Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Francia kenyér 60 csillagozás
A középszerű Los Angeles-i tanárnők eseménytelen életét élő Wynter Morrisonért eljön egy szőke reklámügynök hófehér limuzinon, és megajándékozza hét év luxusházassággal. De amilyen hirtelen kezdődött, olyan hirtelen véget is ér a fényes társasági élet, parti, bál, buli, borkóstoló, francia filmbemutató, taftruha, orchidea… és Wyn egy este a kacsalábon forgó kastély bezárt kapuja előtt találja magát.
Kizárva. Mindentől megfosztva, amiért addig élt. Érzelmi és anyagi csődben, barátoktól elhagyatva, depresszióban. Nincs hová menekülni. Hacsak abba a kis seattle-i pékségbe nem, ahol délelőttönként itatja az egereket egy nagy bögre kávé fölött. És ahogy napra nap beszívja a sülő kenyér finom illatát, lassan felködlenek szinte már elfeledett diákkori emlékei. Az a régi nyár, amit egy boulangerie gyakornokaként töltött egy francia kisvárosban. A kovász, a liszt, a dagasztás, a kemence. A hőség. A saját verejtéke. Az első szerelem.
Tévúton járt volna? Pályája és… (tovább)
Eredeti megjelenés éve: 2002
Enciklopédia 2
Kedvencelte 7
Most olvassa 1
Várólistára tette 28
Kívánságlistára tette 21
Kölcsönkérné 1
Kiemelt értékelések
Napra pontosan nem tudom megmondani, de már 18 éve olvastam egyszer ezt a könnyed hangvételű gasztroregényt.
Akkor még szerintem fogalmam sem volt, hogy létezik ilyen kategória. Fel sem merült bennem az, hogy most direkt azért fogom elolvasni, mert a szövegnek van kézzel fogható, hasznos üzenete. spoiler
A többit is ki fogom apránként próbálni, van fini teasütemény-leírás is, de ezt most kuxusnak tartanám.
A sztoriról csak annyit, hogy nem valami eget rengető, vagy ahogy mostanában divatosabban mondani szokták, voltak benne afféle szappanoperás fordulatok, de azért jól kikapcsolt a home office-robotból. Ezért megtartja az érettségizőkorú (18 évvel ezelőtti élmény) öt csillagot. :)
Nagyon sajnálom, hogy a történet olyan kis tipikus lett, mert egyébként rendben lett volna a könyv. Wynter sokáig halálra idegelt, de ahogy fokozatosan rátalált (életében először) önmagára, úgy kedveltem meg én is. Tetszett az egésznek a hangulata, a kis pékség ideája, mikor a friss, ropogós cipók épp akkor készülnek el, mikor kinn hajnalodik és csicseregni kezdenek a madarak.
A gasztroregény mivolta miatt kezdtem neki a könyvnek, és nagy vágyam saját kenyeret sütni (tepsiben, nem kenyérgépben), de igazából nem éreztem azt egyik receptről sem, hogy alig várom, hogy kipróbáljam.
Többször láttam már a könyvet, de a borítója láttán, nem éreztem ellenállhatatlan vágyat, hogy elolvassam. Végül is, azért hoztam ki a könyvtárból, hátha ez is olyan „csúnya, de finom” effektus. Az indulás remek volt, aztán kicsit leült a regény, és többször éreztem benne a hullámvölgyeket. Viszont lebilincselt az az áhítat, ahogy a kenyér(félék)ről és a kenyérsütés folyamatairól ír a szerző. Időnként megcsapott az illata is. Maga a történet nem kiemelkedő, de jól van fűszerezve. Összességében, tetszett.
Jó, könnyed nyári olvasmány, szuper receptekkel.
Akik szeretnek a konyhában forogni, a kenyerekkel, sütikkel törődni, olvassák el, nem bánják majd meg :)
Most valahogy rátaláltam itt erre a könyvre, és eszembe jutott, hogy tényleg, egy-két éve én is olvastam. Nem lehet a leggyengébb körbe sorolni, ha egyáltalán emlékszem rá…De kicsit irreális ez a kenyeres önmegvalósítás, bár innen nem tudjuk megítélni, hogy miként is működik ez az self made man-es amerikai álom.
Népszerű idézetek
Elég beleharapnom a fánkba, és máris elmosolyodom: aranysárga és kívül ropogós, belül viszont olvadón puha, és nem túl édes, ellensúlyként épp kellő mennyiségű rágós ribiszkével van megtöltve. Furcsa, de a legapróbb jó dolog is elég, hogy azt higgyük, minden rendbe jön.
