Hogy ​folytassam? 120 csillagozás

Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

Időnként ​egyetlen új lehetőség elég ahhoz, hogy a világ értelmet nyerjen.

KIT: Nem tudom, miért nem Annie-hez és Violethez ültem le az ebédnél. Nincs itt senki, aki tudná, hogy mi zajlik bennem, hogy min megyek keresztül. Hogy is tudhatnák, hiszen én magam sem értem.

DAVID: Hatszázhuszonkét napja járok már ebbe a gimibe, de Kit Lowell volt az első ember, aki ebédnél odaült az asztalomhoz, szóval egész mostanáig mindig egy szál magamban ücsörögtem. Szóval meghalt az édesapád? – kérdeztem, mert nem sokkal korábban hallottam a hírt.

Amikor váratlanul barátság szövődik a viszonylag népszerű Kit Lowell és a tökéletesen elszigetelt, kiközösített David Drucker között, mindenki megdöbben. Talán Kit és David a leginkább. Kitnek tulajdonképpen tetszik David keresetlen őszintesége, amelyet furcsa módon üdítőnek érez, David pedig hálás Kit figyelméért és időnként zavarba ejtő kíváncsiságáért. Amikor a lány arra kéri, segítsen neki felderíteni… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
GABO, Budapest, 2018
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634066095 · Fordította: Bíró Péter
>!
GABO, Budapest, 2018
260 oldal · ISBN: 9789634066484 · Fordította: Bíró Péter

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

David Drucker · Kit Lowell


Kedvencelte 18

Most olvassa 2

Várólistára tette 140

Kívánságlistára tette 70

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

A szerző előző könyvéről a Három dolgot mondj!-ról ódákat olvastam itt a molyon, hamarosan azt is el fogom feltétlenül olvasni. Erről a könyvről pedig legszívesebben én zengenék ódákat. Annyira beszippantott és magával ragadott a történet, hogy fel is kerül a kedvenc könyvek listámra.
Egyik oldalon mosolyogtam, a másikon sírdogáltam, vicces és megindító történet, mely olyan fontos témákat ölel fel, mint a másság, a mentális betegséggel élők elfogadása és kezelése, a gyászfeldolgozás. Elgondolkodtató, szeretettel és törődéssel teli történet, amely felejthetetlen élménnyel ajándékoz meg bennünket.
Bővebben: https://konyvutca.blogspot.com/2018/06/julie-buxbaum-ho…

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

"Mi ketten. Így, együtt. Kéz a kézben.
A legőszintébb mozdulat…
Az egyik lehetséges kivezető út…
Talán a legszebb, a legigazabb…"

Julie Buxbaum végérvényesen az egyik kedvenc íróm lett.
Annyira nagyon szerettem ezt a könyvét is.
David, lehetek a Z8S-139-ed?

6 hozzászólás
>!
Málnika P
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

„Mi lenne, töprengtem el, ha hajlandók lennénk kilépni a skatulyáinkból és megszabadulni a hülye címkéinktől? Rengeteg új embert fedezhetnénk fel.”

A Hogy folytassam? két fiatal története, akik egymást megismerve többé válhatnak. Kit-et megviseli édesapja halála, a gyászmunka során újra kell definiálnia önmagát, míg David, az Asperger-szindrómás fiú, pedig Kit segítségével lehetőséget kap arra, hogy kitörjön saját kereteiből. Az ifjúsági regény a megszokott, jól működő sémákhoz nyúl: adott két fiatal, akik az újonnan jött szerelem által lehetőséget kapnak, hogy megmentsék egymást, az egyik szereplő elveszíti egyik szülőjét, a másik autisztikus zavarokkal küzd, és természetesen fő szerepet kap a címkézés, a tinikori identitáskeresés is. Gyorsan olvasható, elgondolkodtató, megindító könyv, mégis az érdekfeszítő kezdés után valahogy túlságosan hamar kifogy belőle az energia, és unalmassá válik, szerencsére azonban az utolsó száz oldalnál lendületet kap. A két főszereplő közül egyértelműen Kicsidé, avagy Hashtag David viszi vállán a történetet és hozza elő az olvasóból az érzelmeket, az ő karaktere sokkal jobban eltalált, mint a lányé. Nagyon örülök, hogy kezembe került a könyv, ám amiért most mégsem tudok neki öt csillagot adni, azok az unalmas részek, illetve, hogy nem is olyan rég sokkal erősebb könyveket olvastam teljesen hasonló témában.

>!
KönyvMoly_1989
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

Ez egy nagyon imádnivaló könyv volt!

Egy nem mindennapi kapcsolat, egy koránt sem hétköznapi srác…
David… Kicsidé… Én úgy szeretlek téged minden furcsaságoddal együtt!!! Kit megérdemelt egy olyan édes, egyedi fiút, mint te.

Az első olvasásom az írónőtől, de tetszett, hogy egy teljesen sablonos történetet ilyen különlegesen meg tudott írni.

Ajánlom! :)

>!
Szilvi00 P
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

Emelem kalapom Julie Buxbaum előtt. Elképesztő, milyen jó érzéke van ahhoz, hogy szórakoztató és könnyed stílusban írjon olyan nehéz témákról, mint gyász, veszteség, vagy mentális betegség, ám megmarad az ifjúsági regények kortálain belül.
Kedveltem Kit-et, David nővérét és anyukáját, de a könyv sava-borsa egyértelműen Kicsidé jóféle fura karaktere volt. Képtelen voltam azonosulni vele, csupán igyekeztem megérteni azt, hogyan látja a világot. Borzasztó rossz érzés volt látni azt, hogy kiközösítették és bántották az iskolatársai. Kit is csak végső elkeserédésében kereste David társaságát, ami valahol elég szomorú, de azért érthető.
Összességében nagyon élveztem az olvasást, de az írónő Három dolgot mondj című könyve kicsivel jobban tetszett, ezért „csak” 4.5 csillagot kap.

