The ​Iron Knight – Vaslovag (Vastündérek 4.) 95 csillagozás

Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

A ​Vastündérek sorozat legújabb kötete
Ash, a tündér jégherceg a szerelmet a halandók és a bolondok gyengeségének tartotta. Az ő szíve szörnyű halált halt, és vele halt a jégherceg minden érzelme is. Legalábbis azt hitte…
Ekkor azonban Meghan Chase, a félig ember, félig tündér lány áttörte a védelmi vonalait, és visszavonhatatlan esküvel, lovagjaként kötötte magához a herceget. Amikor pedig a tündérek világa kis híján a vastündérek áldozatául esett, Meghan megtörte a köteléket, hogy megmentse Ash életét. Meghan immár Vaskirálynő, egy olyan birodalom uralkodója, ahol sem a Nyár-, sem a Téltündéreknek nincs esélyük a túlélésre.
Ash – kéretlen riválisa, Puck, és a bosszantó cáit sith, Grimalkin kíséretében – küldetésre indul, hogy beteljesítse a Meghannak tett lovagi esküjét. Hogy életben maradhasson a Vasbirodalomban, lélekre és halandó testre van szüksége. A próbák azonban, amelyeket ki kell állnia, jóformán teljesíthetetlenek. Ash az út során megtud valamit, ami… (tovább)

Eredeti mű: Julie Kagawa: The Iron Knight

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572473 · Fordította: Miks-Rédai Viktória

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Ashallyn' darkmyr Tallyn (Ash) · Robin Goodfellow (Puck)


Kedvencelte 15

Most olvassa 19

Várólistára tette 115

Kívánságlistára tette 123


Kiemelt értékelések

>!
Klodette
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

El sem hiszem, hogy végre ezt is megéltem.
Csupán „csak" négy évet kellett várni a folytatásra, de végül a kezembe vehettem a Vastündérek sorozat negyedik kötetét. Azt hiszem ez nem csak számomra volt ünnepi pillanat. Dobpergést, harsonákat és kürtöket, de halál komolyan mondom… :)
Julie Kagawa egy igazán fantasztikus és jól ismert, tündérektől hemzsegő világot alakított ki, ami számomra kedvenc lett. Nem lett a kedvenc könyvem, de a világfelépítést egyszerűen imádom. Ha valahol létezik a tündérek és varázslat világa, akkor szerintem pontosan ilyen lehet. Egyszerre kegyetlen és hívogató, egyszerre szívemnek kedves és félelmet keltő.
Még mindig nem tudom pontosan eldönteni, hogy Team Ash vagy Team Puck vagyok-e? Hmhmhm. Ez egy nagyon jó kérdés, hiszen mindkét karakter megosztó, tele emberi hibával és mégis már – már tökéletesek.
Aztán persze ott van az édes és körmönfont Kacor, a tündérmacska, aki annyira élettel teli és vibráló személyiség, hogy már önmagában képes lenne az összes részt egyedül elcipelni a szőrös kis hátán.
Meghan karaktere viszont végig nagyon hiányzott, mert ő pontosan egy olyan hősnő, akit könnyű megkedvelni és még könnyebb megérezni a hiányát.
Boldog szívvel ajánlom ezt a sorozatot a Shakespeare féle Szentivánéji álom rajongóinak, valamint azoknak, akik kimondottan utálják a nyálas tündérsztorikat, de imádják a vad, barbár és gyilkos hajlamú tündéreket felvonultató regényeket.
A sztori végtelenül szórakoztató, romantikus, tele mitológiával és kitűnő fantáziával, valamint szerethető és érdekes karakterekkel.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.hu/2018/04/konyvkritika…

