Egy ​év veled 40 csillagozás

Julia Whelan: Egy év veled

Az ​amerikai Ella Durran mindig is arról álmodott, hogy az Oxfordon tanuljon. 24 évesen végre teljesül az álma, és ösztöndíjat kap Angliába. Ám ekkor váratlanul felajánlanak neki egy hihetetlen pozíciót egy felemelkedőben lévő politikai sztár elnöki kampányában. És ez a visszautasíthatatlan ajánlat azt jelenti, hogy a lánynak az oxfordi év végén azonnal vissza kell mennie D. C.-be. Ella próbálja minél jobban kihasználni és élvezni ezt a kevés időt, egészen addig, amíg találkozik egy goromba férfivel, akinek túl nagy a szája, és a kocsija már az első nap tönkreteszi a felsőjét.

Amikor Ella rájön, hogy az angol irodalmat nem más tartja, mint ugyanaz a férfi, akibe belefutott, Jamie Davenport, életében először arra gondol, talán mégsem az Oxford az ő helye. Azonban egy késő esti ital mellett rájönnek, olyan kapocs van köztük, amire sosem számítottak, és a kezdeti könnyed flörtből hamar valami komolyabb válik. Azonban Jamie-nek van egy fájdalmas titka, és amikor Ella kideríti,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2018

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dream Válogatás Maxim

>!
Maxim, Szeged, 2020
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634990499 · Fordította: Komáromy Rudolf
>!
Maxim, Szeged, 2020
336 oldal · ISBN: 9789634994572 · Fordította: Komáromy Rudolf

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Jamie Davenport


Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 150

Kívánságlistára tette 173

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Julia Whelan: Egy év veled

„Azért érkeztem Oxfordba, hogy életre szóló tapasztalatot szerezzek. Úgy döntöttem, hogy inkább megtapasztalom, miről szól az élet.”
Talán a Full Tilthez tudnám hasonlítani a könyvet, nem a cselekmény, hanem a hangulata miatt. Az ambiciózus amerikai lány és az érzékeny angol fiú kapcsolata, egy gyönyörű angol városban.
Ellát az elején nem kedveltem, amolyan törtető szüfrazsett benyomását keltette, aki céltudatosan csörtet előre, és nagyon okosnak képzeli magát. Később persze sikerült megkedvelnem, de a kedvenc szereplőm nem ő volt a regényben. Jamie és Jamie anyukája, Antonia álltak legközelebb hozzám.
Az hogy a történet Oxfordban játszódik jelentős szempont volt a könyv megvételéhez. Annyi amcsi főiskolás sztorit olvastam már el, ez itt teljesen más világ, bár az oxfordi fiatalok is szeretnek bulizni, de ég és föld a kettő. Ella hamar talál barátokat az angolok között, és még valami olyat, amit egyátalán nem keresett. Végül komoly döntéseket kell hoznia, hogy igazán mi az, ami fontos neki.
Ami a könyv befejezését illeti, az olvasóra van bízva, inkább csak sejteti, hogy spoiler.
Vigyázat, papirzsepi szükségeltetik!

2 hozzászólás
Hddorka P>!
Julia Whelan: Egy év veled

„Jobb szeretni és elpusztulni, mint soha meg nem ismerni a szerelmet.”
Tennyson: Szomorú szerelem

2021. január 3. van és én bátran ki merem jelenteni, hogy megtaláltam az idei év legcsodálatosabb könyvét. Nehéz lesz felülmúlni!
Köszönöm @_Enii_ az értékelésedet, mert ha azt nem olvasom el figyelmesen és nem fogadom meg a leírtakat, talán nem kapom meg azt az „élményt” amit ez a könyv az olvasónak tud nyújtani!♥ És én is ezt tanácsolom azoknak, akik szemeznek ezzel a könyvel: nincs mire várni, olvasd el! Felejt el tényleg mindent, amit erről a könyvről gondolsz, mert ez több annál!
Az írónő stílusa eszméletlen jó. Lehet, hogy nem volt hibátlan, de ez engem cseppet sem érdekel. Ennek a könyvnek minden szavát imádtam. Gyönyörűen felépített történet, az első szótól az utolsóig magához láncol. Nem lehet leírni, hogy milyen érzés volt olvasni. Meg kell élni minden pillantát. Nevetni fogsz? Sírni? Meg fog szakadni a szíved? Boldog leszel? Vagy esetleg összetört? Bármi lehet.
A szereplők közül szinte mind szeretetreméltó, nagyszerű ember. De Jamie az én hősöm ♥
Nagyon inspiráló, szeretnivaló könyv.

