A ​síron túl (A 39 kulcs 4.) 240 csillagozás

Jude Watson: A síron túl

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amyt és Dant elárulták unokatestvéreik, és cserben hagyta a nagybátyjuk. Ők mégsem adják fel, és meg sem állnak Egyiptomig egy igencsak bizonytalan nyomot követve a világ legnagyobb hatalmát jelentő 39 Kulcs utáni hajszában. Egyiptomba érve meglepetten tapasztalták, hogy üzenet várja őket Grace-től, halott nagymamájuktól. Grace segíteni akar a két árván… vagy a testvéreknek a legrútabb árulással kell szembenézniük?

Eredeti megjelenés éve: 2009

Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: 11 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
204 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632454320 · Fordította: Acsai Roland
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
204 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632454320 · Fordította: Acsai Roland

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Dan Cahill · Amy Cahill · Nellie Gomez · Grace Cahill · Irina Szpaszkij · Alistair Oh


Kedvencelte 17

Most olvassa 6

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 48

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

GytAnett>!
Jude Watson: A síron túl

Ez a rész most annyira nem ragadott magával. Még mindig jó, mert ki lehet közben kapcsolódni, és az ember a 4. részre már megtanulja, hogy Amy és Dan akármilyen halálos veszedelembe sodorják magukat, nem görbül meg egyetlen hajszáluk sem. De most már azt látom rajtuk, hogy idióták: elmondták nekik, és még a saját bőrükön is tapasztalhatták, hogy NE bízzanak meg senkiben, és még mindig naivan azt hiszik, hogy csupán jó szándékból segít nekik bárki is. A fészkes fenéket. Bosszantó, és van egy olyan érzésem, hogy az összes többi részben ez ki fog akasztani.
Még mindig nagyon szeretem, hogy egy-egy téma/személy köré épül egy-egy rész, de ez most nem érintett meg túlzottan, Egyiptommal soha nem voltam nagy barátságban, soha nem érdekelt ez a kultúra és történelem.
Az 5. részben nem tudom, hogy hová mennek, de remélem, hogy valami – számomra – érdekesebb helyre.
Ezek a Madrigálok meg… Most már tényleg érdekelne, hogy kik vagy mik ezek.

5 hozzászólás
Navi>!
Jude Watson: A síron túl

Most valahogy nem ragadott magával annyira a könyv, mint az előzőek, de fény derült néhány titokra, rendeződött a testvérek viszonya, előkerült 1-2 szereplő, Irinában még reménykedem, Nellie szuper karakter, nagyon bírom a csajt :)
Barangoltunk eg kicsit Egyiptomban, Nofertari alakjával ismerkedtünk meg, az Asszúáni-gát építésének történetével.
Kíváncsi vagyok a folytatásra :)

Black_Angel>!
Jude Watson: A síron túl

Azért kezdtem el ezt a sorozatot, hogy kikapcsoljam az agyam két nehéz könyv között, és erre pont alkalmas :) Egyre jobban tetszik a történet, az egész kutatás, a rejtélyek, csak ne kerülne folyton bajba Amy és Dan:D
Nagyon tetszik, hogy beleszőtték a történelmet, hogy sok feltaláló és költő,tudós ebből a családból származik, és valamilyen szinten minden kapcsolódik mindenhez.. érdekes nagyon, várom már hogy mi az a bizonyos „kincs” amit Grace elrejtett:)

kratas P>!
Jude Watson: A síron túl

Sajnos most kevesebb poénnal találkoztam ebben a részben, pedig Dan beszólásai sokat adnak a sorozathoz. Ez most valahogy úgy sikerült, mintha a szerző csak le akarta volna tudni a részt, amit rá osztottak. Remélem a kis James Bond hamar visszatér az előző részekben megszokott önmagához.

AniTiger P>!
Jude Watson: A síron túl

Ez az egyik legjobb része a sorozatnak! Egyiptom, a múmiák, a fáraók, a sírboltok, az egyiptomi sokistenhit szeretete* sokkal korábban kialakult nálam, mint a görög mitológia imádata, szóval megláttam a borítót – és alig vártam, hogy olvashassam ezt a részt. *(Nyilván azért, mert a múmiák és az agy orron keresztüli kiszedése marha nagy királyság!) A Japánban játszódó résszel ellentétben, itt nagyon eltalálták az egyiptomi hangulatot. Sikerült eladniuk nekem, hogy IGEN, EGYIPTOMban vagyunk és klappolt minden; élvezetes, fordulatos, izgalmas és humoros volt.

