Nemo ​kapitány 430 csillagozás

Tenger alatt a világ körül
Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány Jules Verne: Nemo kapitány

Titokzatos, orsó alakú „óriás valami” nyugtalanítja a világtengerek hajósait. A szörnyeteg hol itt, hol ott bukkan fel a hullámok közül, és kisvártatva meglékelve süllyednek el az addig sérthetetlennek vélt hajóóriások. Pierre Aronnax professzor egy expedícióval elindul, hogy kiderítse a tengeri csodalény rejtélyét. Hajójuk hamarosan meg is ütközik a szörnnyel. A professzor és inasa a tengerbe zuhan. A titkot azonban így is sikerül kideríteni: a „szörny” nem egyéb, mint Nemo kapitány búvárhajója. Ennek a hajónak sokezer mérföldes tengermélyi útjáról, utasainak izgalmas kalandjairól, szerencsés meneküléséről szól Jules Verne egyik legérdekfeszítőbb, s amellett tudnivalókban is leggazdagabb regénye, a Nemo kapitány története a másik híres Verne-regényben, a Rejtelmes szigetben folytatódik.

Utazás a tenger alatt és Húszezer mérföldnyire a tenger alatt címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1870

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Klasszikus Ifjúsági Regénytár, Verne Gyula, JV, Jules Verne Összes átdolgozott műve, Verne, Verne - Móra, Verne - Móra, Jules Verne: Különleges utazások – Les Voyages Extraordinaires, Jules Verne, Jules Verne összes művei

>!
Holnap, Budapest, 2019
456 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633491560 · Fordította: Kilényi Mária
>!
Holnap, Budapest, 2016
456 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633491560 · Fordította: Kilényi Mária
>!
466 oldal · ISBN: 9786155416736 · Fordította: Kilényi Mária

22 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Nemo kapitány · Ned Land · Conseil · Pierre Aronnax professzor

Helyszínek népszerűség szerint

Québec


Kedvencelte 34

Most olvassa 18

Várólistára tette 159

Kívánságlistára tette 68

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Angele P>!
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Igazából utólag nem tudok jó értékelést írni, nem mintha amúgy tudnék, de el kell erről a könyvről mondanom, még mindenki más műveit tartja nagy értékűnek, nekem ez a tengeralatti világ és Nemo a legvarázslatosabb mind közül. No meg a Jules Verne: A rejtelmes sziget

18 hozzászólás
Razor P>!
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Jules Verne művei (is) molyságom nagy hiányosságai közé tartoznak. Persze animációs formában volt szerencsém pl. a 80 nap alatt a Föld körülhöz, ill. Michael Caine alakításában Nemohoz is (aminek így utólag, halvány emlékeim alapján nem sok köze volt a könyvhöz), de a regények eddig elkerültek.
Úgy döntöttem, ezt a súlyos hiányosságot pótlom és ha már gyerekkorom óta „kísért” a Nautilus képe Disneyéknek hála spoiler, akkor kezdek Nemo kapitánnyal.
A sztorira túl sok szót nem vesztegetnék, az alapokkal szerintem a többség tisztában van, sérült hajók, titokzatos lény, kutatás, stb. stb. és hőseink a Nautilusra kerülnek, majd elindul a regény eredeti címét adó 20000 mérföldes utazás a tenger alatt. Azt fontos tisztázni, hogy a Nemo kapitány nem a mai értelemben vett kalandregény. Persze vannak itt is eseménydúsabb részek (már-már akciójelenetek), de alapvetően ez egy nyugis utazás története, amely során Verne minél több mindent próbál megmutatni olvasóinak a tenger alatti élővilágról, plusz ahol lehet, belefűz még egyéb okosságokat is (pl. a víz alatt futó távíróvezeték története), így próbálván meg szórakoztatva tanítani. Szó se róla, itt-ott kicsit ez miatt száraz a könyv, na meg a benne közölt ismeretek egy része fölött is eljárt az idő (az általam olvasott kiadás se mai darab, de a lábjegyzetekben többször cáfolta Verne elméleteit), de összességében számomra pozitív az összkép. Az egyetlen negatívum, hogy Nemo-ról, na meg a Nautilus és legénysége eredetéről kb. semmit sem tudtam meg a regény végére, de az utolsó lábjegyzet szerint erre majd a Rejtelmes szigetben kerül sor.

