The ​Iron King – Vaskirály (Vastündérek 1.) 1310 csillagozás

Julie Kagawa: The Iron King – Vaskirály Julie Kagawa: The Iron King – Vaskirály Julie Kagawa: The Iron King – Vaskirály

A ​nevem Meghan Chase.
Kevesebb, mint 24 óra múlva betöltöm a 16-ot. Számtalan történetet, dalt és költeményt írtak erről a csodálatos életkorról, amikor egy lány rátalál az igaz szerelemre, a csillagok csakis neki ragyognak, és a szőke herceg elgaloppozik vele a naplementébe.
Nem hiszem, hogy velem is így fog történni.

Meghan Chase-re titkokkal teli sors vár – olyan, amit még kigondolni sem tudott volna.
Valami furcsa mindig volt Meghan életében; már hatéves kora óta, amikor édesapja eltűnt a szeme elől. Az iskolában sem tudott teljesen beilleszkedni… és otthon sem.
Amikor egy gyanús idegen kezdi távolról figyelni, és tréfakedvelő legjobb barátja egyszeriben a védelmezőjévé válik, Meghan érzi, hogy minden meg fog változni, amit csak ismer.
De a valóságot álmában sem tudta volna elképzelni – hogy ő egy mesebeli Tündérkirály lánya, és egyben tehetetlen báb egy öldöklő háborúban. De idővel kiderül, mire hajlandó azért, hogy megmentsen valakit,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tagok ajánlása: 15 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Vörös pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2022
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635618682 · Fordította: Borbás Mária
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2021
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635618682 · Fordította: Borbás Mária
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632456041 · Fordította: Borbás Mária

2 további kiadás


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Ashallyn' darkmyr Tallyn (Ash) · Robin Goodfellow (Puck) · Meghan Chase · Grimalkin (Kacor) · Ethan Chase


Kedvencelte 239

Most olvassa 61

Várólistára tette 598

Kívánságlistára tette 579

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

LunaNessuno>!
Julie Kagawa: The Iron King – Vaskirály

Először is köszönöm a cserét, @heimviol. Nagyon úgy tűnik, te jártál jobban. :'D

Úgy érzem, idén mér nem fogok jó könyvbe botlani. Az utóbbi időben nem volt ritka a nehéz kezdetű, de jó befejezésű könyv, de ez magasan nyer a rossz befejezésű könyvek között. Vannak könyvek, amik szimplán untatnak és kínzás olvasni. De vannak, amik idegesítenek. Sajnos a Vaskirály is ebbe a kategóriába esik.

Idén nem először mondom, hogy érdemes angolul olvasni. Ez a fordítás valami eszméletlenül borzasztó. A szóhasználat, a párbeszédek.. nem hiszem, hogy eredeti nyelven is ennyire fájdalmas. Ne mondja nekem senki, hogy a fordító bármiről is megbizonyosodott, mielőtt fordított. off A másik meg, ami lehet, már az írónő hibája, a párbeszédek. Ki beszél így egy lánnyal a valóságban? Komolyan, annyira tahó módon tudtak megnyilvánulni a karakterek, hogy el se akartam hinni. Főleg az elején, amikor a tipikus amerikai gimis playboy beszólt a főhősünknek.
A másik, amit nem értek, az a tündérvilágban történő diskurzusok. Értem én, hogy ez a nőnemű egyed félig humanoid jellegű cucc, de legyünk már tisztelettel arra, hogy a király lánya. Nem hiszem, hogy a valóságban bárki is egy rossz szót merne szólni egy király lányára, ezzel megkockáztatva a fejvesztve rohanást. Nem kell szerencsétlen Meghan-t ennyire esetlen, senki által nem kedvelt és érdekelt karakternek megírni, hogy átérezzük a gondjait. Fele ennyi hülyeséggel is egy egész karakter lehetett volna, sőt, még jobb is.

Ha már szó esett Meghan-ről, hadd említsem meg a főbb szereplőket is. Puck off a tipikus másvilági védelmező, akit a tündérvilágból küldtek, hogy vigyázzon főhősünkre. Na már most ez eddig oké, kivéve, hogy borzasztóan végzi munkáját. Túl sok érdekes dolog nem történik vele, szinte mindig ugyan az. Ja, meg néha összeugrik Ash-sel.
Ash – nem gondoltad volna – az ügyeletes love interest a sztoriban. Nem gondolnád ezt sem, az „ellenséges” királyságból való. Nincs baj a clichés sztorikkal, ha jól meg van írva és valahogy meg tudják csavarni a dolgot. Itt nem sikerült, előre sejteti a könyv, mi fog történni ezzel a két kerge mókussal. spoiler
Kacor élvezhető karakter volt, de a csipkelődést ő se hagyhatta ki. Pedig megköszöntem volna. Ebbe a csajba csak az nem rúgott bele, aki nem akart.

