Nemo ​kapitány 392 csillagozás

Tenger alatt a világ körül
Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány

Titokzatos, orsó alakú „óriás valami” nyugtalanítja a világtengerek hajósait. A szörnyeteg hol itt, hol ott bukkan fel a hullámok közül, és kisvártatva meglékelve süllyednek el az addig sérthetetlennek vélt hajóóriások. Pierre Aronnax professzor egy expedícióval elindul, hogy kiderítse a tengeri csodalény rejtélyét. Hajójuk hamarosan meg is ütközik a szörnnyel. A professzor és inasa a tengerbe zuhan. A titkot azonban így is sikerül kideríteni: a „szörny” nem egyéb, mint Nemo kapitány búvárhajója. Ennek a hajónak sokezer mérföldes tengermélyi útjáról, utasainak izgalmas kalandjairól, szerencsés meneküléséről szól Jules Verne egyik legérdekfeszítőbb, s amellett tudnivalókban is leggazdagabb regénye, a Nemo kapitány története a másik híres Verne-regényben, a Rejtelmes szigetben folytatódik.

Utazás a tenger alatt és Húszezer mérföldnyire a tenger alatt címmel is megjelent.

Eredeti mű: Jules Verne: Vingt mille lieues sous les mers

Eredeti megjelenés éve: 1870

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Klasszikus Ifjúsági Regénytár, Verne Gyula, JV, Jules Verne Összes átdolgozott műve, Verne, Verne, Verne, Jules Verne: Különleges utazások – Les Voyages Extraordinaires, Jules Verne

>!
Holnap, Budapest, 2012
456 oldal · ISBN: 9789633462935
>!
Népszabadság, Budapest, 2008
470 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639709669 · Fordította: Kilényi Mária
>!
Holnap, Budapest, 2001
476 oldal · ISBN: 9633462932 · Fordította: Kilényi Mária · Illusztrálta: Bokros Ferenc

18 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Ned Land · Nemo kapitány · Conseil · Pierre Aronnax professzor

Helyszínek népszerűség szerint

Québec


Kedvencelte 31

Most olvassa 21

Várólistára tette 129

Kívánságlistára tette 51

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Angele P
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Igazából utólag nem tudok jó értékelést írni, nem mintha amúgy tudnék, de el kell erről a könyvről mondanom, még mindenki más műveit tartja nagy értékűnek, nekem ez a tengeralatti világ és Nemo a legvarázslatosabb mind közül. No meg a Jules Verne: A rejtelmes sziget

7 hozzászólás
>!
Bori_L P
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Egészen elképesztő, hogy egy csaknem 150 éves könyvet ilyen élvezettel olvasson az ember. Ráadásul nem is első alkalommal.

Azt hiszem nem tévedek sokat, ha azt mondom, hogy Verne a sci-fi műfajának egyik alapítója volt. A könyv ugyan tudományosan ma már sok helyen támadható, de azért ne felejtsük el, hogy 1869-ben, amikor a könyvet először kiadták, még a villanyvilágítás feltalálásáig is vagy tíz éve volt vissza az emberiségnek. És Verne nemhogy a villanyvilágítás, de a tengeralattjárót és az oxigénpalackos búvárruhát is megálmodta.

Érdekes volt a 19. század végi elképzeléseket és tudományos elképzeléseket olvasni. Ma már pl. mindenki tudja, hogy a Szuezi-csatorna előtt nem volt átjárás a Földközi- és a Vörös-tenger között vagy hogy az óceán egyetlen pontja sem mélyebb 12.000 méternél, és hogy a Föld magja nincs kihűlőben, ahogy az is képtelenség, hogy a szénből nátriumot állítsunk elő. De ezt honnan tudhatta volna akkor az író? Ami nekem külön érdekes volt, az az élővilághoz való hozzáállás: egyrészről feltűntek benne már a természet védelmére vonatkozó gondolatok (pl. a cetek, fókák, tengeri tehenek vadáaszatának elítélése), másfelől viszont egy csapatnyi ámráscet ok nélküli szétszaggatását pozitív dolognak beállítani cseppet sem állatbarát megközelítés. Ráadásul mintha minden tengeri állat a Nautilus és a benne élők életére tört volna, pedig azért megnézném azt az óriáspolipot vagy ámbráscetet, aki ok nélkül megtámad egy nála jóval nagyobb valamit (jelen esetben tengeralattjárót).

