The ​Iron Knight – Vaslovag (Vastündérek 4.) 234 csillagozás

Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

A ​Vastündérek sorozat legújabb kötete
Ash, a tündér jégherceg a szerelmet a halandók és a bolondok gyengeségének tartotta. Az ő szíve szörnyű halált halt, és vele halt a jégherceg minden érzelme is. Legalábbis azt hitte…
Ekkor azonban Meghan Chase, a félig ember, félig tündér lány áttörte a védelmi vonalait, és visszavonhatatlan esküvel, lovagjaként kötötte magához a herceget. Amikor pedig a tündérek világa kis híján a vastündérek áldozatául esett, Meghan megtörte a köteléket, hogy megmentse Ash életét. Meghan immár Vaskirálynő, egy olyan birodalom uralkodója, ahol sem a Nyár-, sem a Téltündéreknek nincs esélyük a túlélésre.
Ash – kéretlen riválisa, Puck, és a bosszantó cáit sith, Grimalkin kíséretében – küldetésre indul, hogy beteljesítse a Meghannak tett lovagi esküjét. Hogy életben maradhasson a Vasbirodalomban, lélekre és halandó testre van szüksége. A próbák azonban, amelyeket ki kell állnia, jóformán teljesíthetetlenek. Ash az út során megtud valamit, ami… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572473 · Fordította: Miks-Rédai Viktória

Enciklopédia 6

Szereplők népszerűség szerint

Ashallyn' darkmyr Tallyn (Ash) · Robin Goodfellow (Puck) · Grimalkin (Kacor) · Ariella (Ari) Tularyn


Kedvencelte 31

Most olvassa 24

Várólistára tette 134

Kívánságlistára tette 126

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

El sem hiszem, hogy végre ezt is megéltem.
Csupán „csak" négy évet kellett várni a folytatásra, de végül a kezembe vehettem a Vastündérek sorozat negyedik kötetét. Azt hiszem ez nem csak számomra volt ünnepi pillanat. Dobpergést, harsonákat és kürtöket, de halál komolyan mondom… :)
Julie Kagawa egy igazán fantasztikus és jól ismert, tündérektől hemzsegő világot alakított ki, ami számomra kedvenc lett. Nem lett a kedvenc könyvem, de a világfelépítést egyszerűen imádom. Ha valahol létezik a tündérek és varázslat világa, akkor szerintem pontosan ilyen lehet. Egyszerre kegyetlen és hívogató, egyszerre szívemnek kedves és félelmet keltő.
Még mindig nem tudom pontosan eldönteni, hogy Team Ash vagy Team Puck vagyok-e? Hmhmhm. Ez egy nagyon jó kérdés, hiszen mindkét karakter megosztó, tele emberi hibával és mégis már – már tökéletesek.
Aztán persze ott van az édes és körmönfont Kacor, a tündérmacska, aki annyira élettel teli és vibráló személyiség, hogy már önmagában képes lenne az összes részt egyedül elcipelni a szőrös kis hátán.
Meghan karaktere viszont végig nagyon hiányzott, mert ő pontosan egy olyan hősnő, akit könnyű megkedvelni és még könnyebb megérezni a hiányát.
Boldog szívvel ajánlom ezt a sorozatot a Shakespeare féle Szentivánéji álom rajongóinak, valamint azoknak, akik kimondottan utálják a nyálas tündérsztorikat, de imádják a vad, barbár és gyilkos hajlamú tündéreket felvonultató regényeket.
A sztori végtelenül szórakoztató, romantikus, tele mitológiával és kitűnő fantáziával, valamint szerethető és érdekes karakterekkel.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.hu/2018/04/konyvkritika…

Naiva P>!
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Tetszett, tetszett, de valamiért nekem hiányzott Meghan a történetből. Talán azért, mert sokkal szimpatikusabbnak látatta Ash-t, mint ahogyan ő magát, illetve, ahogyan a történetet vezette. Persze ez is tetszett, mert kalandos volt és szerettem volna többet is megtudni Ash-ról. Most, hogy megkaptam, valamiért mégsem voltam maradéktalanul elégedett. Sajnáltam, amikor meg kellett tapasztalnia, az emberi lét olyan gyengeségeit, mint a gyengeség, a lelkiismeret-furdalás és a halandóság. annak is örültem, hogy Puck és Kacor is kivették a részüket a történetből. Egyedül Ariellát nem sikerült megkedvelnem, sem pedig megsajnálom. Álságosnak tűnt és hamisnak. Egy olyan valakinek, aki Meghan és Ash közé akar állni. A végén kissé megijedtem és arra gondoltam, hogy kizárt, hogy ilyen irányba haladjon a történet. spoiler A végén azért egy bővebb epilógusnak jobban örültem volna. Tudtommal a folytatás már nem is róluk szól, de azért érdekelne Keirran és Ethan története is.