Összességében egy oké könyv, de határozottan eredeti nyelven ajánlom olvasásra. Egyre inkább úgy érzem, élvezetesebbnek tűnik minden angolul. Mivel a régi kiadást olvastam, nem tudom, van-e különbség fordításban a két kiadás között. Mivel a fordító ugyan az, gyanítom hörcsögfarknyi sincs, de aki esetleg olvasta mindkettőt, mondja meg, mert akkor a többi részt – adjunk esélyt a folytatásnak, no – új kiadásban lapátolnám be.

Szerintem kezdek kiöregedni ebből a típusú fantasyből, így az olvasást 18 éven aluliaknak ajánlanám, vagy azoknak a felnőtteknek, akik a mindennapi életből kiszakadva valami teljesen érthetetlen könyvet akarnak olvasni. Viszonylag kedvelt könyvről van szó, így valószínűleg velem van a baj. Mindenesetre egynek jó volt, de ebből sem lesz újraolvasás.

16 hozzászólás
MissFortune>!
Julie Kagawa: The Iron King – Vaskirály

Nagy küzdelem árán, de a végére értem.
A könyv eleje borzalmas. Meghan annyira béna volt az iskolában, hogy az már szinte hihetetlen. Ezek a nagy fordulatok, amik a halandó világban érték unalmasak és klisések voltak. Nem tudok megbarátkozni a személyével, nem csodálom, hogy mindenki úgy viselkedik vele, ahogy.
Az egész tündérvilág fura, nem teljesen a megszokott. Ez jó is lenne, ha nem lennénk megáldva egy hülye főszereplővel. Semmi esetre se teszi, amit mondanak, folyamatosan bajba keveredik.
A vége felé kezdett jóra fordulni a viszonyom a könyvvel, így elolvasom még a folytatást is. A többi kötet magasabb %-on van, így van még remény. A kérdés már csak az, hogy tud-e élvezhető lenni egy olyan történet, ahol a legfőbb karaktert ennyire rühellem?

Mulán P>!
Julie Kagawa: The Iron King – Vaskirály

Mikor elkezdtem olvasni azt gondoltam ez nekem való történet hiszen imádom a tündéket, mágusokat, manókat..minden ami ilyesmi. Viszont ezt vagy rosszkor vettem a kezembe vagy már túl idős vagyok ehhez?! Nem tudom, de kicsit sok és még is kevés volt nekem ez most. Faltam a lapokat ehhez nem fér kétség, de ilyen könyvet én még nem olvastam ahol kb minden fel van sorakoztatva amiről nem is hittem eddig hogy lehetséges. Kacor- nem tudtam őt egyszerűen hova tenni vagy komolyan venni, mindig az volt bennem hogy ne már ez olyan gagyi gyerekes nem ide való, a másik ilyen a főszereplő lány volt a naivitása már idegesített az ellenállása amikor megtudja hogy félvér persze mit is várhattam hiszen egy 16 éves lányról volt szó. Az egész történet ez a Szentivánéji álom „átdolgozás” vagy nem tudom mit kéne rá írnom nekem nem jött át, ez az egyik kedvenc történetem de így ilyen felállásban nem tetszett. Másra számítottam így kicsit át lettem verve ezzel a sztorival. Ettől függetlenül elolvasom most már a teljes sorozatot aztán majd a végén török pálcát ha egyáltalán török hiszen lehet hogy a következő résztől tetszeni fog. Kicsit mintha több mese lenne egybe gyúrva szóval remélem komolyabb „hangvételt” kapok a következő részben.

klara_matravolgyi>!
Julie Kagawa: The Iron King – Vaskirály

Azt hittem, lassan harminc évesen már nem valók nekem a tizenhat évesekről, tündérekről, beszélő macskákról, gonosz vastündékről szóló történetek. De ez a könyv hiába ifjúsági, mégis érett és komoly , ahogy a szereplői is azok. Az idei év egyik nagy meglepetése, első oldaltól az utolsóig magához bilincselt, teljesen elvesztem az eseménydús cselekményben, az egyedi és szórakoztató világ- és karakterábrázolásban.

Nikolett0907 P>!
Julie Kagawa: The Iron King – Vaskirály

„A szabadságot egyébként is túlbecsülik. Ha már csinálok valamit, lehet akár nagyszabású is.”

