Hogy ​folytassam? 162 csillagozás

Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

Időnként ​egyetlen új lehetőség elég ahhoz, hogy a világ értelmet nyerjen.

KIT: Nem tudom, miért nem Annie-hez és Violethez ültem le az ebédnél. Nincs itt senki, aki tudná, hogy mi zajlik bennem, hogy min megyek keresztül. Hogy is tudhatnák, hiszen én magam sem értem.

DAVID: Hatszázhuszonkét napja járok már ebbe a gimibe, de Kit Lowell volt az első ember, aki ebédnél odaült az asztalomhoz, szóval egész mostanáig mindig egy szál magamban ücsörögtem. Szóval meghalt az édesapád? – kérdeztem, mert nem sokkal korábban hallottam a hírt.

Amikor váratlanul barátság szövődik a viszonylag népszerű Kit Lowell és a tökéletesen elszigetelt, kiközösített David Drucker között, mindenki megdöbben. Talán Kit és David a leginkább. Kitnek tulajdonképpen tetszik David keresetlen őszintesége, amelyet furcsa módon üdítőnek érez, David pedig hálás Kit figyelméért és időnként zavarba ejtő kíváncsiságáért. Amikor a lány arra kéri, segítsen neki felderíteni… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
GABO, Budapest, 2018
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634066095 · Fordította: Bíró Péter
>!
GABO, Budapest, 2018
260 oldal · ISBN: 9789634066484 · Fordította: Bíró Péter

Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

David Drucker · Kit Lowell · Lord Alfred Tennyson


Kedvencelte 24

Most olvassa 2

Várólistára tette 156

Kívánságlistára tette 79

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

A szerző előző könyvéről a Három dolgot mondj!-ról ódákat olvastam itt a molyon, hamarosan azt is el fogom feltétlenül olvasni. Erről a könyvről pedig legszívesebben én zengenék ódákat. Annyira beszippantott és magával ragadott a történet, hogy fel is kerül a kedvenc könyvek listámra.
Egyik oldalon mosolyogtam, a másikon sírdogáltam, vicces és megindító történet, mely olyan fontos témákat ölel fel, mint a másság, a mentális betegséggel élők elfogadása és kezelése, a gyászfeldolgozás. Elgondolkodtató, szeretettel és törődéssel teli történet, amely felejthetetlen élménnyel ajándékoz meg bennünket.
Bővebben: https://konyvutca.blogspot.com/2018/06/julie-buxbaum-ho…

2 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

„Mi ketten. Így, együtt. Kéz a kézben.
A legőszintébb mozdulat…
Az egyik lehetséges kivezető út…
Talán a legszebb, a legigazabb…”

Julie Buxbaum végérvényesen az egyik kedvenc íróm lett.
Annyira nagyon szerettem ezt a könyvét is.
David, lehetek a Z8S-139-ed?

6 hozzászólás
Málnika P>!
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

„Mi lenne, töprengtem el, ha hajlandók lennénk kilépni a skatulyáinkból és megszabadulni a hülye címkéinktől? Rengeteg új embert fedezhetnénk fel.”

A Hogy folytassam? két fiatal története, akik egymást megismerve többé válhatnak. Kit-et megviseli édesapja halála, a gyászmunka során újra kell definiálnia önmagát, míg David, az Asperger-szindrómás fiú, pedig Kit segítségével lehetőséget kap arra, hogy kitörjön saját kereteiből. Az ifjúsági regény a megszokott, jól működő sémákhoz nyúl: adott két fiatal, akik az újonnan jött szerelem által lehetőséget kapnak, hogy megmentsék egymást, az egyik szereplő elveszíti egyik szülőjét, a másik autisztikus zavarokkal küzd, és természetesen fő szerepet kap a címkézés, a tinikori identitáskeresés is. Gyorsan olvasható, elgondolkodtató, megindító könyv, mégis az érdekfeszítő kezdés után valahogy túlságosan hamar kifogy belőle az energia, és unalmassá válik, szerencsére azonban az utolsó száz oldalnál lendületet kap. A két főszereplő közül egyértelműen Kicsidé, avagy Hashtag David viszi vállán a történetet és hozza elő az olvasóból az érzelmeket, az ő karaktere sokkal jobban eltalált, mint a lányé. Nagyon örülök, hogy kezembe került a könyv, ám amiért most mégsem tudok neki öt csillagot adni, azok az unalmas részek, illetve, hogy nem is olyan rég sokkal erősebb könyveket olvastam teljesen hasonló témában.

Ferger_Jolcsi P>!
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

Nem éppen egy happy end történetet dolgoz fel ez a könyv. Úgy kezdődik, hogy Kit gyászol, mert elveszítette korábban az édesapját. Hogy a barátai faggatózása elől meneküljön, ebédnél David asztalához ül le, az egyetlen olyan ember mellé, akiről tudja, hogy békén fogja őt hagyni. De David valamilyen csoda folytán (aspergeresként nem nagyon szokott másokkal beszélgetni) szóba elegyedik vele. David nővérét nagyon bírtam, nagyon jófej, hogy ennyire törődik az öccsével és ilyen jól képes szót érteni vele. Kit óriási terheket cipel, de David kegyetlen őszintesége valahogy mégis áttör ezen a „gyászon” és elkezdenek összebarátkozni. És bár David sokszor nagyon furán viselkedik, a történet végén pedig szimplán kegyetlenségnek tűnt a reakciója, Kit mégis elfogadja őt úgy, ahogy van. David amellett, hogy az emberekkel nem találja meg a közös hangot, iszonyatosan okos is, nagyon sok információval rendelkezik a tudományok terén, zavarában pedig ilyen jellegű információkkal szokta bombázni Kit-et. Eleinte Davidet is meglepte, hogy Kit értékeli ezeket az információkat, hogy értékeli David „másságát”. Szerintem nagyon tanulságos történet.

vighagika>!
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

Ez egy csodálatos könyv volt.
Minden szempontból.
Sokkal több csillagot, sokkal magasabb százalékot érdemel.
Hálás vagyok, hogy elolvashattam.
Ajánlom mindenkinek, pont.

