Clearview 5 csillagozás

Juhos Gábor: Clearview

Thomas Noble bestseller író, ám környezetének köszönhetően mégsem vált büszkévé, nagyzolóvá. Egy nap fenekestül felfordul az élete, és minden, amit eddig biztosnak hitt a világában, megkérdőjeleződik. Miközben azon dolgozik, hogy visszaszerezze széthullott életének kapaszkodóit – köztük a feleségét, akire gyakorlatilag egész eddigi életét építette –, balesetet szenved, és amikor magához tér, egy különös helyre bukkan: Clearview városa nem szerepel egyetlen térképen sem, és látszólag semmilyen kapcsolatban nem áll a külvilággal. Miközben azon dolgozik, hogy hazajusson, egy titokzatos idegen befolyásának köszönhetően szembesül a ténnyel, hogy az egyetlen kiutat az jelentheti, hogy minél jobban bekapcsolódik a város életébe, egyúttal a saját döntéseit is újragondolva.

>!
Könyv Guru, Budapest, 2019
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155803666

Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Hoacin>!
Juhos Gábor: Clearview

Mi lehet nyomasztóbb annál, ha valahol elveszítetted önmagad?
Ha nem ismered be. Vagy ha egy olyan városkába keveredsz, ahonnan úgy tűnik, nincs kiút, az emberek minimum szokatlanok, néha megmagyarázhatatlan dolgokat látsz, és színvonalában a környék megbízhatóan hozza egy frusztráló rémálom előszobáját. Nem a konkrét rémület pillanatát, hanem amikor a barátságosan hétköznapi helyzetek éppen elkezdenek ferdülni, és lassan már te magad sem tudod, hogy mi a fikció, és mi a valóság. Max az a biztos, hogy a seriff gyökér.
Kedvelem a rejtélybe csúszásokat, pláne ha meg van szórva önismereti leckékkel. A sztori végig olvastatta magát, Clearview városa egyszerre volt nosztalgikusan hangulatos és kényelmetlenül feszélyező, tipikusan az a misztikus település, ami ritka kedves látvány, de a magam részéről inkább továbbállnék, köszönöm. Thomas Noble is elszántan próbálna hazatérni, de a kiút innen nem egyszerű… Mint ahogy az sem, hogy szembenézz a félelmeiddel.
Az legyen a könyv talánya, hogy főhősünk sikerrel használja-e a fantáziáját, Gáboréban viszont nem kellett csalódnom ezúttal sem. És nem kétlem, hogy van ott még elég elvont anyag a jövőre is. :)

„A folyosó eltűnt, a szemközti szobával együtt. Nem volt több része a motelnek, sőt, motel sem volt. Sem a parkoló, sem a recepció épülete. Az utat sem láttam. Csak sűrű, magas fák mindenütt, mintha a szoba az erdő közepébe lenne építve. A növényzet összezárt körülöttem, eltűnt a látóhatár.
A sokktól lemerevedve álltam az ajtóban és levegő után kapkodva néztem körbe.
Én szóltamdörmögte Lou, és mikor hátrafordultam, ő tett egy lépést felém, majd eltűnt a semmibe, mint a pára.”

genia P>!
Juhos Gábor: Clearview

Az utóbbi időben arra jöttem rá, hogy szeretem, ha a főszereplő foglalkozása író. Így találtam rá erre a regényre is (meg a borítója is megfogott).
Főszereplőnk egy autóbaleset után a misztikus Clearview városában találja magát. Az emberek ugyanolyan titokzatosak és furák, mint az odakerülésének körülményei. Közben visszatekintések formájában megismerhetjük a korábbi életét, melyben épp írói válságot él még.
Miközben a kiutat keresi a városból, meg kell küzdenie saját magával, hogy aztán újraértékeljen mindent, amit eddig fontosnak hitt.
spoiler
Egyedi alapötlet, érdekes kivitelezés, kár, hogy nem kapott nagyobb figyelmet ez a regény.

Praetorianus P>!
Juhos Gábor: Clearview

Egyre jobban csípem a magyar kortárs írókat. Itt most éppen egy teljesen (vagy legalábbis számomra teljesen) ismeretlen szerző tett le elém egy nyúlfarknyi, de annál ötletesebb regényt. Nagyon szeretem a misztikumot, imádom Benyák szürrealista agymenéseit, és ennek határozottan volt valami hasonló kicsengése. Oké, kicsit másmilyen csattanóra számítottam spoiler, de ezzel is elégedett vagyok. Bár a végére ez így lényegében egy családi drámává avanzsált, így a korábbi misztikum el is oszlott, de azért jó volt. Fél csillagot csak a rövidségért vonok le, ki lehetett volna hozni a témából egy jóval komplexebb történetet is.


Népszerű idézetek

Hoacin>!

Erőt vettem magamon, majd leléptem a tornácról (ami eddig a folyosó padlója volt), és lassú, óvatos léptekkel elindultam előre. Úgy gondoltam, hogy ha csak képzelődöm, előbb-utóbb szertefoszlik a látomás a végtelen erdőről és beleütközöm egy parkoló autóba, egy postaládába vagy bármibe, ami kötődhet a valósághoz.
Egyre bátrabban lépkedtem, és a kezdeti súlyosság érzése a lábaimban kezdett feloldani. Másfelől a kétségbeesés vitt előre, hiszen méterről méterre haladva még mindig csak fákat és bokrokat érzékeltem, semmi mást. Megfordultam, hogy lássam, mennyire vagyok messze a moteltől ám ekkor egy visszhangos csikorgással megmozdultak a fák és összezártak mögöttem, mint ahogy a katonák váltanak alakzatot.
Sehol semmi. A szoba, a motel eltűnt. Körülöttem már csak az erdő volt és mire újra megmozdultam, kérges reccsenések adták a tudtomra, hogy megváltozott a táj. Mintha a fák tettek volna egy lépést közelebb felém és most sűrűbben magasodnának fölém.

Hoacin>!

Derűs, kellemesen langyos őszi idő fogadott odakinn. A környék szinte teljesen csendes volt, hallani lehetett a magas fák lombkoronájába kapó szél suttogó hangjátékát. Alfred viselkedése némileg aggasztott, furcsálltam volna, ha a városban kapásból két hibbant ember is van. Tekintve, hogy túl sok lakost még nem láttam, egy pillanatra komolyan elgondolkodtam azon, hogy mi van, ha nem véletlenül van elzárva ez a hely a külvilágtól.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ruby Saw: A rezervátum titka
John Cure: Az ártatlanság vámszedői
Sienna Cole: Elmejáték
N. Nagy Zoltán: Keselyű
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök 2.
Mira Sabo: Játékszerek
Diana Hunt: Jack árnyékában
Diana Hunt: Őrületbe kergetsz
Mira Sabo: Amíg kijutunk a fényre
Réti László: Kaméleon