Nem első olvasásom, de nagyon régen volt a kezeimben. Imádtam akkor is és most is. Igen bizonyos szinten lerágott csont az alaptörténet, de a kidolgozás nagyon tetszik és a karakterek is szórakoztatóak voltak. Kedvencem Puck természetesen. Alig várom, hogy folytathassam. Kedvenc!♥

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2012
372 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632456041 · Fordította: Borbás Mária
Naiva P>!
Julie Kagawa: The Iron King – Vaskirály

Valami könnyed, szórakoztató olvasmányra vágytam. Meg is kaptam. Különösen a történet második felétől és a végétől. Az eléggé intenzív volt. Volt némi Shakespeare – Szentivánéji álom érzésem a karakterekkel és a helyszínekkel kapcsolatban, de határozottan tetszett.
Meghan-t először önzőnek gondoltam, de szerencsére nem az. Annyira lehetett érezni, hogy kihez húz a szíve. spoiler Kíváncsi vagyok, hogy alakul a kapcsolatuk. Bevallom, alig vártam már, hogy feltűnjön végre a titokzatos téli udvar hercege. Jót tett a történetnek Ash felbukkanása. Az írónő az ő karakterét nagyon jól bevezette a történetbe. Jók voltak a mellékszereplők is. A macska pedig haláli.
Összességében másra számítottam, de sokkal jobbat kaptam. Kalandos és szórakoztató volt.

Ferger_Jolcsi P>!
Julie Kagawa: The Iron King – Vaskirály

Nekem nagyon tetszett ez a kötet. *-* Élvezetes, fordulatos, izgalmas volt, nagyon gyorsan a végére értem és alig várom, hogy a folytatást is olvashassam.
Kacor volt a kedvenc karakterem, mindig jókat mosolyogtam ezen a bohókás macskán, de annak ellenére, hogy mindenki azt hajtogatta, hogy nem lehet megbízni benne, mégiscsak mindig ott termett, amikor Meghan-nak segítségre volt szüksége. Remélem, hogy a folytatásokban is fel fog bukkanni még Kacor.
Puck karakterét viszont egy kicsit kevésnek éreztem, illetve hiányoltam azt, hogy miután kiderült ez az egész dolog vele kapcsolatban, Meg teljesen „megváltozott”, nem is hiányolta a legjobb barátját, mert elvégre előtte Puck a legjobb barátja volt és számomra ez fura volt, hogy ennyire természetesnek vette, hogy hirtelen kiderült az igazság és már nem is volt szüksége a legjobb barátjára, mintha teljesen megfeledkezett volna róla.
Persze jött helyette Ash, és bár a szavai ellenére a tettei nagyon jók voltak, azért mégiscsak fenntartásokkal kezelném az ő közelségét Meg helyében.
Ethan karaktere az elején tök szimpatikus volt számomra, elég vakmerő kölyök szerintem, legalábbis annyira nagyon nem akadt ki attól, hogy szörnyek vannak a szekrényében és az ágya alatt, márpedig neki tényleg voltak, mégis, mintha már teljesen hozzászokott volna a tudathoz. Egy kicsit ugyan félt, de közel sem annyira, amennyire mondjuk én kiakadnék, ha látnék egy szörnyet a szekrényemben. xD
Egy ilyen durva függővég után alig várom, hogy a folytatást a kezemben tarthassam, még jó, hogy ezúttal nem kell éveket várni a folytatás megjelentetéséig, annál rosszabb nincs. :D

Smurfettereads P>!
Julie Kagawa: The Iron King – Vaskirály

Nekem is nagyon tetszett, bár az elején lassan indult be a történet. De utána már kezdett beindulni, és belevesztem a tündérek világába. Izgalmas volt, romantikus, tele titkokkal, jó humor, szórakoztató, szerethető karakterekkel. Nagyon kíváncsi voltam erre a történetre is, és cseppet sem csalódtam benne. Imádtam Ash-t, Meghan is nagyon szerethető kedves lány, Kacort, és Robint, Ethant is megkedveltem, De leginkább Ash nyerte el a szívem. :)

Sylveris>!
Julie Kagawa: The Iron King – Vaskirály

Borzalmas, hogy ezidáig csak halogattam ezt a könyvet. A történet valami fantasztikus! Sosem olvastam Shakespeare-től a Szentivánéji álmot, és még csak fogalmam sem volt hogy miről is szól. Kacorról pedig akaratlanul Vigyori (Cheshire) jutott eszembe. A történet jól felépített, mindenképp szórakoztató. Két kezemet raktam össze Ash-ért.