4 hozzászólás
KönyvMoly_1989>!
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

Ez egy nagyon imádnivaló könyv volt!

Egy nem mindennapi kapcsolat, egy koránt sem hétköznapi srác…
David… Kicsidé… Én úgy szeretlek téged minden furcsaságoddal együtt!!! Kit megérdemelt egy olyan édes, egyedi fiút, mint te.

Az első olvasásom az írónőtől, de tetszett, hogy egy teljesen sablonos történetet ilyen különlegesen meg tudott írni.

Ajánlom! :)

Szilvi00 P>!
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

Emelem kalapom Julie Buxbaum előtt. Elképesztő, milyen jó érzéke van ahhoz, hogy szórakoztató és könnyed stílusban írjon olyan nehéz témákról, mint gyász, veszteség, vagy mentális betegség, ám megmarad az ifjúsági regények kortálain belül.
Kedveltem Kit-et, David nővérét és anyukáját, de a könyv sava-borsa egyértelműen Kicsidé jóféle fura karaktere volt. Képtelen voltam azonosulni vele, csupán igyekeztem megérteni azt, hogyan látja a világot. Borzasztó rossz érzés volt látni azt, hogy kiközösítették és bántották az iskolatársai. Kit is csak végső elkeserédésében kereste David társaságát, ami valahol elég szomorú, de azért érthető.
Összességében nagyon élveztem az olvasást, de az írónő Három dolgot mondj című könyve kicsivel jobban tetszett, ezért „csak” 4.5 csillagot kap.

agi89>!
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

Hálás pillanatok összessége volt ezt a Julie Buxbaum történetet is olvasni.
Annyira más mint a többi „tinikönyv”.
Fura.
De olyan jóféle fura. ♥

>!
GABO, Budapest, 2018
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634066095 · Fordította: Bíró Péter
kratas P>!
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

Fontosak az ilyen főszereplővel megáldott könyvek, mert segítenek megérteni, hogy hogyan gondolkodik egy Asperger-szindrómás ember, hogyan viselkedik, hogyan reagál. Már ha a szerző tényleg utánajár a dolgoknak és nem csupán a netről vagy filmekből szerzi az információit. Remélem, hogy itt ilyesmi történt.
A történet kedves volt, a két főszereplő nagyon a szívemhez nőtt, a mellékszereplők tették a dolgukat, de nem fogott el olvasás közben a hűha-érzés. Nem volt egyedi, nem volt új, nem volt túl eredeti. Nem fogok rá emlékezni.

meseanyu P>!
Julie Buxbaum: Hogy folytassam?

Buxbaum már az első könyvével levett a lábamról, így a második után meg már kedvenceltem is a szerzőt. Ez a kötete is nagyon helyes, olvasmányos, igazi jó meglátásokkal a középiskoláról, a kamaszkorról. Imádom az aspergeres főszereplőket, Buxbaum pedig nagyon jól ír erről az állapotról.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

Nem tudom, hallottad-e, hogy Einstein azt mondta, hogy az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra meg újra, és várni, hogy az eredmény más legyen?

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Albert Einstein · őrület
8 hozzászólás
Málnika P>!

Ők mintha értenék, hogy a világ egy hatalmas, sokszínű hely, és hogy az emberek közötti különbözőség nem ok a félelemre. Néha megdöbbenek, hogy hányan nem tudják ezt.

66. oldal

Málnika P>!

[…] hidd el, a normalitás túl van értékelve.

328. oldal, 35. fejezet (David)

1 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Talán furcsán hangzik, de túl szar hely a világ ahhoz, hogy még mi is szemétkedjünk egymással.

22. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Anya a lelke mélyén zakkant, apa a lelke mélyén normális, és ezért működik közöttük a dolog.

35. oldal

tündérrózsa>!

Mi lenne […], ha hajlandók lennénk kilépni a skatulyáinkból és megszabadulni a hülye címkéinktől? Rengeteg új embert fedezhetnénk fel.

200. oldal

2 hozzászólás
BarbyMalik0112 P>!

Lehet, hogy a szerelemnek akkora ereje van, hogy akár a tér-idő kontinuumból is képes kitörni?

345-346. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Esténként, amikor anyám hazaért a munkából, feltekertem a zenét a szobámban, ami tulajdonképpen a Belépni tilos tábla akusztikus megfelelője volt.

220. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Katie McGarry: Crash into you – Szívkarambol
Rachael Lippincott – Mikki Daughtry – Tobias Iaconis: Két lépés távolság
Jessica Park: Flat-Out Celeste – Celeste bolondulásig
John Green: Alaska nyomában
Francesca Zappia: Csak kitaláltalak?
John Green: Csillagainkban a hiba
Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök
Tillie Cole: Ezer csók
Nicola Yoon: Minden, minden
John Green: Teknősök végtelen sora