A ​tizenöt éves kapitány 202 csillagozás

Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A szerző 1878-ban írt romantikus kalandregénye most a fekete kontinensre kalauzol el. A főhős, Dick Sand talált gyermek, akit egy bálnavadászhajó derék kapitánya vesz magához, és ügyes hajóinast farag belőle. Egy vadász-szerencsétlenség következtében a Csendes-óceánon kapitány és legénység nélkül maradnak az utasok. Egyedül a tizenöt éves Dick tudására számíthatnak, aki a viharral is derekasan megküzdve elkormányozza a hajót Dél-Amerika partjaihoz. Már a szárazföldön folytatják útjukat, amikor kiderül, hogy Negoro – Samuel Veron földrajztudós gyilkosa – ármánya folytán valójában Afrikába kerültek. Rabszolgakereskedők fogságába esnek, ahonnan csak nagy nehézségek árán tudnak kiszabadulni. Az életveszélyes kalandok után újra hajóra szállnak, hogy elérjék céljukat.

Eredeti mű: Jules Verne: Un capitaine de quinze ans

Eredeti megjelenés éve: 1878

Tartalomjegyzék

>!
Holnap, Budapest, 2018
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633492031 · Illusztrálta: Kass János
>!
Kedvenc, Székelyudvarhely, 2017
puhatáblás · ISBN: 9786068638706
>!
Holnap, Budapest, 2015
378 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633467657 · Fordította: Passuth László · Illusztrálta: Kass János

22 további kiadás


Kedvencelte 16

Most olvassa 5

Várólistára tette 43

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
KingucK P
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Igazi régi típusú kalandregény: izgalmakkal és fordulatokkal.
Minden fiatal (leginkább fiúnak) ez a könyvet adnám a kezébe, hogy rákapjon az olvasásra. Egzotikus tájak, hajók, izgalmas kalandok… Persze vannak benne durva részek is, de már a mai mesék is tele vannak ilyen vagy még ilyenebbekkel.
A főhős egy igazán példamutató személyiség, aki fiatalkora ellenére helyt kell álljon egy nehéz helyzetben, fel kell nőjön a feladatra.

>!
korkata
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Ez is amolyan igazi Vernés könyv. Izgalmas, kalandokkal teli. Vannak a rossz emberek, akik semmitől sem riadnak vissza céljuk elérése érdekében. És vannak a jók, akik összetartanak, ügyesek, szerethető figurák. Nem szabad megfeledkezni a kutyáról sem, aki hűséges, bátor és nagy segítség főhőseinknek. Megkedveltem ezt a tizenöt éves kapitányt. A kedvencem Dingo a kutya volt. A történet hihetetlen, számomra elképzelhetetlen. Mégis át tudtam élni. Izgultam a szereplőkért. A végkifejletet tekintve nem csalódtam.

>!
Anonim_Dreamer
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Emlékszem, hogy egy évvel az után kezdtem el olvasni, hogy megkaptam karácsonyra a szüleimtől. Még egy év kellett, hogy végigevickéljek rajta, de nagyon büszke voltam magamra, és a hosszú idő alatt igazán megkedveltem a karaktereket és megszerettem a történetet.
Ez volt az első könyv, amit nem azért vettem fel, mert olvasni kellett a sulira, és élveztem. Szóval hálás vagyok Jules Vernének (meg a szüleimnek), hogy elindította a régi éretlen kis tökmag énemet az olvasás felé, mert mint látható, mái napig sem állok le vele.

>!
Ad3lka
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Fenyő Áron átdolgozása!
Szívélyesen ajánlom ezt a változatot azoknak a gyerekeknek, /és a tehetetlen szüleiknek/, akik küzdenek a kötelezőszerűségekkel, a régi regényekkel, a felesleges tájleírásokkal és ismeretterjesztésekkel. Nem az a lényeg, hogy rövidebb, hanem hogy élvezetesebb, mai, és megérthető. Kiváló kalandregény, szerethető-nem szerethető szereplőkkel, komolysággal és az azt kompenzáló rengeteg izgalommal.

>!
Gedi SP
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

első volt Verne-től, amit olvastam anno jó rég, szerettem. olyan büszke voltam, hogy elolvastam egy könyvet, hogy kiírogattam a szereplőket meg csomót foglalkoztam velük :D és a 15 éves tök nagynak tűnt… :D

>!
Sztüx
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Általános iskolában volt kötelező olvasmány, és igen, élveztem is. A regény két részből áll, az egyik a tengeren játszódik, izgalmas, érdekes, és rejtélyes hangulatot áraszt magából. Ezt imádtam olvasni (és 11 éves fejjel nem értettem, hogy a főszereplőnk mért számít fiatalnak…akkor nagyon nagynak láttam a 15 éveseket :) ). Aztán elkezdődött a második rész, és…..ÚRISTEN…..ki volt az, aki kitalálta, hogy a 11 éves gyerekeknek pont a rabszolgák kínzásáról, meg az emberkereskedelem virágzásáról kell olvasnia??? Iszonyatosan nyomasztó, nekem rémálmaim voltak tőle. Nem mondom, hogy nem fontos téma, de ettől valaki felnőttként is rosszul lesz, nemhogy gyerekfejjel (különösen az afrikai király temetésén….na arra manapság is borzongva gondolok vissza….).
Ajánlani tudom, de nem gyerekeknek, és nem is kiskamaszoknak.

