Így ​kerek az élet (Dumplin' 1.) 50 csillagozás

Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

Willowdean Dickson, azaz Dundika, ahogy exszépségkirálynő anyukája hívja, mindig jól érezte magát a bőrében. Hogy mit gondol a tökéletes bikinialakról? Azt, hogy vegyél egy csini darabot, és vedd fel, akárhogy nézel is ki. Barátnője, Ellen – a tökéletes amerikai lány – mindig mellette állt, és semmi problémájuk nem volt… egészen addig, amíg Will el nem vállalt egy munkát a helyi gyorsétkezdénél. Ott találkozott a szexi magániskolás exsportolóval, Bóval. Willt nem is lepi meg, hogy vonzódik a fiúhoz, de az már igen, hogy a dolog kölcsönös. Ahelyett, hogy Will ettől még magabiztosabbá válna, kételkedni kezd magában. Végül úgy dönt, úgy szerzi vissza régi önmagát, hogy megteszi a legrémisztőbb dolgot, amit csak el tud képzelni: jelentkezik a Miss Clover City szépségversenyre, hogy megmutassa, pontosan annyira megérdemli azt, hogy ott álljon, mint a sok vékony lány. Ezzel egész Clover Cityt megdöbbenti – talán a legjobban épp saját magát.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2019
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634990611
>!
Maxim, Szeged, 2016
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632617312 · Fordította: Erdős Éva

Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 72

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
mate55
Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

A „Dumplin” azok könyvek közé tartozik, amiket csak „gyógyhatású könyveknek” nevezek. Ezek jót tesznek az ember lelkének. Bebizonyítják, hogy a világban minden úgy van, ahogy annak lennie kell (a jó győz) és ezáltal elégedett olvasókat eresztenek útjára. Azt akarja bebizonyítani, hogy mindegyikünk számára létezik egy nagy „Ő”, és ha a kritikus pillanatokban a szívünkre hallgatunk, és az önbizalmuk is a helyére kerül, akkor mind boldogan élünk majd, míg meg nem halunk. A könyv egyszerűen azt tekinti a missziójának, hogy könnyed, humoros formában dolgozzon fel egy alapvetően nehéz témát és ezáltal több szinten működjön. Egy igazi kis fricska. Az emberekben számtalan előítélet létezik, a duci nők pedig negatív sztereotípiának vannak kitéve, elég, ha az ostoba viccekre gondolunk. Nincsenek benne térdcsapkodós poénok, de lehet derülni néhány pillanatán. Tipikus csajos könyv, de a „bátrabb” férfiak, (mint, én is:))) megpróbálkozhatnak vele. De, ha véletlenül te vagy az-az egy ember, aki még nem olvasta a könyvet, nyugodtan elmondhatom, ha nem olvasod el, akkor sem veszítesz vele semmit!

5 hozzászólás
>!
kratas P
Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

Nehéz egy értékelés lesz ez. Alapjában véve tetszett. Az alapötlet kiváló, mert azért lássuk be, elég kevés olyan történet születik, ahol a szereplő nem tökéletes (vagy apró testi hibával azért rendelkezik) külsejű, maximum egy kis lelki sérülés fér bele.
Hiszen baromi nehéz eladni egy olyan fantáziát, amibe nem, vagy nagyon nem szívesen éljük bele magunkat, hogy milyen is mondjuk kövérnek lenni. Mert az nem divat. Mert azt lenézik, mert elítélik, mert leszólják.
Bátorság kell egy ilyen könyvhöz, mint ahogy bátornak és magabiztosnak kell lennie a főhősnek is, hogy megadja azt a reményt az olvasónak, vagy még inkább azt a támogatást, amiért valaki ezt a történetet el akarja olvasni. Ez még rendben is volt, volt mersz, voltak kétségek, voltak sírások és boldog pillanatok. De úgy egy 60-70 oldalt ki kellett volna húzni. Sok volt a hiszti. Ha tökös vagyok és szembe merek menni az elvárásokkal és átlagon felüli méreteimmel együtt benevezek egy szépségversenyre, akkor ne ostorozzam már magam egyfolytában. Értem, hogy meg kellett mutatni a sérülékeny lelket az oroszlánszív mögött, de azért amit Will a srácok és a barátai kapcsán művelt, az túl sok volt :)
Szóval az ötlet jó, a megvalósítás is okés, de jót tett volna ennek a könyvnek, ha egy kicsit még emészti a szerző és egy kicsit átdolgozza. Féltem amúgy, hogy rettenetesen „amerikai” lesz a vége, de hála az égnek nem :)
Azért – így, hogy láttam a filmet is tegnap – el kell mondanom a szokásos szöveget: a film nyomokban könyvet tartalmaz, de természetesen a könyv több.

