A ​tizenöt éves kapitány 250 csillagozás

Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A szerző 1878-ban írt romantikus kalandregénye most a fekete kontinensre kalauzol el. A főhős, Dick Sand talált gyermek, akit egy bálnavadászhajó derék kapitánya vesz magához, és ügyes hajóinast farag belőle. Egy vadász-szerencsétlenség következtében a Csendes-óceánon kapitány és legénység nélkül maradnak az utasok. Egyedül a tizenöt éves Dick tudására számíthatnak, aki a viharral is derekasan megküzdve elkormányozza a hajót Dél-Amerika partjaihoz. Már a szárazföldön folytatják útjukat, amikor kiderül, hogy Negoro – Samuel Veron földrajztudós gyilkosa – ármánya folytán valójában Afrikába kerültek. Rabszolgakereskedők fogságába esnek, ahonnan csak nagy nehézségek árán tudnak kiszabadulni. Az életveszélyes kalandok után újra hajóra szállnak, hogy elérjék céljukat.

Eredeti megjelenés éve: 1878

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Verne Móra · Verne Gyula Népszabadság · JV Móra · Jules Verne összes művei Unikornis · Verne Gyula összes munkái · Az én könyvtáram · Verne Alexandra, Regun Press, Móra, Népszabadság, Kedvenc, Unikornis, Szó-Kép · Jules Verne: Különleges utazások – Les Voyages Extraordinaires · Jules Verne Gyűjtemény Hachette Hungary

>!
146 oldal · keménytáblás · Fordította: Szász Károly, Lambik Lenke
>!
154 oldal · keménytáblás · Fordította: Szász Károly, Lambik Lenke
>!
Holnap, Budapest, 2018
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633492031 · Illusztrálta: Kass János

27 további kiadás


Kedvencelte 17

Most olvassa 11

Várólistára tette 66

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

cicus61 P>!
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Igazi Verne könyv. Nekem mondjuk most nem jött be annyira. Gyerekkoromban az összes Vernét elolvastam és imádtam. Mint a legtöbb Verne könyv, ez is a kalandokról szól, a becsületről, arról, hogy bármit elénk sodor az élet, mindent megtudunk oldani, ha nagyon muszáj :) Ezt Én is gyakorlom a mai napig is. Izgalmas, tele rejtélyekkel. Én is ajánlom a fiataloknak, bár tudom, hogy most másfajta könyveket olvasnak, pedig ez az igazi gyerekeknek szóló könyv. Dick Sand nagyon szerethető szereplő, a mai világban nagyon kevés ilyen 15 éves fiút találnánk sajnos. Jó kis könyv volt.

SDániel P>!
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Az eddigi színvonalas Verne regényekkel egyenrangú mű a Tizenöt éves kapitány, és miután a tengerről a szárazföldre érünk, egy komorabb történet bontakozik ki, ismertetve bennünket az akkori viszonyokkal, körülményekkel, a kor közismert alakjainak (Livingston és Stanley) említéseivel. Persze hőseinknek a nehéz helyzetek dacára eljön a boldog vég. Kár, hogy a főgonosz bűnhődése kissé gyorsan lett lezárva, de nem volt vele különösebb bajom. Az ifjú Dick Sand igazán rokonlélek a Kincses sziget Jim Hawkinsával – és nemcsak a tengeri környezet miatt.
Ifjúsági és felnőttesebb kalandregényként is jól működik – főképp a fenti példák alapján –, így ebben sem csalódtam.

>!
Holnap, Budapest, 2018
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633492031 · Illusztrálta: Kass János
Paulina_Sándorné P>!
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Izgalmas történet volt. Tetszett, ahogy az író végigvitt az úton. Dick nem semmi feladatot kapott a kapitánytól, fiatal kora ellenére. Mondjuk nem értettem a kapitányt, egy csónakkal egy cet ellen? Felelőtlenség volt. Dingo aranyos kutya volt, hűsége. Weldonné nő létre jól bírtam az izgalmakat, az utazást. Jó kalandban volt részük az biztos.

