The ​Iron Knight – Vaslovag (Vastündérek 4.) 26 csillagozás

Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

A ​Vastündérek sorozat legújabb kötete
Ash, a tündér jégherceg a szerelmet a halandók és a bolondok gyengeségének tartotta. Az ő szíve szörnyű halált halt, és vele halt a jégherceg minden érzelme is. Legalábbis azt hitte…
Ekkor azonban Meghan Chase, a félig ember, félig tündér lány áttörte a védelmi vonalait, és visszavonhatatlan esküvel, lovagjaként kötötte magához a herceget. Amikor pedig a tündérek világa kis híján a vastündérek áldozatául esett, Meghan megtörte a köteléket, hogy megmentse Ash életét. Meghan immár Vaskirálynő, egy olyan birodalom uralkodója, ahol sem a Nyár-, sem a Téltündéreknek nincs esélyük a túlélésre.
Ash – kéretlen riválisa, Puck, és a bosszantó cáit sith, Grimalkin kíséretében – küldetésre indul, hogy beteljesítse a Meghannak tett lovagi esküjét. Hogy életben maradhasson a Vasbirodalomban, lélekre és halandó testre van szüksége. A próbák azonban, amelyeket ki kell állnia, jóformán teljesíthetetlenek. Ash az út során megtud valamit, ami… (tovább)

Eredeti mű: Julie Kagawa: The Iron Knight

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
392 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634572473 · Fordította: Miks-Rédai Viktória

Kedvencelte 4

Most olvassa 15

Várólistára tette 101

Kívánságlistára tette 144


Kiemelt értékelések

>!
Klodette
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

El sem hiszem, hogy végre ezt is megéltem.
Csupán „csak" négy évet kellett várni a folytatásra, de végül a kezembe vehettem a Vastündérek sorozat negyedik kötetét. Azt hiszem ez nem csak számomra volt ünnepi pillanat. Dobpergést, harsonákat és kürtöket, de halál komolyan mondom… :)
Julie Kagawa egy igazán fantasztikus és jól ismert, tündérektől hemzsegő világot alakított ki, ami számomra kedvenc lett. Nem lett a kedvenc könyvem, de a világfelépítést egyszerűen imádom. Ha valahol létezik a tündérek és varázslat világa, akkor szerintem pontosan ilyen lehet. Egyszerre kegyetlen és hívogató, egyszerre szívemnek kedves és félelmet keltő.
Még mindig nem tudom pontosan eldönteni, hogy Team Ash vagy Team Puck vagyok-e? Hmhmhm. Ez egy nagyon jó kérdés, hiszen mindkét karakter megosztó, tele emberi hibával és mégis már – már tökéletesek.
Aztán persze ott van az édes és körmönfont Kacor, a tündérmacska, aki annyira élettel teli és vibráló személyiség, hogy már önmagában képes lenne az összes részt egyedül elcipelni a szőrös kis hátán.
Meghan karaktere viszont végig nagyon hiányzott, mert ő pontosan egy olyan hősnő, akit könnyű megkedvelni és még könnyebb megérezni a hiányát.
Boldog szívvel ajánlom ezt a sorozatot a Shakespeare féle Szentivánéji álom rajongóinak, valamint azoknak, akik kimondottan utálják a nyálas tündérsztorikat, de imádják a vad, barbár és gyilkos hajlamú tündéreket felvonultató regényeket.
A sztori végtelenül szórakoztató, romantikus, tele mitológiával és kitűnő fantáziával, valamint szerethető és érdekes karakterekkel.

Bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.hu/2018/04/konyvkritika…

>!
DarknessAngel
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Már régóta vártam ezt a részt, mégis kicsit vegyes érzéseim vannak a kömyvvel kapcsolatban. Sajnos olvasás közben rá kellett jönnöm, hogy alig emlékszem, mi történt az előző részben, pedig tudom, hogy a sorozatból az tetszett a legjobban. :D Fura. Szerencsére, ahogy Ash mesélte a történetèt, fokozatosan minden beugrott.
A nagy kalandokkal teli utazás egy lélekért érdekes volt, de nem olyan letehetetlenül, muszáj-olvasnom-különben-kikészülök szinten.
Örültem, hogy Puck és Kacor is szerepet kaptak, de Ash sajnos nem nyűgözött le. Ment már az agyamra, hogy folyton Puckot fenyegeti. Úgyis nyilvánvaló volt, hogy nem fogja megölni.
Az Ariella szál, hát… Nem is tudom igazából, mit gondoljak róla. Olyan fura volt. :/
Ahhoz képest, hogy ennek kalandosnak kellett volna lennie, sokszor csak uncsi volt. De a végkifejlett tetszett, és mivel érdekel, mi lett Meghan tesójával, tuti folytatni fogom a sorozatot.