>!
Móra, Budapest, 1961
408 oldal · keménytáblás · Fordította: Kilényi Mária · Illusztrálta: Bokros Ferenc
4 hozzászólás
Bori_L P>!
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Egészen elképesztő, hogy egy csaknem 150 éves könyvet ilyen élvezettel olvasson az ember. Ráadásul nem is első alkalommal.

Azt hiszem nem tévedek sokat, ha azt mondom, hogy Verne a sci-fi műfajának egyik alapítója volt. A könyv ugyan tudományosan ma már sok helyen támadható, de azért ne felejtsük el, hogy 1869-ben, amikor a könyvet először kiadták, még a villanyvilágítás feltalálásáig is vagy tíz éve volt vissza az emberiségnek. És Verne nemhogy a villanyvilágítás, de a tengeralattjárót és az oxigénpalackos búvárruhát is megálmodta.

Érdekes volt a 19. század végi elképzeléseket és tudományos elképzeléseket olvasni. Ma már pl. mindenki tudja, hogy a Szuezi-csatorna előtt nem volt átjárás a Földközi- és a Vörös-tenger között vagy hogy az óceán egyetlen pontja sem mélyebb 12.000 méternél, és hogy a Föld magja nincs kihűlőben, ahogy az is képtelenség, hogy a szénből nátriumot állítsunk elő. De ezt honnan tudhatta volna akkor az író? Ami nekem külön érdekes volt, az az élővilághoz való hozzáállás: egyrészről feltűntek benne már a természet védelmére vonatkozó gondolatok (pl. a cetek, fókák, tengeri tehenek vadáaszatának elítélése), másfelől viszont egy csapatnyi ámráscet ok nélküli szétszaggatását pozitív dolognak beállítani cseppet sem állatbarát megközelítés. Ráadásul mintha minden tengeri állat a Nautilus és a benne élők életére tört volna, pedig azért megnézném azt az óriáspolipot vagy ámbráscetet, aki ok nélkül megtámad egy nála jóval nagyobb valamit (jelen esetben tengeralattjárót).

A szereplők motivációi és érzései szintén eléggé elütnek a modern regények főhőseitől, de ez egyáltalán nem zavart. Sőt, még a leírásokat is élvezettel olvastam általában. A konlúzió meg az, hogy simán nem kéne ilyen könyveket olvasnom, mert most megint tengerbiológus akarok lenni.

2 hozzászólás
Ibanez P>!
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Néha, de csak nagyon néha picit sok volt tényleg a leírás, de összességében engem elvarázsolt a könyv. Szerintem igenis történik mindig benne valami, egy kicsit úgy éreztem a sok színes-szagos-látványos jelenetnél, mintha egy Durrell könyvet olvasnék, csak a humoros része nélkül (de azért tényleg, Gerald sem fogja rövidre a leíró részeket a tengeri uborkákról se :-D itt is lesz ubi :-D). A legjobban az első búvárruhás séta és a temetési jelenet tetszett, persze kár, hogy Nemo-rol és legénységéről nem sok minden derül ki, de hát arra ott a következő rész ugyebár. Ha belegondolok, milyen izgalmakat okozott ez a regény a megjelenése idejében! Azért tényleg fantasztikus ötletei voltak Vernének, le a kalappal!

brigi11 P>!
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Ugyanazt éreztem olvasás közben, amit eddig minden Verne könyvnél. Kellően ifjúsági, kalandos, tele könnyen emészthető tanítási szándékkal. Egy kis földrajz, egy kis biológia (na jó, itt egy kicsit több) egy kis történelem, helyenként Jókait megszégyenítő oldalakon át tartó, semmiről nem szóló leíró részek. Nem volt rossz, sőt talán eddig ezt szerettem az írótól a legjobban, de a végét nem így képzeltem.