>!
Isabel_Rose IP
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Nagyon sokat gondolkodtam ezen az értékelésen, mivl szeretem Verne regényeit. Általánosban nekem nem volt kötelező a könyv, így most olvastam először.
Az eleje nagyon tetszett: izgalmas volt, és olvastatta magát. Ám a második résztől picit ódzkodom. Rabszolgák kínzása, stb…tudom, hogy volt ilyen de nem igazán szeretek erről olvasni, mivel nagyon empatikus vagyok.
Gondolkodom, hogy kinek és hogyan ajánlanám a regényt….felnőtteknek mindenképpen jó kikapcsolódás lehet, talán gyerekeknek is, amennyiben beszélgetünk róla velük előtte, közben, és utána is. :)

>!
Lahara ISP
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Jó kis kalandregény volt, néhol bár hihetetlen dolgokba forduló cselekménnyel.

>!
Via I
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Ez volt a legeslegelső könyv, amit könyvtárból kivettem életemben (harmadikos voltam). Akkor nem sikerült befejeznem, szerintem kb. az ötödéig jutottam. Nem emlékeztem sokra, csak hogy van egy gyerek, meg valami kutya, és nagyon izgi volt, így lényegében teljesen új könyvként tudtam olvasni majdnem 25 évvel később.
Tök jó kis kalandregény volt, bátor hősökkel és velejéig romlott gonoszokkal. Egészen progresszív, már ami a rabszolgatartással kapcsolatos nézeteit illeti, aminek örültem, bár voltak nyílván naív és túlzó, rácsodálkozó, mi több, elnézően lenéző leírások a nem nyugati kultúrákkal kapcsolatosan. Volt egy klassz nőkarakter is, amiért pluszpont, nem csak megmentenivaló nőci volt, hanem talpraesett és okos.
Közben többször Wikipediáztam, utánanéztem a behivatkozott Afrika-kutatóknak, érdekesek voltak a témák, amiket felvetett, és élveztem azt is, amikor sztorin kívüli dolgokról mesélt.
Egyedül a sok lábjegyzetezést nem értettem, de betudtam annak, hogy alapvetően egy gyerekkönyv, úgyhogy meg kell magyarázni, hogy mi az, hogy Új-Zéland meg Kalifornia. Bár ha meg gyerekkönyv, akkor azért vannak brutális részek benne, amiket nem biztos, hogy baj, hogy annak idején, harmadikos fejjel nem olvastam.

Nyárra szerintem keresek magamnak még egy Vernét. :)

2 hozzászólás
>!
Éva_Kovács
Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

A könnyedebb Verne-könyvek közé tartozik.Nem minden dolgot tudtam kiszámítani előre,úgyhogy jó kis kalandregény volt.Sand nagyon bátor volt végig és nagyon élveztem a rabszolgakereskedők leírását is,hiába tartoztak a gonoszok közé..Második könyvem az írótól,úgyhogy akkora összehasonlítási alapom nincs.De a Sándor Mátyásnál (amibe belekezdtem) mindenképpen jobb.


Népszerű idézetek

>!
kicsikler P

Az ékszerek nem kizárólag hajdíszként szolgáltak. Az átfúrt fülcimpa ezer lehetőséget nyújtott arra, hogy fából készült kis ékszereket, rézcsilingelőket akasszanak bele, néha jóval súlyosabb tárgyakat is, melyek mesterségesen torzítják a fület, lehúzzák a cimpát majdnem a vállig. Így kukoricaháncsból font dohánydobozuk is fülükről lóg le. Nem szabad viszont elfelednünk, hogy a bennszülötteknek nincs zsebük, s valahol mégiscsak kell tartani a holmijukat.

283. oldal, X. fejezet - A rabszolgapiacon (Móra, 1954)

>!
Lovasanna

Dick nem hunyhatta le többé a szemét a szörnyű valóság előtt, melynek eljövetelét minden percben erősebben érezte. A tizenöt éves kapitány, akit a végzet sodort a Pilgrim parancsnoki hídjára, férfiúhoz méltón érezte a felelősséget, elsősorban Weldonnéval és gyermekével szemben. De miért nyugtalanítsa szegény asszonyt mindaddig, míg a tragikus pillanat be nem következik?

178. oldal

>!
SzabeszZoli

Az a fiatal, aki élete kezdetétől fogva tisztában van azzal, hogy az élet törvénye
a munka, aki korán megtanulja, hogy kenyerét arca verítékével kell megkeresnie: nyilvánvalóan nagy sorsra hivatott, mert hiszen egy szép napon megszerzi a kellő erőt is ahhoz, hogy megvalósítsa akaratát.

11. oldal, második fejezet - Dick Sand


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Brian Doyle: Ne hagyd el a hajót!
Rejtő Jenő (P. Howard): Piszkos Fred, a kapitány
Yann Martel: Pi élete
Robert Merle: A sziget
Anthony Capella: A kávék költője
Stendhal: A pármai kolostor
Alexandre Dumas: A három testőr
Alexandre Dumas: A fekete tulipán
Cornelie C. G.: Érzelmi vírusveszély
Juliette Benzoni: A farkasok ura