DarknessAngel>!
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Már régóta vártam ezt a részt, mégis kicsit vegyes érzéseim vannak a kömyvvel kapcsolatban. Sajnos olvasás közben rá kellett jönnöm, hogy alig emlékszem, mi történt az előző részben, pedig tudom, hogy a sorozatból az tetszett a legjobban. :D Fura. Szerencsére, ahogy Ash mesélte a történetèt, fokozatosan minden beugrott.
A nagy kalandokkal teli utazás egy lélekért érdekes volt, de nem olyan letehetetlenül, muszáj-olvasnom-különben-kikészülök szinten.
Örültem, hogy Puck és Kacor is szerepet kaptak, de Ash sajnos nem nyűgözött le. Ment már az agyamra, hogy folyton Puckot fenyegeti. Úgyis nyilvánvaló volt, hogy nem fogja megölni.
Az Ariella szál, hát… Nem is tudom igazából, mit gondoljak róla. Olyan fura volt. :/
Ahhoz képest, hogy ennek kalandosnak kellett volna lennie, sokszor csak uncsi volt. De a végkifejlett tetszett, és mivel érdekel, mi lett Meghan tesójával, tuti folytatni fogom a sorozatot.

Snow_White P>!
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Nos, hát meglehetősen vegyes érzelmekkel tettem le tegnap éjjel a könyvet. Évek óta vártam már rá, hogy végre megjelenjen magyarul, ami végül ugye meg is történt, de a helyzet az, hogy sajnos nem teljesen váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Nagyon érezhető volt, hogy a szerző rajongói nyomásra írta meg ezt a folytatást, csak azért, hogy adjon a főhőseinknek egy spoiler. Tudom, hogy mazochista vagyok, de szerintem annyira fájdalmasan tökéletesen zárult a Vaskirálynő, hogy kár volt erőltetni a folytatást. Ez a kötet iszonyatosan kilógott a többi közül.
A cselekmény tele volt ellentmondásokkal és logikátlanságokkal, a végén a megoldás pedig kifejezetten erőltetettre sikerült. spoiler Milyen kényelmes megoldás ez így…
Bevallom, sosem gondoltam volna, hogy Meghan egyszer még hiányozni fog, mert amúgy elég életképtelennek tartom, de most mégis ezt kell mondjam. spoiler
Na de most már eleget savaztam a könyvet, úgyhogy jöhetnek azok a dolgok, amik viszont tetszettek benne. Imádtam visszatérni Sohaföldre, és újra találkozni a már ismerős szeretett karakterekkel. Puck nagy kedvenc volt ebben a kötetben, a beszólásai fenomenálisak voltak. Kacor hozta a megszokott formáját, és Farkast is megszerettem a végére. Nagyon tetszett a vesszőfutás, és maguk a próbák is jók voltak. spoiler Igazából csak az elfogultságom miatt adtam meg a négy csillagot, ha az eszemre hallgatok, akkor nem kapott volna ennyit. De összességében ettől függetlenül is az egyik kedvenc sorozatom marad a Vastündérek.

9 hozzászólás
anikho>!
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Éveket vártam erre a könyvre.
Együtt nőttem fel a szereplőkkel, legfőkébb Meghannel. Ahogy jöttek a részek, teltek az évek és belőlem is felnőtt lett.
Vége a tündérmeséknek? Ó, dehogy!

A harmadik könyv végén Ash és Meghan kénytelenek elválni, de Ash megesküszik, hogy megtalálja a módját, hogy újra együtt lehessenek. Aaawww.

Fel is kerekedünk, el egészen a világ végéig. Kacor hozza a formáját, remek karakter. Puck is olyan, mint volt, bár néha erőltetettnek éreztem néhány megszólalását. De nem lehet nem szeretni természetesen :) Szerettem volna, ha ő is talál valakit magának.
A két másik útitársról nem szeretnék beszélni, találkozzatok velük. spoiler

A könyv végét élveztem a legjobban. Tudom, hogy el kellett jutunk a próbatételek mezejére.. de tűkön ültem, hogy gyerünk már, kezdjük! Ahogy elkezdődtek a próbák, a szívem szakadt meg Ashért. Ezeknek köszönhetően sokat megtudunk hercegünk múltjáról, korábbi személyiségéről. Nagyon tetszett. Főleg, ahogy megélte az adott próbák után a különbséget, ember-tündér, és Ash-Ash között.. A harmadik próba különösen mélyen érintett, jóformán meg is könnyeztem. :( spoiler

A végén nagyon örültem, hogy megjelent Meghan is.
Nem akarom tovább ragozni. Imádtam a sorozatot, életem egyik talán legfontosabb szakaszán, a felnőtté válás szakaszán kísért el. Valahogy mindig akkor jött ki egy újabb rész, mikor kellett egy kis visszataláló a tündérvilágba. Nem lehetek elég hálás, hogy olvashattam. :) És alig várom, hogy a leendő lányommal elolvastassam!

