Pretend ​You Love Me 2 csillagozás

Julie Anne Peters: Pretend You Love Me

In this fresh, poignant novel, Mike is struggling to come to terms with her father's suicide and her mother's detachment from the family. Mike (real name: Mary Elizabeth) is gay and likes to pump iron, play softball, and fix plumbing. When a glamorous new girl, Xanadu, arrives in Mike's small Kansas town, Mike falls in love at first sight. Xanadu is everything Mike is not – cool, confident, feminine, sexy…. straight.

Julie Anne Peters has written a heartbreaking yet ultimately hopeful novel that will speak to anyone who has ever fallen in love with someone who can't love them back.

Far from Xanadu címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 2011

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Little, Brown Books, USA, 2011
282 oldal · ISBN: 9780316127417

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

desertangelable P>!
Julie Anne Peters: Pretend You Love Me

Hihetetlen, hogy ez a könyv csak 288 oldalas volt, nekem egy örökkévalóságnak tűnt. Pláne ha azt mondom, hogy az egész spoiler, akkor meg még többnek.
Julie Anne Peters karakterei annyira sablonosak, hogy akár már én is ki tudnék adni egy regényt a neve alatt, nem biztos, hogy mindenkinek feltűnne a változás. Értem én, hogy valami lelki sérülés érhette gyermekkorában, ezért a főszereplője sosem jön ki jól a szüleivel, azt is értem, hogy nagyon fiús lehetett és emiatt vagy ettől függetlenül nehezen talált magának barátnőt, csak azt nem értem, hogy miért kell minden regényének erről szólnia!
Igazán kiírhatta volna már magából ezeket a sérüléseket, mert nem lennének a könyvei rosszak kategóriáján belül, de mostanra már annyira egy kaptafa, hogy azt mondom, hogy ha egy könyvét olvastad, akkor mindet olvastad.
Mike, akinek természetesen az anyakönyvezett neve Mary Elizabeth alig közhely, természetesen utálja az eredeti nevét. Kissé lepattant családból származik, de végülis saját vállalkozásuk van és elég jó sportoló is mellette, de ő mégis elégedetlen, mert szerelmes egy lányba, aki nem kimondottan úgy érez, mint ő. Emellett lelkileg sérült, mert édesapja, aki folyamatosan a tenyerén hordozta elhunyt, de nem teljesen világos a olvasónak, hogy hogyan és miben. Mindez kiderül az első 30 oldalon, utána elkezdődik a véget nem érő vágyódás Xanadu után…

Sae P>!
Julie Anne Peters: Pretend You Love Me

Tipikus Julie Anne Peters történet, történetesen aki őt olvassa, annak ez nem feltétlenül negatív. =)
Sajnos Peters főhősei sokszor naivak, képtelenek belátni ami kiböki a szemüket. Ilyen szereplő Mike is: mindenben tökéletes, remek sportoló, jó tanuló, segítőkész, a vízvezetékek király/nője, ennek ellenére képtelen… gondolkodni.
Akit jónak hiszünk, az nem biztos hogy az, akit rossznak hiszünk, nem biztos, hogy az, a lényeg, hogy a főhősünk szemellenzőt visel. Ez nekem kicsit rontott a történeten.
A másik dolog, ami zavaró, a sok felvezetett, el nem varrott szál, de az írónőtől ez sem meglepő… Felesleges konfliktusok, meg nem magyarázott helyzetek, bulizás, drogok, következmények nélküli (!) bűncselekmények…

A történet mondanivalója:
1.: mind jártunk olyan cipőben, hogy arra vágytunk, aki sosem lehet a miénk – hallgassunk másokra, gondolkozzunk
2.: ?A sok kérdőjel? Mike apjának halála lengi körül a másik történeti szálat, ez az erősebb, de ez van kevésbé kidolgozva. Sok-sok kérdést vet fel:
    Az anyja ellenszenve?
    A húga?
    A bátyja története?
    stb., stb….?

A könyv végén ez a két szál talál egymásra, elsietve, elszirupolva. Sajnos nagyon naiv és kiszámítható könyv volt nekem, egy kicsit mindenről szól, de közben semmiről sem igazán. Jobban beletúrtam volna Mike lelkivilágába (talán akkor nem egy ~300 oldalas önámítás lenne a kötet), a többi karakter is jobb kidolgozást érdemelt volna.


Népszerű idézetek

Sae P>!

„But Mike,” he reached over and touched me again, „I have a rule with straights – and so should you. Look, but do not touch.”

69. oldal, hetedik fejezet

Sae P>!

Charlene busted back down the stairs. „Sorry. You must be thanking your lucky star you'll never have kids,” she said.
What'd she mean by that? I was going to have kids.

103. oldal, tizedik fejezet

Sae P>!

„Are you a girl or a boy?” the kid asked. „You look like a boy.”
„Trent!”
(…)
„That is rude. Apologize to Mike. To, uh, Mary-Elizabeth.”

104. oldal, tizedik fejezet

Sae P>!

What was it with all the love jewelry? Didn't anyone send flowers anymore? Flowers expressed sentiment. Then, after a week, they died.

249. oldal, huszonnegyedik fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

A. S. King: Ask the Passengers
Leanne Lieberman: Gravity
Milk Morinaga: Girl Friends 1.
Chiho Saito: Revolutionary Girl Utena
Milk Morinaga: Girl Friends 2.
Amber Lehman: Torn
Emily Horner: A Love Story Starring My Dead Best Friend
Abbie Rushton: Unspeakable
Emily Franklin – Brendan Halpin: Tessa Masterson Will Go to Prom
Lisa Jenn Bigelow: Starting From Here