Nagyon tetszett, hogy picit többet megtudtunk Grace-ről és a múltjáról! Illetve érdekes volt Irina „emberi” oldaláról megtudni, hogy… létezik egyáltalán.

Rajongás – http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2016/04/a39kulcs-4.html

nagara>!
Jude Watson: A síron túl

Ez már a negyedik rész, és ahogy jönnek az újabb és újabb részek, úgy bonyolódnak az események is, veszélyesebb, izgalmasabb lesz a cselekmény. Én pedig egyre jobban megszeretem a sorozatot. Most Egyiptomban járunk, ami átjön a sorokon. Érdekességek, új információk – például Grace-ről – derülnek ki. Új szereplők is bekerülnek a képbe, akikben szintén nem lehet megbízni. Amy megint csetlik-botlik, de ki is áll magáért. Néha elbizonytalanodik a testvérpár, hogy Grace tényleg törődött e velük, de valami mindig megerősíti őket…

Lilla>!
Jude Watson: A síron túl

Nem hittem volna, hogy még a 4. rész is tetszeni fog. Igazából úgy voltam ezzel a sorozattal, hogy ha nagyon nem lesz mit olvasnom, folytatom, de nem az elolvasandó könyvek legelején állt. Az élet mégis úgy hozta, hogy kezembe került, és nagyon tetszett.

Ami szimpatikus a sorozatban (meg főleg ebben a köteteben), hogy a cselekmény nagyon kiszámítható, viszont a kulcsokhoz az útmutatók meg a kis nyomok olyan jól ki vannak találva, hogy az izgalmassá teszi a történetet és már-már szemet huny az olvasó a felett, hogy maga a cselekmény meg kiszámítható.
Ebben a részben egy kicsit lelassultunk (ha lehet egyáltalán ezt a kifejezést használni, ha Amy-ről és Danről van szó..:D), voltak „lelkizős” részek, amik az előzőekből kimaradtak és nemegyszer zsákutcába is kerültek.

Én szerettem az Egyiptomi mitológia és történelem témát a könyvben, sok információ van benne erről, mégsem túlnyomóan sok és tömör.
A befejezés most is függővég volt (hiszen a másik írónak folytatnia is kell valahonnan ;)), ezért nagyon nagy esély van arra, hogy folytatom egyszer a sorozatot.

BBetti86 >!
Jude Watson: A síron túl

Új szerző, új kalandok a testvérek számára. Jude Watson Egyiptomba vezeti a Cahill gyerekeket és az olvasókat.

Már azt tudtam díjazni, hogy most nem kell azon töprengeni a gyerekeknek, hogyan oldják meg az utat és nem is az utazással megy el az idő. Már eleve Egyiptomban indulunk, és a kalandok végig pörgetve vannak. Még abból is kisül egy kis kincskeresés vagy éppen egy régi titok nyomára bukkannak azzal, hogy megszállnak valahol.
Megint van egy kis nyomozás, és újfent a cselekmény nagyját kiteszi, hogy a tág értelemben vett család tagjai ármánykodnak egymással. Korábban Alistair lelkiismerete támadt fel, ami még mindig megvan, de most Irina is csatlakozik hozzá. Ő még könnyebben elnyomja magában, de ezzel már a sorozatot építik – be van lengetve, hogy Irina tudja, spoiler. Erre lehet húzni a folytatást.

Azzal, hogy több a kaland, az átverés és a gyerekek azon is gyötrődnek, hogy Grace vajon szerette-e őket, az ismeretterjesztő résztől vette el a helyet. Watson inkább egy szórakoztató kalandregényt írt, minimálisan érintve a történelmet. Nagyon kevés információt csepegtet az ókori Egyiptomról, éppen csak említve van pár dolog.
Bezzeg, az megint előkerül, hogy milyen hírességek volt Cahill családtagok: most Churchill és Napóleon csatlakozik az eddig is elképesztő névsorhoz. Ugyan azon lehetne szórakozni, hogy melyik nagy ember melyik Cahill-ág sarja, de amikor minden híresség Cahill, akkor ez már nem olyan poén. (Pláne, hogy a gyerekek még mindig nem tudják, ők hova tartoznak. Nem értem, ez miért olyan nagy titok.)

Viszont, van benne humor és szépen játszik érzelmi szálakkal. Azt végigviszi, hogy a testvérek hogyan spoiler Vannak beszólások, szópárbajok. Talán azt hiányoltam, hogy Saladin köré most nem írtak humoros jelenetet. Bírom azt a macskát, de most éppen csak nyávogott párat az egyik hotelben.

