Belgravia 29 csillagozás

Julian Fellowes: Belgravia

A Downton Abbey szerzőjének új könyve
Sophia Trenchard a komornája kíséretében céltudatosan halad Brüsszel utcáin; az apja irodájába tart, hogy elújságolja: sikerült meghívót szereznie a társaság egyik legfontosabb eseményére: Richmond hercegné báljára. A lány nem is lehetne boldogabb, hiszen ott végre találkozhat a szerelmével, Bellasis vicomte-tal.
Sophia számára azonban ez az éjszaka mindent megváltoztat: másnap a szerelme kilovagol, hogy még egyszer utoljára megküzdjön Napóleonnal a waterlooi csatában.
Huszonöt évvel később a társadalmi ranglétrán egyre feljebb emelkedő Trenchard család London legújabb, divatos negyedébe, Belgraviába költözik, és a régóta eltemetett titkok lassan napfényre kerülnek: köztük a végzetes bál beláthatatlan következményei is. Vannak azonban, akik mindent megtennének, hogy a múlt titkai a múltban maradjanak…

Eredeti mű: Julian Fellowes: Belgravia (angol)

>!
General Press, Budapest, 2017
460 oldal · ISBN: 9789634520375 · Fordította: Gieler Gyöngyi

Kedvencelte 4

Most olvassa 8

Várólistára tette 88

Kívánságlistára tette 99


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Julian Fellowes: Belgravia

Egy fantasztikus időutazásban vettem részt Julian Fellowes regényének köszönhetően, egy olyan korba, amiben biztos nem szerettem volna élni.

Ennek ellenére imádtam róla olvasni, a szerző nagyon jól megteremtette az 1800-as évek közepének társadalmi környezetét.

Nekem ez a történet egy tökéletes élmény volt, szórakoztatott és kikapcsolt, élveztem az időutazást, nagyon tetszett a történet olvasmányossága, nem is nagyon tudtam letenni a könyvet.

Bővebben a blogon: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/11/julian-fellowes-be…

2 hozzászólás
>!
szadrienn P
Julian Fellowes: Belgravia

A klasszikus angol irodalmi hagyományokat követő, kissé távolságtartó, visszafogott, kevéske iróniával fűszerezett stílusban megírt választékos tabló a tizenkilencedik századi londoni arisztokrácia mesterkedéseiről, féltett titkairól. A szereplők életében nem lobognak nagy szenvedélyek, írmagját sem tudtam felfedezni a rózsaszín sokféle árnyalatába boruló romantikának. Sokkal inkább a korhangulatban, a finom, aprólékos részletekben, a szigetországi miliő megteremtésében rejlik a regény fő erőssége. A Belgravia kicsit fanyar, néhol szenvtelen, de éppen ettől ízig-vérig brit, így jó választás lehet a lassabb sodrású történeteket kedvelő Anglia rajongók számára egy ködös, esős délutánon, az ötórai tea mellett.

1 hozzászólás
>!
robinson MP
Julian Fellowes: Belgravia

Pazar! remekül felépített, szórakoztató, fordulatos és remek hangulata van. A regény egyszóval látványos.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/09/belgravia.html

13 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P
Julian Fellowes: Belgravia

Az ilyen történetek miatt szereti meg az ember lánya igazán az olvasást!
Remekül megírt történet, amely betekintést ad a 19. századi Anglia arisztokrata mindennapjaiba, azok fényűzéseivel és árnyoldalaival egyetemben. Etikett, eltervezett házasságok, bálok, titkok, cselszövések, érdekek és ellenérdekek – egy pazar korrajz amely fordulatokban gazdag, lebilincsel, és nem utolsó sorban szórakoztat.

>!
bokrichard 
Julian Fellowes: Belgravia

Azt kaptam, amit vártam tőle. A lángoló pokol után most a 19. század hideg ködös Angliájába vetett olvasásom. Itt a középpontban két család és annak titkai, az emberi kapcsolatok, a társadalmi elvárások közepette kialakult titokzatos romantika szerepel. Nem egy sodró lendületű, impulzív könyv, sokkal inkább lassan hömpölygő, végén kiszámítható, de mégis frappáns lezárással. Az angol irodalom, az angol stílus kiérezhető, és ez volt főként, amit igazán kerestem és értékeltem. Ezekre a ködös, szürke napokra, amik mostanában kis hazánkra köszöntött, ennél jobban passzoló könyvet nem is találhattam volna.

>!
CatherineEarnshaw
Julian Fellowes: Belgravia

Isten a megmondhatója mennyire szeretem Julian Fellowes filmes munkáit, a Gosford Park-ot, a Downton Abbey-t még annál is jobban, de ez a könyv nem érintett meg, nem szippantott be..nagyon untam. Kiszámítható volt a cselekményvezetés, a végkifejlet és amivel engem ki lehet üldözni a világból az a minősíthetetlenül gyenge fordítás. Hé, kedves General Press! Ha már arisztokraták világába kalauzolják el az embert, akkor az a bizonyos arisztokrata ne úgy beszéljen már, mint az egyszerű cselédség tagja! Valahogy nem érzem ezáltal társadalmilag hitelesnek.
De a borítója lehengerlően szép!

