Superfood ​a konyhában 4 csillagozás

Ételek a természet legcsodálatosabb élelmiszereiből
Julie Morris: Superfood a konyhában

A SZUPERTÁPLÁLÉKOK EGYSZERŰ HASZNÁLATA A KONYHÁBAN

Az ősi civilizációk évezredek óta fogyasztják a vitalizáló ételeket, a magvakat, a gyümölcsöket, a zöldségféléket, kiváló gyógyító és energetizáló hatásuk miatt. Mi, a nyugati világban azonban még csak most kezdjük tudatosan beépíteni étrendünkbe. Már éppen ideje volt! Miért ne használnánk a konyhánkban azokat a természet adta nyersanyagokat, amelyek által egészségesebb, hosszabb életet élhetünk?

„Van valami különleges ezekben az ételekben… olyasfajta energia rejlik bennük, amely szinte már az első falatnál kiérezhető."

>!
Édesvíz, Budapest, 2016
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635295357 · Fordította: Takács Zoltán
>!
Édesvíz, Budapest, 2016
248 oldal · ISBN: 9789635295364 · Fordította: Takács Zoltán

Enciklopédia 4


Kedvencelte 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Rekuuu663>!
Julie Morris: Superfood a konyhában

Julie Morris: Superfood a konyhában Ételek a természet legcsodálatosabb élelmiszereiből

Már két másik receptkönyve is megvan Julie Morrisnak, a Superfood Smoothie és a Superfood Gyorsételek. Ajándékba vettem meg ezt, mivel ebben kicsit benne van mind a kettőből egy-egy rész, sőt sok klassz főétkezésre alkalmas recept is. Nekem nagyon tetszik a könyvek felépítése, a különleges hozzávalók, amikre alternatívákat ad, mivel is helyettesítsük. Azért csak 4 a csillag, mert nekem külön-külön a másik kettő komplexebb, és innovatívabb más receptkönyvekhez képes, már amiket beszereztem és ismerek. :)


Népszerű idézetek

Araragat_Kasztór_Polüdeukész>!

K
risztus előtt kétmillió évvel vagyunk.
Vagyis nem pontosan, de valahol ekkor-
tájt. Nevezzük csak el a Homo erectus
előtti időszaknak. Ott, a fa mellett látható
Emberszabású úr, mellette pedig kedvese, Embersza-
bású asszony. Az alacsony termetű, szőrös alak pedig
nem más, mint Emberszabású gyermek. A terület
többi főemlőséhez hasonlóan a család is főként csak
egymás társaságát keresi. A két felnőtt emberszabású
látja a területen élő „többieket”, idejük nagy részét
azonban gyűjtögetéssel töltik, olykor pedig vadá-
szattal. A fennmaradó időben a többi majomhoz
hasonlóan túlzottan aggodalmas szülőként próbálják
mindentől megóvni porontyukat. Nincs szükségük
semmi interakcióra a többiekkel.
Aztán jön a háromszoros előnnyel kecsegtető
tűzhasználat. Meleget és fényt ad. Távol tartja az
éjszakai ragadozó nagyvadakat. Végül pedig – most
kérem a harsonákat –, a tűzön meg lehet főzni vagy
sütni az ételt. Hirtelen az emberszabású családok
összegyűlnek, és a tűz köré telepszenek. Immár van
közös tevékenység: a főzés.
Egyes szociológusok úgy tartják, társadalmi fej-
lődésünknek a főzés az alapja, hiszen a történelem
során először kellett összegyűlni és együttműködni.
Az ősi „tűzhelyek” körül alakultak ki első társadalmi
készségeink, ami sokkal könnyebben elviselhetővé
tette azt az időt, mialatt mindenki arra várt, hogy

elkészüljön az étel. Kellemes esti időtöltésnek hang-
zik, ugye? Én is úgy gondolom. Gyökereinket meg
nem tagadva még manapság is szoros kapcsolat áll
fenn az étel elkészítése és a társadalmi élet között,
formális és informális értelemben egyaránt.
Az étel elkészítése tehát főemlősi napjainkból
fejlődött ki (a felsőoktatásban tanuló hallgatókat ki-
véve). A barlanglakók biztosan nem aggódtak túlzot-
tan azért, hogy a csokis ganázskrém nehogy túl édes,
vagy a tészta pontosan al dente legyen. Attól függet-
lenül, hogy félkész ételt vagy friss alapanyagokból
kerti borsólevest főzünk, manapság már többre van
szükségünk, mint hogy rábízzuk magunkat a ropogó
fahasábok tüzére.

