A ​bánat íze 30 csillagozás

A Brontë nővérek regénye
Jude Morgan: A bánat íze

DRÁMA, SZENVEDÉLY ÉS EGY HALHATATLAN TÖRTÉNET
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer három nővér. Mindentől elszigetelve, egy magányos házban nőttek fel Anglia zord lápvidékén. Eltéphetetlenül erős kötelékkel fűzte őket össze a szeretet és a szenvedés. Az életük valóban meseszerű: e végzetesnek tűnő és lélekromboló bezártság ellenére eltökélték, hogy nem fogadják el azt a sorsot, ami a szüleiknek és elveszített testvéreiknek jutott, mindennel és mindenkivel dacolva megmutatják a világnak, hogy többre képesek, mint azt bárki gondolta volna róluk.
CHARLOTTE. EMILY. ANNE.
Ők voltak a Brontë nővérek.

Eredeti megjelenés éve: 2009

Róluk szól: Anne Brontë, Charlotte Brontë, Emily Brontë

>!
I.P.C., Budapest, 2016
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636355555 · Fordította: Sinka Erika

Kedvencelte 3

Most olvassa 6

Várólistára tette 56

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Jude Morgan: A bánat íze

Jude Morgan: A bánat íze A Brontë nővérek regénye

Először a könyv gyönyörű borítójára figyeltem fel, utána persze elolvastam a fülszöveget is, ami alapján nagyon ígéretesnek tűnt a könyv, így fel is került gyorsan a várólistámra.

A történet a Brontë nővérek életét meséli el, a gyermekkoruktól kezdve, egészen az íróvá válásukig. Biztos voltam benne, hogy ez a könyv nekem nagyon fog tetszeni. Angol vidék, angol írónők, különleges életutak.

Nem mondom, hogy rossz könyv volt, inkább csak engem talált meg rosszkor. Az is igaz, hogy a Brontë nővérek munkásságában sem mondhatom magam túlzottan jártasnak, egyedül Emily Brontë Üvöltő szelek című könyvét olvastam már régebben, az akkor tetszett.

A Bánat ízétől erősen depresszív hangulatba kerültem, ugyanis a nővérek élete egy tömény szenvedés volt. Jó, nyilván most túlzok egy kicsit, de akkor is. Felháborított, az apjuk viselkedése, a testvérüké, sőt néha az övék is, hogy sokszor nem voltak képesek kiállni magukért.

Azt nem tudtam róluk, hogy kezdetben álnéven írták és adták is ki a könyveiket, még az apjuk sem tudott a dologról. Még akkor sem, amikor már híresek lettek a könyveik, a lányok nehezen szánták rá magukat, hogy elárulják neki titkukat. Charlotte, Emily és Anne, végig távol maradtak tőlem, de az életük az megérintett.
http://konyvutca.blogspot.hu/2016/09/ket-konyvrol-roviden.html

Nikkincs>!
Jude Morgan: A bánat íze

Jude Morgan: A bánat íze A Brontë nővérek regénye

Méltatlanul rosszul indult a kapcsolatom ezzel a regénnyel és hetekre félre is tettem. Majd az utolsó 400 oldalt pár nap alatt olvastam el és most, hogy a végére értem teljesen le vagyok nyűgözve. Hihetetlen milyen balsorsú élet jutott a Brontë nővéreknek és az is, hogy milyen rendíthetetlenül álltak a sorscsapásokkal szemben együtt, úgy, hogy közben a legszentebb menedékükhöz, az íráshoz fordultak. Jude Morgan csodát művelt: úgy teremtette meg a Brontë családot, hogy mindegyik személye szinte lelép a lapokról, minden lány belső vívódásába beleláthatunk, mindennek sötét hátteret adva a haworthi paplakkal és a keménykezű családfővel. A regény címe tökéletes választás, elolvasása után mi olvasók is érezni fogjuk a bánat ízét.
(Sajnos, az élvezeti értékből elég sokat le tud vonni a könyvben található rengeteg elírás és hiba.)

Georginanéven P>!
Jude Morgan: A bánat íze

Jude Morgan: A bánat íze A Brontë nővérek regénye

Borzasztó világ volt ez régen, amikor még nem tudtak védekezni – a mai szemmel enyhének mondható – fertőzések ellen.
Megríkattam a család halállal végződő, betegségbeli vergődéseit. Csapás csapás után.
A történet maga az megfogott. A stílussal volt bajom. Biztosan így íródott eredetiben, de engem végig zavart a távolról szemlélés, hogy nem benne lévőként mesélte az író, hanem szinte dokumentumanyagként tálalta.
Ettől eltekintve, gazdag anyagot adott az olvasóknak. Minden életét vesztettet szívből sajnáltam. Micsoda tragédia! Borzasztó.
S a vége… a legtragikusabb.