>!
Tibi_Sorok_Között_Könyves_Blog
Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

Annyira örülök, hogy a Dumplin’-hoz hasonló könyvek is napvilágot látnak. Tinikoromban életmentő lett volna ez a könyv, hogy elhiggyem, ha megvan a belső szépség, akkor egy ducibb embert is akarhat akár két tökéletes srác. És tudjátok mit? Most, 28 évesen is nagy hasznát vettem egy ilyen olvasmánynak.

Nagyon hiteles regény a Dumplin’, és nem csak a kövérségről, hanem a szerelemről, a családi problémákról, a baráti kapcsolatok keszekuszaságáról és a kisvárosi létről beszél fájóan realistán mesél. Emellett pedig egy varázslatos, inspiráló történettel bír. Egyszerűen tökéletes.

http://sorok-kozott.hu/2016/10/konyvkritika-julie-murph…

>!
ilovemycoffee
Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

Hiánypótló könyv, mert a szokásos tini problémák mellett (család, barátok, szerelem) az önértékelési problémákkal is foglalkozik és mivel mégis egy átlagos ifjúsági regény, ezért remélem nagyon sok emberhez el fog jutni, mert nagy segítség lehet.

Bővebben a blogomon: http://konyvekeskave.blogspot.com/2016/12/julie-murphy-…

>!
Mpattus P
Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

a Dumplin' egy kedves történet egy fiatal, az átlagtól eltérő megjelenéssel rendelkező lányról, aki mindenféle félelmekkel, bizonytalanságokkal, bizonyítási vággyal járja az önkeresés ösvényét. Naiv és hajlamos a túlmiszticizálásra. Dacol és szeret. Gyakorlatilag olyan és ugyanazokat a kötelékeket (a barátságot, a szerelmet) tartja fontosnak, mint bármelyik korabeli hölgyemény. Vagyis semmiben sem különbözik a társaitól, s ők sem látnak benne semmi olyat, ami miatt különbözne tőlük. Neki is, ugyanúgy, mint mindenki másnak, rá kell jönnie, mi is a legfontosabb az életében, rangsorolnia kell barátság, szépség, elégtétel között. A döntésével pedig mindenképp nyugvópontra ért a történet. Igazából ez volt a leginspirálóbb a regényben.

Teljes értékelés itt:
http://szembetuno.blogspot.hu/2016/10/dumplin-igy-kerek…

>!
KittyKaty
Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

A film előzetese után úgy voltam vele el kell olvasnom a könyvet is. Örülök, hogy vannak ilyen könyvek ami a belső szépségre teszi a hangsúly. Aranyos kis történet, de én helyenként untam. Talán, ha pár évvel ezelőtt olvastam volna akkor jobban tetszene.

>!
theodora
Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

Kellemes – nyári – olvasmány egy rendhagyó főszereplőről, aki a túlsúlya miatt nem küzdött önbizalomhiánnyal, eddig. Most új élethelyzetbe kerülve próbálja megoldani a teste miatt felmerült problémáit.
A helyszín egy texasi kisváros: ha szeretitek az 'amerikai délen' játszódó regényeket akkor is jó választás.
Szerettem :)

>!
lettielena
Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

Megint csapongani fogok, mert tetszett is, de annyira nem ájultam el tőle.
A film megnézése előtt mindenképpen el szerettem volna olvasni. Olyan kis nyári hangulatot idézett meg a történet. Tele van olyan gondolattal, ami mellett nem lehet elsiklani. Már egy jó kis lista van, amit elolvastatnék a gyerekekkel középiskolában, hogy legyenek egy kicsit toleránsabbak egymással, hogy tudják, ha valaki más, az nem a hét főbűn egyike.
No de, térjünk vissza a történetre.
spoiler
A szépségverseny rész nagyon jól sikerült. spoiler
Az sem volt utolsó dolog, ahogy spoiler

Szerintem kicsit érdekes az írónő stílusa, mert sokszor kizökkentett. spoiler

Nagyon kíváncsi vagyok a filmre, remélem nem változtatták nagyon meg a sztorit.

