A ​két Kip testvér 23 csillagozás

Jules Verne: A két Kip testvér Jules Verne: A két Kip testvér Jules Verne: A két Kip testvér Jules Verne: A két Kip testvér Jules Verne: A két Kip testvér Jules Verne: A két Kip testvér

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Vernének ​ez a kései műve kaland regénybe oltott krimi, s persze múltszázadian és vernegyulásan tanulságos történet is: a testvéri szeretet és az igazság diadalának dicsérete. A távoli, egzotikus helyszíneken pergő cselekmény rémdrámára emlékeztető eseménysora egy új-zélandi kikötői kocsmában indul, ahol Flig Balt fedélzetmester és Vin Mod kormányos sűrű poháremelgetések között aljas tervet főznek ki a James Cook nevű vitorlás megszerzésére, melynek első lépéseként a derék Gibson kapitányt kéne eltenni láb alól. A lebujban mulatozó söpredék között nem soká kell keresgélniük vállalkozó szellemű és kalózkodásra hajló társak után, s már csak az alkalmat lesik az újdonsült cimborák a zendülés kitöréséhez. Az alkalmat azonban késlelteti egy hajótörés két életben maradobtjának – a címszereplőknek – a megmentése a talpig becsületes holland testvérpár jelenléte ugyanis rontja az összeesküvés esélyeit a Csendes-óceánon hajózó James Cookon. Az idegfeszítő várakozás után a tasmániai… (tovább)

Eredeti cím: Les Frères Kip

Eredeti megjelenés éve: 1902

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Jules Verne összes művei, Verne Gyula összes munkái, Jules Verne: Különleges utazások – Les Voyages Extraordinaires

>!
Adamo Books, 2017
ISBN: 9789634531708 · Fordította: Zigány Árpád
>!
Unikornis, Budapest, 2000
254 oldal · keménytáblás · ISBN: 9634273726 · Fordította: Zigány Árpád, Majtényi Zoltán · Illusztrálta: Fabó Attila László
>!
Média, Budapest, 1989
194 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630269104 · Fordította: Zigány Árpád · Illusztrálta: George Roux

1 további kiadás


Kedvencelte 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
pwz ISP
Jules Verne: A két Kip testvér

Ál-ausztrál olvasás. Több szempontól is. Verne ugyebár francia – ez egy.
A történet helyszínei is elég vegyes képet mutatnak, hiszen a nagy déli óceánon és azok egyes tengerein, valamint a szárazföldek közül Új-Zélandon, a Salamon-szigeteken, a Norfolk-szigetnél és Tasmániában járunk. Ez azért nem Ausztrália, hiába csillan fel valakinek a szeme Tasmánia és a Norfolk-sziget miatt, ami a 19. század végén még azért a brit gyarmatbirodalom szerves része volt. 1901. január 1-től létezik a kezdetben szabad államok szövetsége, amiben már benne volt Tasmánia is. Ez a Verne-krimi viszont még az 1880-as évekbe visz- vagyis a gyarmati időkbe és nem is az „igazi” Ausztráliába, csak a „kutyafej alatt, a vízből készült nyakörv, kis függőjébe, Tasmániába, annak is Hobart(Town), illetve Port Arthur nevű városaiba” – ez kettő.
Egyébként meg ha a manapság szokásosnak mondható krimik, illetve az Agatha Christie-féle történetek mellett valami másra vágyik a témában az olvasó, bátran merem ajánlani. Érdekes – és végül is nem valós – megoldása lesz az esetnek, de abban az időben (1902 a megjelenés éve) még hittek a recehártya=fényképezőgép teóriában. Ez is egy jó kis történet, a szokásos Verne Gyulás-formában. :D

>!
Média, Budapest, 1989
194 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630269104 · Fordította: Zigány Árpád · Illusztrálta: George Roux
>!
gyuszi64
Jules Verne: A két Kip testvér

Kalandos ifjúsági történet, hagyományos ismeretterjesztő stílusban és erősen didaktikus erkölcsi tanulsággal. Ez utóbbi miatt ma már nehezen olvasható, de a regényben szereplő csapdahelyzet is túlságosan bonyolult felépítésű, a befejezés pedig eléggé szerencsétlen… (Egyfajta tetemrehívás adja meg a megoldást, de ez sajnos nem lett időtálló, tudományos szempontból nem védhető.) A könyvben található alapvető morális kérdések tárgyalása (a bűn és büntetés, valamint az igazság egyetemessége) viszont megérne még néhány misét.