>!
Snow_White P
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Nos, hát meglehetősen vegyes érzelmekkel tettem le tegnap éjjel a könyvet. Évek óta vártam már rá, hogy végre megjelenjen magyarul, ami végül ugye meg is történt, de a helyzet az, hogy sajnos nem teljesen váltotta be a hozzá fűzött reményeimet. Nagyon érezhető volt, hogy a szerző rajongói nyomásra írta meg ezt a folytatást, csak azért, hogy adjon a főhőseinknek egy spoiler. Tudom, hogy mazochista vagyok, de szerintem annyira fájdalmasan tökéletesen zárult a Vaskirálynő, hogy kár volt erőltetni a folytatást. Ez a kötet iszonyatosan kilógott a többi közül.
A cselekmény tele volt ellentmondásokkal és logikátlanságokkal, a végén a megoldás pedig kifejezetten erőltetettre sikerült. spoiler Milyen kényelmes megoldás ez így…
Bevallom, sosem gondoltam volna, hogy Meghan egyszer még hiányozni fog, mert amúgy elég életképtelennek tartom, de most mégis ezt kell mondjam. spoiler
Na de most már eleget savaztam a könyvet, úgyhogy jöhetnek azok a dolgok, amik viszont tetszettek benne. Imádtam visszatérni Sohaföldre, és újra találkozni a már ismerős szeretett karakterekkel. Puck nagy kedvenc volt ebben a kötetben, a beszólásai fenomenálisak voltak. Kacor hozta a megszokott formáját, és Farkast is megszerettem a végére. Nagyon tetszett a vesszőfutás, és maguk a próbák is jók voltak. spoiler Igazából csak az elfogultságom miatt adtam meg a négy csillagot, ha az eszemre hallgatok, akkor nem kapott volna ennyit. De összességében ettől függetlenül is az egyik kedvenc sorozatom marad a Vastündérek.

9 hozzászólás
>!
anikho P
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Éveket vártam erre a könyvre.
Együtt nőttem fel a szereplőkkel, legfőkébb Meghannel. Ahogy jöttek a részek, teltek az évek és belőlem is felnőtt lett.
Vége a tündérmeséknek? Ó, dehogy!

A harmadik könyv végén Ash és Meghan kénytelenek elválni, de Ash megesküszik, hogy megtalálja a módját, hogy újra együtt lehessenek. Aaawww.

Fel is kerekedünk, el egészen a világ végéig. Kacor hozza a formáját, remek karakter. Puck is olyan, mint volt, bár néha erőltetettnek éreztem néhány megszólalását. De nem lehet nem szeretni természetesen :) Szerettem volna, ha ő is talál valakit magának.
A két másik útitársról nem szeretnék beszélni, találkozzatok velük. spoiler

A könyv végét élveztem a legjobban. Tudom, hogy el kellett jutunk a próbatételek mezejére.. de tűkön ültem, hogy gyerünk már, kezdjük! Ahogy elkezdődtek a próbák, a szívem szakadt meg Ashért. Ezeknek köszönhetően sokat megtudunk hercegünk múltjáról, korábbi személyiségéről. Nagyon tetszett. Főleg, ahogy megélte az adott próbák után a különbséget, ember-tündér, és Ash-Ash között.. A harmadik próba különösen mélyen érintett, jóformán meg is könnyeztem. :( spoiler

A végén nagyon örültem, hogy megjelent Meghan is.
Nem akarom tovább ragozni. Imádtam a sorozatot, életem egyik talán legfontosabb szakaszán, a felnőtté válás szakaszán kísért el. Valahogy mindig akkor jött ki egy újabb rész, mikor kellett egy kis visszataláló a tündérvilágba. Nem lehetek elég hálás, hogy olvashattam. :) És alig várom, hogy a leendő lányommal elolvastassam!

>!
hkriszti83 
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Nálam a Vastündérek sorozat lezárul a 3. résszel! Ezt nem vagyok hajlandó 4.-nek tekinteni. Erre vártam évekig? Erre a túldramatizált semmire?
Nagyon mérges vagyok! Ha el lehet rontani egy jó történetet, hát Kagawának maximálisan sikerült! Már a felénél letettem, és óriási akaraterő kellett hozzá, hogy mégiscsak befejezzem! Azt gondoltam, most kapunk egy Ash szemszöget, ami kalandos, vicces utazás lesz a happy end-ig. Hát baromira nem! Utazás az volt, Puck féle poénok szintén, de az, hogy spoiler hát számomra ez volt a legkiábrándítóbb dolog, amit valaha olvastam! Mert igen, bátran ki merem jelenteni, hogy ez volt a legelcseszettebb történet, amivel eddig találkoztam.
Még a borító sem tetszik, nem is tudom igazán, az egy csillagot mire adom… talán Kacor miatt, vagy csak mert mégis az első szuper 3 részhez tartozik, még ha rossz is.

