Így ​kerek az élet (Dumplin' 1.) 19 csillagozás

Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

Willowdean Dickson, azaz Dundika, ahogy exszépségkirálynő anyukája hívja, mindig jól érezte magát a bőrében. Hogy mit gondol a tökéletes bikinialakról? Azt, hogy vegyél egy csini darabot, és vedd fel, akárhogy nézel is ki. Barátnője, Ellen – a tökéletes amerikai lány – mindig mellette állt, és semmi problémájuk nem volt… egészen addig, amíg Will el nem vállalt egy munkát a helyi gyorsétkezdénél. Ott találkozott a szexi magániskolás exsportolóval, Bóval. Willt nem is lepi meg, hogy vonzódik a fiúhoz, de az már igen, hogy a dolog kölcsönös. Ahelyett, hogy Will ettől még magabiztosabbá válna, kételkedni kezd magában. Végül úgy dönt, úgy szerzi vissza régi önmagát, hogy megteszi a legrémisztőbb dolgot, amit csak el tud képzelni: jelentkezik a Miss Clover City szépségversenyre, hogy megmutassa, pontosan annyira megérdemli azt, hogy ott álljon, mint a sok vékony lány. Ezzel egész Clover Cityt megdöbbenti – talán a legjobban épp saját magát.

Eredeti mű: Julie Murphy: Dumplin'

>!
Maxim, Szeged, 2016
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632617312 · Fordította: Erdős Éva

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
mate55
Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

A „Dumplin” azok könyvek közé tartozik, amiket csak „gyógyhatású könyveknek” nevezek. Ezek jót tesznek az ember lelkének. Bebizonyítják, hogy a világban minden úgy van, ahogy annak lennie kell (a jó győz) és ezáltal elégedett olvasókat eresztenek útjára. Azt akarja bebizonyítani, hogy mindegyikünk számára létezik egy nagy „Ő”, és ha a kritikus pillanatokban a szívünkre hallgatunk, és az önbizalmuk is a helyére kerül, akkor mind boldogan élünk majd, míg meg nem halunk. A könyv egyszerűen azt tekinti a missziójának, hogy könnyed, humoros formában dolgozzon fel egy alapvetően nehéz témát és ezáltal több szinten működjön. Egy igazi kis fricska. Az emberekben számtalan előítélet létezik, a duci nők pedig negatív sztereotípiának vannak kitéve, elég, ha az ostoba viccekre gondolunk. Nincsenek benne térdcsapkodós poénok, de lehet derülni néhány pillanatán. Tipikus csajos könyv, de a „bátrabb” férfiak, (mint, én is:))) megpróbálkozhatnak vele. De, ha véletlenül te vagy az-az egy ember, aki még nem olvasta a könyvet, nyugodtan elmondhatom, ha nem olvasod el, akkor sem veszítesz vele semmit!

5 hozzászólás
>!
Media_Addict_Hu 
Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

Annyira örülök, hogy a Dumplin’-hoz hasonló könyvek is napvilágot látnak. Tinikoromban életmentő lett volna ez a könyv, hogy elhiggyem, ha megvan a belső szépség, akkor egy ducibb embert is akarhat akár két tökéletes srác. És tudjátok mit? Most, 28 évesen is nagy hasznát vettem egy ilyen olvasmánynak.

Nagyon hiteles regény a Dumplin’, és nem csak a kövérségről, hanem a szerelemről, a családi problémákról, a baráti kapcsolatok keszekuszaságáról és a kisvárosi létről beszél fájóan realistán mesél. Emellett pedig egy varázslatos, inspiráló történettel bír. Egyszerűen tökéletes.

http://sorok-kozott.hu/2016/10/konyvkritika-julie-murph…

>!
Mpattus P
Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

a Dumplin' egy kedves történet egy fiatal, az átlagtól eltérő megjelenéssel rendelkező lányról, aki mindenféle félelmekkel, bizonytalanságokkal, bizonyítási vággyal járja az önkeresés ösvényét. Naiv és hajlamos a túlmiszticizálásra. Dacol és szeret. Gyakorlatilag olyan és ugyanazokat a kötelékeket (a barátságot, a szerelmet) tartja fontosnak, mint bármelyik korabeli hölgyemény. Vagyis semmiben sem különbözik a társaitól, s ők sem látnak benne semmi olyat, ami miatt különbözne tőlük. Neki is, ugyanúgy, mint mindenki másnak, rá kell jönnie, mi is a legfontosabb az életében, rangsorolnia kell barátság, szépség, elégtétel között. A döntésével pedig mindenképp nyugvópontra ért a történet. Igazából ez volt a leginspirálóbb a regényben.

Teljes értékelés itt:
http://szembetuno.blogspot.hu/2016/10/dumplin-igy-kerek…

>!
ilovemycoffee
Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

Hiánypótló könyv, mert a szokásos tini problémák mellett (család, barátok, szerelem) az önértékelési problémákkal is foglalkozik és mivel mégis egy átlagos ifjúsági regény, ezért remélem nagyon sok emberhez el fog jutni, mert nagy segítség lehet.

