Gondoltad ​volna? 6 csillagozás

Érdekességek a nyelvtan világából
Juhani Nagy János: Gondoltad volna?

A szerzőt nyelvek és irodalom tanítására, valamint újságírásra képesítik diplomái, így amit nem írhatott meg újságokban, elmondta a katedrán, vagy fordítva, amire nem maradt idő a katedrán, ami kiszorult a tantervből, az nyomtatásban látott s lát napvilágot.
Nyelvünkkel és más nyelvekkel, szavakkal és nevekkel foglalkozik e kötet egy híján félszáz fejezete. Nem hosszan, bő lére eresztve, nem is lábjegyzetelve és hivatkozásokkal tudományosítva, viszont olvashatóan. Két kicsengetés mérte idő nem csak elfogyasztására, de megemésztésére is elég a rövidre fogott szövegeknek. A továbbgondoláshoz azonban gyorstalpalónál is több időre lesz szükség. Ám ha az olvasó csak feleannyi szellemi élvezetben, kalandörömben részesül is e sorokban, mint a szerző a megírásukban, már egyikőjük fáradozása sem volt hiábavaló.

>!
Tóth, Budapest, 2007
136 oldal · ISBN: 9789635965472

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

tgorsy>!
Juhani Nagy János: Gondoltad volna?

Juhani Nagy János: Gondoltad volna? Érdekességek a nyelvtan világából

Nagy Jancsi nekem olyan, mint a nagy, erős, okos testvér. A debreceni Petőfi Sándor Állami Általános Iskolába jártunk együtt. (Sokáig nem értettem, hogy az Állami meg az Általános szóban miért van az egyikben egy l, a másikban meg kettő.) (Schmitt Pál szíves figyelmébe.)
Nagy Jancsi harmadikos volt én meg elsős, de a napközis csoportunk közös volt. A Szabó Kálmán és az Óvoda utca sarkán volt a napközi. Mi elsősök csak ceruzával írhattunk, de a harmadikosoknak már volt mártogatós tolluk. A pad közepén volt egy lyuk, az alá tették a tintás üveget és ők már tollal írhattak. A toll utáni sóvárgásom talán csak a tűsarkúcipő utáni vágyamhoz volt hasonlítható. És akkor Nagy Jancsi egy napfényes délután a kerítés és a napközi épülete között megmutatta és elmagyarázta a mártogatós toll használatát. Ide ugyan nem adta, de nézhettem és csodálhattam.
Az, hogy több mint 50 év után is emlékszem rá, mutatja a tett nagyszerűségét.
Általános iskola után még egyszer találkoztunk, az Anyakönyvi Hivatalban. Mindketten házassági szándékunkat jelentettük be. Egy napon volt az esküvőnk, az övé pár órával hamarabb.
http://www.dehir.hu/belfold/kapolna-orzi-juhani-nagy-ja…

3 hozzászólás
birogeri P>!
Juhani Nagy János: Gondoltad volna?

Juhani Nagy János: Gondoltad volna? Érdekességek a nyelvtan világából

A könyv amolyan cikkgyűjtemény a (főleg magyar) nyelvtan érdekesebb részeiről – úgymint tájnyelvi szavak, márkanevezéktan, beszédsebesség. Van némi hasonlóság a nyest.hu cikkeivel, annyi különbség mégiscsak adódik, hogy a szerző picit retteg a nyelv változásától. Kijavítja az smseket smekre (merthogy Short Messages és nem Short Message Services), és inkább „elő hát az archívum dobozaival, iratgyűjtőkkel, mázsa jegyzettel, fecnikkel, hátha előkerül valami”, semmint egy internetes keresést megeresszünk, mert túl sok a rövidítés manapság ott is, ami régen nem volt – tehát rossz. Kedvcsinálónak azért tényleg jó könyv (eszkimó nyelvekhez különösképp!)

eeszter P>!
Juhani Nagy János: Gondoltad volna?

Juhani Nagy János: Gondoltad volna? Érdekességek a nyelvtan világából

Ritkán nevetek hangosan olvasás közben, de ennél a könyvnél jó párszor :D

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

tgorsy>!

A mi leghosszabb helységnevünk, a húsz betűjellel leírható Jászfelsőszentgyörgy elbújhat a kis híján háromszor ennyi betűből álló Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogoch mellett. Nyomdahiba vagy lefagyott a számítógép? Egyik sem: ez a nyelvtörő egyszersmind a földkerekség leghosszabb földrajzi neve is. Hogy magyar jelentésével se maradjunk adósak, íme a hevenyészett fordítás: Szent Mária temploma egy mélyedésben a fehér mogyoróbokornál, közel a sebes örvényhez, Szent Tysilio vörös barlangjánál.

125. oldal

Juhani Nagy János: Gondoltad volna? Érdekességek a nyelvtan világából

5 hozzászólás
tgorsy>!

Shakespeare 24 000 szóval írta meg drámáit. Ezeket – nem árt, ha az angol nyelv nagysága előtt leborulók tudják – 30 000 szóval fordította magyarra Arany János (az egyetlen műfordító, aki több szóval fordított, mint amennyivel az eredeti művet írták.)

77. oldal

Juhani Nagy János: Gondoltad volna? Érdekességek a nyelvtan világából


Hasonló könyvek címkék alapján

Montágh Imre: Tiszta beszéd
Grétsy László: Anyanyelvünk játékai
Lőrincze Lajos: Nyelvőrségen
Erdélyi István: Sumér rokonság?
Szabó Zoltán: Kis magyar stílustörténet
Adamikné Jászó Anna (szerk.): A magyar nyelv könyve
Hernádi Miklós: Közhelyszótár
A magyar helyesírás szabályai
Deme László – Fábián Pál – Tóth Etelka (szerk.): Magyar helyesírási szótár
Kálmán Béla: A nevek világa