Csuka-átok 9 csillagozás

Juhani Karila: Csuka-átok

Elinának minden évben vissza kell térnie lappföldi szülőhelyére, hogy június 18. előtt kifogja ugyanazt a csukát a helyi kis tóból. Az élete múlik rajta.
Ezúttal azonban nem a tervek szerint alakulnak a dolgok. Az idő egyre fogy, és a csuka még mindig úszik. Kiderül, hogy a lányt gyilkossággal gyanúsítják, egy rendőr is a nyomában van. Ezenkívül szembe kell néznie első szerelmével, édesanyja „szellemi” örökségével, és megküzdeni egy titokzatos átokkal.

A könyv beszippant és elnyel, mint egy lapp mocsár; varázslatokkal és babonákkal van tele; benne a valóság a természetfelettivel keveredik: nem szokatlan, hogy egy drómó ül az autó hátsó ülésén, a polgármestert megszállja egy szellemszajkó, a víziszellem kártyázik az emberekkel, és „a népség éjszakáján” végképp bármi megtörténhet…

>!
Metropolis Media, Budapest, 2021
330 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635510573 · Fordította: G. Bogár Edit
>!
Metropolis Media, Budapest, 2021
330 oldal · ISBN: 9789635510580 · Fordította: G. Bogár Edit

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Noro>!
Juhani Karila: Csuka-átok

Lappföld apró falvainak lakói gyakorlatilag együtt élnek a mítoszok teremtményeivel. De óriások, halottak és víziszellemek ide vagy oda, a legnagyobb bajt itt is az ember okozza saját magának. A csuka átka is csak akkor nyer értelmet, amikor megismerjük a mocsári lények között csetlő-botló főhősnek az emberek világában eltöltött éveit.
Ennek a „rurális fantasy” regénynek az adja az egyediségét, hogy teljesen hiányzik belőle a kortárs angolszász fantasztikum magyarázkodási kényszere. A falubeliek keresetlen természetességgel számolnak be a legmágikusabb eseményekről, miközben hétköznapi dolguk után járnak. A misztikus és a banális e folyamatos keveredése mindvégig az abszurd határát súrolja, amit a szerző alig bújtatott humorral tálal fel a történetbe csöppenő dél-finn rendőrnőnek, aki – az olvasóhoz hasonlóan – egy racionálisabb világból érkezik. A történet élvezetéhez nekünk is el kell engednünk a logikát, és hagyni, hogy magával ragadjon a lapp lápok hangulata.

_BenGa P>!
Juhani Karila: Csuka-átok

„Végre a fülszöveg igaznak bizonyult, nem is túlzott: tényleg beszippantott és elnyelt ez a könyv, mint egy lapp mocsár. Körülbelül másfél nap alatt kiolvastam. Karila leírásai lenyűgőztek, szerintem könyv miatt még soha az életben nem néztem utána ennyi rovarnak, illetve madárnak. Mintha ott jártam volna az általa felvázolt helyeken, nagyon jó volt elmerülni ezekben a részekben, a képzeletem szárnyalt. Maga a cselekmény is teljesen rendben volt, jól felépített, logikai hibával nem találkoztam. Ami nagyon tetszett, hogy az író milyen ügyességgel kombinálta a valóságot a természetfelettivel; a babonák és varázslatok, különféle lények mindennapos dolognak számítanak a könyvben, a szereplők nem akadnak fenn azon, ha példaul egy drómóval (finn megfelelője az ördögnek) találkoznak.”

Bővebben a blogomon:
link

Bódis_Éva I>!
Juhani Karila: Csuka-átok

Ez a könyvkülönlegesség épp a furcsaságaival nyűgözött le, méghozzá azzal az ezernyi furcsasággal, ami minden bekezdésben olvasható. Imádtam a történetet.

