Exodus ​2100 (Exodus 1.) 89 csillagozás

Julie Bertagna: Exodus 2100

A klímaváltozás miatt emelkedő óceán elől a 15 éves Mara és a többi szigetlakó elindul az ismeretlen felé. Van-e menekvés? Mire elegendő a lány elhivatottsága és kitartása? 2002-ben a legjobb brit ifjúsági könyvek közé választva!

Eredeti megjelenés éve: 2002

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Animus, Budapest, 2005
320 oldal · ISBN: 9639563404 · Fordította: Sepsei Gergely

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Elvis Presley


Kedvencelte 22

Most olvassa 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

hraurie P>!
Julie Bertagna: Exodus 2100

Már értem, miért olyan fantasztikus ez a könyv minden gyerek számára, akik még nem elég idősek, hogy kritikusan álljanak a hibáihoz, akik még nem fogják fel annyira a szörnyűségeket, és képesek befogadni a jót. Idősebb fejjel már jobban darabjaira lehet boncolni a könyvet, de hogy érdemes-e elolvasnia mindenkinek, kortól, nemtől függetlenül?

Igen!

Maga az alapkoncepció remek, igazán illik a disztópia műfajához. Elég szörnyű volt olvasni, miféle pusztításra képes a kis mennyiségben teljesen ártalmatlan víz… És az volt a legszörnyűbb az egészben, hogy az összes eddig olvasott disztópia közül talán ez a jövőkép tűnik a legvalószínűbbnek. Bármikor megtörténhet, hogy a természet fellázad ellenünk, és nincs semmilyen modern, okos, mesterségesen intelligens eszközünk, amivel megálljt parancsolhatnánk az időjárásnak.

Jaj, Mara, drága Mara… A legjószívűbb, legönzetlenebb női főhős, akivel az utóbbi olvasásaim során találkoztam. Annyira bájosan és lelkesen próbált mindig jól cselekedni, de olyan mérhetetlenül borzasztó karma ül rajta… Bármihez is fogott, bármilyen jót is szeretett volna tenni, mindig a lehető legborzasztóbban sült el a dolog, mindenkit bajba kevert maga körül, saját magát is beleértve, és csak tovább rontott a helyzeten. Az ember képtelen rá haragudni, ugyanakkor sokszor és jó mély levegőket kell venni, hogy ne akadjunk fent a dolgain.
Róka szerethető karakter, igazi hős-figura, de úgy érzem, nem sikerült eléggé kibontani. Talán csak túl kevés időt kapott a szereplésre, mindenesetre örültem azoknak a rövidke kis fejezeteknek, amik róla szóltak. A szerelmi szál elég szépre, szívfacsaróra sikeredett.
A könyv elején Rowant szerettem a leginkább, de hát ő meg abszolút mellékvágányra sodródott…

Szerettem a szimbólumokat, amiket a karakterek sorakoztattak fel, ahogy a múlt beérte a jövőt, a jövő pedig folyton visszautalt a múltra… spoiler Jó volt olvasni azt a számtalan történetet, amit a legkisebb mellékszereplők is maguk köré bontottak. Jó lett volna mindegyikük sorsába jobban belenézni. A könyv vége szinte folytatásért kiált, hiszen jóformán visszakanyarodik a cselekmény a kiindulópontjához, mintha mi sem történt volna, pedig mennyi szörnyűségen vannak túl… spoiler Ugyanakkor talán jobb is, hogy nem készült hozzá folytatás. Egy mese igazán akkor jó mese, ha mi magunk álmodhatjuk meg hozzá a nekünk tetsző happy endet…

8 hozzászólás
Ancsúr P>!
Julie Bertagna: Exodus 2100

Akárhányszor olvasom ezt a könyvet, csak még inkább tetszik! Mara figuráját nagyon jól megalkotta az írónő, és Rókát is nagyon megkedveltem.
Tulajdonképpen az egész történet tényleg azt az érzést keltette bennem, hogy ilyen tényleg megtörténhet. Vagyis, hogy tényleg eljöhet az a nap, mikor a tenger magának követeli a szárazföldeket, és csak a kiválasztottak maradhatnak életben a légvárosokban, ahol édes tudatlanságban nevelkedik a következő generáció. Ez a könyv legalább annyira volt szívet facsaró, mint amennyire kalandos és fordulatos. Imádtam!