>!
DarknessAngel P
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Már régóta vártam ezt a részt, mégis kicsit vegyes érzéseim vannak a kömyvvel kapcsolatban. Sajnos olvasás közben rá kellett jönnöm, hogy alig emlékszem, mi történt az előző részben, pedig tudom, hogy a sorozatból az tetszett a legjobban. :D Fura. Szerencsére, ahogy Ash mesélte a történetèt, fokozatosan minden beugrott.
A nagy kalandokkal teli utazás egy lélekért érdekes volt, de nem olyan letehetetlenül, muszáj-olvasnom-különben-kikészülök szinten.
Örültem, hogy Puck és Kacor is szerepet kaptak, de Ash sajnos nem nyűgözött le. Ment már az agyamra, hogy folyton Puckot fenyegeti. Úgyis nyilvánvaló volt, hogy nem fogja megölni.
Az Ariella szál, hát… Nem is tudom igazából, mit gondoljak róla. Olyan fura volt. :/
Ahhoz képest, hogy ennek kalandosnak kellett volna lennie, sokszor csak uncsi volt. De a végkifejlett tetszett, és mivel érdekel, mi lett Meghan tesójával, tuti folytatni fogom a sorozatot.

>!
Snow_White P
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Nos, hát meglehetősen vegyes érzelmekkel tettem le tegnap éjjel a könyvet. Évek óta vártam már rá, hogy végre megjelenjen magyarul, ami végül ugye meg is történt, de a helyzet az, hogy sajnos nem teljesen váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Nagyon érezhető volt, hogy a szerző rajongói nyomásra írta meg ezt a folytatást, csak azért, hogy adjon a főhőseinknek egy spoiler. Tudom, hogy mazochista vagyok, de szerintem annyira fájdalmasan tökéletesen zárult a Vaskirálynő, hogy kár volt erőltetni a folytatást. Ez a kötet iszonyatosan kilógott a többi közül.
A cselekmény tele volt ellentmondásokkal és logikátlanságokkal, a végén a megoldás pedig kifejezetten erőltetettre sikerült. spoiler Milyen kényelmes megoldás ez így…
Bevallom, sosem gondoltam volna, hogy Meghan egyszer még hiányozni fog, mert amúgy elég életképtelennek tartom, de most mégis ezt kell mondjam. spoiler
Na de most már eleget savaztam a könyvet, úgyhogy jöhetnek azok a dolgok, amik viszont tetszettek benne. Imádtam visszatérni Sohaföldre, és újra találkozni a már ismerős szeretett karakterekkel. Puck nagy kedvenc volt ebben a kötetben, a beszólásai fenomenálisak voltak. Kacor hozta a megszokott formáját, és Farkast is megszerettem a végére. Nagyon tetszett a vesszőfutás, és maguk a próbák is jók voltak. spoiler Igazából csak az elfogultságom miatt adtam meg a négy csillagot, ha az eszemre hallgatok, akkor nem kapott volna ennyit. De összességében ettől függetlenül is az egyik kedvenc sorozatom marad a Vastündérek.

9 hozzászólás
>!
anikho
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Éveket vártam erre a könyvre.
Együtt nőttem fel a szereplőkkel, legfőkébb Meghannel. Ahogy jöttek a részek, teltek az évek és belőlem is felnőtt lett.
Vége a tündérmeséknek? Ó, dehogy!

A harmadik könyv végén Ash és Meghan kénytelenek elválni, de Ash megesküszik, hogy megtalálja a módját, hogy újra együtt lehessenek. Aaawww.

Fel is kerekedünk, el egészen a világ végéig. Kacor hozza a formáját, remek karakter. Puck is olyan, mint volt, bár néha erőltetettnek éreztem néhány megszólalását. De nem lehet nem szeretni természetesen :) Szerettem volna, ha ő is talál valakit magának.
A két másik útitársról nem szeretnék beszélni, találkozzatok velük. spoiler

A könyv végét élveztem a legjobban. Tudom, hogy el kellett jutunk a próbatételek mezejére.. de tűkön ültem, hogy gyerünk már, kezdjük! Ahogy elkezdődtek a próbák, a szívem szakadt meg Ashért. Ezeknek köszönhetően sokat megtudunk hercegünk múltjáról, korábbi személyiségéről. Nagyon tetszett. Főleg, ahogy megélte az adott próbák után a különbséget, ember-tündér, és Ash-Ash között.. A harmadik próba különösen mélyen érintett, jóformán meg is könnyeztem. :( spoiler

A végén nagyon örültem, hogy megjelent Meghan is.
Nem akarom tovább ragozni. Imádtam a sorozatot, életem egyik talán legfontosabb szakaszán, a felnőtté válás szakaszán kísért el. Valahogy mindig akkor jött ki egy újabb rész, mikor kellett egy kis visszataláló a tündérvilágba. Nem lehetek elég hálás, hogy olvashattam. :) És alig várom, hogy a leendő lányommal elolvastassam!