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Vastündérek 4

Ez a befejező rész nem volt olyan jó, mint az előző három rész. Eléggé ellaposodott.
Egy hosszú, viszontagságos utazás volt, hátborzongató helyszíneken. Igaz sok komoly mondanivalót is tartalmazott, az utazóknak meg kellett küzdeniük saját démonaikkal. Előkerült egy „spoiler”, ami jól megkeverte a dolgokat, nem írhatom le miről van szó, akit érdekel, olvassa el.
Nem mondom. hogy rossz volt, de többet vártam az előző részek ismeretében.
Viszont a borító nagyon szép.

diamondfox P>!
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Nem éreztem annyira feltételnül fontosnak ezt az egy plusz kötetet. Tény, hogy kellett a tündérmese vonal szép lezárása, de nekem jobban bejött volna az egész, hogyha trilógiaként vége lett volna. Kár volt a szerkesztőre hallgatni!! :D

Annak örültem, hogy Ash kapott külön kötetet. Kicsit jobban megismertük a múltját, hogy pontosan mi is történt közte és Robin pajtás között. Megint manipuláltunk egy kicsit a jövőképekkel, úgyhogy ez a része újdonság nem volt, igazából újra és újra bebizonyította, hogy bármennyit is machinál az ember, minden döntéssel más és más eredmény kapunk. Úgyhogy amennyire bejött a második majd a harmadik része a sorozatnak, annyira feleslegesnek éreztem ezt az egy kötetet. Kacor volt egyértelműen a kedvencem az egész sorozatban, a hihetetlen flegmaságával együtt. ♥

schesztiஐ P>!
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Ash könyve. Ash története.
Talán nem egészen a kezdetektől, de messzire megyünk vissza Ash és Puck múltjába, megismerünk egy régi-új szereplőt, aki persze kissé meg is kavarja főhősünk fejét. :S De a szívét nem, azt szerencsére nem tudja semmi. :)

Az első részt 2011-ben olvastam először, az előző kötetet pedig immáron három és fél éve. Nem is mindenre emlékeztem, és az elején valóban furcsa volt kicsit Ash fejében lenni. :) De imádom őt, és nagyon gyorsan megszerettem, hogy vele gondolkodom, vele emlékezem. ♥

Sajnos Meghan alig szerepel a történetben, ezért van bennem egy pici hiányérzet, de nagyon-nagyon szeretem ezt a sorozatot, és szerintem ez nagyon szép befejezése kettejük útjának.

Borzasztóan szeretném viszont olvasni mind a kiegészítő köteteket, mind a „folytatásokat”, mert Julie ezzel a sorozattal egy olyan mesevilágot teremtett, ahol imádtam megbújni! :)

josageszter>!
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Az eleje ennek is izzadtság szagú volt, de határozottan jót tett a könyvnek Meghan hiánya.
Ash még mindig mogorva és unalmas, Puck a kezdeti béna poénok után visszatért és kaptunk egy másik női karaktert spoiler. Jó kis csapat jött össze. A helyszínek is jók voltak és a próbák is. Ha lenne több rész magyarul, még lehet folytatnám is. Erősen a legjobb rész lett.

ViveEe P>!
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

3,5 csillaggal és kétségekkel indult a kapcsolatom a történettel, de részről részre egyre jobban imádtam, és ezzel az utolsó nagyon erős 5 csillagos résszel zárult a kalandunk. Remek volt ez a rész.
Kalandregényként indítunk, ahol végig Ash-sel lehetünk. Számomra egy nagyon szimpatikus csapat áll össze, hogy lelket szerezzenek Ashnek.
Kacor még mindig hatalmas kedvenc, és a Farkast is bírtam. Kettőjüket együtt meg méginkább.
Először zavart a lány jelenléte, de annyira fantasztikus és gyönyörű céljai voltak vele az írőnőnek, hogy le a kalappal. Egyáltalán nem azt hozta ki belőle, amitől először féltem.
Érdekes volt a próbákig tartó út is, de a végső három próba nagyon érzékletes, és mély volt.
Nagyon tetszett ez a három próba, ami számomra kicsit furcsa módon (mármint tündér módival ellentétesen) feketén fehéren megmutatta mégis mivel jár az, amit Ash akar. A végső próba olvasása közben a szívem szakadt meg. Gyönyörű volt. Kis kitekintés: rögtön eszembe jutott Aragorn és Arwen… „(…) és ha minden álmod valóra válik, akkor is meg kell ízlelned a halandóság keserűségét.”
Nehéz volt végigolvasni, utána nehéz volt a döntés, de itt volt az első igazán nagy jelentősége a lányunknak.
Aztán jött a tündér módi… És ez is igazán gyönyörű lett. Minden értelmet nyert. És ezáltal megkaptam azt a pluszt, amitől megkönnyebbült és boldog lett a lelkem a jövőre nézve.
Nagy utazás volt ez, igazán tehetséges az írónő, nagyon érdemes elolvasni a sorozatot.
Számos dolgot nagyon jól megjelenít a történetekben az írónő.
És kicsit meglepődtem, hogy az írőnő eredeti szándéka szerint otthagyott volna a harmadik rész végi állapotban. :O Köszönöm drága szerkesztő, hogy nem hagytad és megkaphattuk ezt a csodálatos könyvet.
Én bízom benne, hogy Ethan és Kierran szála is ki lesz adva, mert érdekelne.