Sceurpien I>!
Julie Bertagna: Exodus 2100

Gyerekkönyvként lehet elérné a célját, és beleszeretnek a gyerekek egy kicsit a sci-fisebb világba, de nagyobb tufaismerettel nézve már néhol erősen butuska. Elment, nem szenvedtem vele, de nem tudtam élvezni, mert túl sematikus volt… Az elején azt hittem, hogy nagyobb időugrások lesznek, a fejezetek felépítéséből, ami lehet jobban hatott volna, de nem.
Ha jobban belegondolok, az egész olyan, mintha fogtak volna pár Asimov regényt (pl Csillagok akár a por, Az űr áramlatai) húztak volna rá egy Neurománc-filozófiát, és összetömörítették volna gyerekkiadásra. Nem eredeti, egy kis eleme sem, és emiatt nem szeretem.

3 hozzászólás
Hana_>!
Julie Bertagna: Exodus 2100

Jó ég, de imádtam és imádom ma is azt a történetet. Mara alakja nekem nagyon tetszett, és Rókát meg a kisgyerekeket is nagyon megszerettem benne. Amikor először kölcsönkértem, vagy 3x újra elolvastam, mert annyira magával ragadott a történet. Igazából a vége nekem mindig valamiért lezáratlan maradt, és tényleg, mert van még másik 2 része, amit jó lenne valamikor magyarul is elolvasni… :)

Lorella>!
Julie Bertagna: Exodus 2100

Lélegzet elállító! Nem igazán tudom, máshogy jellemezni. Van egy pont, a szörnyűségek határán, amikor minden elvész, és nem akarod nem tudod tovább olvasni. Még is, valami húz, hogy folytasd. Én elértem ezt a pontot, és tovább haladtam. Megérte. Nagyszerű könyv, az egyik kedvencem lett. Sok igazságot, az emberi lény sajátosságát mutatja be. És a végén ad egy kis reményt, még akkor is ha út közben, olyan sok mindent elvesztesz, míg eléred az utolsó mondatot.

2 hozzászólás
Coeur>!
Julie Bertagna: Exodus 2100

Julie Bertagna könyve nem érdemtelenül került be 2002-ben a a legjobb brit ifjúsági regények közé. A téma, a mesélés módja és mélysége nemcsak az ifjúság számára hordoz üzenetet. Elgondolkodtató módon mesél az igazi bátorságról, szeretetről, a hűségről, ragaszkodásról, az elengedésről, a kirekesztettségről és a felelősségről, s teszi mindezt több nézőpontból is megvilágítva. Hiszem, hogy az ilyen könyvek többet formálnak, mint bármennyi hegyi beszéd.
A bejegyzés bővebben: https://www.gcksbookreviewblog.com/2019/03/ertekeles-ju…

eszterláncfű>!
Julie Bertagna: Exodus 2100

Pár éve olvastam ezt a könyvet, talán hatodikos koromban. Imádtam. Egyik megyei csapatversenyen egy nyári olvasmányt kellett bemutatni, én ezt a könyvet választottam, és a magyartanárnőm szerint, a fogalmazás miatt jutottunk tovább az országosra- ezért hagyhatott mély nyomot bennem ez a mű. Pár napja újból kivettem a könyvtárból, amint lesz egy kis szabadidőm, nekikezdek az újraolvasásnak- már alig várom :)

zsofigirl>!
Julie Bertagna: Exodus 2100

Azt hiszem, ez volt az első disztópiám. Azóta több is következett a sorban, de erre nagyon szívesen emlékszem vissza. Magával ragadó olvasmány volt, nagyon szerettem olvasni.

ábelarengetegben>!
Julie Bertagna: Exodus 2100

Hollywood talán azért nem figyelt fel a könyvre, mert nem valami nagy szám – amúgy eszembe villant, hogy egy kicsit hajazhatna akár a Holnapután című filmre, nem?