Többet nem is írok, mert csak elspoilerezném, és kár lenne…
Imádtam!
Olvassátok!

11 hozzászólás
pveronika>!
Julia Whelan: Egy év veled

Mostanában volt néhány könyv, amit elkezdtem, de egyszerűen nem tudott lekötni. Aztán jött Az egy év veled, és csak azt vettem észre, hogy meglepő gyorsasággal fogynak a lapok. Elvarázsolt az oxfordi környezet, az irodalom és persze egy ellenállhatatlanul édes tanársegéd és egy útját kereső lány románca.

Ella Durran életében először hagyja el Amerikát, amikor Rhodes ösztöndíjasként megérkezik Oxfordba, hogy ott egy tanévet töltsön el 18-19. századi irodalmat kutatva. Pontosan az útlevélvizsgálat előtt kapja meg karrierje nagy telefonhívását, miszerint részt vehetne a következő potenciális elnökjelölt kampányában, ami mindig is a nagy álma volt. Végül belemennek a távmunkába, azzal a feltétellel, hogy június 11-én bármi történjék is, ott lesz a repülőgépen hazafelé. Azonban Oxford és a sors számos meglepetést tartogat Ella számára…

Nagyon szerettem Ella-t és Jamie-t. Jamie egy tanársegéd, aki az eredetileg kijelölt professzor helyett tartja az irodalom órákat, és aki iránt Ella azonnal valamiféle kötődést érez, azonban egyikük sem akar párkapcsolatot. Jamie vicces, romantikus és komplex karakter, és nagyon a szívemhez nőtt, míg Ella éles eszű és talpraesett. Szerettem Ella barátait is, annak ellenére, hogy néha kicsit furák voltak.

Imádtam a helyszínt! Legszívesebben én is repülőre pattannék, hogy Ellahoz hasonlóan felfedezzem Oxford helyszíneit és rejtett titkait. Nagyon tetszett, hogy a szerző beleszőtte a saját élményeit, amiket akkor élt át, amikor Ellahoz hasonlóan ő is Oxfordban töltött egy évet. Szerintem nagyon érezhető volt, hogy a szerző mennyire szereti és ismeri a helyszínt, és emiatt szinte úgy éreztem, mintha én is ott sétálnék Oxford ódon falai között.

Julia Whelan nevét leginkább hangoskönyv narrációi által ismerte meg a könyves világ. Számos audiobook kötődik a nevéhez, nekem eddig egyhez volt szerencsém, Jandy Nelson The Sky is Everywhere című könyvéhez, amit szerettem az előadásában. Julia Whelan azonban emelett színész és forgatókönyvíró is, és így talált el hozzá az Egy év veled ötlete is. A történet egy meglévő forgatókönyv alapjául szolgált, amit neki kellett átírnia, azonban annyira megihlette az alapötlet, hogy úgy érezte, hogy papírra kell vetnie és könyvként is megjelentetnie. Az, hogy egy forgatókönyvből könyv készüljön nem példátlan, többek között hasonlóan történt a Két lépés távolság című könyv esetében is, bár ott többnyire párhuzamosan folyt a munka. Már alig várom, hogy ezt történetet is láthassam filmvásznon.

Összességében nagyon szerettem ezt a történetet, és bár nem volt semmi olyan a könyvben, amit ne olvastam volna már, mégis működött és képes volt megmosolyogtatni és könnyeket csalni a szemembe. Én őszintén ajánlom!

http://veronikasreaderfeeder.com/julia-whelan-egy-ev-ve…

5 hozzászólás
_Enii_ P>!
Julia Whelan: Egy év veled

Nem gondoltam volna,hogy ez a könyv lesz az év legerősebb olvasmánya,aztán láss csodát végül nemhogy ez év, de az elmúlt 2 év legmeghatározóbb könyvélménye lett számomra.