Blissenobiarella>!
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Nem lesz a kedvencem. Hiába nagyon érdekes a vízalatti világ, számomra az Utazás a Föld középpontja felé geológiai tudásanyaga sokkal érdekesebb volt, mint ez a könyv.
Ettől függetlenül érdekes olvasmány, és egy csomó állatfajról nézegetek azóta is videókat, de engem ez most annyira nem fogott meg.

2 hozzászólás
gesztenye11 >!
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Nem kell spoilereznem, mert azt gondolom, mindenki ismeri a Nautilus történetét. Az biztos, hogy én dokumentáltan 7 éves koromban kaptam ezt a könyvet karácsonyra, és azóta többször elolvastam. Az egyik legkalandosabb ismeretterjesztő Verne könyv, és az egyik legtöbb ismeretet adó kalandregény. 20 ezer (francia) mérföld, az kb. 80 ezer km a tenger alatt, és megismerjük a Verne korabeli tengeri állat- és növényvilágot, plusz olyan technikai újításokat (villamossággal hajtott tengeralattjáró, búvárruha stb.), ami akkor csak Verne fantáziájában létezett. Néhány dologban tévedett (a Déli-sarkon nincs szabad tenger), de könyve millióknak adott érdekes és hasznos információkat, emellett izgalmas és szórakoztatott is. Ezért ajánlom mindenkinek!

MisssBee>!
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Nagyon tetszik Verne utópisztikus felfogása, emellett félelmetesnek tartom, hogyan láthatott ennyi mindent előre. Régebben már olvastam tőle a Kétévi vakációt, de ez egy teljesen más élmény volt.

Nem tudok konkrét érzéseket megfogalmazni, de azt tudom, hogy Nemo kapitányról nagyon szívesen olvastam/hallgattam volna még. A múltjáról, hogy miért száműzte magát a víz alá, hogy hogyan lehet ezt az életet hosszú távon elviselni – már csak a nap hiánya miatt is.

Bár ez még csak a második Verne-regényem volt, de szerény véleményem szerint simán bekerülhetne a kötelezők közé – mert ezt még a fiúk is tuti szívesen olvasnák.

3 hozzászólás
patakizs>!
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Az úgy volt, hogy régen volt otthon viszonylag sok könyv, közte egy teljes széria Verne bácsitól. Kamaszkoromban rá is cuppantam rendesen (ezekből a könyvekből hallottam először egy csomó földrajzi névről). Szerintem ezt is olvastam.
Most nem voltam nagyon feldobva az újraolvasás gondolatától, de egy kihívás az azért kihívás, mert….nem tudom miért.
Az elején tényleg szenvedtem picit. Közben is találkoztam egy csomó telefonkönyv-szerű résszel, amikor Arronax a tengeri állatokat sorolja oldalakon keresztül, hű szolgája pedig rögtön utána benyögi az összes dög rendszertani besorolását.
Ettől eltekintve minden tiszteletem az íróé és a fordítóé is. Verne fantáziája élénk, sokszínű, a technikai részből egy kukkot sem értettem, viszont hivatásos álmodozóként én is szeretném körbeutazni a világot, ha nem is feltétlenül a tenger alatt, inkább a felszíni részeket tekinteném meg…

Paulina_Sándorné P>!
Jules Verne: Nemo kapitány

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Vernét olvasva elgondolkoztam arról, hogy milyen fantáziája is volt az írónak. Vagy a verniánusoknak van igazi, és ez mind valós?! Hihetetlen, ami a történetben volt, a Nautilius és Nemo kapitány. Imádtam, ahogy az író megmutatta számomra a világot, a tengert, a Nautiliust. Conseil egy csöppet furcsa volt a számomra, túlságosan szolgálatkész ember. Ned nem volt szimpatikus, kicsit erőszakos figura. Aronnax professzorban tetszett a tudásvágya. Nemo kapitány ellentmondásos személyiség, hol kedveltem, hol nem. Nem értem, hogy a végén miért tette, amit tett.


Népszerű idézetek

Zsucsima>!

A kényszer megöli az élvezetet.

Második rész Negyedik fejezet A Vörös-tenger

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

1 hozzászólás
darkfenriz>!