>!
agi89
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

Hálás pillanatok összessége volt ezt a Julie Buxbaum történetet is olvasni.
Annyira más mint a többi „tinikönyv”.
Fura.
De olyan jóféle fura. ♥

>!
GABO, Budapest, 2018
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634066095 · Fordította: Bíró Péter
>!
meseanyu P
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

Buxbaum már az első könyvével levett a lábamról, így a második után meg már kedvenceltem is a szerzőt. Ez a kötete is nagyon helyes, olvasmányos, igazi jó meglátásokkal a középiskoláról, a kamaszkorról. Imádom az aspergeres főszereplőket, Buxbaum pedig nagyon jól ír erről az állapotról.

>!
deen
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

Igazából a történet vége az, ami csodálatosan kiemeli a két főszereplő kapcsolatát, miután mindketten végigmennek saját tragédiájuk/másságuk elfogadásán. Egyszerűen szép ez a történet, még ha sablonokból építkezik is. A két karakter Kit és Kicsidé nem is lehetnének mások, teljesen más körben mozognak, teljesen más az életük. Aztán persze a két fiatal rájön, hogy ez koránt sincs így. Nem ismerek autista/Aspergeres embert, így nem tudom megítélni, hogy a ás hiteles-e vagy sem, de az biztos, hogy David karaktere kidolgozott és jól megérthető mennyivel másképp látja ő a világot. Kitet sajnáltam, főleg, mikor kiderült, spoiler. Összességében egy jól megírt történetet olvashattam, ami aranyos volt, szomorú és vidám egyszerre.

>!
ggizi P
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

A körülmények ellenére egy kedves kis történet volt. Bár Kit gyásza és személye hidegen hagyott és úgy éreztem, hogy csak kihasználja David spoiler túlzott őszinteségét, ezzel is menekülve a barátai felszínessége elől, de Davidet és az őt óvó családját a szívembe zártam.
Két dolog van, amit megjegyeznék a történet kapcsán. Annak ellenére, hogy milyen üde és frissítő tud lenni egyes helyzetekben spoiler David nyíltsága és hétköznapi helyzetekhez való másfajta hozzáállása, itt is világosan látszik a záró konfliktuson, hogy mennyire máshogy tudnak ők gondolkozni, viselkedni, megélni helyzeteket és persze reagálni azokra. Nyilván spoiler itt csak olyan szinten van érintve, ahogy egy viszonylag könnyed tinikönyvben ez működik, de mégis ad egy kisebb betekintést David fejébe. Ez nekem nagyon tetszett. És a másik, ami szintén: mikor a bunkók rászállnak Davidre az iskolában és emiatt elég durva helyzetbe is kerül, a fiú ráfekszik az önvédelmi sportokra, hogy megtanulja megvédeni magát. És ezt nagyon jó volt olvasni…

>!
tonks
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

David miatt mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, Kit sajnos a kötelezően elviselendő elem a történetben. Kár, hogy az írónő mindenképp valami tragikusból akart építkezni, amiben vannak csavarok is, mert valahogy sehogy sem akart működni ez a szál.


Népszerű idézetek

>!
Bea_Könyvutca P

Nem tudom, hallottad-e, hogy Einstein azt mondta, hogy az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra meg újra, és várni, hogy az eredmény más legyen?

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albert Einstein · őrület
2 hozzászólás
>!
Málnika P

Ők mintha értenék, hogy a világ egy hatalmas, sokszínű hely, és hogy az emberek közötti különbözőség nem ok a félelemre. Néha megdöbbenek, hogy hányan nem tudják ezt.

66. oldal

>!
Málnika P

(…) hidd el, a normalitás túl van értékelve.

328. oldal, 35. fejezet (David)

1 hozzászólás
>!
Bea_Könyvutca P

Talán furcsán hangzik, de túl szar hely a világ ahhoz, hogy még mi is szemétkedjünk egymással.

22. oldal

>!
Bea_Könyvutca P

Anya a lelke mélyén zakkant, apa a lelke mélyén normális, és ezért működik közöttük a dolog.

35. oldal

>!
BarbyMalik0112 P

Lehet, hogy a szerelemnek akkora ereje van, hogy akár a tér-idő kontinuumból is képes kitörni?

345-346. oldal

>!
tündérrózsa

Mi lenne (…), ha hajlandók lennénk kilépni a skatulyáinkból és megszabadulni a hülye címkéinktől? Rengeteg új embert fedezhetnénk fel.

200. oldal

2 hozzászólás
>!
Bea_Könyvutca P

Esténként, amikor anyám hazaért a munkából, feltekertem a zenét a szobámban, ami tulajdonképpen a Belépni tilos tábla akusztikus megfelelője volt.

220. oldal

>!
Narutofan98

Ilyen az, amikor David Druckerral beszélget az ember. Mindig egyenesen a közepébe vág, nem foglalkozik azzal sem, ha éppen egy drogériában ácsorgunk a tamponok és hüvelyfertőtlenítők tövében.

117. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kelly Oram: Cinder és Ella
Amy Harmon: Arctalan szerelem
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Jessica Park: Flat-Out Celeste – Celeste bolondulásig
John Green: Alaska nyomában
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 8. – Örökké
Simone Elkeles: Perfect Chemistry – Tökéletes kémia
Leiner Laura: Maradj velem
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Sarah Dessen: Tökéletes