Kétévi ​vakáció 452 csillagozás

Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció Jules Verne: Kétévi vakáció

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A vihar egy új-zélandi kikötő partjától elold egy vitorláshajót, amelyen tizenöt fiúintézeti növendék alussza az igazak álmát. A hajón e pillanatban vétkes könnyelműségből senki más nem tartózkodik, s az orkán szédítő sebességgel elragadja. Mire a szerencsétlenséget felfedezik, a vitorlásnak – tizenöt fiatal utasával együtt – nyoma vész. A hatóságok és a hozzátanozók hosszas, eredménytelen kutatás után beletörődnek a megváltoztathatatlanba, nem úgy, mint a nyílt óceánon felriadó utasok: a gyerekek. A szigetre vetődésük után a gyerekek felépítík ideiglenes társadalmukat, és összefogásukkal átvészelik a kényszerű helyzetet.

Eredeti mű: Jules Verne: Deux ans de vacances

Eredeti megjelenés éve: 1888

Kiadói ajánlás: 10 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Verne Gyula, JV, Jules Verne Összes átdolgozott műve, Verne, Verne, Verne Gyula összes munkái, Verne, Partra vetett történetek, Verne, Jules Verne: Különleges utazások – Les Voyages Extraordinaires, Diákkönyvek, Jules Verne, Jules Verne összes művei

>!
Kedvenc, Székelyudvarhely, 2017
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786068638614
>!
Adamo Books, 2017
ISBN: 9789634531746
>!
Kreatív, Marosvásárhely, 2017
puhatáblás · ISBN: 9786066464376

25 további kiadás


Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Briant · Gordon


Kedvencelte 53

Most olvassa 17

Várólistára tette 118

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Babó_Buca
Jules Verne: Kétévi vakáció

Kihagyhatatlan ifjúsági klasszikus fiúknak és lányoknak egyaránt. Mert ez is egy túlélőpróba, csak épp nem ellenőrzött keretek között, ahol nincs segítség, ha gond van. Szerettem a kis lurkók bátorságát, kitartását és leleményességét. Meghozta a kedvet további Verne regények olvasásához.
www.egy-lany-blogja.blogspot.com/2016/08/uj-zelandi-rob…

>!
sztinus P
Jules Verne: Kétévi vakáció

Szenvedôs kötelezőletudás.
Alig vártam a fejezetek végét, akkor mindig megjutalmaztam magam, a felénél beiktattam egy másik könyvet is.
Nem, hogy nem varàzsolt, nem is hittem el.
Soha nincs vita??( 1???, ne már)
Nem lett beteg senki egy esetet leszàmolva???( plusz egy sèrülés)
Még egy valóságshowban is több a valóság, mint ebben:(

11 hozzászólás
>!
gab001 P
Jules Verne: Kétévi vakáció

A történet és a kalandok valóban izgalmasak voltak, viszont maga a megvalósítás számomra elvett az élményből. Ha valódi eseményeket dolgozna fel, inkább érezném dokumentum- mint kalandregénynek, annyira aprólékos részletességgel számol be az író mindenről. A nyelvezete is elég nehézkes, de ez inkább csak akkor zavart, amikor meg kellett szakítanom az olvasást, mert nehéz volt visszarázódni. Egyébként időnként jókat derültem az érdekes kifejezéseken; a kedvencem az „ifjú telepítvényesek”. Akik egyébként nagyszerűen helytálltak és ügyesen vették az akadályokat. Többször is lett volna okom izgulni értük, de a fejezetek elején található rövid címszavakból általában ki lehetett találni a folytatást. A tanulságot sem volt nehéz levonni, mivel a szerző a végen összefoglalta. Fiatalon jobban tudtam volna értékelni, de örülök, hogy elolvastam.

>!
Móra, Budapest, 1971
364 oldal · Fordította: Bartócz Ilona
7 hozzászólás
>!
brigi11 P
Jules Verne: Kétévi vakáció

Teljesen biztos vagyok benne, hogy a maga idején a célzott korosztály imádta. Talán jó időben én is imádtam volna. Most viszont nehezen csúszott és nem csak a nyelvezete miatt, hanem azért is mert sokszor úgy éreztem, hogy ezt már olvastam Vernetől, hogy ez nem más, mint a Rejtelmes sziget ifjúsági, rövidtett változata. Csak itt eleve hajóról és titokzatos körülmények között indulnak útra a gyerek hőseink. Összeségében könnyen olvasható, de nekem már unalmas.

9 hozzászólás
>!
mdmselle IP
Jules Verne: Kétévi vakáció

Majdnem annyira élveztem mint gyerekkoromban, bár a nyelvezete kicsit furcsa volt. Nem mintha terhemre volna, mindössze nem emlékezém, hogy az régi kötetem nyelvezete ily mértékben archaikus valék, bizonyosan valamely újdonat fordítás alkalmaztatott abban.

