Légzőgyakorlat ​fuldoklóknak 59 csillagozás

Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak

A kötet kamasz hősnői nincsenek könnyű helyzetben: alá kell merülniük a világ kezdete óta korosztályukat sújtó, megúszhatatlan problémák mélyére. Csak magukra hagyatkozhatnak. Vagy mert nincsenek szüleik, vagy mert súlyosan beteg az édesanyjuk, vagy mert az imádott-gyűlölt testvérük nehezíti az életüket. Esetleg az iskolai közösség veszedelmes viszonyai közt kell helytállniuk. Nem csoda, ha úgy érzik: fuldokolnak.
Julie Orringer számos díjjal kitüntettet könyvének lebilincselő történetei kamasz tragédiákon és komédiákon, győzelmeken és megaláztatásokon vezetik keresztül olvasójukat.
Julie Orringer 1973-ban született Miamiban. Magyar nagyszülei élményeit feldolgozó első regénye Láthatatlan híd címmel jelent meg a Libri Kiadónál.
„Ma este életemben először megtapasztalom, amit a halaim egész életükben tudtak: hogyan kell lélegezni víz alatt."

Eredeti megjelenés éve: 2003

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Libri, Budapest, 2015
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633101834 · Fordította: Barabás András

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak

A kamasz hősnőkhöz hasonlóan én sem vagyok könnyű helyzetben, amikor értékelnem kell ezt a könyvet. Nem egybefüggő regény, hanem rövidebb történetekből áll.

Már az első történet után abba akartam hagyni. Megrázó volt és lehangoló. Gyerekek, súlyosan beteg anya, és mellé még egy szörnyűség. Olyan hirtelen támadtak ezek a dolgok, hogy az sokkolóan hatott. Valószínűleg ezért olvastam mégis tovább. A másik történet már nem volt ennyi szörnyűséggel tele, viszont nem teljesen értettem meg a mondanivalóját. Ekkor még bizonytalankodtam az abbahagyást illetően, de a harmadik történet a címadó novella volt, gondoltam azt még elolvasom. Aztán meg a negyedik, ami már majdnem a fele, és azt vettem észre, hogy már az utolsót olvasom.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.co.ke/2016/03/julie-orringer-…

Csoszi>!
Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak

Nem is figyeltem, hogy ez a kötet egy kilenc novellából álló gyűjtemény. Így rendesen meglepődtem, amikor elkezdtem olvasni. Az első történet, amely a Zarándokok címet kapta, nagyon ütős volt, teljesen lesokkolt. Mikor befejeztem, csak lestem ki a fejemből, hogy most akkor mi van. Nem tudom, hogy miért ezt választották indításnak. A többi nem volt ennyire brutális, de meg kell említenem, hogy egyik novella sem vidám. Mire a könyv végére értem, fellélegeztem. A novellák közül a címadó, valamint az Intelmek hatodikos önmagamnak tetszett igazán.

>!
Libri, Budapest, 2015
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633101834 · Fordította: Barabás András
AeS P>!
Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak

Valami könnyed novellagyűjteményt vártam a Nehéz Amerikai Tinédzserkorról (csúfolódom, pedig persze minden tinédzserkor valóban nehéz), ehhez képest a legelső novella úgy arcon rúg, hogy utána a többi ütést szinte simogatásnak érzed. A legjobban az Intelmek hatodikos önmagamnak tetszett, régen olvastam elbeszélést, ami ennyire jól elmagyarázta volna a bullying mibenlétét, csak ajánlani tudom, valószínűleg meg is teszem majd minél több helyen.

1 hozzászólás
Sippancs P>!
Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak

Lassan olvastam, megadva a lehetőséget minden egyes novellának.
Némelyik történet abszurd, némelyik gyomorforgató, másoknál kinyílt a bicska a zsebemben, míg volt olyan, ahol a könnyeimet törölgettem.
Ha egyszer lesz egy tinédzser korú lányom, biztos, hogy a kezébe fogom nyomni a könyvet.

csucsorka IP>!
Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak

Azt hiszem, ez az, amihez képtelenek vagyunk felnőni, hogy az ifjúsági irodalomban nem leereszkedni, csak írni kell, úgy, ahogy felnőtteknek is írnál, csak itt tinik a szereplőid.
Orringer ezt ugrotta meg, és közben olyan toronymagasra tette a lécet, amit egyhamar nem ér fel más.

