelkdett az előző írásához. Ennek ellenére mindenképpen ajánlom olvasásra. A történet főszereplője Varian Fry újságíró, számomra ismeretlen maradt volna, ha nem olvasom a könyvet. Cselekedeteiért hálásak lehetünk, és az írónőnek is köszönet, hogy gondos és alapos kutatómuka (az előző könyvére is jellemző) után megírta Fry, és a XX. század nagy művészeinek meneküléstörténetét.
A nehezen induló cselekmény egy ponton átfordul, és rendkívül dinamikussá válik. Néhol letehetetlen. A főszereplő karaktere szépen kidolgozott. Fry dilemmái, vívódásai jól értehetők, sokan mégsem fogunk tudni ezzel teljesen azonosulni.
A történet nem titkolja el Fry nemi irányultságát. Hogy kinek, mennyire lesz ez sok, vagy éppen ettől hitelesebb az egész, az olvasóra bízom. Nekem rendben volt, nem tolakszik vele a szerző: a gyötrő szerelem minden felállásban gyötrő marad.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ruta Sepetys: Tengerbe veszett könnyek
Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai
William Wharton: Éjfélre kitisztul
Kristin Hannah: Fülemüle
Elizabeth Wein: Fedőneve Verity
Anthony Doerr: A láthatatlan fény
Stephen E. Ambrose: Az elit alakulat
Robert Capa: Kissé elmosódva
Erich Maria Remarque: A Diadalív árnyékában
Anne Cathrine Bomann: Agathe