KingucK P>!
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Igazi régi típusú kalandregény: izgalmakkal és fordulatokkal.
Minden fiatal (leginkább fiúnak) ez a könyvet adnám a kezébe, hogy rákapjon az olvasásra. Egzotikus tájak, hajók, izgalmas kalandok… Persze vannak benne durva részek is, de már a mai mesék is tele vannak ilyen vagy még ilyenebbekkel.
A főhős egy igazán példamutató személyiség, aki fiatalkora ellenére helyt kell álljon egy nehéz helyzetben, fel kell nőjön a feladatra.

gesztenye11>!
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Verne a régi – mondhatnám. Ezzel az ifjúsági (?) kalandregénnyel sem tagadja meg magát, hiszen minden van benne, ami egy izgalmas olvasmányhoz szükséges. Pozitív és negatív szereplők, kalandok óceáno(ko)n és szárazföldön, egy (szó szerint) bogaras különc családtag. Az izgalmak persze meg vannak fejelve számos ismeretterjesztő fejezettel, bálnavadászattal, óceáni viharokkal (Csendes- és Atlanti-óceán), dél-amerikai és afrikai növény- és állatvilágról szóló információkkal. Van benne rabszolgakereskedelem, bennszülött királytemetés, néhány híres Afrika-utazó tevékenységének bemutatása (Livingstone, Stanley). És olvashatunk hűségről, becsületről, kitartásról, rátermettségről – ahogy ez minden „normális” Verne könyvben megszokott.
A könyv spoiler ajánlható mindenkinek, aki szereti Vernét, és annak is, aki még nem is olvasott tőle.

korkata>!
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Ez is amolyan igazi Vernés könyv. Izgalmas, kalandokkal teli. Vannak a rossz emberek, akik semmitől sem riadnak vissza céljuk elérése érdekében. És vannak a jók, akik összetartanak, ügyesek, szerethető figurák. Nem szabad megfeledkezni a kutyáról sem, aki hűséges, bátor és nagy segítség főhőseinknek. Megkedveltem ezt a tizenöt éves kapitányt. A kedvencem Dingo a kutya volt. A történet hihetetlen, számomra elképzelhetetlen. Mégis át tudtam élni. Izgultam a szereplőkért. A végkifejletet tekintve nem csalódtam.

Zoltán_Bálint>!
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Az eddig olvasott Verne könyvek közül talán ez volt az, ami a legjobban tetszett. spoiler

Praetorianus P>!
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Ezt a könyvet pont ugyanúgy élveztem most 40+ fejjel, mint általános iskolás koromban. Első élményem az akkor még nagyon menőnek számító tatai mozihoz köti, ahol olyan komoly filmélményekkel kellett megküzdenie, mint pl a Nu Pagagyi. És igen, kilóra megvett, hogy aztán később a könyvtárból kivéve el is olvassam. Első Verne-élményeim egyike volt.
A történet szerintem minden iskolás fiúnak kötelező. Ez inkább szórakoztató és ifjúsági regény akar lenni, nem próbál mindenáron tanítani (bár persze azért itt-ott az író képtelen volt türtőztetni magát), ezért aztán sokkal fogyaszthatóbb, mint a fiatalként nagy kedvenc, majd nemrég egy aprócska csalódást okozó Grant kapitány gyermekei. Bár itt is kapunk egy kis okítást és sok leíró részt, egy pillanatig sem éreztem másodhegedűsnek a cselekményt.
A történet egyébként egyszerű de nagyszerű. Lényege annyi, hogy egy szerencsétlen véletlen folytán egy tizenöt éves hajósinas kényszerül egy bálnavadászhajó kapitányává válni (jobb híján…), és a maradék legénység egyik tagjának aknamunkája folytán egy kicsit (khm) eltévednek. spoiler Izgalmas és szép történet, sok jó és sok gonosz hőssel, de persze a végén spoiler mindenki elnyeri a méltót… spoiler.
A karakterek kicsit felületesek, a „bogaras” rokonban pl jóval több potenciál rejlett, simán válhatott volna belőle egy Paganelhez hasonló kedves bohóc. De a többiek sem kaptak sok mélységet, ami talán nem is feltétele annak, hogy egy hasonló regényen jól szórakozzon az ember fia.
Nem tudom, mennyire élveztem volna az olvasást, ha nem lett volna jelen közben a nosztalgia-faktor, de így mindenesetre remekül szórakoztam. Cseperedő fiúknak a hős-példa szerintem nagy vonzóerő, valószínűleg megtalálják vele a számításukat, és mindezt úgy, hogy az író ezúttal nem próbál lenyomni a torkukon egy komplett állat- és növényhatározót, majd lefojtani egy földrajzi atlasszal.