Mindenképp szükségem van egy átjáróra :D

Orsi999>!
Julie Kagawa: The Iron King – Vaskirály

Az utóbbi időben nem nagyon tudtam olvasni, így az első kezembe eső könyvet el kezdtem olvasni (amit már egy ideje elkezdtem), amint elkezdődött a szünet.
Már régóta figyeltem ezt a könyvet, mivel nagyon tetszik a borítója, de sajnos a tartalma annyira nem lett a kedvencem. Az eleje nagyon untatott, még azon is gondolkoztam, hogy félbehagyom. Végül nem volt szívem félretenni, és befejeztem.
Az biztos, hogy nem ez volt életem könyve, de egynek elment. Az alaptörténet egy kicsit sablonosnak tűnik, és a szereplők se lettek a szívem csücskei. De ettől eltekintve kíváncsi vagyok a folytatásra.


Népszerű idézetek

SzAngelika>!

– Akkor hát mit kívánsz?
Meghajolt. – Egy táncot.
Micsoda?! – meredtem rá hitetlenül. – De hiszen megpróbáltál megölni.
– Technikai értelemben, Puckot próbáltam megölni. Te történetesen éppen ott voltál.

171. oldal (ARC)

Kapcsolódó szócikkek: Ashallyn' darkmyr Tallyn (Ash) · Meghan Chase
1 hozzászólás
Greylupus>!

Jóságos ég, a Jégherceg tréfál; vége lehet a világnak!

297. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ashallyn' darkmyr Tallyn (Ash)
Cheril>!

– Na, most ugye elmondhatom, hogy „én megmondtam”…
Gyilkos pillantást vetettem rá. Csak merje folytatni!
Lehervadt a vigyor az arcáról. – …de nem mondom. – Összepréselte a száját, hogy elfojtsa a nevetést. – Mivel ez… helytelen volna.

24. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Meghan Chase · Robin Goodfellow (Puck)
Ninácska P>!

– Bravó! – szólalt meg Kacor, és lenézett ránk Rideg Tom melléről. – A Téli herceg és Oberon tréfamestere egyezséget köt. Itt a világ vége.

259. oldal

Vivi_>!

– De ha Sohaföld meghal, te is eltűnsz?
– Én macska vagyok – válaszolt Kacor. Mintha ez bármit is megmagyarázna.

Anna_Casea>!

Ne gondold lehetetlennek, mert még a végén tényleg az lesz!

194. oldal (Menekülés a Jótündér Udvarból)

4 hozzászólás
klaraboglarka P>!

Kacor megvetően nézett rám, márpedig egy macskánál senki nem tud megvetőbben nézni.

189. oldal

3 hozzászólás
Ninácska P>!

Te több vagy. Te Oberonnak és Melissa Chase-nek vagy a lánya. Te vagy az, aki megelőzhet egy tündérháborút. Puck barátja; Ethan nővére; Ash szerelme; több vagy, mint gondolnád. Megvan mindened, amire csak szükséged lehet. Nincs más dolgod, mint előrelépni.

343. oldal

2 hozzászólás
Fummie>!

A tudomány csarnokában sose találsz tündért. Hogy miért? Mert a tudomány nem akar mást, mint elméleteket bizonyítani, és megérteni a világmindenséget. A tudomány mindent takaros, logikus, könnyen magyarázható csomagokba pakol. A tündérek varázsosak, szeszélyesek, illogikusak, megmagyarázhatatlanok. A tudomány nem tudja bizonyítani a tündérek létét, következésképpen persze mi nem létezünk. Ez a fajta hitetlenség végzetes a tündérekre nézve.

190. oldal (Könyvmolyképző, 2011 - ARC)

Shanara>!

– […] Sohasohaföld haldoklik, emberlény. Évtizedenkén egyre kisebb. Túl sok a haladás, túl sok a technológia. A halandók lassan már nem hisznek másban, csak a tudományban. Még az ember gyermekeit is felfalja a haladás. Megvetik a régi meséket, a legújabb szerkentyűkhöz, a számítógépekhez, a videójátékokhoz vonzódnak. Már nem hisznek a szörnyekben, a varázslatban. Ahogy a városok növekednek, és a techmológia lesz úrrá a világon, a hit és a képzelet semmivé halványul , és velük együtt mi is.

191. oldal (Könyvmolyképző Kiadó, 2012.)


A sorozat következő kötete

Vastündérek sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

T. J. Klune: Ház az égszínkék tengernél
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Richelle Mead: Vámpírakadémia
Jennifer L. Armentrout: Torn – Szétszakítva
Csóti Lili: Hetedvérig
Fróna Zsófia: Démonok közt
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Laini Taylor: Füst és csont leánya
Marosi Katalin: Teddy bosszúja
Imre Viktória Anna: Kísértés Rt.