Bővebben a blogomon: http://konyvekeskave.blogspot.com/2016/12/julie-murphy-…

>!
Zsoofia
Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

Igazából a történet fülszövege már kicsapta nálam a biztosítékot, ugyanis mindennek ellentmondott, amit valaha tapasztaltam az életben. De úgy voltam vele, hogy attól még, hogy valaki máshogy ábrázol egy életet, ami az enyém is lehetne, mint az enyém, attól még nem feltétlenül lesz a történet kevésbé realista vagy úgymond rossz.

De a történettel több problémám is van.
1.) Hol az istenben van Will apja? Miért nem lett soha megemlítve egy szóval se?
2.) Hogyan nevezheti így egy anya a gyerekét? Ebbe semmi kedveskedő nincs.
3.) Hogyan kellene együtt éreznem egy csajjal, aki ENNYIRE előitéletes és bunkó? Ahogy a többi nemtúlszép csajt kommentálja, falnak mentem. Ahhoz képest, hogy a body-positivyról kellene szólnia, pont nem úgy viselkedik? Még saját magával sem.
4.) Nem is említve, hogy viselkedik a srácokkal.

És hiába akarok nagyon mérges lenni azért, mert a karakterek mindent megtehetnek, és senki nem szembesíti őket azzal, hogy rosszul viselkednek, voltak pillanatok, amikor üvölteni tudtam volna, hogy IGEN. Ahogy a plázában viselkednek vele, például, az a lesajnálás. Így összességében maximum középszerű a könyv.

>!
theodora
Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

Kellemes – nyári – olvasmány egy rendhagyó főszereplőről, aki a túlsúlya miatt nem küzdött önbizalomhiánnyal, eddig. Most új élethelyzetbe kerülve próbálja megoldani a teste miatt felmerült problémáit.
A helyszín egy texasi kisváros: ha szeretitek az 'amerikai délen' játszódó regényeket akkor is jó választás.
Szerettem :)

>!
borostyan P
Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

Erős közepes. Nagyon jó vezérfonal lett volna a lány, aki szembeszáll a fanyalgókkal, de a főhős sajnos elég sokszor elviselhetetlennek bizonyult.

>!
Ferkó
Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

A szerző belenyúlt a darázsfészekbe: nemcsak a szabványméretű ( szőke haj, két agysejt/koponya, mellbőség, testsúly, fogak színe és mérete, egyforma hosszú lábak, stb.) lányok lehetnek szépségkirálynők, hanem azok is, akiknek valamilyen szemmel látható eltérésük van a plasztikai sebészek által sugallt ideális WASP guminőtől.
A szerző, sajnos, nem merte végigvinni a sztorit. A nyílt kezdet után – hová tűnt WillowDean apja, a történetet hülyén zárta is le.

>!
zwecki P
Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

Se nem jó, se nem rossz.
A könyv nagy részében nem tudtam azonosulni Will-el és a problémáival pedig én is voltam túlsúlyos kamasz. :(

>!
csemezb
Julie Murphy: Dumplin' – Így kerek az élet

A könyv mondanivalóját én sem fogalmazhatnám jobban :)
Élj! Most! Tedd meg, azt, amitől tegnap még féltél, ne törődj másokkal, ők nem ismernek téged úgy mint te magad. A lehetőség benned van, sikerülni fog, bármi is legyen az, amit elkezdtél.


Népszerű idézetek

>!
mate55

Azt hiszem, hogy azokat a dolgokat szeretik az emberek leginkább hallani, amelyekről nem akarunk beszélni.

184. oldal

>!
mate55

Ne feledjétek: csak barátok közt lehet barátságos verseny.

166. oldal

1 hozzászólás
>!
mate55

Vannak olyan napok, amikor tényleg tojok az egészre, és teljesen meg vagyok elégedve a testemmel.

177. oldal

>!
mate55

Az első csókom. A leggyorsabb dolog, ami aztán örökké tart.

58. oldal

>!
mate55

Mert a szabályok minden helyzetre vonatkoznak, az ember sajátját kivéve.

65. oldal

>!
mate55

A legjobb dolgok az életemben Dolly Parton egy – egy dalával kezdődtek.

(első mondat)

>!
ilovemycoffee

Az az igazság, hogy először is azért vagyok dühös, mert kínosan éreztem magam, pedig miért is kellene zavarban lennem? Miért kell, hogy rossz érzésem legyen, amiért fürdőruhában be akarok menni egy medencébe, vagy mert kint akarok álldogálni? Miért kellene úgy éreznem, hogy úgy kell berohannom a vízbe vagy ki onnét, hogy senki ne vehesse észre azt a szörnyűséges látványt, amit a combom nyújt?

39. oldal

>!
Mpattus P

Amikor az ember valakit olyan régóta ismer, nem látja meg benne ugyanazokat a dolgokat, amiket pedig mindenki más észrevesz. De amikor valaki a múltja és nem a jelene miatt jó barát, könnyű megtalálni azokat a közös szálakat, amik összekötik őket.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Crown of Midnight – Éjkorona
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Cassandra Clare: Üvegváros
Richelle Mead: A halál csókja
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Anita Gayn: Senkinek sem kellesz!
Susan Ee: Angelfall – Angyalok bukása
Maria V. Snyder: Poison Study – Méregtan
Suzanne Collins: Futótűz
Szabó Tünde: A hacker