2 hozzászólás
>!
anesz P
Jules Verne: Kétévi vakáció

Előzetesen csak annyit tudtam a könyvről, hogy erre válaszul született Goldingnak A legyek ura, illetve megnéztem itt a molyon és a Verne könyvek közül előkelő helyen áll a százaléka. Kissé nehézkesen indult nekem, de aztán, amikor belerázkódtam, már nagyon megszerettem. Nálam mindig is a Grant kapitány gyermekei lesz a csúcs Vernétől, de ez sem volt rossz, második helyre sorolom.
Persze, ifjúsági, de ilyen egy jó kalandregény. Végig izgatott a földrajzi kérdés, hogy hová is kerültek, ez is kiderült. Kissé naiv a vége, ahogy a felnőttek megjelentek, és mindent elrendeznek, de ebben is volt csavar. Engem most nem zavartak a leírások, a talán túlzó részletek. Sőt egy csomó növénnyel és állattal megismerkedhettem. Néhány fordulat, rejtély persze előre kitalálható volt, ennek ellenére ezt egy nagyon korrekt könyvnek tartom.
Örülök, hogy @Ibanez kihívása hatására elolvastam, mert különben nem nagyon vettem volna a kezembe! :-)

1 hozzászólás
>!
ggizi P
Jules Verne: Kétévi vakáció

Igazi meseszerű, békebeli ifjúsági kalandregény, a maga hasznos tanulságaival és részletgazdag leírásaival. Ahhoz képest, hogy egy rakás 8-14 éves kölyökről szól, akik felnőtteket megszégyenítő hozzáállással próbálnak egy hajótörést túlélni egy lakatlan szigeten, nagyon optimista jövőképpel és széleskörű túlélő-tudással rendelkeznek. Keveselltem az ilyen helyzetben szinte törvényszerű konfliktusokat és a honvágy miatti sóvárgást, amik azért reálisabbá tették volna a történéseket, de érezhetően nem erre volt kihegyezve a mondanivaló, hanem arra, amit a szerző össze is foglalt a végén. Vagyis arra, hogy legyünk akármilyen kilátástalan helyzetben is, a megfelelő hozzáállás, kitartás és bátorság csodákra képes!

És egy kis személyes ♥ ♥ ♥
https://moly.hu/hozzaszolasok/5421073

>!
Zsoofia
Jules Verne: Kétévi vakáció

Kb az egyedüli robinzonád-regény, amit akkor olvastam, amikor célközönség voltam, és pont ezért szívemnek kedves a mai napig. Kicsit kristálytiszta, kicsit udvariaskodó, de attól még szeretem <3 Meglepődtem amúgy, hogy külföldön mennyire nem ismert ez a regénye, nálunk meg ez az egyik legolvasottabb.

>!
dianna76 P
Jules Verne: Kétévi vakáció

Jó ideje halogattam már ennek a könyvnek az elolvasását. Nem voltam benne biztos, hogy le fog kötni, de valahogy alapműnek érzem, így el akartam olvasni. Alaptalan volt a félelmem. Jó volt olvasni ezt a nem mindennapi kalandot. Elvarázsolt a fúk élete azon a lakatlan szigeten, mely gazdag természeti kincs volt. Tudom, hogy ez csak egy fikció, de akkor is hihetetlen volt az önállóságuk, okosságuk, ügyességük, talpraesettségük, életrevalóságuk. Nekem nem biztos, hogy eszembe jutott volna égő füvet dobni a barlangba, hogy meggyőződjek arról, van-e benne kellő oxigén. Halásztak, vadásztak, gyűjtögettek, fabrikáltak, mint az őskori elődeink, és így nem csak megéltek, hanem túléltek. Micsoda félelmet érezhet egy gyerek, amikor bizonyossá válik számára, hogy lehet, hogy sosem tud hazajutni, s végleg egy civilizálatlan helyen reked. De a regény fiai nem voltak elveszett gyerekek!
Nagyon élvezete olvasmány volt a mindennapokkal való küzdelmük. A kalandokon túl még izgalmak is voltak. A regény vége felé beiktatott csavar részben tetszett, másrészt viszont behozta az erőszakot spoiler, ami nekem nem jött be. Ezen felül a vége kicsit talán összecsapott lett. A fejezetek elején lévő röpke tartalmi tájékoztató zavart. Nem árult el sok mindent, de valamicskét mégis. Egy idő után el sem olvastam, hogy minden meglepetés maradhasson. A regényben szereplő egyik-másik élőlénynek, mint a tehénfa, kagnuár, guanak, nandu, tinamu, utánanéztem, mert ismeretlenek voltak a számomra. Örülök, hogy végül erőt vettem magamon, és elolvastam, mert izgalmas kalandban volt részem.

