Az ​Acélváros titka 39 csillagozás

A bégum 500 milliója
Jules Verne: Az Acélváros titka

Egy indiai nábob dúsgazdag özvegyének hatalmas öröksége hosszas hányódás után két európai tudós között oszlik meg. A francia Sarrasin doktor felépíti belőle az eszményi várost, amelynek lakói tökéletes egészségügyi viszonyok között és demokratikus szervezetben élnek. A mintaváros közelében nő ki a földből a német Schultze professzor félelmes műve, az Acélváros, mely kíméletlenül katonás rendjével és modern üzemeivel a fajgyűlölő tulajdonos világpusztító terveit kivitelezi. Okkal gyanítható, hogy Schultze a mintaváros elpusztítására törekszik és a békés város nem tud más fegyvert szegezni a gyilkos gyűlölet ellen, mint legjobb fiainak önfeláldozó ügyességét és ravaszságát. Verne népszerű regénye bámulatos módon elővételez fél évszázaddal későbbi fejleményeket, a germán fajgyűlölet, a német világhatalmi téboly pusztításait, a „csodafegyver” rémképét és kudarcát.

A bégum 500 milliója címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1879

Móra, Budapest, 1980
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631124592 · Fordította: Lányi Viktor

Zsuzsanna_Makai>!

Jules Verne: Az Acélváros titka A bégum 500 milliója

Húúú, hát ez nekem nagyon tetszett!
Megint csak az merült fel bennem, h hogy lehettem gyerekként ekkora ökör, h nem olvastam Vernét. Soha. Semmit.
De az is eszembe jutott, h ennél a könyvnél persze a történelem ismerete is szükséges, h még ütősebb legyen, h Verne mennyire belelátott a jövőbe, már-már Nostradamus-i. Amikor a fülszövegét olvastam először, azt gondoltam, no persze, magyarázzunk valamit bele, ami ott sincs, de aztán persze, ahogy haladtunk a történetben, be kellett látnom, Verne órramű pontossággal előrevetítette az eljövendő borzalmakat. 60 évvel előtte, megírta nekünk a ll. Világháború felvezetését.
U.i.: ez után az Jules Verne: Az Antillák világa jött, így-úgy, de ott is egy milliomos hölgy jóvoltából kezdődött minden.

Andrée>!

Jules Verne: Az Acélváros titka A bégum 500 milliója

Érdekes elgondolás, érdekes könyv.
Nekem talán túlontúl átérződik rajta Verne hazafiassága. Csupa remek francia és csupa szögletes, vasfejű germán.
Emellett már, már viccesen rájátszik a sztereotípiákra, gondolok itt a kolbász-káposzta-sör kombóra, is… :)
Ennek ellenére kellően kalandos, kellően elgondolkoztató, néhol még mulatságos is és még a tudományos részek sincsenek agyonragozva, mint némely hasonló könyvében.
Még ma is elég ijesztő, mennyire beigazolódtak Verne jóslatai ebből a könyvből, száz éve igazi jövendőmondónak tarthatták érte!

Zoltán_Bálint>!

Jules Verne: Az Acélváros titka A bégum 500 milliója

A könyv fülszövegét nem olvastam, így a cím alapján egy fantasztikus könyvre számítottam. Ennek ellenére nem volt csalódás a könyv, sőt kifejezetten tetszett. Érdekes voltspoiler.

danaida>!

Jules Verne: Az Acélváros titka A bégum 500 milliója

Sokáig már a borító visszarettentett, mert nem olyan mint a többi régi, szüleimtől örökölt Verne könyvem, amiket kiskamasz koromban faltam, meg amúgy is, olvasnak még manapság 20fölött Verne-t az emberek. A fülszöveggel se tudtam mit kezdeni, aztán valahogy mégis olvastatta magát.. Vernés ez is, de kicsit más, igaz, vannak benne jók (a franciák, nyilván), akik ügyesek, bátrak, okosak és a világ haladását szolgálják és rosszak (a németek), akik pedig a tudásukat rombolásra használják. De azért ha belegondol az ember, hogy Verne a XIX. század második felében álmodta meg így, sok-sok évtizeddel az első, nopláne a második világháború előtt, az azért durva!!

Arokisz P>!

Jules Verne: Az Acélváros titka A bégum 500 milliója

Számomra itt is beigazolódik, hogy Verne egy sci-fi író. A Bégum 500 milliója, szerintem Verne egyik legkiemelkedőbb könyve, habár nem ez a személyes kedvencem tőle. Sci-fi abban az értelemben is, hogy egy alternatív jövőben játszódik, amely negatív utópiával társul. A tudomány finoman adagolva van jelen, ráadásul szuper steampunk-hangulatú filmet is lehetne rendezni belőle a jelenleg rendelkezésre álló filmes eszközökkel. Azért is említem meg a filmet, mert végig az volt az érzésem olvasás közben, mintha egy film kockái peregnének előttem. A könyv aránylag gyorsan olvastatja magát, és fenntartja végig a figyelmet, sőt ha valaki hajlamos erősen vizualizálni is a történetet magában, akkor a vége felé tobzódni fog a látványban is. Habár a puha borítós „Az Acélváros titka”-t olvastam, közben a régi Franklin Társulat által kiadott „A Bégum 500 milliója”-című kötet gyönyörű korabeli illusztrációit nézegettem párhuzamosan mellette.

Plenni>!

Jules Verne: Az Acélváros titka A bégum 500 milliója

Nagy Verne rajongóként sorra került ez a regény is. A kötet jellegzetesen Vernés: jó franciák, gonosz németek, klasszikus, vernei regényindítás, remek alapszituáció és sztori. A mű tetőpontjáig többnyire élvezetes a mű… Viszont a második felére kicsit elfárad a cselekmény. Romantikája (romantikus stílusa) már csöpögőssé válik. A végét már csak kötelességből olvastam el.
Nem az igazi, bár van Vernétől rosszabb is, de még több jó is.

Gabriella_Balkó>!

Jules Verne: Az Acélváros titka A bégum 500 milliója

Kicsit gyengének éreztem. És túl idealistának. Egyértelműen jónak van ábrázolva a francia (latin) nép, a német (germán) pedig rossznak. A problémák is úgy oldódnak meg, hogy a fő jó szereplőnek kedvezzenek.
Mindenesetre döbbenetes, hogy így „előre látta” egyes németek felsőbbrendűségi érzéseit.

Móra, Budapest, 1980
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9631124592 · Fordította: Lányi Viktor
Shika>!

Jules Verne: Az Acélváros titka A bégum 500 milliója

Rég volt már, de azt biztosan tudom, hogy érdekes volt, az ideális társadalom és munkamegosztás kérdését fejtegette. Otthon találtam véletlenül, tehát nem „szándékosan” olvastam, csak a kezembe akadt, de megérte.