Rejtett ​múlt (Star Wars: Jedi-növendék 3.) 56 csillagozás

Jude Watson: Rejtett múlt

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Obi-van Kenobi és Qui-gon Jinn kényszerűségből a Findar bolygón ér földet, ahol minden a feje tetején áll. A hatalmon lévő Szindikátus azzal kényszeríti engedelmességre a népet, hogy megfosztja őket az emlékeiktől. A bolygó egyetlen reményét egy csirkefogókból verbuvált lázadó sereg jelenti. Qui-gon és Obi-van egy mentális háború kellős közepébe csöppen. És ha nem elég óvatosak, a saját múltjuk is mindörökké elveszik.

Eredeti megjelenés éve: 1999

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Egmont-Hungary, Budapest, 2000
108 oldal · ISBN: 9636274304 · Fordította: Dinya Tamás

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Yoda · Qui-Gon Jinn


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Darth_Revan>!
Jude Watson: Rejtett múlt

Jude Watson: Jedi-növendék 3: Rejtett múlt
Folytatódnak Obi-van és Qui-gon kalandjai. Ezúttal ebben a részben Obi-vannak jut nagyobb szerep. A szokásos Star Wars toposzok is megtalálhatóak a műben. Elnyomó hatalom és az ellene lázadók. A gyűlölet és elnyomás témaköre egész szépen feldolgozásra került. Nyilván nem olyan részletesen, mint egy felnőtt regényben, de egy ifjúsági könyvhöz képest egész jól. A remény és az egyszeri hétköznapi teremtények tettei szintén nagy szerepet kap.
spoiler
Egy újabb nagyszerű Jedi-kaland, mely során Obi-van nem csak újabb Jedi leckéket tanul, hanem azt is, hogy miért fontosak a pozitív emlékek az emberi életben. Ötös.

csartak P>!
Jude Watson: Rejtett múlt

Azon gondolkodtam miért Rejtett múlt a címe a könyvnek. Hát nem tudom. Nagyon kifacsarva valamit ki tudok találni, de az nem az igazi. A páros kalandja ott folytatódik, ahol az előző rész véget ért, és két vicces figura is csatlakozik hozzájuk. Rájuk vár a feladat, hogy rendet vágjanak a Findar bolygón. Rajongó vagyok, megyek SW ágyneműt venni, akciós a Lidl-be.

Hippoforaccus>!
Jude Watson: Rejtett múlt

Újabb remek része a sorozatnak. Azt meg kell hagyni, hogy kicsit rövid, de legalàbb velős, és nincs telesújkolva minden felesleges marhasággal. Bízom benne, hogy megtartja a sorozat ezt a színvonalat.

Trillian>!
Jude Watson: Rejtett múlt

Jó volt olvasni. A két findari főszereplő nagyon szimpatikus. Obi-van és Qui-gon pedig hozza a megszokott formáját és megoldja a problémát. A történet néhol fordulatos, máshol pedig kiszámítható. És annyira nem volt izgalmas mint az előző rész. Ám ettől nem vált gyengébbé a regény.

tomi0803>!
Jude Watson: Rejtett múlt

Egész érdekes, főleg azoknak tetszhet, akik amúgy is szeretik a Star Wars világát. Bár nem áll hozzám annyira közel, mégis jól szórakoztam. Igaz, több helyen kiszámítható, de kikapcsolódásnak tökéletes.

BBarb>!
Jude Watson: Rejtett múlt

A sorozat eddigi leggyengébb része. A címválasztást nem értem, a történet se volt nagy szám, pedig érdekes dolgokat is ki lehetett volna hozni belőle. Obi-van és Oui-gon hiába voltak benne, nem éreztem, hogy egy star wars könyvet olvasok. Reménykedek, hogy a folytatás jobban sikerül majd.

Kada22>!
Jude Watson: Rejtett múlt

Majdnem ez is megkapta a 4 csillagot, mert a könyv utolsó negyede baromi izgalmas volt, és kis híjján elfeledtette velem, mennyire szenvedtem az első 3/4-ében. Ez a testvérpáros az egyik legrosszabb dolog, ami SW-ben történt. Nagyon viccesnek szánták őket, de egyszerűen engem kikergettek a világból.
A címet se igazán értem, bár van tippem rá, nem annyira egyértelmű, mint az első két rész.
Ami tetszett, az az utolsó negyed illetve Obi-Wan és Qui-Gon párosa. Kezdenek együtt dolgozni, kezd meglenni köztük az az összhang, ami a filmben is megvolt.
Illetve szerencsére rövid, úgyhogy azért még az első harmad fájdalmas részein is gyorsan át lehet jutni.