Nem akartam, hogy a „hit”, „keresztény” „vallás” vagy „zsidóság” címkék elrettentsenek potenciális olvasókat, mert egyáltalán nem ezeken van a hangsúly, de ha lenne pl. „valláskárosult” címke molyon, azt rátenném a könyvre, mert gyönyörűen megmutatja, milyen a rosszul elsült vallásos nevelés és miféle szorongások alakulnak ki egy ilyen környezetben élő vagy érkező kamasznál. És a Légzőgyakorlat novellái szép látleletei annak is, hogy a szigorú keresztény nevelést kapó tinik nagy többsége is szexel és drogozik, csak őket egy óriási adag bűntudat is gyötri közben. A tilosnál semmi sem ébreszti fel jobban a kíváncsiságot és az akaratot…

Kőkemény témák sorakoznak fel ebben a kötetben, ha akartam sem tudtam volna gyorsabban haladni velük, jó volt sokszor több napra megpihenni két történet között, de összességében fantasztikus hónapot töltöttünk együtt – felkerült életem legjobb novellásköteteinek szerény rövidségű listájának élére.

2 hozzászólás
cseri>!
Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak

Nem nagyon tudok belekötni, az az igazság. Szép a könyv (mármint kinézetre), és jó is. Kicsit talán néhol túl hatásvadász, de lehet, hogy csak rá akarom fogni, mert haragszom rá a Láthatatlan hídért. A történetek amúgy elég extrémek, tényleg valami traumatikus, nem hétköznapi, néhol talán hihetetlen történik mindegyikben. De jól vannak megírva, én nagyon élveztem.
És nagyon amerikai. Na itt a probléma, hogy aki ennyire amerikai, az mi a bánatért akar írni egy európai történelmi regényt, amiről halványlila segédfogalma sincs, akkor se, ha az egyik szülője Magyarországról származik, és akkor se, ha bárakármennyit könyvtárazott és levéltárazott. Ennyi időt elcseszni egy szar könyvre, mikor tud sokkal jobbat is írni!

brigi11 P>!
Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak

9 megrázó, lehangoló, borzalmas történet. Az első különösen sokkoló, de egyik sem vidám. Az a legrosszabb az egészben, hogy érzed, a történetek egy része bármikor megtörténhetne veled, vagy a gyermekeiddel és te ugyanúgy nem tehetnél semmit, ahogy olvasás közben sem tehettél semmit.

gab001>!
Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak

Elsősorban a cím tetszett meg és a hozzáillő borító. Az írónő nagyon különböző sorsokról mesél, melyek főszereplői fiatalok. Ez azonban távolról sem jelenti, hogy könnyed olvasmány lenne. Már az első novella annyira sokkolt, hogy valóban fuldoklónak éreztem magam. Ennek ellenére nem tudtam letenni. Az érdekes témák mellett az olvasmányos stílus is lekötött. Sokszor elgondolkodtatott.

>!
Libri, Budapest, 2015
316 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633101834 · Fordította: Barabás András
poggi IP>!
Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak

A moly jósló-apparátusa általában meglepően megbízhatóan működik, mikor megpróbálja megmondani, hogy melyik könyv mennyire fog nekem tetszeni. A mostani az az eset, amikor mégis nagyon mellélőtt: azt mondta, hogy ez a novelláskötet hozzávetőleg 76%-os tetszési indexre számíthat. Kénytelen vagyok korrigálni, és leszögezni, hogy ez bizony 92% körüli.

Miért? Hát, mert csak. Nem tudok sok mást mondani, mint amit Nick Hornby írt már egyszer erről a könyvről: ismerős, hogy azt ne mondjam, untig ismételt, lerágott csont témákat használ, de úgy csomagolja be őket, úgy megkomplikálja a körülöttük a viszonyrendszert, a hátteret, a helyszínt, a kontextust, hogy mégis friss és új és néha lehengerlő, néha pedig egyenesen letaglózó. Legtöbbször hatásos, és csak az utolsó novellánál, A kálvária stációi-nál éreztem, hogy túllőtt a célon és annyira fontos és releváns akart lenni, hogy átcsapott hatásvadászba. Amennyire jól eltalált és erős nyitány volt a Zarándokok (megmutatta, mire lehet számítani), annyira sajnáltam, hogy pont ezzel ér véget.

Lehetne mind a kilenc novelláról írni külön-külön, de nem tudom, fontos-e, érdemes-e. Mindegyikben vannak izgalmas dolgok, váratlan megközelítések, bagatellnek tűnő, de valódi tragédiák, és olyan narratív technikák, amik mindig csavarnak egyet a szövegen. Bár néha kicsit mintha túlzásba vinné a drámát, sosem válik igazán hiteltelenné, és talán pont ezért tud nagyon ékesen beszélni arról, hogy gyereknek lenni, kis- vagy nagykamasznak lenni, vagy egyszerűen csak lánynak lenni sosem annyira egyszerű, amennyire szeretnénk hinni.

SzemreValó_könyvek P>!
Julie Orringer: Légzőgyakorlat fuldoklóknak

Tálaló lett a borító, hiszen minden novella ifjúsági történet. Így illik a leírtakhoz, tükrözi a hangulatát a műnek.