Népszerű idézetek

Snow_White P>!

Gyanakodva néztem rá.
– Csak hallgass, és ezúttal hagyd, hogy én beszéljek! – közöltem. – Éppen elég pocsék volt, amikor megsértetted a kentaurok főnökét.
– Mindössze annyit vetettem fel, hogy jól jönne egy hátas, hogy kijussunk a völgyből. Egy szóval sem mondtam, hogy ő legyen az.

14. oldal

Snow_White P>!

– Ha engem kérdezel, inkább ostoba – jelentette ki a boszorkány, ezúttal felém lendítve a kését. – Vajon lazaccá változhat-e a varjú, pusztán csak mert úgy kívánja? Herceg-aki-nem herceg, semmit sem tudsz a halandó létről. Miért akarsz hasonlóvá válni hozzájuk?
– Azért – felelte helyettem Kacor – , mert szerelmes.
– Ahh! – A boszorkány rám nézett, és megcsóválta a fejét. – Értem. Szegény nyomorult. Akkor hiába beszélek, egy szót sem fogsz meghallani belőle.

18. oldal

Szelén>!

– Hé, jégfiú! Biztos, hogy tudod, hová mész?

(első mondatok)

Snow_White P>!

– A legendák szerint a szellemkomp akkor jelenik meg, amikor szükség van rá.
– Hát, az most van. – vágta rá Puck, és mindkét irányban elnézett a sötét folyón. – Szükségünk van rá, mert nem akarok ki tudja, meddig trappolni a parton, amíg elérjük a Tövisbokrokat vagy a világ végét, vagy akármit. – Tölcsért formált a kezéből, és belekiabált. – Hallasz engem, te komp? Kellesz! Itt! Nekünk! Most!
Kacor hátralapította a fülét, a Farkas gerincén égnek állt a szőr. Rám nézett.
– Hogy maradt életben ilyen sokáig anélkül, hogy valami elharapta volna a torkát? – morogta.
– Hidd el, ezen már én is gondolkodtam!

150. oldal

ViRead>!

– Csak óvatosan, fiú! – villantotta rám a fogait. – Vannak mesék, ahol a végén a szörny megeszi a hőst.

Kapcsolódó szócikkek: Ashallyn' darkmyr Tallyn (Ash)
Renoir>!

– Nem hallottál, jégfiú? Már egy ideje kiabáltam utánad.
– De igen – feleltem,visszafojtva a sóhajt. – Hallottalak. Szerintem a mocsár túlfelén lévő gruffacsórok is meghallottak.

10. oldal,1fejezet

Finn_Hudson P>!

Vigyorogva Puckra néztem.
– Robin pajtás, azt hiszem,megsértetted.
Puck felhorkant.
– Ha ez aggasztana, soha nem nyitnám ki a számat.

217. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ashallyn' darkmyr Tallyn (Ash)
NagyEdina96>!

A NEVEM, A TELJES ÉS IGAZI NEVEM, Ashallayn’darkmyr Tallyn. Én vagyok a Téli Udvar utolsó hercege.

8. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ashallyn' darkmyr Tallyn (Ash)
4 hozzászólás
NagyEdina96>!

Két tündérháborúnak vetett véget, és amikor minden elsimult,
királynővé vált.

262. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Meghan Chase

Hasonló könyvek címkék alapján

Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Neil Gaiman: Csillagpor
Holly Black – Cassandra Clare: Az aranytorony
Richelle Mead: Dermesztő ölelés
Anna Banks: Poszeidón
Melissa Marr: Veszélyes álmok
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Joss Stirling: Summer
Virág Emília: Sárkánycsalogató