>!
berg 
Jules Verne: A két Kip testvér

A helyszínek beazonosításával gondom volt, egyrészt következetlenségek maradtak a szövegben, másrészt – inkább ez volt érdekes – Pápua Új-Guineáról még ma sem könnyű például részletes, informatív térképet találni, nem elég egy-két kattintás.
Élveztem a történetmesélést, de meg kell említenem, hogy ma már elfogadhatatlan sztereotípiák jellemzik (vadállat=pápua=fegyenc), és tudományos tényként tálal („A tudomány előtt már régóta nem titok, hogy” – mintha az én készülékemben lenne a hiba) nem bizonyított feltevést, ami nem szép dolog még egy ifjúságiregényes írásban sem.

>!
eeszter 
Jules Verne: A két Kip testvér

Elég későn ismerkedtem meg Verne írásaival, sőt mondhatjuk, hogy még most is csak az ismerkedő fázisban vagyok, de eddig nagyon jó élményt adtak a könyvei.

>!
molke P
Jules Verne: A két Kip testvér

Igazi Vernegyulás kalandok, számomra meglepő krimis körítéssel.
Szeretem a messzi tengereken játszódó hajós, kalózos kalandokat, főleg ha ilyen sok háttér-információval szolgálnak, mint ez a könyv! Sok mindent elmond a helyszínek történetéről, az események koráról – aranyásókról, pápuákról, még az ír-angol ellentét is szóba kerül fegyenc írek apropóján.
Maguk a kalandok a szokásos hajós kalandok, a krimi szál izgalmas – persze nincs kétségünk, hogy kiderül az igazság. Ennek módja viszont eléggé meglepett, kissé hihetetlen volt, így utánanéztem – tényleg hitték ezt valamikor… szóval nem a 'szürke agysejteknek' köszönthető a megoldás, hanem a véletlennek nincs is ezzel semmi baj. És hát a szereplők is Vernések: a jók nagyon jók, a rosszak nagyon rosszak.
Mindent összevetve jól szórakoztam!

>!
Nicole_Kinney I
Jules Verne: A két Kip testvér

Vernétől utoljára kiskamaszként vettem kezembe könyvet, a Kétévi vakációt, ami kellemesen olvasható volt, de túl mély nyomot azért nem hagyott bennem. Ez a történet hasonló kategória, mégis megmelengette a szívem, mert nosztalgikus hangulatba kerültem tőle, és ez a régies elbeszélésmód is mosolyt csalt az arcomra. A jelenkor emberének kicsit sutának tűnhet (a tudomány akkori állása szerint korrekt, de egyébként ténybeli tévedéseket tartalmaz), de örülök, hogy belefutottam scribden. Ifjúsági regényként talán nem lenne annyira szórakoztató a célkorosztálynak, de egy hozzám hasonló felnőttnek, aki szeretne „időutazni” a la Verne, tökéletes olvasmány.

>!
juju
Jules Verne: A két Kip testvér

Véletlenül akadt a kezembe ez a könyv, és mivel szeretem Verne-t, gondoltam elolvasom. Gyerekként és/vagy fiúként lehet jobban értékeltem volna, most már nem hatott meg annyira. De azért benne van minden, ami Verne, ismerkedhetünk a földrajzzal, a hajós élettel és sok kaland részesei lehetünk.

>!
dzsobacsi P
Jules Verne: A két Kip testvér

Izgalmas krimi, aminek a végén meglepő bizonyíték segít a valódi bűnösök megtalálásában. A karakterek kicsit elnagyoltak, a két Kip testvér például túlságosan is tökéletesenek tűnik.


Népszerű idézetek

>!
eeszter 

A James Cook néha olyan közel járt a partokhoz, hogy tisztán lehetett hallani a madarak dallamos énekét, amelybe belevegyült a tarka papagályok rikácsolása, meg a víz fölött röpdöső tengeri madarak sikongatása.

3. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
Estelle Brightmore: 13. napon
Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás – A számkivetett
Alexandre Dumas: A fekete tulipán
Guillaume Musso: Holnap
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Anthony Horowitz: Veszélyes iskola
Láng Attila D. – Láng Krisztina: Kissy
Philip Pullman: Rubin és füst