2 hozzászólás
>!
Barbus87
Julian Fellowes: Belgravia

Először a csodás borító fogott meg, aztán mikor megláttam, hogy ki írta, a kezem automatikusan rányomott az előrendelésre!
Imádtam a Downton Abbey sorozatot, és imádom a régi angol birtokos történeteket!
Ez a könyv is nagyon tetszett, szerintem Julian Fellowes csodálatos stílusban ír. Nagyon fordulatos volt amúgy, az a sok ármánykodás és törtetés! Imádtam na. :)
Voltak nagyon szimpatikus szereplők, például Charles, Anne és Maria Grey és persze a bajkeverők, mint John vagy Oliver.
Egy hangyányi kritika: én szerettem volna többet olvasni a személyzetről. Ami viszont nagyon tetszett, hogy a végén kiderült, hogy spoiler
Nem bántam meg kicsit sem, hogy megvettem ezt a csodás olvasmányt!

>!
Könyveslány
Julian Fellowes: Belgravia

Nagyon-nagyon tudtam szeretni ezt a könyvet. Bár a történet fő vonala elég kiszámítható volt, de a kis melléktörténetekkel; a környezet, a társadalom elképesztően részletes és pontos megrajzolásával; és persze a kidolgozott nemes-nem nemes, úr-szolga, gazdag-szegény, karakterekkel annyira jól működött, olyan hangulatot varázsolt, hogy végig élmény volt olvasni. A Downton Abbey nyomán szívesen megnézném filmes változatban is.

>!
estimese24
Julian Fellowes: Belgravia

Nagyon jó könyv.
Végig izgalmas és fenntartja az érdeklődést, hogy tovább és tovább olvasd, mert izgulsz a szereplőkért. Reméltem, hogy nem kell majd csalódnom, mert az utóbbi időben előfordult egy szép borítójú könyvnél, hogy nem volt számomra érdekes a tartalma, de ez egyszerű és nagyszerű volt. A borító meg tényleg csodaszép.
Mrs. Trenchard lett a kedvenc szereplőm. Erős, kitartó, a családját szeretné egyben tartani, békességben. Érzelmekkel teli hölgy, még ha nem is mutathatja ki érzelmeit, belül nagyon is megéli őket. Igazi példakép.

>!
Mpattus P
Julian Fellowes: Belgravia

Számtalan erénye ellenére engem ez a történet (sem a sztori, sem az elbeszélői stílus, sem a fordítás) nem igazán ragadott magával.

Bővebben:
http://szembetuno.blogspot.hu/2018/01/julian-fellowes-b…


Népszerű idézetek

>!
robinson MP

Életének abban a szakaszában járt, amelyen mindenkinek át kell esnie: amikor a gyermekkor már véget ért, és az érettség csalóka látszata lép a helyébe, amit még nem gátol semmiféle tapasztalat, és az ember úgy érzi, hogy a világon bármi lehetséges, míg aztán rá nem köszönt a valódi felnőttkor, amely rácáfol erre a tévhitre.

>!
robinson MP

– Van egy olyan érzésem, hogy valami olyat fogsz mondani, amit nem akarok hallani.

>!
robinson MP

A grófné mosolya olyan fagyos volt, hogy a víz is jéggé dermedt volna tőle.

5 hozzászólás
>!
Könyveslány

A múlt birodalma – amint azt már oly sokan mondták – olyan, akár egy idegen ország, ahol mindent másként csinálnak az emberek.

(első mondat)

>!
robinson MP

Egy ideje gondolkozott már azon, hogyan tudja elmagyarázni a helyzetet, de végül arra jutott, hogy az lesz a legjobb, ha egyszerűen csak kimondja a dolgokat úgy, ahogy vannak.

>!
robinson MP

A ráncos arcban Anne még mindig látta Brüsszel egykori királynőjének nyomait, aki mindeneken uralkodott.

>!
robinson MP

– A házasság mindig kaland egy fiatal lány számára. Maria ünnepélyesen bólintott.

>!
robinson MP

Oliver később élete végéig nem tudta megérteni, hogy volt képes arra, hogy akár csak egy pillanatig is fontolóra vegye a dolgot, de ezt tette. Később sohasem beszélt róla senkinek, de tudta, hogy így volt.

>!
robinson MP

Gonoszan nézett a nőre, a szeme hideg volt, és kemény, mint a kő.

>!
Könyveslány

A leghalványabb vonzalmat sem érezte ez iránt a férfi iránt, és eltűnődött, hogy volt-e köztük bármi vonzalom valaha is. Nem kedvelte, még csak a társaságát sem élvezte. De létfontosságú volt, hogy Oliver szeresse, ha sikerre akarja vinni ezt az életet. Hát jó, majd megtanulja kedvelni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II. dupla
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.
Cassandra Clare: A hercegnő
Alexandre Dumas: Monte Cristo grófja
Kerstin Gier: Smaragdzöld
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek
Frances Hodgson Burnett: A padlásszoba kis hercegnője
Jane Austen: Büszkeség és balítélet