Egy fantasy világba csöppenünk. Olyan érzés, mint amikor mély vízbe dob minket az úszómester, és elfelejti mondani, hogy vegyünk mély levegőt. A finn mondavilág úgy elevenedik meg a szemünk előtt, hogy a Google nélkül egy kicsit elveszve éreznénk magunkat. Ugyanakkor ez a mondavilág nagyon-nagyon eleven, a babonák alakjai beszélgetnek velünk – jó, főleg Elinával és a többi szereplővel –, néha keresztbe tesznek, egy kis vidámságot csempésznek a lapok közé, vagy éppen a segítségünkre sietnek. Belopóznak a mindennapjainkba, pedig mi csak egy kis kenyeret és vajat akartunk vásárolni. Ugyanúgy jelen vannak a lápban mint az azt övező falvakban. Egyszerre lenyűgözőek és egészen természetesek, és mi tagadás, szórakoztatóak is.

Bővebben írtam róla a blogon:
https://rileyeraines.blogspot.com/2021/11/csuka-atok-ko…

Sheeana P>!
Juhani Karila: Csuka-átok

Meglehetősen érdekes és szórakoztató volt, de azt hiszem, a maradéktalan élvezetéhez jobban kellett volna ismerni a lappföldi mitológiát.

Költsei_Firincz>!
Juhani Karila: Csuka-átok

Juhani Karila regénye egészen-egészen meghökkentő. Szereplői emberek és varázslények, akik hatnak egymás életére. S bár szó szerint élet-halál kérdése, hogy a főszereplő Elina kifogja a csukát a tóból, mégsincs a könyvben semmi félelmetes. Vicces és ironikus az egész csuka-átok. Olyan, mintha egy csíntalan kobold írta volna önmaga szórakoztatására. Az pedig, hogy az olvasónak tetszik-e a történet (persze hogy tetszik!) teljesen másodlagos. Érezhetően nincs olyan elvárás, aminek a fiatal finn szerző meg akarna felelni. Nem tudom, Juhani Karilának hányadik könyve/regénye ez, de ennyire szabadon csak az elsőkönyves zsenik szoktak írni (akik aztán javarészt meg is roppannak az első kötet sikerének súlya alatt). Én beleszerelemesedtem ebbe a történetbe, s abba, ahogy olvasóként nem nagyon van más dolgom, mint együtt örülni a szerzővel, hogy ilyen fondorlatos és furfangos történetet ennyire magával ragadóan sikerült megírnia. Öt nap története a Csuka-átok, de közben kibomlik a főszereplők egész élete, és még annál is több, hiszem a mítikus lények az idők hajnalától velünk vannak…. s még az is lehet, hogy itt-ott tényleg az emberek bosszantása a fő szórakozásuk. Még ma is.

donzella P>!
Juhani Karila: Csuka-átok

Nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek, mert egy-két szereplő nagyon szerethető volt és szórakoztató. A többi meg inkább bosszantó (gondolom annak is szánták, csak most nem erre volt szükségem). Az elején nem is tudtam eldönteni, hogy Elina valami önsanyargató személyiség, vagy csak simán deliriál. Egészen addig, amíg kiderült, nem csak ő látja ezeket az ősöreg misztikus lényeket, talán finn vagy lappföldi sajátosság, hogy ott a folklór a mindennapok része, de az olvasót felvilágosítani nem siet. (Sem a lényekről, a jelentőségükről, hatalmukról, szokásokról.) Úgyhogy én a történetben nagyon sokáig csak lógó orral baktattam előre, várva a megvilágosodás pillanatát. De legalább volt ilyen.
Amikor ez végre megtörténik, összekapcsolódik a múlt és a jelen, akkor lehet igazán a könyvre hangolódni és érteni végre a motivációkat is.


Népszerű idézetek

Noro>!

– A lelkek olyanok, mint a sátán által újrahasznosított műanyag. Amikor a túloldalra kiabál valaki, sose tudni, mi fog válaszolni neki. Az, amit keresnek, talán már elment. Vagy talán már valami másnak a részévé vált.

138. oldal

Anyechka I>!

– Elmondom, hogy odakint nincs semmi más, csak pokolian nedves víz.

49. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A halálsoron
Ohba Tsugumi: Death Note: A halállista 2. – Találkozás
Robert McCammon: Egy fiú élete
Dan Wells: Nem akarlak megölni
J. D. Robb: Halálos tisztaság
Helena Silence: Ezüsthíd
Dean R. Koontz: Virrasztók
Carlos Ruiz Zafón: Marina
Csóti Lili: Hetedvérig
Amanda Stevens: A birodalom