pieta4>!
Jude Morgan: A bánat íze

Jude Morgan: A bánat íze A Brontë nővérek regénye

Érdekes utazás számomra, mikor egy írót nem csupán történetei alapján próbálunk „megismerni”, hanem bepillantást nyerhetünk a valós életébe. Most nem is egy, hanem rögtön 3 írónőt ismerhettem meg közelebbről. Ők a híres Brontë nővérek.
Egy kicsit leült a történet a közepe után, ezért a kevesebb csillag.

koan12>!
Jude Morgan: A bánat íze

Jude Morgan: A bánat íze A Brontë nővérek regénye

Szeretem a regényes életrajzokat. Ezt most valamiért kevésbé szerettem. Ez a könyv tele van szenvedéssel, bánattal. Nem véletlen a könyv címe sem. A könyv elején (jó pár oldalon keresztül) nem haladt a történet (vagy én haladtam nehezen a történettel). Csak a sikertelenségről (nem találok most megfelelőbb kifejezést) és a bánatról lehetett olvasni. Ez a bánat, ez a sikertelenség volt az, ami a Brontë nővéreket azzá tette, amikké váltak. Számomra akkor vált érdekessé a történet, amikor elkezdődött a Brontë nővérek rövid írói eléte.

>!
I.P.C., Budapest, 2016
512 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636355555 · Fordította: Sinka Erika
Bíborszél>!
Jude Morgan: A bánat íze

Jude Morgan: A bánat íze A Brontë nővérek regénye

Olyan nagyon keserű. Mint a bánat íze. Tudtam már ezt az elején, de nem gondoltam, hogy ennyi keserűség fér el egy könyvben, egy életben, egy család életében. Kezdetben zavart a nővérek néma önsajnálata, majd rá kellett jönnöm, más érzés nem is jutott nekik. Bevallom, annyira nyomasztóan hatott rám a könyv, hogy nem tudtam egyhuzamban olvasni minden este olvastam utána egy AC novellát, hogy ne depresszív hangulatban menjek aludni.
A nyelvezete gyönyörű és az emberi természettel kapcsolatban megfogalmazott alapigazságok különösen tetszettek.
spoiler

Kisanna>!
Jude Morgan: A bánat íze

Jude Morgan: A bánat íze A Brontë nővérek regénye

Ez a könyv pont olyannak ábrázolja a három testvért, amilyennek én is elképzeltem őket. Az öntörvényű, emberkerülő Emily és a csinos, törékeny, kedves Anne mellett a felelősségteljes Charlotte a regény igazi főszereplője. Az ő személyiségét és gondolatait ismerhetjük meg a legjobban. Szép és tragikus olvasmány, de azt hiszem méltó emléket állít a Bronte nővéreknek.

Lonely>!
Jude Morgan: A bánat íze

Jude Morgan: A bánat íze A Brontë nővérek regénye

A Bronte-testvérek igazán furcsa , különleges teremtmények … Talán ők sem a jó helyre születtek … És érezték is ezt.
A könyv életre keltette őket számomra és sokszor elcsodálkoztam azon , hogy Charlotte , Emily és Anne gondolatai olyanok mintha az enyémek lennének … Az hiszem sosem éreztem még ekkora lelki rokonságot leírt szavak nyomán .Én is tudom milyen az amikor az ember a gyerekkorát máshol éli le , aztán egyszercsak azt veszi észre hogy már nem olyan könnyű eljutnia a kedves helyekre , de állandó honvágy gyötri és próbálkozik egyre görcsösebben … Aztán ha még is utattalál , körülnéz és látja hogy ez mennyivel másabb , ott a tudat hogy ez sem a te otthonod , a bűntudat hogy elmenekülnél innen oda … A könyv beszél helyettem magamhoz … És érdeks hogy rávilágitott a lányok sok olyan tettére amelyeket ma , modern formában elkövetek én is és ugyan úgy önsanyargató hiba marad mint akkor volt … Furcsa igy párhuzamot vonni köztük és köztem … De nem tudom nem megtenni , mert úgyérzem hogy kell tanulnom az ő hibáikból …Ritka pillanat mostanában amikor azt tudom mondani „ ez a könyv nekem való ” és szinte soha nem szoktam ilyet mondani de úgyérzem ( és közben nevetek magamon ) ezt nekem irták . Azért volt ott a könyvtárban hogy a kezembe vegyem mint egy tükröt és a Bonték álltal 3 részre bontva szembesüljek néhány dologgal … Láttam amit láttam és a felfedezés megtette a hatását … Most már rajtam áll hogy tudok-e változtatni …
Egy biztos : A bánat íze a kedvencemmé lett . A Bronték világa beszippantott és megtörten de elégedetten léptem ki belőle . Élmény volt amit megköszönök a remek írónak.