– Érdekes könyvet olvas a tanár úr?
– Nagyon érdekeset – feleltem.
– Meghiszem. A tanár úr tudniillik a tanár úr könyvét olvassa.
– A saját könyvemet?
Valóban: „A legmélyebb tengerfenék titkai”-t tartottam a kezemben – s fogalmam sem volt róla, hogy a saját művemet forgatom.

366. oldal

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Risus P>!

– Nem új világrészek kellenek a földön, hanem új emberek!

134. oldal

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Gwenno>!

Az ember lelke úgy van berendezve, hogy könnyen átcsap egyik végletből a másikba.

46. oldal

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

imma P>!

– Mit fedezett fel?
– Ezt a kagylót! – kiáltottam diadalmasan, s megmutattam Conseilnek a zsákmányolt kincset.
– De hiszen ez csak egy közönséges kagyló! A haslábúak osztályába, a puhányok ágazatához tartozik…
– Igen, fiam, de nem jobbról balra, hanem balról jobbra csavarodik!
– Csak nem? – kiáltott fel Conseil.
– De igen, fiam, ez a csiga bal oldalas!
– Bal oldalas csiga! – lehelte Conseil szívdobogva.
– Nézd csak a csigamenetét!
– Higgye el a tanár úr – felelte Conseil –, életemben nem éreztem még ilyen megrendülést.
S az én derék Conseilem nem ok nélkül rendült meg. Tudvalevő – hiszen a természettudósok felhívták erre a figyelmet –, hogy a természetben a jobboldalúság törvénye uralkodik. Az égitestek ás bolygóik haladó és tengelyük körül forgó mozgásukban jobbról balra mozognak. Az ember gyakrabban használja a jobb kezét, mint a balt, s ebből következik, hogy készülékei, eszközei, a lépcsők, a lakatok, az óra rugója stb. úgy vannak megszerkesztve, hogy használatuk iránya jobbról bal felé tart. A természet a kagylók csavarodását is általában e törvény szerint alkotta meg. Ritka kivételektől eltekintve, minden kagyló jobb oldalas, s ha akad olykor olyan, amelynek bal oldalas a csigavonala, ezeket aranysúlyban fizetik meg a gyűjtők.

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Risus P>!

Egy kis filozófiával nagyon sokat kibír az ember.

57. oldal

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

imma P>!

– De az ázalékállatok szerepe sem kevésbé fontos.

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

4 hozzászólás
Darkshine>!

– Öregem, te jó halász vagy, ügyes halász vagy, jól megszigonyozod a halat. El is ejtettél egy sereget. De fogadni mernék, hogy azért osztályozni nem tudnád őket.
– Dehogynem – felelte nagy komolyan a szigonyos: – Kétféle hal van: ehető és nem ehető.

Első rész 14. fejezet A fekete áramlat

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Kapcsolódó szócikkek: Ned Land
doriri>!

A zsarnokok a tengert nem hajthatják uralmuk alá. Felszínén ma még folytathatják jogellenes üzelmeiket; háborúskodhatnak, felfalhatják egymást, kihurcolhatják a víz színére a föld minden borzalmát. De harminc lábbal a tenger színe alatt hatalmuk véget ér, befolyásuk semmivé lesz, erejük összeomlik! Ó, professzor úr, a tenger ölén érdemes csak élni! A tenger ölén van csak igazi függetlenség! A tengerfenéken nincsenek urak és hatalmasok! A tenger alatt én szabad vagyok!

Első rész 10. fejezet - A tenger vándora

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

csillagka P>!

Ki ne emlékeznék rá, hogy az 1866. esztendőt különös esemény, egy érthetetlen, rejtélyes természeti tünemény tette nevezetessé.

(első mondat)

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Hector Malot: A tengerész fia
Alekszandr Beljajev: A kétéltű ember
James Fenimore Cooper: A Vörös Kalóz
Neil Gaiman: Csillagpor
Alexandre Dumas: A fekete tulipán
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
Dékány András: Kalózok, bálnák, tengerek
Scott Westerfeld: Behemót
Philip Pullman: Az arany iránytű
Philip Reeve: Ragadozó városok