Belgravia 49 csillagozás

Julian Fellowes: Belgravia

A Downton Abbey szerzőjének új könyve
Sophia Trenchard a komornája kíséretében céltudatosan halad Brüsszel utcáin; az apja irodájába tart, hogy elújságolja: sikerült meghívót szereznie a társaság egyik legfontosabb eseményére: Richmond hercegné báljára. A lány nem is lehetne boldogabb, hiszen ott végre találkozhat a szerelmével, Bellasis vicomte-tal.
Sophia számára azonban ez az éjszaka mindent megváltoztat: másnap a szerelme kilovagol, hogy még egyszer utoljára megküzdjön Napóleonnal a waterlooi csatában.
Huszonöt évvel később a társadalmi ranglétrán egyre feljebb emelkedő Trenchard család London legújabb, divatos negyedébe, Belgraviába költözik, és a régóta eltemetett titkok lassan napfényre kerülnek: köztük a végzetes bál beláthatatlan következményei is. Vannak azonban, akik mindent megtennének, hogy a múlt titkai a múltban maradjanak…

Eredeti mű: Julian Fellowes: Belgravia (angol)

>!
General Press, Budapest, 2017
460 oldal · ISBN: 9789634520375 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Kedvencelte 5

Most olvassa 12

Várólistára tette 100

Kívánságlistára tette 102


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Julian Fellowes: Belgravia

Egy fantasztikus időutazásban vettem részt Julian Fellowes regényének köszönhetően, egy olyan korba, amiben biztos nem szerettem volna élni.

Ennek ellenére imádtam róla olvasni, a szerző nagyon jól megteremtette az 1800-as évek közepének társadalmi környezetét.

Nekem ez a történet egy tökéletes élmény volt, szórakoztatott és kikapcsolt, élveztem az időutazást, nagyon tetszett a történet olvasmányossága, nem is nagyon tudtam letenni a könyvet.

Bővebben a blogon: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/11/julian-fellowes-be…

2 hozzászólás
>!
szadrienn P
Julian Fellowes: Belgravia

A klasszikus angol irodalmi hagyományokat követő, kissé távolságtartó, visszafogott, kevéske iróniával fűszerezett stílusban megírt választékos tabló a tizenkilencedik századi londoni arisztokrácia mesterkedéseiről, féltett titkairól. A szereplők életében nem lobognak nagy szenvedélyek, írmagját sem tudtam felfedezni a rózsaszín sokféle árnyalatába boruló romantikának. Sokkal inkább a korhangulatban, a finom, aprólékos részletekben, a szigetországi miliő megteremtésében rejlik a regény fő erőssége. A Belgravia kicsit fanyar, néhol szenvtelen, de éppen ettől ízig-vérig brit, így jó választás lehet a lassabb sodrású történeteket kedvelő Anglia rajongók számára egy ködös, esős délutánon, az ötórai tea mellett.

1 hozzászólás
>!
robinson MP
Julian Fellowes: Belgravia

Pazar! remekül felépített, szórakoztató, fordulatos és remek hangulata van. A regény egyszóval látványos.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/09/belgravia.html

13 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Julian Fellowes: Belgravia

Az ilyen történetek miatt szereti meg az ember lánya igazán az olvasást!
Remekül megírt történet, amely betekintést ad a 19. századi Anglia arisztokrata mindennapjaiba, azok fényűzéseivel és árnyoldalaival egyetemben. Etikett, eltervezett házasságok, bálok, titkok, cselszövések, érdekek és ellenérdekek – egy pazar korrajz amely fordulatokban gazdag, lebilincsel, és nem utolsó sorban szórakoztat.

>!
bagie P
Julian Fellowes: Belgravia

Nem gondoltam volna, hogy ennyire le leszek nyűgözve a könyvben leírt világgal.

Hercegek, grófok, kereskedők, inasok, komornák – szerelem, fattyúk, intrikák, család – és spoiler.

spoiler

Szerettem a Downton Abbeyt – bár nem rendszeresen, csak alkalmanként néztem, amely minden látott résznél elvarázsolt, de nem gondoltam volna, hogy hasonlóan működik leírva is.
Jó kis könyv volt ez!

>!
bokrichard
Julian Fellowes: Belgravia

Azt kaptam, amit vártam tőle. A lángoló pokol után most a 19. század hideg ködös Angliájába vetett olvasásom. Itt a középpontban két család és annak titkai, az emberi kapcsolatok, a társadalmi elvárások közepette kialakult titokzatos romantika szerepel. Nem egy sodró lendületű, impulzív könyv, sokkal inkább lassan hömpölygő, végén kiszámítható, de mégis frappáns lezárással. Az angol irodalom, az angol stílus kiérezhető, és ez volt főként, amit igazán kerestem és értékeltem. Ezekre a ködös, szürke napokra, amik mostanában kis hazánkra köszöntöttek, ennél jobban passzoló könyvet nem is találhattam volna.