Nelli0805>!
Julie Bertagna: Exodus 2100

Érdekes disztópiát vetít elénk a könyv. Még ha ez nem is fog így megtörténni, ha belehelyezkedtem a könyv valóságába, akkor el tudtam képzelni ezt a helyzetet és valóságosnak találtam, legalábbis az elejét biztosan. Bár a többi sem volt hihetetlen, el tudtam képzelni a technika akkori állását és a szereplőket is, ahogy mások felemelkedtek, mások pedig lejjebb csúsztak a képzeletbeli ranglétrán.
A fél csillagot a vége miatt vontam le, szerintem túlságosan nyílt maradt… jobban tetszett volna egy olyan befejezés, ami konkrétabban lezárja a történetet.


Népszerű idézetek

mandarina>!

Mit málló kőre nem bizol
mintázd meg levegőből.

Weöres Sándor: Örök pillanat

205. oldal

Chuti>!

– Kell, hogy legyenek meséid – mondta Gorbals. – A meséktől dobban a világ szíve. Az tart minket életben.

131. oldal

mandarina>!

– De a szívét azért összetörtem! Mikor megmondtam, hogy nem maradok az ő önző Újvilágában, darabokra tört a szíve! – jelentette ki Candleriggs. – Ezt onnan tudom, hogy amikor elköszönt, egy szilánk kiröppent a szívéből, és átfúrta az enyémet. És még mindig ott van. Még mindig érzem.

196. oldal

Cheril>!

– Lehet… – lehet, hogy az emberek akkor találnak ki valamit, amiben hinni lehet, amikor muszáj, hogy higgyenek valamiben.

32. oldal

Cheril>!

– A világ minden szerencséjét kívánom neked, Mara – mondta a fiú. – És boldogságot.
Nem tudom, maradt-e egyáltalán boldogság a világon – gondolta Mara. De a szerelem megmarad. Az talán lesz olyan erős, hogy átíveljen az óceán fölött.

285-286. oldal

Coon>!

És most pörgessük vissza a filmet a világ vízbe hanyatlásának hajnalára! Tűnődjünk el kissé a szörnyű pusztulás kezdete előtti utolsó, törékeny pillanaton! Vajon nem itt állunk épp most, a meredély szélén?

5. oldal

Szelén>!

Mara azon tűnődött, vajon azok közül a csarnokbéli arany nevek közül hánynak volt álomszövő az anyja: olyan asszony, aki segített nekik megtalálni és követni egy álmot. Talán egy nap, a távoli jövőben Clayslaps a napenergia befogásának megálmodásáról lesz híres – egy olyan álomról, amit még az anyja kezdett álmodni.

Cheril>!

– Nem számít, hogy szeretem-e – mondta Broomielaw keserűen. – Hogy távol tartson magától, nagy falat épített a szíve köré. Szavakból.

167. oldal

Szelén>!

– Mifelénk években szokás számolni – mondta Mara. – Én tizenöt éves vagyok.
– Években? – vonta föl a szemöldökét Gorbals.
– Egy év az egyik téltől tart a másikig – magyarázta Mara.
Gorbals a fejét rázta.
– Egy évet túl hosszú fejben tartani, egy napot viszont elég könnyű.
– De a napok számára nagyon nehéz emlékezni – szállt vele vitába Mara.
– Egyszerű – mondta Gorbals. – Csak hozzáadsz naponta egyet. Minden nap végén visszatekinthetsz, hogy aznap hogyan éltél. Ezt egy évvel aligha lehetne megtenni, ahhoz az túl nagy idő.

hraurie P>!

– Isten? – töprengett Rowan. – Miféle Isten? Lehet, hogy az is csak valami régi mese. Az emberek addig győzködték magukat, hogy igaz, míg végül elhitték. Szeretem a meséket, de az életünket nem bíznám rájuk.

30. oldal (ÖRVÉNY)


Hasonló könyvek címkék alapján

Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Jostein Gaarder: Anna világa
Alex Shearer: Felhővadászok
Kresley Cole: Endless Knight – Végtelen lovag
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Ernest Cline: Ready Player One
Cecelia Ahern: A Vétkes
Dan Wells: Fragments – Töredékek
James Dashner: Lázkód
Tahereh Mafi: Ne félts