>!
schesztiஐ P
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Ash könyve. Ash története.
Talán nem egészen a kezdetektől, de messzire megyünk vissza Ash és Puck múltjába, megismerünk egy régi-új szereplőt, aki persze kissé meg is kavarja főhősünk fejét. :S De a szívét nem, azt szerencsére nem tudja semmi. :)

Az első részt 2011-ben olvastam először, az előző kötetet pedig immáron három és fél éve. Nem is mindenre emlékeztem, és az elején valóban furcsa volt kicsit Ash fejében lenni. :) De imádom őt, és nagyon gyorsan megszerettem, hogy vele gondolkodom, vele emlékezem. ♥

Sajnos Meghan alig szerepel a történetben, ezért van bennem egy pici hiányérzet, de nagyon-nagyon szeretem ezt a sorozatot, és szerintem ez nagyon szép befejezése kettejük útjának.

Borzasztóan szeretném viszont olvasni mind a kiegészítő köteteket, mind a „folytatásokat”, mert Julie ezzel a sorozattal egy olyan mesevilágot teremtett, ahol imádtam megbújni! :)

>!
kocybaba P
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Nagyon szeretem J.Kagawa csodás fantáziával telített mesevilágát, a sokféle különös lénnyel, a hihetetlen helyszínekkel, amiben felnőttfejjel is simán el tudok veszni. Így rendkívül vártam, hogy Vaskirálynő keserédes vége után visszatérhessek ebbe a birodalomba és még egyszer kalandozhassak szeretett karaktereimmel, Ash ígéretének beteljesítése reményében. Nem is torpant meg a cselekmény egyre percre sem, egyben új- és régi szereplők is színesítették, valamint bővelkedett humorban, aminek oroszlánrészét szokásosan Puck és Kacor szolgáltatta. Jó kis csapat voltak, mindazonáltal kicsit untam már a Puck és Ash közötti ellenségeskedést és feszültséget, valamint Ash rágódását, hezitálását. Szerencsére azonban ezeket a könyv második fele sikeresen feledtette. A próbatételeket nem ilyennek képzeltem, mégis határozottan tetszettek. Még Maghenből lehetett volna több, meg az epilógusból, de még így is azt mondhatom, hogy összességében elégedetten zártam be a könyvet.

>!
molybarby
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Végre ez is elérkezett. Már nagyon vártam, hogy végre megtudjam, hogyan végződik Ash és Meghan története. Hát nem is tudom, érdekes befejezés volt. Már rég volt mikor az utolsó részt olvastam, mégis emlékeztem rá. Nagyon tetszett, hogy most egy kicsit külön Ashel és Puckkal is foglalkoztunk. Arit viszont valamiért nem tudtam megkedvelni, csak a legvégén, bár lehetett rá számítani, hogy milyen szerepe lesz a történetben. Az utazás a világ végére küldetés nekem annyira nem jött be és Ash határozatlansága se tetszett spoiler. Zavart, hogy Meghan nem szerepelt, vagy csak minimálisan került a képbe az egész történet alatt. A vége felé kicsit megijedtem spoiler Nem értettem, hogy mi lett a többiekkel. Az nagyon tetszett, ahogy spoiler Nagyon frappánsan ki lett találva :) A befejezés is megfelelt minden elvárásnak. Most viszont már olvasnám tovább, hogy mi lett a többiekkel is :)