Julie Morris: Superfood a konyhában Ételek a természet legcsodálatosabb élelmiszereiből

Araragat_Kasztór_Polüdeukész>!

A legtöbb szakács abban hisz, hogy az étel elké-
szítéséhez előbb meg kell tanulnunk az étel megta-
pasztalását . Ez a tapasztalat pedig három dolog körül
összpontosul, amely a „megfelelően” elkészített étel
legfőbb jellemzői: látvány, illat és íz.
Az első – a látvány – érthető, elvégre minél job-
ban néz ki az étel, annál ínycsiklandóbb. Rendsze-
rint keressük a figyelemfelkeltő színeket, az ismerős
alakokat, illetve annak a jelét, hogy a szakács szemé-
lyesen nekünk készítette el az ételt, mert egyszerűen
szeretetre méltók vagyunk.
A második pont kicsit trükkös: harapjunk csak
bele bedugaszolt orral egy almába, egy krumpliba,
majd egy hagymába. Szinte ugyanolyan az ízük.

Illa tok nélkül az életünk sokkal szegényebb lenne.
Attól függetlenül, hogy tudatosan (például borkós-
toláskor) vagy ösztönösen szagoljuk (például leve-
gővétellel minden falat előtt), a nagyszerű illatok
jó kulináris élményt vetítenek előre. Az agyafúrt
szakácsok rendszerint olyan fűszereket és eszenci-
ákat használnak, amelyek inkább az étel illatához,
mintsem az ízéhez adnak hozzá, így orrunknál fogva
vezethetnek bennünket.

Julie Morris: Superfood a konyhában Ételek a természet legcsodálatosabb élelmiszereiből

Araragat_Kasztór_Polüdeukész>!

A modern konyhaművészet alapján pedig ez a jó
étel elkészítésének titka. Kész, passz.
Vagy mégsem?
Akad egy probléma az efféle konyhafilozófiával,
mégpedig az, hogy teljesen szemellenzős. A tapaszta-
lat nem ér véget, mikor az utolsó falatot is lenyeltük.
Ez olyan, mintha odasétáltunk volna egy focipályá-
hoz, belerúgtunk volna a labdába… majd mintha
csak véget ért volna a meccs, levonulunk a pályáról.
Természetesen tudnunk kellene, hová gurul a labda,
hiszen csak most kezdődik a játék.

Julie Morris: Superfood a konyhában Ételek a természet legcsodálatosabb élelmiszereiből

Araragat_Kasztór_Polüdeukész>!

SÜTÉS NÉLKÜLI BROWNIE

24 DARAB KICSI NÉGYZET

Ez a fantasztikus desszert valahol a brownie és a karamellás sütemény között helyezkedik el a skálán.
A gyümölcsökkel, diófélékkel és tiszta kakaóval készült édesség tápanyag tekintetében megegyezik
az alap energiaszelettel és az úti mixszel. (Nem mintha kifogásra lenne szükségünk, ha ezt a brownie-t
fogyasztjuk.) Mellesleg 5 perc alatt elkészíthető

1 csésze puha, magozott medjoul
datolya (10-11 darab)

1 csésze nyers dió

½ csésze kakaópor

csipetnyi só

1 evõkanál – ½ csésze hántolt
kakaóbab (ízlés szerint döntsük
el a mennyiséget)

Tegyük a diót robotgépbe, és daráljuk néhány másodpercig, hogy durva
lisztet kapjunk. Míg megy a gép, adjuk hozzá a datolyát, a kakaóport
és a sót, majd turmixoljuk morzsolódó, nedves tésztává. A datolya ned-
vességtartalmától függően szükség lehet némi vízre – egyszerre csak
egy kávéskanállal adjunk hozzá! –, hogy a tészta kellőképp összeálljon.

A masszát terítsük egy 20 × 20 cm-es sütőformába, hintsük meg
a kakaóbabbal, majd óvatosan nyomkodjuk is bele a tésztába. Tálalás-
hoz vágjuk kis négyzetekre, vagy akár kis golyókat, amolyan brownie-
falatokat is készíthetünk belőle.