>!
Zsoofia
Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

Igazából a történet fülszövege már kicsapta nálam a biztosítékot, ugyanis mindennek ellentmondott, amit valaha tapasztaltam az életben. De úgy voltam vele, hogy attól még, hogy valaki máshogy ábrázol egy életet, ami az enyém is lehetne, mint az enyém, attól még nem feltétlenül lesz a történet kevésbé realista vagy úgymond rossz.

De a történettel több problémám is van.
1.) Hol az istenben van Will apja? Miért nem lett soha megemlítve egy szóval se?
2.) Hogyan nevezheti így egy anya a gyerekét? Ebbe semmi kedveskedő nincs.
3.) Hogyan kellene együtt éreznem egy csajjal, aki ENNYIRE előitéletes és bunkó? Ahogy a többi nemtúlszép csajt kommentálja, falnak mentem. Ahhoz képest, hogy a body-positivyról kellene szólnia, pont nem úgy viselkedik? Még saját magával sem.
4.) Nem is említve, hogy viselkedik a srácokkal.

És hiába akarok nagyon mérges lenni azért, mert a karakterek mindent megtehetnek, és senki nem szembesíti őket azzal, hogy rosszul viselkednek, voltak pillanatok, amikor üvölteni tudtam volna, hogy IGEN. Ahogy a plázában viselkednek vele, például, az a lesajnálás. Így összességében maximum középszerű a könyv.


Népszerű idézetek

>!
mate55 

Azt hiszem, hogy azokat a dolgokat szeretik az emberek leginkább hallani, amelyekről nem akarunk beszélni.

184. oldal

>!
mate55

Ne feledjétek: csak barátok közt lehet barátságos verseny.

166. oldal

1 hozzászólás
>!
mate55 

Vannak olyan napok, amikor tényleg tojok az egészre, és teljesen meg vagyok elégedve a testemmel.

177. oldal

>!
ilovemycoffee

Az az igazság, hogy először is azért vagyok dühös, mert kínosan éreztem magam, pedig miért is kellene zavarban lennem? Miért kell, hogy rossz érzésem legyen, amiért fürdőruhában be akarok menni egy medencébe, vagy mert kint akarok álldogálni? Miért kellene úgy éreznem, hogy úgy kell berohannom a vízbe vagy ki onnét, hogy senki ne vehesse észre azt a szörnyűséges látványt, amit a combom nyújt?

39. oldal

>!
ilovemycoffee

Egész életemben olyan testem volt, hogy érdemes rá megjegyzést tenni, és ha a lényem bármire is megtanított, az az, hogy ha valakinek nem a saját testéről van szó, akkor nincs joga megjegyzéseket tenni. Kövér. Girnyó. Alacsony. Magas. Teljesen mindegy.

40. oldal

>!
Mpattus P

Amikor az ember valakit olyan régóta ismer, nem látja meg benne ugyanazokat a dolgokat, amiket pedig mindenki más észrevesz. De amikor valaki a múltja és nem a jelene miatt jó barát, könnyű megtalálni azokat a közös szálakat, amik összekötik őket.

>!
mate55

Az első csókom. A leggyorsabb dolog, ami aztán örökké tart.

58. oldal

>!
mate55

Mert a szabályok minden helyzetre vonatkoznak, az ember sajátját kivéve.

65. oldal

>!
mate55

A legjobb dolgok az életemben Dolly Parton egy – egy dalával kezdődtek.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Valahol
Cassandra Clare: A hercegnő
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Kelly Oram: Cinder és Ella
Richelle Mead: A halál csókja
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Utánad
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Kulcs
Leiner Laura: Maradj velem
Szabó Tünde: Rácsok