Ahogy elkezdtem olvasni még nem igazán sikerült ráhangolódni, így nem is tudtam eldönteni, hogy tetszik vagy sem. Aztán az első novella végére érve megbotránkozást éreztem és szomorúságot, ám hajtott a kíváncsiság. Legjobban a könyv címadó írása tetszett, vagyis a Légzőgyakorlat fuldoklóknak című írás. A legtöbb novellának köze volt a vízhez, némelyiknek több, némelyiknek kevesebb. Hangulatban az első és az utolsó iránt ugyanazt érzem.

Minden írás szomorú hangvételű. A legtöbb veszteséget tartalmaz. Ám mindezek mellett azért még többet is mond az olvasóknak. Például a kirekesztést, betegségeket, elmúlást, szerettünk elvesztését, önmagunk hibáztatását, okolását, különböző vallásokat és a rasszizmus is szóba kerül. De ezeken kívül sok mindent megemlítenek.

Érdemes elolvasni, mert tartalamsak és tanulságosak is. Érzelmekben és érzésekben gazdagok. Sokféle érzelmet éltem át olvasás közben. Kilenc novellát tartalmaz a kötet. Viszonylag gyorsan lehet haladni. Kikapcsolódást nyújt és elgondolkodtat egyben.


Népszerű idézetek

holdpillango>!

Behunyta a szemét, és fejben követte a kocsit a házukhoz vezető utcákon, míg úgy nem tűnt neki, hogy már rég túlmentek a házukon, és olyan helyre tartanak, ahol ismeretlen ágyak várnak rájuk, melyekben sötét erdőkre gondolva alszanak el, és idegen életekre ébrednek.

34. oldal, Zarándokok (Libri, 2015)

savanyka>!

Azon tűnődtem, miképp lehet, hogy az emberek szeretik Istent, és közben gyűlölik egymást.

Sippancs P>!

Ez történik, ha két lány úgy bánik egymással, ahogy azok a lányok Connie-val. Elérkeznek arra a pontra, amikor már nem képesek felismerni a segítséget, ahol már az összes lány ellenség.

235. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zaklatás
Sippancs P>!

Néha belegondolok, milyen lehetett azoknak a lányoknak, akik fogdostak és akiket megfogdostak, a későbbiekben pedig mindenféle bonyodalmas szégyenérzettel éltek együtt. Ha az általam lerajzolt emberalakokat nézem, mindig látok bennük merevséget, olyan üvegszerű jelleget, aminek, attól tartok, a túl csekély kockázatvállalás az oka. Néha utálom magam miatta. Lehet, hogy ettől rossz művész lesz belőlem. Sajnálnom kéne, hogy így éltem azokban az években? Tudok ezeken a dolgokon változtatni most, hogy többé-kevésbé felnőttem? És hogyan fogjak hozzá?

48-49. oldal

csucsorka IP>!

Említettem már, hogy kövér vagyok?
Hát nem vicces, hogy megtanultam kimondani? Kövér vagyok. Nem csont és bőr, nem csupa izom és porc. Ami én vagyok, ami a testemből a legnagyobb részt én vagyok, az zsír. Folytonos, fehér, víznél könnyebb. Energiaforrás. Senki nem ér át teljesen. Hát bűn ez? Mindenesetre megvan a fellépésem, sőt néha egészen kecsesnek érzem magam. De lépten-nyomon a soványak szövege harsog: Most szabadulj meg a petyhüdt combodtól! Elég a rémálmokból, vesszen a nyaraláson fölszedett túlsúly! Dobd le magadról azt az utolsó két-három kilót! Mégis mi marad egy nőből, ha az utolsó két-három kilót is ledobja magáról?

37. oldal, Mikor ő már kiöregedett, én meg híres vagyok

csucsorka IP>!

Egyértelmű, hogy a bátyám a lány mellét bámulja, ami meglep, mert amennyire tudom, még mindig hiányzik neki Isabel. De ezek szerint bizonyos dolgok soha nem szünetelnek.

75. oldal, Légzőgyakorlat fuldoklóknak

pitypang14>!

… és a legjobb barátnak, akinek törődése a könyv minden lapján meglátszik, és akinek szerelme éltető levegőm.

316. oldal

theodora >!

Hálaadás napja volt, mégis dögmeleg, merthogy New Orleansban voltak, a kocsival az óvárosba tartottak, ahol idegenekkel fognak vacsorázni.

(első mondat)

hollow_crown>!

Annyi mindent kérdeznék tőle, ha egy kicsivel jobban szeretnénk egymást.

hollow_crown>!

Most már bármit megtehetett. Nem mintha bármit is tenni akart volna. De mégiscsak itt volt: olyan lány, aki már nem szűz, s a kezében a pisztoly.


Hasonló könyvek címkék alapján

R. J. Palacio: Az igazi csoda
Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
R. J. Palacio: Csodácska
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Lois Lowry: Nyáron történt
John Green: Csillagainkban a hiba
Laurie Halse Anderson: Jégviráglányok
Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek
Nicola Yoon: Minden, minden
Ann Brashares: Négyen egy gatyában