A szereplők motivációi és érzései szintén eléggé elütnek a modern regények főhőseitől, de ez egyáltalán nem zavart. Sőt, még a leírásokat is élvezettel olvastam általában. A konlúzió meg az, hogy simán nem kéne ilyen könyveket olvasnom, mert most megint tengerbiológus akarok lenni.

>!
Ibanez MP
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Néha, de csak nagyon néha picit sok volt tényleg a leírás, de összességében engem elvarázsolt a könyv. Szerintem igenis történik mindig benne valami, egy kicsit úgy éreztem a sok színes-szagos-látványos jelenetnél, mintha egy Durrell könyvet olvasnék, csak a humoros része nélkül (de azért tényleg, Gerald sem fogja rövidre a leíró részeket a tengeri uborkákról se :-D itt is lesz ubi :-D). A legjobban az első búvárruhás séta és a temetési jelenet tetszett, persze kár, hogy Nemo-rol és legénységéről nem sok minden derül ki, de hát arra ott a következő rész ugyebár. Ha belegondolok, milyen izgalmakat okozott ez a regény a megjelenése idejében! Azért tényleg fantasztikus ötletei voltak Vernének, le a kalappal!

>!
Blissenobiarella
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Nem lesz a kedvencem. Hiába nagyon érdekes a vízalatti világ, számomra az Utazás a Föld középpontja felé geológiai tudásanyaga sokkal érdekesebb volt, mint ez a könyv.
Ettől függetlenül érdekes olvasmány, és egy csomó állatfajról nézegetek azóta is videókat, de engem ez most annyira nem fogott meg.

>!
Ancsúr
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Miután a film nagy kedvenc lett nálam, ezért aztán nem volt kérdés, hogy ez lesz az első Verne Gyula könyvem, amit elolvasok, és nem bántam meg.
Mondjuk abból a szempontból egy kicsit csalódás volt, hogy ez a könyv is E/1-ben íródott, de amúgy az alaptörténet egyszerű, könnyen olvasható volt. Én legalábbis sokkal nehezebb szövegkörnyezetre számítottam.

>!
MisssBee
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Nagyon tetszik Verne utópisztikus felfogása, emellett félelmetesnek tartom, hogyan láthatott ennyi mindent előre. Régebben már olvastam tőle a Kétévi vakációt, de ez egy teljesen más élmény volt.

Nem tudok konkrét érzéseket megfogalmazni, de azt tudom, hogy Nemo kapitányról nagyon szívesen olvastam/hallgattam volna még. A múltjáról, hogy miért száműzte magát a víz alá, hogy hogyan lehet ezt az életet hosszú távon elviselni – már csak a nap hiánya miatt is.

Bár ez még csak a második Verne-regényem volt, de szerény véleményem szerint simán bekerülhetne a kötelezők közé – mert ezt még a fiúk is tuti szívesen olvasnák.

2 hozzászólás
>!
imma A+P
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Nem értem, miért kell még mindig ifjúságinak nevezni valamit, csak mert amikor íródott, nem volt rá jobb szó. spoiler
Érdekes módon engem nem untatott a sok leíró rész a halakról, inkább vicces volt. Ami bosszantó volt, az a mértékegységek következetes keverése (https://moly.hu/idezetek/712087).
Amúgy a történet tetszene, bizonyos részek mellőzésével… megpróbálok keresni egy másik átdolgozást, hátha.

>!
korkata
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

A legkevésbé tetsző Verne regény volt amit olvastam. Túl sok volt az ismeretterjesztés. Nem tudom, hogy ezeknek a leírásoknak mennyi a valóság alapja. Érdekes volt, de sokszor untam.
Maga a történet a megszokott. Kalandregényt vártam és azt is kaptam. Átszőve rengeteg hihetetlen kalanddal. Nem tudom elhinni, hogy akár most a XXI. században megtörténhet mindez.
Érdekes karaktereket ismerhettem meg. A professzor olyan igazi professzoros volt, aki a tudománnyal könnyen megvezethető. Ez azonban megbocsájtható, kedveltem.
Conseil a professzor segítője egy fura figura. Feldobta a történetet.
Ned Land aki a leginkább úgy viselkedett, ahogy el lehet képzelni egy ilyen helyzetben. Neki voltak a legemberibb tulajdonságai.
Nemo kapitányt nem tudtam a szívembe zárni. Önző ember. Ez leginkább a könyv végre bizonyosodott be.