ValerinLanz P>!
Jude Morgan: A bánat íze

Jude Morgan: A bánat íze A Brontë nővérek regénye

Nagyon keserű volt nekem ez az íz. Kezdek rájönni, hogy az I.P.C. sem az én kiadóm, rettentően hosszú könyveik vannak, aminek a felét simán kihúznám.
Elismerem, a három testvér, és maga a család is sok megpróbáltatáson ment keresztül, mégsem tudtam megkedvelni a lányokat. Még talán Anne volt az, aki közelebb kerülhetett volna hozzám, de az ő élete sem igen érdekelt. Csúnya és szomorú ilyet mondani, hiszen élő, lélegző emberek voltak. Szerintem nem csak én éreztem úgy, hogy Charlotte jelentősen nagyobb szerepet kapott a kötetben.
Azt az írónak egész jól sikerült elkapnia, vajon mit érezhettek a lányok, amikor sorban visszautasították őket a kiadók. Azért bosszús vagyok, hogy a bátyjuk mennyi mindent megkaphatott, és ha ők fiúnak születnek, már hamarabb publikálhattak volna.
A vége volt némileg kellemesebb, amikor Arthur is nagyobb szerepet kapott. De ha ilyen témáról van szó, akkor a Charlotte Bronte titkos naplója messze jobb, mint ez.

Izabelli>!
Jude Morgan: A bánat íze

Jude Morgan: A bánat íze A Brontë nővérek regénye

Ismerem a Brontё nővérek életrajzát, tudtam, miről szól a könyv, mégsem tudtam letenni.
A szerző (és a fordító) érzékletesen jeleníti meg azt a világot, amiben a három írónő felnőtt, élt és dolgozott. Az elbeszélői nézőpont folyamatos váltogatása, hogy hol kívülről látjuk az eseményeket, hol az egyes szereplők szemszögéből, vagy azok gondolatain át, az olvasót is belehelyezi a történetbe, szinte ott lépkedhetünk a lányok mellett. A három nővér karaktere is hitelesen jelenik meg a könyvben, ismerve regényeiket, azok stílusát és hangulatát, ilyennek képzeljük azok szerzői is.
Sajnos a magyar kiadásban sok az elgépelés, ami zavart az olvasásban, ám a regény (és a fordítás) megérdemli az öt csillagot.


Népszerű idézetek

Lonely>!

Meg kell találnom a módját, hogy benne legyek a világban. Mert tudom, hogy nem igazán van helyem benne. Olyan ez, mint amikor egy iskolában vagy egy kaszárnyában a neved nem szerepel a névsoron, de te még is ott eszel, és közben leszeged a fejed, hogy ne vegyenek észre. És mindez azért, mert mindent rossznak érzékelek, és megkell találnom a módját, hogy megtaláljam a jót.
– Emily Bronte –

Jude Morgan: A bánat íze A Brontë nővérek regénye

Izabelli>!

Valószínűleg tiltakozna, ha azt mondanák neki, hogy milyen bátor, és tulajdonképpen elképzelhető, hogy sosem érzi így. De úgy tesz, mintha az volna. Talán épp ez a titka a bátorságának.

431. oldal (3. rész, 4. fejezet)

Jude Morgan: A bánat íze A Brontë nővérek regénye

Kisanna >!

– Bizonyára jónak érzed ezeket a verseket, Emily, különben nem rendezted
volna így össze őket, és másolatot sem készítettél volna róluk. – Sok idő telik el,
mire ki meri mondani. – Vagy csupán magadnak csináltad?
– Nem tudom. Talán… De az biztos,hogy nem a világnak készült.

Harmadik rész

Jude Morgan: A bánat íze A Brontë nővérek regénye

Lonely>!

Lehet hogy sokat beszélek róla , de csak azért mert nagyon érdekes ember és kevés hozzá hasonló érdekesség akad ebben a sivár , istenverte lyukban. Ami pedig a levelezésünket illeti , az is érdekes.
– De egyenlőtlen .

Jude Morgan: A bánat íze A Brontë nővérek regénye

Elenya P>!

Azért sír, mert semmi oka a sírásra. Azért, mert elégedettnek érzi magát, és ezek most nem elvont fantáziaképek a boldogságról és a beteljesedésről; úgy találja, azoknak az embereknek a klubjához tartozik, akik megrázkódtatásként élik meg, ha az élet jól bánik velük. Komoly, földindulásszerű megrázkódtatásnak. Ennek nem szabadna így lennie.

508. oldal

Jude Morgan: A bánat íze A Brontë nővérek regénye


Hasonló könyvek címkék alapján

John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Hilary Mantel: Holtaknak menete
Philippa Gregory: A másik Boleyn lány
Daisy Goodwin: Viktória
Priya Parmar: Vanessa és Virginia
Bernard Cornwell: Az utolsó királyság
Elliot György: A raveloei takács
George Eliot: Kései boldogság
Jessie Burton: Múzsa
S. J. Parris: Eretnek