Sabine>!
Jude Watson: Rejtett múlt

Kissé vicces a kapcsolatom ezzel a könyvvel…
Nagyon tudtam szeretni, de nem eléggé ahhoz, hogy hitet tudjon adni a folytatásokhoz.
Az első három rész közül ennek a sztoriját szerettem a legjobban. A megteremtett világ, annak helyzete, fő konfliktusai nagyon tetszettek, faltam a sorokat, mert tényleg érdekelt, mi lesz a történet vége. A behozott mellékszereplőket is itt tudtam a legjobban megkedvelni, a testvérpár és történetük vicces, szerethető, néhol megható tudott lenni, ők ketten remek színfoltjai voltak a könyvnek.
Az erős alaptörténet mellett viszont marad valami más érdemi is? Hááát…
Qui-gon itt teljesen ellaposodott, ő csak úgy volt és kész. A Xanatos miatti görcsölése abbamaradt, ami teljesen rendben van, abból bőven elég volt két kötet, de azzal, hogy ez a szál el lett varrva, nem lett a helyén igazából semmi sem. Nem tudott a Rend beszűkült világának lázadója, egy extravagáns Jedi mester lenni, de még csak standard bölcs Jedi mester sem volt. Az ifjú Kenobinak csak az életéért és az emlékeiért kellett megküzdenie, belső démonok vagy bármi, ami karakterfejlődést idézhetett volna elő, már nem zargatták, ezt nagyon is sajnálom, nem érzem, hogy különösebben fejlődne, erősödne, vagy tanulna bármit is mesterétől. Ennek ellenére a könyv legemlékezetesebb része, mondhatni katarzispontja szerencsére hozzá kapcsolódik.
Ez jól tükrözi azt, ami jellemzi ezt a regényfolyamot. Pörgős, könnyed történetvezetés, a sztoriszál folyamatos csűrése-csavarása, hogy így akarjon izgalmas lenni, ám valójában minden az átlagos iparosmunkánál ragad meg, amiből a valóban magával ragadó élmények csak elvétve, mint világítótornyok a csillagfényes éjszakákon, úgy tűnnek fel.
Ami tényleg jó ebben a könyvben, azt meg nem tagadhatom tőle, én örülök a legjobban, hogy tudtam élvezni ezt a kötetet, talán az eddigi háromból ezt a leginkább-, de azt hiszem, itt a csúcson is kell abbahagyni. :D

Somogyip>!
Jude Watson: Rejtett múlt

Egy újabb rövid, egyszerű és pörgős történet. Qui-gon és Obi-van, immár együtt indulnak egy újabb küldetésre, de kényszerű kitérőjük miatt ezt várhatóan csak a következő részben olvashatjuk.

Siriane P>!
Jude Watson: Rejtett múlt

Számomra ez most nem adott annyit, mint az előző kötetek. Obi-van és Qui-gon első közös küldetése (emlékeztető: kábé három hét telt ez az első kötet óta spoiler ), elindulnak, de eltérítik őket – szóval ez tényleg csak egy epizód a nagyobb történetben, nem érződik igazán lényegesnek, annak ellenére sem, hogy történetileg persze azért nagy volumenű dolgokat látunk (és úgy szegről-végről kötik a fő(bb) cselekményszálhoz is végül is).
Tetszett, hogy az előző kötethez hasonlóan itt is mer felnőttebb témákhoz nyúlni ifjúsági mivolta ellenére – elnyomás, diktatúra, szabadságharc –, azonban most nagyon érződött, hogy rövid a könyv, folyamatosan pörögnek az események, a karakterek kibontakoztatására nem sok idő maradt, pedig néha jól jött volna. Értem, hogy gyerekkönyv, de a történet most bizony elviselt volna (jó) pár oldalt pluszban.
Kicsit olyan volt most nekem, mint régen a vasárnap délutáni matinésorozatok: húsz perc alatt váltottuk meg a világot. Persze ettől még szerethető történet, de nem ez lesz a kedvencem a sorozatból.


Népszerű idézetek

csartak P>!

Hozz egy döntést, majd hozz egy másikat, szokta mondogatni Yoda. Sajna, egy korábbit visszacsinálni már nem lehet.

Kapcsolódó szócikkek: Yoda
1 hozzászólás
csartak P>!

A droid kedvéért megtartotta a félelemmel kevert zavarodottság álcáját. Azon gondolkozott, hogyan rázhatná le az üldözőjét. Ha folyton az eszére kell támaszkodnia a túléléshez, nem biztos, hogy megéli a holnapot.

4 hozzászólás
csartak P>!

Hallotta a droidok fémízületeinek kattanását, mikor azok megpróbáltak megfordulni, hogy célba vegyék. A Jedi azonban sokkal gyorsabb és mozgékonyabb volt. Obi-van rájött, hogy az Erő – és a saját érzékszervei segítségével előre meg tudja jósolni, melyik droid merre fog mozdulni. Qui-gon leugrott a ládákról. Egyetlen mozdulattal három droidot is keresztülszelt. A fémfejek hangosan csattogva gurultak a talajon. A testek megremegtek, egy pillanatig értetlenül álltak, majd összeroskadtak.

8 hozzászólás
csartak P>!

A hajó hirtelen megrázkódott, és ijesztően oldalra dőlt.
– Ó, bocsi, valami furcsa iontömörülés – mondta a pilóta. – Túl sok ott hátul a zavaró beszéd. Ideje a hiperűrbe ugranunk.

1 hozzászólás
Sabine>!

– Működött, kedves testvérem! – kiáltott fel Paxxi. Qui-gon azt kívánta, bárcsak Paxxit magát is ne lepte volna meg ez a tény.

17. fejezet

Nocharity>!

Obi-van elvigyorodott.
– Jobb, ha semmiben nem reménykedünk, akkor minden pillanat kellemes csalódássá válhat – mondta.

1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
Nocharity>!

– Ébren vagy, Obavan? – suttogta Guerra a mellette lévő takaróról.
– Igen – válaszolt halkan a fiú.
– Aha, gondoltam – mondta Guerra. – Hallottam, ahogy gondolkozol.

11. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi
Moyandra>!

– Ha valaki azt állítja, hogy benne nem lehet megbízni, általában jó ötlet megfogadni a szavát.

2. fejezet

csartak P>!

Obi-van érezte, hogy bukóhullámként zúdul felé az Erő.

Kapcsolódó szócikkek: erő
3 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Star Wars: Jedi-növendék sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Scott Westerfeld: Behemót
James Dashner: Az útvesztő
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Amie Kaufman – Meagan Spooner: These Broken Stars – Lehullott csillagok
Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája
Melissa Landers: Összefonódva
Neil Gaiman – Michael Reaves: Köztesvilág
Pierce Brown: Hajnalcsillag
Orson Scott Card: Végjáték
Ernest Cline: Ready Player One