52. oldal
Patty tortája kávés-karamellás öntettel
7 kocka keserű főzőcsokoládé
3/4 csésze vaj
1 1/2 csésze erős kávé
1/4 csésze whisky
2 tojás
1 kávéskanál vaníliás cukor
2 csésze rétesliszt
1 1/2 csésze kristálycukor
1 teáskanál szódabikarbóna
1/4 kávéskanál só
Zsírozzunk és lisztezzünk ki két 20 cm x 10 cm-es magas falú tepsit.
Egy négy és fél literes űrtartalmú serpenyőbe tegyük bele a csokoládét, a vajat és a kávét, és tegyük fel takaréklángra. Állandó kavargatás mellett várjuk meg, hogy a csokoládé teljesen felolvadjon, majd erősebben kavarjuk mindaddig, míg a keverék sima nem lesz, és alkotórészei össze nem vegyülnek. Legalább tíz percre tegyük félre, hogy kihűljön. Adjuk hozzá a whiskyt, tojásokat és a vaníliát. Keverjük össze a száraz alkotórészeket, majd adjuk a csokoládés keverékhez, és addig kavarjuk, míg sima és sűrű nem lesz. A tésztát osszuk szét a két tepsibe, és 120-on süssük 45-55 percig, vagy amíg a középen beszúrt favilla szárazon ki nem húzható. 15 percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd fordítsuk ki egy deszkára, hogy teljesen kihűljön. Tejszínhabban, créme frainche-sel vagy kávés-karamellás öntettel tálaljuk.
Kávés-karamellás öntet
1 csésze cukor
1/3 csésze víz
1/2 csésze 20%-os habtejszín
3 evőkanálnyi erős feketekávé
Habarjuk ki a cukrot a vízzel, és öntsük vastag aljú serpenyőbe, amelynek belső oldala lehetőleg fehér vagy világos színű, hogy a karamell színének változását láthassuk. Közepes lángon kevergessük, amíg a cukor fel nem olvad (kb. 1 percig). Csavarjuk fel a lángot, és forraljuk fel a folyadékot. Ne keverjük. (Persze az edény belsejét gyakran kell mosni.)
Egy másik serpenyőben közben melegítsük fel a habtejszínt.
Amikor a cukor karamellizálódni kezd, és a serpenyő szélén aranysárgára pirul, óvatosan emeljük fel a serpenyőt, és a folyadék körbelötykölésével segítsük elő az egyenletes pirulást. A szirupot szép, sötét borostyánszínre pirítsuk (kb. 3-4 percen át.) Vegyük le a tűzről és tegyük be a mosogatóba. Lassú habarással adjuk hozzá a forró tejszínt. Viseljünk védőszemüveget, mert a keverék rotyoghat, és könnyen szétfröccsen. Adjuk hozzá a feketekávét, és keverjük simára. Amint a keverék sűrűsödni kezd, tegyük vissza takaréklángra, és keverés mellett olvasszuk fel. A még meleg folyadékot finom szűrőn szűrjük át. Körülbelül egycsészényi öntetet kapunk.
66-68. oldal
Olvastam valahol, hogy a sülő kenyér illata bizonyítottan gyógyítja a depressziót.
64. oldal
A mellkasomat feszítő fájdalom fortyogó dühvé válik, és lávaként önti el testem minden zugát. […] Hazudott, ismételten és hónapokon keresztül, de én hittem neki. Azon a határon túl is, amikor már kérdezősködnöm kellett volna. Készakarva választottam a tudatlanságot. Ostoba voltam.
284. oldal
Túl sok együttérzés olykor rosszabb, mint a semmi. Az ember dédelgetni kezdi a fájdalmát. Elraktározza, csiszolgatja, mint valami beteges kincset, hogy igazolja mindazt azt együttérzést, amit kap.
276. oldal
Hasonló könyvek címkék alapján
- Dana Bate: Iránytű a szerelemhez és titkos lakáséttermekhez 84% ·
Összehasonlítás - Tom Stone: Volt egyszer egy tavernám 62% ·
Összehasonlítás - Nina Killham: A hús bűnei 82% ·
Összehasonlítás - Abby Fabiaschi: Szerettem élni 92% ·
Összehasonlítás - Diana Dorth: A hűtlen ·
Összehasonlítás - Fiona Davis: A lakcím 89% ·
Összehasonlítás - Diana Dorth: Emlékképek ·
Összehasonlítás - Syrell Rogovin Leahy: Szerelem a Broadwayn ·
Összehasonlítás - Kevin Kwan: Kőgazdagok problémái 89% ·
Összehasonlítás - Ron De Christoforo: Grease 90% ·
Összehasonlítás