KABOCHA SÜTÕTÖKÖS, QUINOÁS
RIZOTTÓ ZSÁLYÁVAL ÉS NAPON ASZALT
YACÓN GYÖKÉRREL
4 ADAG
A japán kabocha sütőtök csillaga emelkedőben van, hiszen narancsszín húsa, édes íze és omlós textúrája
szinte egyedülálló. A krémessége miatt kiválóan illik ebbe a rizottóba, amely a hagyományos rizs helyett
quinoát használ. A yacón gyökér édeskéssé, már-már füstös zamatúvá teszi a zsályás szószt, és mivel
szerencsére aszalt formában árusítják, roppant könnyű dolgunk lesz vele.
1 csésze nyers (aszalt) quinoa
4 csésze vegyes zöldség
2 evőkanál kókuszolaj
4 csésze hámozott, magozott és
kb. 1 cm-es kockákra vágott
kabocha sütőtök tengeri só és frissen őrölt bors ízlés szerint
¼ kávéskanál őrölt szerecsendió¾ csésze édes zsályamártás
(lásd a 159. oldalon)
½ csésze aszalt yacónszelet
2 evőkanál friss, aprított
petrezselyem a tálaláshoz
2 evőkanál kendermag a tálaláshoz
Mossuk át a quinoát vízzel, majd tegyük egy közepes serpenyőbe. Önt-
sünk hozzá 2½ csésze vegyes zöldséget, fedjük le a serpenyőt, és közepes
lángon forraljuk fel. Ha felforrt, vegyük le a fedőt, és alacsony lángon
főzzük 15 percig, vagy amíg a quinoa megfő (ezt onnan láthatjuk, hogy
átlátszóvá válik). Fedjük le, és tartsuk melegen.
Míg a quinoa fő, készítsük elő a tököt: egy nagy serpenyőben közepes
lángon hevítsük a kókuszolajat. Tegyük bele a kockázott tököt és 1 csé-
sze zöldségkeveréket, majd sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, míg a tök
megpuhul (hozzávetőleg 5-8 percig). Adjuk hozzá a szerecsendiót, és
főzzük további egy percig. Vegyük le a tűzről, majd a tök felét és a meg-
maradt ½ csészényi zöldségkeveréket tegyük bele egy turmixgépbe, és
pürésítsük össze.
A pürét tegyük vissza a serpenyőbe, adjuk hozzá a főtt quinoát és
½ csésze édes zsályakrémet, majd keverjük jól össze. Alacsony lán-
gon óvatosan melegítsük, ízlés szerint fűszerezzük. Tálalásnál szedjük
külön tányérra a rizottót, öntsünk rá némi szószt, aztán tegyük rá
a yacónszeleteket, a petrezselymet és a kendermagot.
TIPP
A zöldségeknek – így például
ennek a sütőtöknek – a fel-
kockázásában jó szolgálatot
tesz a konyhai robotgép,
amivel még időt is
takaríthatunk meg.