>!
Tessa_Linyssim P
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Fú, hát ez nagyon ütött! :)
Tetszett a borító, az előlapon Ash-sel, a hátlapon Puck-kal. *.*
Persze maga a történet is csudajó volt, ahogy Ash elment, hogy nagy nehézségek áránspoiler újra együtt lehessen Meghan-nel. Puck-tól nagyon jófej dolog volt, hogy vele tartott, annak ellenére, hogy milyen régóta ellenségek voltak. spoiler
A csapathoz csatlakozott természetesen Kacor is, viszont két nem várt útitárs is akadtspoiler, akik nagy segítségül voltak a próbák során.
A végén jött egy meglepő fordulat, aminek azért nagyon örültem. :)
Nagyon tetszett a Vastündérek eme befejező része, noha voltak olyan kifejezések, amik ebben a kötetben kicsit máshogy voltak, mint az előzőekben, de ezeken hamar túlléptem, mert maga a történet viszont nagyon jó volt. :)
Külön tetszett, hogy a könyv végén van egy kis túlélési útmutató, meg egy interjú az írónővel, amibe Ash és Puck is belekotyogott. :D

4 hozzászólás
>!
Alice_and_the_White_Rabbit
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Nem akartam elhinni, hogy végre kijött. Viszont emlékeimben sokkal epikusabb volt ez a sorozat. :/ Valószínűleg igényesebb lettem, vagy az írónő nem tud férfiszemszögből történetet írni. (Bár a Talonban már elég jól írt)
Vége a sorozatnak, mármint az első felének. Az elejét imádtam, az egyik kedvenc sorozatom lett már az első 2 kötet után, de utána,…Annyit vártam, hogy már a nagyját el is felejtettem. Borzalmas volt a várakozás.
Na akkor összegezzünk:
– A sorozat maga szuper volt. A pont kifejezetten jár azért, hogy elmondhassam, hogy kimaxoltuk a történetet. Ritkán van olyan érzésem, hogy a történetből még nem hozott ki mindent az író és azt hiszem ezekben a kötetekben ez sikerült.
– A fő karakterbemutatás szinte maximális, karakterfejlődés. Könnyek, nevetés, itt minden volt. Itt is és a másik kötetekbe is.
– A világ nem óriási, de átgondolt és jól működik.
– Érzelmek …Hozzon valaki egy vödröt!!!
– A legzseinálisabb pillanat…annyi sok van. (Az utolsó próba, totálisan)
-Fordulat, háát fogjuk rá
– Macska
– Szentivánéj – ugyan amibe ez van az csak jó lehet :D

>!
AnitaZoé P
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Hány férfi mondta már, hogy élete szerelméért akár a világ végére is elmenne? Ash nem csak jelképesen mondta ezt, hanem egy díszes kompánia élén valóban nekivág, hogy kiállja a próbákat, melynek a végén újra együtt lehet a szerelmével. A nem mindennapi társasághoz nem mindennapi kalandok tartoznak. Humor és akció követi egymást. Mert ahol két ellentétes udvar képviselője, egy egykori szerelem, egy farkas és egy macska összefog, ott szem nem marad szárazon.
Nekem őszintén szólva nem nagyon hiányzott Meghan. :D Ash sosem volt a szívem csücske, mégis szerettem olvasni az ő történetét. Jó volt megismerni a szíve rejtett zugait.
A harmadik próbatétel eléggé meredek volt, de ez kellett ahhoz, hogy valóban kiderüljön, hogy készen van-e a halandóságra egy olyan valaki, aki évszázadok óta töretlenül és szinte sebezhetetlenül éli a világát.
Jaj, de ez a megoldás nagyon béna volt! Hogy mégis megmaradt annyi, hogy ne úgy legyen vége. Kissé szirup.
Amúgy meg miért pont 17 évesen hagyja abba sok történetben a főhős az öregedést?
Szerettem 17 évesnek lenni, de nem lennék örökre annyi.
Meghan igazi neve sosem derült ki? Itt már fel se merült.
Arialla nekem kedves szereplő volt. Én nem bántam volna, ha végül mellette köt ki… de abból valószínűleg lincselés lett volna sok olvasó részéről. :D
Remélem, hogy egyszer kezünkbe foghatjuk majd a Call of the Forgotten sorozatot is magyarul.
Illetve KÜLÖN KÖTETET SZERETNÉK KACORRÓL! :) Mondjuk Vasmacska címmel :D

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Snow_White P

Gyanakodva néztem rá.
– Csak hallgass, és ezúttal hagyd, hogy én beszéljek! – közöltem. – Éppen elég pocsék volt, amikor megsértetted a kentaurok főnökét.
– Mindössze annyit vetettem fel, hogy jól jönne egy hátas, hogy kijussunk a völgyből. Egy szóval sem mondtam, hogy ő legyen az.