Variáció:
Adjunk 1 kávéskanál macaport vagy porított maqui bogyót
a tésztához a kakaóporral együtt. Rászórhatunk még kendermagot, goji
bogyót vagy más szupertáplálékot is.

Julie Morris: Superfood a konyhában Ételek a természet legcsodálatosabb élelmiszereiből

Kapcsolódó szócikkek: mogyoró- és diófélék
Araragat_Kasztór_Polüdeukész>!

KABOCHA SÜTÕTÖKÖS, QUINOÁS
RIZOTTÓ ZSÁLYÁVAL ÉS NAPON ASZALT
YACÓN GYÖKÉRREL

4 ADAG

A japán kabocha sütőtök csillaga emelkedőben van, hiszen narancsszín húsa, édes íze és omlós textúrája
szinte egyedülálló. A krémessége miatt kiválóan illik ebbe a rizottóba, amely a hagyományos rizs helyett
quinoát használ. A yacón gyökér édeskéssé, már-már füstös zamatúvá teszi a zsályás szószt, és mivel
szerencsére aszalt formában árusítják, roppant könnyű dolgunk lesz vele.

1 csésze nyers (aszalt) quinoa

4 csésze vegyes zöldség

2 evőkanál kókuszolaj

4 csésze hámozott, magozott és
kb. 1 cm-es kockákra vágott
kabocha sütőtök tengeri só és frissen őrölt bors ízlés szerint
¼ kávéskanál őrölt szerecsendió¾ csésze édes zsályamártás
(lásd a 159. oldalon)

½ csésze aszalt yacónszelet
2 evőkanál friss, aprított
petrezselyem a tálaláshoz

2 evőkanál kendermag a tálaláshoz

Mossuk át a quinoát vízzel, majd tegyük egy közepes serpenyőbe. Önt-
sünk hozzá 2½ csésze vegyes zöldséget, fedjük le a serpenyőt, és közepes
lángon forraljuk fel. Ha felforrt, vegyük le a fedőt, és alacsony lángon
főzzük 15 percig, vagy amíg a quinoa megfő (ezt onnan láthatjuk, hogy
átlátszóvá válik). Fedjük le, és tartsuk melegen.

Míg a quinoa fő, készítsük elő a tököt: egy nagy serpenyőben közepes
lángon hevítsük a kókuszolajat. Tegyük bele a kockázott tököt és 1 csé-
sze zöldségkeveréket, majd sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, míg a tök
megpuhul (hozzávetőleg 5-8 percig). Adjuk hozzá a szerecsendiót, és
főzzük további egy percig. Vegyük le a tűzről, majd a tök felét és a meg-
maradt ½ csészényi zöldségkeveréket tegyük bele egy turmixgépbe, és
pürésítsük össze.

A pürét tegyük vissza a serpenyőbe, adjuk hozzá a főtt quinoát és
½ csésze édes zsályakrémet, majd keverjük jól össze. Alacsony lán-
gon óvatosan melegítsük, ízlés szerint fűszerezzük. Tálalásnál szedjük
külön tányérra a rizottót, öntsünk rá némi szószt, aztán tegyük rá
a yacónszeleteket, a petrezselymet és a kendermagot.

TIPP
A zöldségeknek – így például
ennek a sütőtöknek – a fel-
kockázásában jó szolgálatot
tesz a konyhai robotgép,
amivel még időt is
takaríthatunk meg.

Julie Morris: Superfood a konyhában Ételek a természet legcsodálatosabb élelmiszereiből

Kapcsolódó szócikkek: quinoa · rizottó · zsálya

Hasonló könyvek címkék alapján

Ella Mills: Deliciously Ella vegán szakácskönyve
Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta – Kedvencek könnyebben
Andrási Nóra: Kóstolj bele a teljes értékű növényi étrendbe!
Farkas-Boross Zita – Rubin Eszter: Gyulladáscsökkentő étrend és életmód
Gyógynövények kincsestára
Posta Renáta: Paleolit konyha hedonistáknak
Balogh-Bóna Klára: Finoman glutén nélkül
Császárné Benke Mária: Életünk és ételünk
Oláh Andor – Kállai Klára – Vadnai Zsolt: Reformkonyha
Halmos Monika: Levendula, rózsa, ibolya