suzyfox>!
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Az eleje picurkát unalmas volt, meg azért Livingston élete sem érdekelt annyira, meg olyan feleslegesnek is éreztem egy nem róla szóló könyvben. Egyébként kellően realisztikus, eléggé 19. századi. Dick jóval érettebb a koránál, kemény, mint az acél és igazi vezéregyéniség. Vannak veszteségek, de csak a szokásos módon és a végén minden jóra jött. Így, harmincon felül, nem az én könyvem. De azt hiszem, nem is tudnám eldönteni, hogy kinek való.

BBianca>!
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Én szeretem Verne történeteit, mert a főhősei szerethetőek, a kalandok izgalmasak és mindig tanulok is valami újat olvasás közben. Ez itt is így volt. A tizenöt éves kapitány egy nagyon izgalmas és érdekes történet. Dick Sand egy hihetetlenül bátor és okos főhős, nagyon megkedveltem a történet során. Az egyetlen dolog ami nem tetszett ebben a könyvben, hogy soknak találtam benne az „ismeretterjesztő" részt (pl. Livingstone utazásait bemutató fejezet), ami engem nagyon kizökkentett az olvasásból. Ha ezeket mondjuk összesítve a regény végén találom, akkor 5 csillagot adtam volna a regénynek.


Népszerű idézetek

SDániel P>!

Lehet, hogy a vakmerő esetleg meggondolatlanul cselekszik – ám a merész mindig átgondolja tettét, mielőtt valamire vállalkoznék. Ebben találhatjuk meg az árnyalatnyi különbséget.

20. oldal, Első rész, II. Dick Sand

kicsikler P>!

Az ékszerek nem kizárólag hajdíszként szolgáltak. Az átfúrt fülcimpa ezer lehetőséget nyújtott arra, hogy fából készült kis ékszereket, rézcsilingelőket akasszanak bele, néha jóval súlyosabb tárgyakat is, melyek mesterségesen torzítják a fület, lehúzzák a cimpát majdnem a vállig. Így kukoricaháncsból font dohánydobozuk is fülükről lóg le. Nem szabad viszont elfelednünk, hogy a bennszülötteknek nincs zsebük, s valahol mégiscsak kell tartani a holmijukat.

283. oldal, X. fejezet - A rabszolgapiacon (Móra, 1954)

Zoltán_Bálint>!

Nyakuk, csuklójuk, bokájuk is arra szolgált, hogy szinte megszámlálhatatlan rézkarikával,
ragyogó gombokkal vagy szaru ékszerrel díszítsék. Különösen divatba jött ez idő tájt az a
piros színű hamis gyöngy, melyet talakának mondtak. A gazdagabbja valósággal úgy tűnt fel,
agyonékesítve, mint egy mozgó bazárkirakat.

163. oldal, 10. fejezet - A rabszolgapiacon (Szó-Kép, 1993)

Lovasanna>!

Dick nem hunyhatta le többé a szemét a szörnyű valóság előtt, melynek eljövetelét minden percben erősebben érezte. A tizenöt éves kapitány, akit a végzet sodort a Pilgrim parancsnoki hídjára, férfiúhoz méltón érezte a felelősséget, elsősorban Weldonnéval és gyermekével szemben. De miért nyugtalanítsa szegény asszonyt mindaddig, míg a tragikus pillanat be nem következik?

178. oldal

SzabeszZoli>!

Az a fiatal, aki élete kezdetétől fogva tisztában van azzal, hogy az élet törvénye
a munka, aki korán megtanulja, hogy kenyerét arca verítékével kell megkeresnie: nyilvánvalóan nagy sorsra hivatott, mert hiszen egy szép napon megszerzi a kellő erőt is ahhoz, hogy megvalósítsa akaratát.

11. oldal, második fejezet - Dick Sand


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Hevesi Lajos: Jelky András kalandjai
Mark Twain: Huckleberry Finn
Celia Rees: Kalózok!
James Fenimore Cooper: Vadölő
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Rick Riordan: Az elveszett hős
Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás
Timothée de Fombelle: A hazátlan herceg
Irene Adler: A bűn fejedelme
Dávid Ádám: Millennium Expressz – A potyautas