>!
Vhrai P
Julian Fellowes: Belgravia

Azon kevés könyvek egyike, amit a borító miatt vettem meg. Egyszerűen gyönyörű. Szerencsére a történetben sem kellett csalódnom. Van itt minden, ami egy jó viktoriánus családregényhez kell. Titkok, romantika, cselszövés… A karakteralkotás pedig egyszerűen zseniális. Egyedül annyi problémám volt, hogy a kötet közepére elfáradt a történet, kicsit untam. De aztán utána néhány „csavar”, és ugyanazzal a lendülettel faltam tovább a sorokat!

http://libellum.blog.hu/2018/02/24/julian_fellowes_belgravia

>!
GingerKid IP
Julian Fellowes: Belgravia

Nagyon szeretem az Angliában játszódó 19. századi 20. század eleji történeteket, ráadásul Julian Fellowes forgatókönyvíróként már bizonyított. A Downton Abbey olyan sorozat, amit bármikor képes vagyok újra nézni. Nem volt hát kérdés, hogy el kell olvasnom a Belgraviat.
Fellowes olyan, mintha időt utazva gyűjtené az inspirációt a történeteihez. Minden nagyon valóságos volt, részletgazdag, mindez szépirodalmi igényességgel tálalva. A cselekmény kellemesen lassú folyású, mégis izgalmas, fordulatos tele intrikával, mit nagyon szerettem. Jó volt benne elmerülni, és teázni a Belgrave Square-n, vagy sétálgatni London utcáin 1841-ben.
Az egyetlen ok, miért levontam csillagot, hogy a szereplőkhöz kicsit sokára kerültem közel. Nem igazán engedték, hogy hamar megszeressem őket (hmm hiába angolok. :D ), aztán lassan megnyíltak, és onnantól végre kedvenceket is avathattam, de azért jobban szeretem, ha van legalább egy karakter, akit az első perctől tudok szeretni. Ezt leszámítva viszont nagyszerű kikapcsolódás. Kérek még sok ilyen könyvet! :)

>!
Manawydan
Julian Fellowes: Belgravia

Kellemes kis téli olvasmány a Belgravia. Csak a kandalló mellett ücsörögve esik jól egy ilyen történet, amelynek háttere egy jégbefagyott világ. A 19.századi viktóriánus Anglia elrettentő erkölcsi normái és társadalmi formaságai mai szemmel nézve szinte elviselhetetlenek. Szerintem ezt a mai napig nyögi az angol társadalom. De Julian Fellowes férfi író létére nagyon jól megragadta a lényeget. Fordulatos volt, tanulságos, érdekes, szépirodalmi igényességgel megírva.
spoiler

>!
Vuccyy
Julian Fellowes: Belgravia

Szeretem ezt a korszakot, jó volt visszautazni egy kicsit az időben. :) Tetszett a történet, de valamiért lassabban olvastam a kelleténél. Ezt leszámítva szórakoztató és izgalmas történet, lehet csak én voltam rossz passzban. :)


Népszerű idézetek

>!
robinson MP

Életének abban a szakaszában járt, amelyen mindenkinek át kell esnie: amikor a gyermekkor már véget ért, és az érettség csalóka látszata lép a helyébe, amit még nem gátol semmiféle tapasztalat, és az ember úgy érzi, hogy a világon bármi lehetséges, míg aztán rá nem köszönt a valódi felnőttkor, amely rácáfol erre a tévhitre.

>!
robinson MP

– Van egy olyan érzésem, hogy valami olyat fogsz mondani, amit nem akarok hallani.

>!
robinson MP

A grófné mosolya olyan fagyos volt, hogy a víz is jéggé dermedt volna tőle.

5 hozzászólás
>!
Könyveslány

A múlt birodalma – amint azt már oly sokan mondták – olyan, akár egy idegen ország, ahol mindent másként csinálnak az emberek.

(első mondat)

>!
robinson MP

Egy ideje gondolkozott már azon, hogyan tudja elmagyarázni a helyzetet, de végül arra jutott, hogy az lesz a legjobb, ha egyszerűen csak kimondja a dolgokat úgy, ahogy vannak.

>!
Pandalány P

Mert a veszélyt dicsőségesnek érzi az ember, amíg fiatal.

>!
robinson MP

A ráncos arcban Anne még mindig látta Brüsszel egykori királynőjének nyomait, aki mindeneken uralkodott.

>!
robinson MP

– A házasság mindig kaland egy fiatal lány számára. Maria ünnepélyesen bólintott.

>!
robinson MP

Oliver később élete végéig nem tudta megérteni, hogy volt képes arra, hogy akár csak egy pillanatig is fontolóra vegye a dolgot, de ezt tette. Később sohasem beszélt róla senkinek, de tudta, hogy így volt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Julia Quinn: A vikomt, aki engem szeretett
Fábián Janka: Koszorúfonat
Julia Quinn: Egy csók… és minden más
Julia Quinn: Miss Miranda Cheever titkos naplója
Johanna Lindsey: Szíved rejtekén
Lucinda Riley: Árnyéknővér
Kékesi Dóra: A holnap érintése
Luca Di Fulvio: A lány, aki megérintette az eget
Diana Gabaldon: Az utazó 1-2.
Pearl S. Buck: A kínai rabszolgalány