>!
Lahara ISP
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Bájos. Tíz evesen kellett volna olvasni, akkor nagyon tetszett volna a sok természetrajzi adat miatt, most inkább kiéreztem belőle az okító jelleget. És hát, ami egykor fantasztikum volt, az ma teljesen természetes.

>!
Hanging_Moss_9102 P
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

A szokásos Verne karakterek: vegyél egy lázadó, különc zsenit (Nemo kapitány), egy mezei tudóst (Arronax professzor), hozzá egy kissé balfék inast (Conseil, akinek az volt a fő „hobbija”, hogy mindent ami élt és mozgott osztályozott…kissé zsibbasztó volt ez nekem), és egy tettre kész embert, ez esetben egy szigonyost (Ned Land). Vegyél egy nem hétköznapi közlekedési eszközt (Nautilus), és mehetnek a kilométer/mérföldhegyek ész nélkül (a Nemoban 20 ezer mérföldről van szó, ami francia mérföldet jelöl, ez többszöröse az angolnénak!). A mű eredeti, francia címe is ez: 20 ezer mérföld a tenger alatt. Egy kicsit ez „vernésebb”.
Nemo kapitány karaktere viszont Verne egyik legjobbja, szinte hibátlan. Igazi Verne hős. Ezt a könyvet elsősorban Nemo mester miatt érdemes olvasni. A prof engem irritált, olyan volt mint egy hülye kisgyerek ("felkiáltottam" kb. minden 4. oldalon felkiáltott).
Természetesen a Nemo kapitányban is nyugodtan meglehet jegyezni a különböző élőlények primitív gyilkolászását. Hihetetlen, hogy minden Verne regényben ennek kell lennie az egyik főelemnek. Régen nem volt szívük az embereknek, hogy „több 100”, ahogy írja Verne, mindenféle élőlényt „összefogdossanak”, meg stb?. Egyszerűen idegesítő erről olvasni, utálom ezt, ezért fűzöm ide is bele. Ami különösen meghökkentett, hogy kb. 2 lappal korábban írja szerzőnk, (Nemo kapitány beszél), hogy „védeni” kell a bálnákat…erre 2 oldal után ész nélkül legyilkolnak egy csapat ámbrás cetet, mert „azok rosszak”. De polipokat, pingvineket, fókákat is szép számmal leöltek kiváló szereplőink. Szerintem ebből a szempontból elég gáz szerző.
Amit még kifejezetten untam: a milliónyi adat, felsorolás, elavult, nem tudományos hipotézisektől hemzseg a szöveg. Ilyen hal, olyan csiga, ilyen osztály…fuh. Volt egy rész, amikor Arronax prof és Nemo beszélget, felhoznak egy esetet, és akkor elkezdi mesélni Arronax arról, mit tudunk egy hajóról…ez kb. 4,5 oldalon keresztül ment, ezt nem akartam elhinni, hogy tényleg leírja az egész sztoriját?
Kár, hogy Nemo kapitányról szinte semmit sem tudunk meg ebből a könyvből.
A vége pedig egyszerűen nevetséges, én ezt igénytelenségnek nevezném hétköznapi nyelven: mikor a 3 főszereplő meg akart szökni, belekerültek egy bizonyos örvénybe, de hogy mi történt, nem tudjuk meg, mert Arronax prof beverte a kis buksiját és elájult, de mire felkelt már a parton pihengetett…és ennyi. :D
A Nemo kapitány pedig a Hódító Robur vízi megfelelője. Bár előbbi azért sokkal jobban sikerült. Nyilván a Nemo kapitány is klasszikus Verne regény, a top 10-ben biztosan benne van, tiniként imádtam, most már annyira nem nyűgözött le.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Zsucsima

A kényszer megöli az élvezetet.