7 hozzászólás
>!
AnitaZoé P
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Hány férfi mondta már, hogy élete szerelméért akár a világ végére is elmenne? Ash nem csak jelképesen mondta ezt, hanem egy díszes kompánia élén valóban nekivág, hogy kiállja a próbákat, melynek a végén újra együtt lehet a szerelmével. A nem mindennapi társasághoz nem mindennapi kalandok tartoznak. Humor és akció követi egymást. Mert ahol két ellentétes udvar képviselője, egy egykori szerelem, egy farkas és egy macska összefog, ott szem nem marad szárazon.
Nekem őszintén szólva ne nagyon hiányzott Meghan. :D Ash sosem volt a szívem csücske, mégis szerettem olvasni az ő történetét. Jó volt megismerni a szíve rejtett zugait.
A harmadik próbatétel eléggé meredek volt, de ez kellett ahhoz, hogy valóban kiderüljön, hogy készen van-e a halandóságra egy olyan valaki, aki évszázadok óta töretlenül és szinte sebezhetetlenül éli a világát.
Jaj, de ez a megoldás nagyon béna volt! Hogy mégis megmaradt annyi, hogy ne úgy legyen vége. Túl gejl, túl szirup.
Amúgy meg miért pont 17 évesen hagyja abba sok történetben a főhős az öregedést Szerettem 17 évesnek lenni, de nem lennék örökre annyi.
Meghan igazi neve sosem derült ki? Itt már fel se merült.
Arialla nekem kedves szereplő volt. Én nem bántam volna, ha végül mellette köt ki… de abból valószínűleg lincselés lett volna sok olvasó részéről. :D
Remélem, hogy egyszer kezünkbe foghatjuk majd a Call of the Forgotten sorozatot is magyarul.
Illetve KÜLÖN KÖTETET SZERETNÉK KACORRÓL! :) Mondjuk Vasmacska címmel :D

3 hozzászólás
>!
Gaby33 
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Direkt újraolvastam az egész sorozatot, mert bevallom azt is őszintén, hogy már igencsak meghalványultak az emlékeim a történetről ennyi idő után. Sajnos túlságosan sokat kellett várni erre a részre, miáltal az egész történet valahogy elvesztette a varázsát, valahogy megfakult. Ami nagyon érdekes volt, hogy Ash szemszögéből olvashattuk a történetet, miáltal sokkal jobban megismerhettük őt. Nagyon kalandos és izgalmas utazáson vett részt, de én már túlzásnak éreztem ennyi próbatételnek kitenni valakit, annak ellenére is, hogy tudtam mi vezérelte Ash-t.
Bármennyire imádtam ezt a sorozatot, erre a részre nem tudok 5 csillagot adni.

>!
Kathreen
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Ash kalandja, hogy megtartsa ígéretét Meghan-nak, tetszettek a feladatok, hogy mit kellet kiállni ezért.

>!
seya
Julie Kagawa: The Iron Knight – Vaslovag

Még lehet, hogy meggondolom magam, és visszapontozom 4 csillagra, a 3,5-et azért kapta, mert kicsit csalódtam. Eleve azt hittem, hogy itt is Meghan nézőpontjából követhetjük majd az eseményeket (nem néztem utána, hogy ez Ash saját regénye), de nem az volt a gond, hogy nem, hanem inkább az, hogy Ash E/1 narrációja csontra ugyanolyan, mint Meghané. Nagyon sokszor előfordult, hogy amíg a társairól mesélte, hogy mit tesznek, hogy harcolnak, hol állnak, addig benne voltam a szövegben, aztán leírta, hogy „Fintorogva néztem Robin pajtásra.”, és hirtelen nem tudtam, hol vagyok. Kizökkentem, mert hirtelen nem találtam, ki az E/1-em. Ez nagyon kellemetlen volt. A másik dolog, ami miatt csillag levonást adtam, az az, hogy talán ezt az egészet meg sem kellett volna írni. Imádom Asht, de ennyi Sasuke drámát nem biztos, hogy jó ötlet volt megmutatni. Teljesen tönkretette a hűvös, elérhetetlen, titokzatos karaktert, és kaptunk helyette egy drámakirálynőt. És hát kicsit felháborított, hogy spoiler.
Ariella szála nagyon érdekes volt, mert spoiler
A leírások könyvről könyvre egyre gazdagabbak és lúdbőröztetőek, az elfeledettek faluja egy horrorral is simán felveszi a versenyt, öröm volt olvasni! Julie Kagawa nem dolgozik sok jelzővel, nem csicsázza agyon a mondatait, mégis minden csillog, szikrázik, ragyog, hömpölyög, él az egész táj és minden tűlevelet látsz magad előtt, mint a téli egyenruha ezüst hímzését. Tűéles képet ér el, pedig tényleg nem viszi túlzásba. Nagyon durva, ezt én is meg akarom tanulni. :D
A próbák voltak a kedvenceim, ahogy Ash megtanulja, mit jelent embernek lenni, és a szívem szakadt meg, amikor mindezzel együtt döntött. Egy pillanatig el is bizonytalanodtam, mi lesz ennek a vége, és aztán BADUMM! A megoldás csodaszép volt. Hajj.. Mégis megkapja azt a 4 csillagot, de a narrációjával továbbra sem vagyok kibékülve, és kevesebb őrlődéssel és több eltökéltséggel nekem jobban tetszett volna. Ha valakiért elmegyünk a világ végéig is, akkor abban a valakiben ne inogjon már meg a hitünk.