Kedves olvasó/ismerkedő/"kell-e nekem még egy könyv a polcomra" gondolatokat mormoló moly!

Arra kérlek miután elolvastad az értékelésem első mondatát, olvasd el még egyszer a fülszöveget,majd nézd meg a borítót!
Megvan?
Most képzelj el egy számodra lehetséges sztorit a sorok mögé.
Megvan?
Most pedig vedd a kezedbe a könyvet,ignorálj minden spoiler-t és idézetet.
Megvan?
Akkor jó olvasást kívánok hozzá!

6 hozzászólás
bfanni P>!
Julia Whelan: Egy év veled

Nem számítottam rá, hogy ennyire ütős lesz ez a könyv, hogy ennyi érzést kivált belőlem. Olvasás közben kicsit én is beleszerettem a sármos és hihetetlenül okos Jamie-be, ritka, amikor egy szereplő már az első mondatával megnyer magának. Ella pedig pontosan az a fajta hősnő, akinek szeretek a „fejében lenni”: intelligens, humoros és szívesen lennék a való életben is a barátja. Jó volt végre Angliában tanuló egyetemistákról olvasni, teljesen más hangulatú volt, mint a hasonló felállású, amerikai helyszínen játszódó sztorik. Mondjuk én odavagyok mindenért, ami a múlt századok hangulatát idézi, és itt nagyon sok ilyen volt, így azért nem volt annyira nehéz elvarázsolnia. Maga a történetről spoiler nélkül nem nagyon lehet írni, de aki minőségi romantikust szeretne olvasni, mindenképp ezt válassza, nem fog csalódni.

Németh_Stella P>!
Julia Whelan: Egy év veled

Könnyed kis szerelmes történet , nekem tetszett benne a szerelmi száll . :)

Lobo P>!
Julia Whelan: Egy év veled

A romantikus komédiának induló regényből egészen más kerekedik ki a végére. Igazából fejlődésregénynek is lehet mondani, hiszen Ellának fel kell ismernie, hogy amiről úgy gondolta eddig, hogy az igazi hivatása, amivel foglalkozni akar talán nem is valódi szenvedély és inkább a szívére kell hallgatnia, hogy megtalálja magát. Mert az élmények, még ha fájdalmasak is sokkal többet adnak az embernek, mintha elkerülné őket. Ella igazán naív amerikaiként érkezik Oxfordba, egy egészen más típusú oktatási rendszerbe, mint amit megszokott, szerencsére hamar találkozik barátokkal, akik segítenek neki eligazodni és megismertetik a diákélettel. Ella barátai igazán színes egyéniségek, dinamikájuk mégis hiteles. Jamie-vel nem indul felhőtlenül a kapcsolatuk, abszolút vígjátékba illik, ahogy eleinte kerülgetik egymást, s a könnyed csipkelődés és humor a regényben végig megmarad. Mivel a lány a narrátorunk, az ő szemén keresztül nézve abszolút hihető, hogy a karizmatikus, okos, izgalmas férfibe belezúg.
Aztán egy ponton a regény egészen más irányba fordul, s bár fontos benne a románc, de egyszerűen romantikus történetnek nevezni nem is lehet. Ella története, választási lehetőségei és az események egyre komolyabbak és komplikáltabbak lesznek, igazi érzelmi hullámvasút vár rá és az olvasóra.

Részletesen: http://olvasonaplo.net/olvasonaplo/2021/01/26/julia-whe…

Evika82 P>!
Julia Whelan: Egy év veled

Nem olyan történetet kaptam, mint amire számítottam. Néha számomra kicsit döcögős volt a sztori, ennek ellenére Ella és Jamie párosa kicsit a szívembe lopta magát…

NikolettH>!
Julia Whelan: Egy év veled

Nehezen tudok bármit is mondani,mert rég síratott meg könyv. Nem olvastam a fülszöveget,ezért nem is számítottam semmire. Viszont annál többet adott. Ez nem egy happy end-es történet. Ez olyan,mint a való élet.