>!
Népszabadság, Budapest, 2008
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639709553 · Fordította: Huszár Imre
>!
mokus33
Jules Verne: Kétévi vakáció

Magam is meglepődtem, mert akárhányszor klasszikus ifjúsági könyvet olvasok, sosem csalódom, egyszerűen szeretem ezeket a regényeket. A Kétévi vakációnál mégis azt éreztem, hogy jobb lett volna tinikoromban találkoznunk egymással, talán akkor jobban élveztem volna. Pedig alapjában véve nagyon szeretem a Robinson-történeteket, mert érdekes látni, hogyan boldogulnak elveszett karaktereink a körülményekkel, hogyan oldják meg a nehézségeket, és mit tesznek annak érdekében, hogy megmeneküljenek. Ez itt is megvolt, viszont túlságosan idealizált volt az egész. Nem volt olyan mélysége a történetnek, ami megérintett volna, de ezt betudom a könyv ifjúsági mivoltának.
A stílussal is voltak bajaim, pedig Verne könyveit mindig szerettem, de valószínűleg talán inkább azokat, amelyek felnőtteknek íródtak, ez túlságosan kisiskolás volt.
A történet vége azért kellően izgalmas lett, a végkifejletnek pedig örültem.


Népszerű idézetek

>!
keiivile

– Ó Briant! Mégiscsak különb vagy nálam! – kiáltott Doniphan mélységes megindultsággal. A hálaérzet legyőzte gőgös természetét.
– Nem, Doniphan, nem erről van szó! De ha már kezet nyújtottunk egymásnak, nem engedem el a kezedet, míg meg nem ígéred, hogy visszajöttök.
– Igazad van, Briant, vissza kell mennünk! – válaszolt Doniphan. – Számíthatsz rám! Ezentúl engedelmeskedni fogok neked, és példát mutatok a többieknek!

Hetedik fejezet

>!
Zsucsima

Nincs olyan helyzet, akármilyen veszélyes is legyen, amellyel a rendszeretet, az állhatatosság és a bátorság meg ne tudna birkózni.

Második rész Tizenötödik fejezet

>!
Lahara ISP

A munkaprogramot tehát azon elvek értelmében szerkesztette meg, amelyek az angolszász
nevelési rendszer alapjait képezik:
»Valahányszor valamitől irtózol, tedd meg.
Sohase mulaszd el az alkalmat a lehető legnagyobb erőfeszítésre.
Ne vess meg semmiféle fáradságot, mert nincs haszontalan fáradság.
Ezen elvek gyakorlati alkalmazása megedzi a testet és a lelket is.«

77. oldal Tizenharmadik fejezet (Huszár Imre fordítása)

>!
Pirake

Ebben a korban azonban az étvágy a legjobb fűszer.

51. oldal

>!
Caledonia_Valley P

1860. március 9-ének éjjelén a tenger vizével összeolvadó felhők néhány ölnyire korlátozták a látóhatárt.

(első mondat)

>!
Caledonia_Valley P

Hát csak gyermekek volnának ezen az orkántépte hajón? Bizony, csak gyermekek! És hányan? Tizenöten Gordonnal, Briant-nal, Doniphannal és a hajósinassal együtt. Hogyan kerültek a hajóra?
Hamarosan megtudjuk.
Hát egyetlen férfi sincs a hajón? Kapitány, aki irányítaná? Egyetlen matróz sincs, aki kezelné a kötélzetet? Nincs kormányos sem, aki irányítaná a hajót ebben a viharban? Nincs! Senki sincs!

>!
Caledonia_Valley P

– Akkor hát mitévők legyünk? – kérdezte Gordon.
– Nem tudom… Egyszerűen fogalmam sincs! válaszolt Briant. – És elég baj, hogy fogalmunk sincs róla… hogy csak gyermekek vagyunk, mikor ide férfiak kellenének!
– A szükség majd mindenre megtanít bennünket! – felelt Gordon. – Ne veszítsük el a reményt, Briant, és cselekedjünk megfontoltan!

Kapcsolódó szócikkek: Briant · Gordon
>!
Lovasanna

Evans, alighogy belépett, máris megfordult, és miután az ajtót jól berántotta, fülét odaszorította és hallgatódzott. Minthogy kívülről semmit sem hallott, beljebb lépett a nagyterembe. A boltozatról lógó hajólámpa fényénél végignézett az őt körülvevő gyerekseregen, és ezt suttogta: -Igen! …Gyerekek… Csupa gyerek!

289. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Ende: A Végtelen Történet
James Fenimore Cooper: A vörös kalóz
J. R. R. Tolkien: A babó
Jack London: A vadon szava
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Erich Kästner: Emil és a detektívek / A két Lotti
Karl May: Winnetou – Old Shatterhand
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Kate Douglas Wiggin: Becky sorsa
Mark Twain – Oliver Ho: Huckleberry Finn kalandjai