A nagy rejtélyt nézve meg szinte 'nesze semmi, fogd meg jól.' Még mindig sokkal több a kérdés, mint amire válasz van. Ha azt nézem, hogy már majdnem a sorozat felénél járunk, ez szomorú. Azt pedig még mindig nem értem, ilyen tempóban hogyan érnek majd végig a kulcsokon.

Jól olvasható, érthető, és érezhetően a gyerekeknek van megírva. Bár most csak kevés ismeretet ad át, azért ad, és szinte Disney mesébe illik, ahogy megerősödik a gyerekek egymásba és a közeli család szeretetébe vetett hitük.

Lynn>!
Jude Watson: A síron túl

Az eddigi legjobb rész volt szerintem.
Pörgős, izgalmas, vicces és komoly.
Hőseink már az elején megérkeznek Egyiptomba – a leírások annyira jók, tényleg, mintha ott mászkáltam volna velük a forgatagban, a piramisoknál, vagy hajóztam volna a Níluson. Szerencsére Holték nem szerepeltek ebben a részben, Irina és spoiler viszont igen. És megismerkedtünk egy újabb szereplővel, aki gondolom, a további részekben nem kerül a szemünk elé – nem is baj. Kb már úgy viselkedett, mint a többi családtag… spoiler
Jó volt egy kicsit belelátni Irina lelkébe, meg Grace-ről többet megtudni.

Nem tudom, kinek az ötlete volt ez a történetfolyam így, hogy minden részt más ír, de gratula hozzá.

buzavirág>!
Jude Watson: A síron túl

Szerintem az az egyik fő erénye ennek a sorozat ciklusnak, hogy az ifjúság szinte észrevétlenül hozzájut hasznos információkhoz, vagy a meglévőkre kap plusz ismereteket. Ebben a regényben nagyon sokat megtudhatunk Egyiptomról, a hieroglifákról és az ott élő emberek mentalitásáról. Nagyon tetszett ez a rész, sokszor mosolyogtam közben, volt egy két jó poén. Persze bőven kinőttem én már ebből, de nem árt néha előolvasni a gyerek előtt. ;)


Népszerű idézetek

Anett22>!

– Soha ne bánd, ha megbíztál valakiben. Az annak a jele, hogy van szíved.

158. oldal

9 hozzászólás
psn>!

– Ismeritek Ízisz történetét?
– Hozzáment ehhez a tökkelütött Oziriszhez, aki elpatkolt, és ettől a csaj annyira kiakadt, hogy mindent elárasztottak a könnyei – válaszolt Dan.

Kapcsolódó szócikkek: Dan Cahill · Ozirisz
Könyvmolyocska1 >!

Az igazi rémületet akkor éli át az ember, ha teljesen magánál van.

119. oldal

zkispet>!

Bízz az emberekben, de a pénzed tartsd mindig a zoknidban!

147. oldal, 18. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Grace Cahill
psn>!

Mindig akadnak olyanok, akik felbecsülik a felbecsülhetetlent, és árcédulát akasztanak rá.

victoria_m997>!

Ha az ember zsákutcába ér, tovább kell kutatnia a zsák alján.

183. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alistair Oh
dominika_szhr>!

– A Lucianek mind kis Napóleonok – morogta Dan. – Itt van Natalie és Ian. Két elkényeztetett, okoskodó majom. Irina elvtársnő: egy tikkelő okoskodó majom. Na, és Napóleon? Egy okoskodó majom katonákkal a háta mögött.
– Köszönöm, professzor úr, az előadás egészen új fénybe helyezte a napóleoni háborúkat… […]

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Dan Cahill
5 hozzászólás
AdriiV>!

Rájött, hogy a bátorság titka az, ha az ember nem gondol a legrosszabbra, ami történhet vele.

8. fejezet

victoria_m997>!

Azt hiszik, hogy a gyász hangos, Grace. Hogy sírni kell, és jajveszékelni. De a gyász csendes, mint a hó.

7. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Grace Cahill · Irina Szpaszkij
Camelia>!

Amy érezte hogy elvörösödik, utált központban lenni különösen akkor ha valami bajt csinált.

7. oldal


A sorozat következő kötete

A 39 kulcs sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Fabian Lenk: Összeesküvés a Holtak Városában
Pifkó Célia: A füveskönyv
Pierdomenico Baccalario: Az elfeledett térképek boltja
Jankó Olga: A kicsi Mit babája
Brandon Mull: A sárkánytemplom kincsei
Ruff Orsolya: Volt egy ház
Arthur Ransome: Fecske-völgy
Mészöly Ágnes: A királyné violája
Peter Lerangis: Az árnyak kriptája
Böszörményi Gyula: Zsófi és az ősboszorkány