Csodabogár>!
Julia Whelan: Egy év veled

Jézusom, tényleg kellett ez nekem? Hát persze, hogy kellett!

Nagyon megkínzott lelkileg, de megérte. A több mint egy hetes olvasási idő annak tudható be, hogy a könyv második felét már csak kis részletekben tudtam magamnak adagolni. Nem véletlen, hogy kerülöm azokat a könyveket, amikről tudom, hogy nem lesz happy and a vége. Az a típusú túlérzékeny lelkű olvasó vagyok, akit egy ilyen szomorú szerelmi történet teljesen maga alá tud gyűrni. De valahogy mégsem tudom bánni, annyira szép!

Én egy könyv erejéig nagyjából bármelyik könyves pasiba bele tudok zúgni, a technikám az, hogy ha a leírt külső jegyek nem felelnek meg az ízlésemnek, akkor figyelmen kívül hagyom őket, és olyannak képzelem, ami nekem a leginkább tetszik, a belső jegyeknél pedig nagyon megértő és elfogadó vagyok, mindenkiben a legjobbat akarom látni. Szóval beleesek fűbe, fába, de még bokorba is (mivel anélkül nem is élvezném a romantikus könyvek olvasását), de nagy ritkán mégis jön egy olyan férfi főszereplő, aki a többinél sokkal, de sokkal jobban megtetszik. És pechemre most Jamie volt az, pont ő, hogy még szívfacsaróbb legyen! Nagyon sok férfi karakter megalkotásánál izzadságszagot érzek, annyira vonzónak és tökéletesnek próbálják beállítani őket (főleg a külsejüket és az ágyban nyújtott teljesítményüket), hogy valahogy életszerűtlen lesz, és azt érzem, hogy valami hiányzik, nem stimmel. Jamie viszont fantasztikusra sikeredett, hihetetlenül valódi, izgalmas és szerethető férfi, és az ahogy a saját helyzetét kezelte, igazán lenyűgöző és hősies volt. Ő az, akit nem felejtek majd el azonnal, ahogy másik könyvet veszek a kezembe, és még sokkal később sem.

A könyv végét illetően arra számítottam, hogy valamelyik legrosszabb verziót kell majd olvasnom spoiler

Csodálatos és értékes könyv.


Népszerű idézetek

Phoenix67>!

– Á, persze. Tehát a férfi csak fél évig képes szeretni egy nőt.
– Szerintem a költő felfelé kerekített.

79. oldal

_Enii_ P>!

(…) ha az embert egy feladatra hívják, mert jó benne, az nem ugyanaz, mint megtalálni a hivatását.

_Enii_ P>!

Ha senkinek sem hagyod, hogy összetörje a szívedet, az nem egyenlő a prüdériával, igaz?

_Enii_ P>!

Kettőtök szemében a párkapcsolat éppen olyan, mint a koffeinmentes kávé: nincs semmi értelme.

_Enii_ P>!

„A félreértett vágy
ellopta örömöm,
tagadtam én, de lám,
még van hozzá közöm.”

Nikoletta_Benkő P>!

Maradj még, Jamie! Ha tudsz, ha akarsz, légy szíves, válassz más
időpontot! Dönts a maradás mellett. Maradj velem!
Maradj velem, én pedig veled maradok.

29. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Jamie Davenport
beatrix_0823 P>!

De kik vagyunk valójában, hm? Elmondtuk egymásnak, mit gondolunk, de fogalmunk sincs, mit érzünk. Ahhoz párbeszéd szükséges. Szavak, nyelv, ami összeköt bennünket önmagunkkal és egymással.

81. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek
Tracy Chevalier: Az utolsó szökevény
Aly Martinez: A legfényesebb alkony
Jessica Sorensen: The Coincidence of Callie & Kayden – Callie, Kayden és a véletlen
Gail Carriger: Szívtelen
Anna Todd: After We Fell – Miután elbuktunk
Jay Crownover: Rule
Joss Stirling: Misty