Népszerű idézetek

>!
Snow_White P

– Ha engem kérdezel, inkább ostoba – jelentette ki a boszorkány, ezúttal felém lendítve a kését. – Vajon lazaccá változhat-e a varjú, pusztán csak mert úgy kívánja? Herceg-aki-nem herceg, semmit sem tudsz a halandó létről. Miért akarsz hasonlóvá válni hozzájuk?
– Azért – felelte helyettem Kacor – , mert szerelmes.
– Ahh! – A boszorkány rám nézett, és megcsóválta a fejét. – Értem. Szegény nyomorult. Akkor hiába beszélek, egy szót sem fogsz meghallani belőle.

18. oldal

>!
Snow_White P

– A legendák szerint a szellemkomp akkor jelenik meg, amikor szükség van rá.
– Hát, az most van. – vágta rá Puck, és mindkét irányban elnézett a sötét folyón. – Szükségünk van rá, mert nem akarok ki tudja, meddig trappolni a parton, amíg elérjük a Tövisbokrokat vagy a világ végét, vagy akármit. – Tölcsért formált a kezéből, és belekiabált. – Hallasz engem, te komp? Kellesz! Itt! Nekünk! Most!
Kacor hátralapította a fülét, a Farkas gerincén égnek állt a szőr. Rám nézett.
– Hogy maradt életben ilyen sokáig anélkül, hogy valami elharapta volna a torkát? – morogta.
– Hidd el, ezen már én is gondolkodtam!

150. oldal

>!
Snow_White P

Gyanakodva néztem rá.
– Csak hallgass, és ezúttal hagyd, hogy én beszéljek! – közöltem. – Éppen elég pocsék volt, amikor megsértetted a kentaurok főnökét.
– Mindössze annyit vetettem fel, hogy jól jönne egy hátas, hogy kijussunk a völgyből. Egy szóval sem mondtam, hogy ő legyen az.

14. oldal

>!
Renoir

– Nem hallottál, jégfiú? Már egy ideje kiabáltam utánad.
– De igen – feleltem,visszafojtva a sóhajt. – Hallottalak. Szerintem a mocsár túlfelén lévő gruffacsórok is meghallottak.

10. oldal,1fejezet

>!
Renoir

– Azt hittem, kalandozni akarsz – feleltem, csak hogy bosszantsam. Puck felhorkant.

>!
Renoir

– Nem számít. – A boszorkány ismét rám vetette kutató pillantását. – Ez nem válasz a kérdésemre. Miért vagy itt, Ash Már-Nem-Herceg? És ne akarj engem félrevezetni fejtörőkkel és féligazságokkal, mert rájövök, és nem leszek boldog! Ha találkozni akarsz ezzel a Kacorral, előbb felelj meg a kérdésemre! Mi a célod?

>!
Real_Aaron_Martin

– A világ végéig hosszú az út. – Elfordult, odalépett a polcokhoz; a következő szavait alig hallottam. – Bármi megtörténhet.

100. oldal

>!
Ezüstsárkány

-Herceg-aki-nem-herceg, semmit sem tudsz a halandó létről. Miért akarsz hasonlóvá válni hozzájuk?
-Azért-felelte helyettem Kacor-,mert szerelmes.
-Ahh!-A boszorkány rám nézett, és megcsóválta a fejét.-Értem. Szegény nyomorult. Akkor hiába beszélek, egy szót sem fogsz meghallani belőle.

>!
Mrs_Whitethorn

A sors azonban kegyetlen szerető, és végül bekövetkezett, amitől féltem: az útjaink elváltak.

12. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: Üvegváros
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Maggie Stiefvater: Lament – A Látó szerelme
Melissa Marr: Veszélyes álmok
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Chanda Hahn: Tündérkönyv
Jodi Picoult – Samantha van Leer: Sorok között
Colleen Houck: A tigris küldetése
Aprilynne Pike: Destined – Elrendelve
Cassandra Clare: Éjfél kisasszony