14. oldal

>!
Snow_White P

– Ha engem kérdezel, inkább ostoba – jelentette ki a boszorkány, ezúttal felém lendítve a kését. – Vajon lazaccá változhat-e a varjú, pusztán csak mert úgy kívánja? Herceg-aki-nem herceg, semmit sem tudsz a halandó létről. Miért akarsz hasonlóvá válni hozzájuk?
– Azért – felelte helyettem Kacor – , mert szerelmes.
– Ahh! – A boszorkány rám nézett, és megcsóválta a fejét. – Értem. Szegény nyomorult. Akkor hiába beszélek, egy szót sem fogsz meghallani belőle.

18. oldal

>!
Snow_White P

– A legendák szerint a szellemkomp akkor jelenik meg, amikor szükség van rá.
– Hát, az most van. – vágta rá Puck, és mindkét irányban elnézett a sötét folyón. – Szükségünk van rá, mert nem akarok ki tudja, meddig trappolni a parton, amíg elérjük a Tövisbokrokat vagy a világ végét, vagy akármit. – Tölcsért formált a kezéből, és belekiabált. – Hallasz engem, te komp? Kellesz! Itt! Nekünk! Most!
Kacor hátralapította a fülét, a Farkas gerincén égnek állt a szőr. Rám nézett.
– Hogy maradt életben ilyen sokáig anélkül, hogy valami elharapta volna a torkát? – morogta.
– Hidd el, ezen már én is gondolkodtam!

150. oldal

>!
ViRead P

– Csak óvatosan, fiú! – villantotta rám a fogait. – Vannak mesék, ahol a végén a szörny megeszi a hőst.

Kapcsolódó szócikkek: Ashallyn' darkmyr Tallyn (Ash)
>!
Finn_Hudson

Vigyorogva Puckra néztem.
– Robin pajtás, azt hiszem,megsértetted.
Puck felhorkant.
– Ha ez aggasztana, soha nem nyitnám ki a számat.

217. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ashallyn' darkmyr Tallyn (Ash)
>!
Renoir

– Nem hallottál, jégfiú? Már egy ideje kiabáltam utánad.
– De igen – feleltem,visszafojtva a sóhajt. – Hallottalak. Szerintem a mocsár túlfelén lévő gruffacsórok is meghallottak.

10. oldal,1fejezet

>!
Finn_Hudson

– Azt tudod, hogy most vert át egy hal? – jegyeztem meg, látva a macskahal vigyorát, mielőtt visszacsusszant volna a folyóba, és eltűnt volna benne. Puck csak vállat vont.
– Hé, megígérte, hogy utánam nevezi el az egyik unokáját! – felelte, és újra bedobta a horgot. – Ez az egyik elvem. Nem eszek meg semmit, ami utánam nevezi el a gyerekét.

110. oldal

>!
Renoir

– Azt hittem, kalandozni akarsz – feleltem, csak hogy bosszantsam. Puck felhorkant.

>!
Renoir

– Nem számít. – A boszorkány ismét rám vetette kutató pillantását. – Ez nem válasz a kérdésemre. Miért vagy itt, Ash Már-Nem-Herceg? És ne akarj engem félrevezetni fejtörőkkel és féligazságokkal, mert rájövök, és nem leszek boldog! Ha találkozni akarsz ezzel a Kacorral, előbb felelj meg a kérdésemre! Mi a célod?


Hasonló könyvek címkék alapján

Chanda Hahn: Bűbájtalan
Melissa Marr: Veszélyes álmok
Richelle Mead: A halál csókja
Marissa Meyer: Scarlet
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Charlie N. Holmberg: Az üvegmágus
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Rachel Vincent: Lélekőrzők
Andrea Cremer: Bloodrose – A döntés
Laini Taylor: Füst és csont leánya