Második rész Negyedik fejezet A Vörös-tenger

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

1 hozzászólás
>!
darkfenriz 

– Érdekes könyvet olvas a tanár úr?
– Nagyon érdekeset – feleltem.
– Meghiszem. A tanár úr tudniillik a tanár úr könyvét olvassa.
– A saját könyvemet?
Valóban: „A legmélyebb tengerfenék titkai”-t tartottam a kezemben – s fogalmam sem volt róla, hogy a saját művemet forgatom.

366. oldal

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

>!
imma A+P

– Mit fedezett fel?
– Ezt a kagylót! – kiáltottam diadalmasan, s megmutattam Conseilnek a zsákmányolt kincset.
– De hiszen ez csak egy közönséges kagyló! A haslábúak osztályába, a puhányok ágazatához tartozik…
– Igen, fiam, de nem jobbról balra, hanem balról jobbra csavarodik!
– Csak nem? – kiáltott fel Conseil.
– De igen, fiam, ez a csiga bal oldalas!
– Bal oldalas csiga! – lehelte Conseil szívdobogva.
– Nézd csak a csigamenetét!
– Higgye el a tanár úr – felelte Conseil –, életemben nem éreztem még ilyen megrendülést.
S az én derék Conseilem nem ok nélkül rendült meg. Tudvalevő – hiszen a természettudósok felhívták erre a figyelmet –, hogy a természetben a jobboldalúság törvénye uralkodik. Az égitestek ás bolygóik haladó és tengelyük körül forgó mozgásukban jobbról balra mozognak. Az ember gyakrabban használja a jobb kezét, mint a balt, s ebből következik, hogy készülékei, eszközei, a lépcsők, a lakatok, az óra rugója stb. úgy vannak megszerkesztve, hogy használatuk iránya jobbról bal felé tart. A természet a kagylók csavarodását is általában e törvény szerint alkotta meg. Ritka kivételektől eltekintve, minden kagyló jobb oldalas, s ha akad olykor olyan, amelynek bal oldalas a csigavonala, ezeket aranysúlyban fizetik meg a gyűjtők.

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

>!
Risus P

– Nem új világrészek kellenek a földön, hanem új emberek!

134. oldal

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

>!
Gwenno

Az ember lelke úgy van berendezve, hogy könnyen átcsap egyik végletből a másikba.

46. oldal

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

>!
imma A+P

– De az ázalékállatok szerepe sem kevésbé fontos.

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

4 hozzászólás
>!
Risus P

Egy kis filozófiával nagyon sokat kibír az ember.

57. oldal

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

>!
doriri

A zsarnokok a tengert nem hajthatják uralmuk alá. Felszínén ma még folytathatják jogellenes üzelmeiket; háborúskodhatnak, felfalhatják egymást, kihurcolhatják a víz színére a föld minden borzalmát. De harminc lábbal a tenger színe alatt hatalmuk véget ér, befolyásuk semmivé lesz, erejük összeomlik! Ó, professzor úr, a tenger ölén érdemes csak élni! A tenger ölén van csak igazi függetlenség! A tengerfenéken nincsenek urak és hatalmasok! A tenger alatt én szabad vagyok!

Első rész 10. fejezet - A tenger vándora

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

>!
csillagka P

Ki ne emlékeznék rá, hogy az 1866. esztendőt különös esemény, egy érthetetlen, rejtélyes természeti tünemény tette nevezetessé.

(első mondat)

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

>!
imma A+P

– Tudja-e, tanár úr, hogy a világ kezdetén a bálnák még gyorsabban úsztak, mint ma?
– Ó! Igazán? Nem mondaná meg, hogy miért?
– Mert akkor még keresztben állt a farkuk, mint a halaknak. Vagyis hogy a farkuk függőlegesen állt, és balról jobbra meg jobbról balra csapdosta a vizet. Azután a jóisten észrevette, hogy túl gyorsan úsznak, és akkor csavart egyet a farkukon. Azóta felülről lefelé csapják a vizet, de így már nem tudnak olyan gyorsan úszni.

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Kapcsolódó szócikkek: bálna

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

James Fenimore Cooper: A vörös kalóz
Michael Ende: A Végtelen Történet
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák / Beszterce ostroma
Henry Rider Haggard: Salamon király kincse
Henryk Sienkiewicz: Sivatagon és vadonban
Jack London: A vadon szava
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Patrick Ness: Válasz és Kérdés
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok