Hófehér ​nemzet (Blacksad 2.) 91 csillagozás

Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet

„Az igazság persze sosem egészen fekete vagy fehér, egy noir krimiben kinyomozható formában pedig talán még kevésbé az, mint egyébként volna, de a történet végére annyi mindenesetre bizonyos lesz, hogy a fehéren izzó vagy sötéten örvénylő gyűlölet semmiképpen sem vezethet se boldogsághoz, se szabadsághoz.”

Dragomán György előszavából

>!
Pesti Könyv, Budapest, 2018
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155699030 · Fordította: Nagy Krisztián · Illusztrálta: Juanjo Guarnido
>!
Pesti Könyv, 2017
60 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155699030 · Fordította: Nagy Krisztián · Illusztrálta: Juanjo Guarnido

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet

Habár szörnyű az alapkoncepciója, de ez a rész sokkal jobban bejött, mint az előző! Döbbenetesen jók a helyszínek, a színek és a nézőpontok, teljesen lenyűgöz a képregény kinézete és minősége. Kevés dolog áll tőlem annyira távol, mint a gyűlölködés, ezért eléggé bosszantottak a „Hófehérkék”, pláne, hogy a hatalmi ranglétra tetején és a jobb társadalmi pozíciókban is ők voltak… Ha az igazságérzet testrész lenne, az ilyenek olvasása közben tuti folyton szaggatná a fájdalom az enyémet…

Felháborító volt olvasni, de Blacksadnek és Hetinek köszönhetően jól szórakoztam. Az még oké volt, hogy a fekete bundájú Blacksad a fehér foltos nózijával egyik társaságnak se felelt meg, de hogy Hetit a barna bundája miatt mindenki egységesen rühellt, és le_SZÍNES_ezték… Behaltam!

Bővebben: https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2018/08/blacksad2.html

>!
Pesti Könyv, 2017
60 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155699030 · Fordította: Nagy Krisztián · Illusztrálta: Juanjo Guarnido
Niitaa P>!
Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet

No, kérem szépen, ez már jobb volt, mint az első. Lehet, hogy az csak bevezetés lett volna?
Mindegy is, de itt már egy fél pipát kapott még pluszba a tartalom is, hiszen a rasszizmus erősen előtérbe kerül. Érdekes volt látni, ahogy az állatok a szőrszínük alapján válnak kiközösítetté. Kíváncsi lennék azért, hogy a dalmaták melyik rétegbe tartoznak, illetve azok a fajták, akik pl télen fehérek lesznek (sarki róka) évszakonként váltanak-e csoportot. :D
De az üzenet értéke meg volt, jó is volt, aránylag a tálalást is eltalálva.
Még mindig kicsit szegényes a szövegezés, s nem a terjedelemre vonatkozólag, de remélem legközelebb már ez is fejlődik.
Kíváncsian várom a harmadik részt! :)

Nita_Könyvgalaxis P>!
Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet

Végre ebben a részben már nem csak a vizualitás, hanem a történet is tökéletes volt számomra.

Egyrészt egy sokkal csavarosabb ügyről van szó, ami nem mozgat olyan sok szereplőt, de azok mind érdekesek, izgalmasak. Van itt nagyképű rendőrfőnök, famme fatale-ok, idegesítő firkász és a szegénynegyed életét jobbá tenni kívánó tanítónő. Remekül mesél arról, hogy a nagyok miként is nézik le a kicsiket.

És nem lehet szó nélkül elmenni amellett sem, hogy mennyire gyönyörűen be tudja mutatni a rasszizmus gusztustalanságát az állatok világán keresztül. Az elvakult gyűlölet jó helyre sosem vezet el minket.

Részemről jöhet a harmadik rész, és remélem, a negyedik és ötödik kötet is napvilágot lát majd.

1 hozzászólás
makitra P>!
Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet

Egy folytatás, amihez képest az első kötet egy laza ujjgyakorlat…

A Hófehér nemzet kőkemény témát jár körbe, a faji elnyomás és a státusz kapcsolatát. Ráadásul az egészet egy jó bosszútörténetbe ágyazta, ami miatt lazán megfelel a műfaji elvárásoknak, mégis egyedi lesz a végeredmény. A fehér és fekete szín összecsapása az apró gesztusokon át az agresszióig vezet, de ugyanakkor megmutatja a tettek mögött lévő pőre, sokszor aljas érdekeket is.

Egyúttal nagyszerű a képregény ritmusa, ahogy összefűzi a jeleneteket és amennyi információ megoszt a képeken. Filmszerű, továbbra is remekül játszik a fényekkel, és jól ábrázolja a szereplőket. Igazi élmény volt olvasni és nézni.

Bővebben: http://www.prozanostra.com/iras/bosszu-bortoneben-black…

luthienlovemagic IP>!
Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet

Gyönyörű rajzokkal örvendeztetnek meg ismét a készítők, csakúgy, mint az az előző, Árnyak között kötetnél. A képek ugyanolyan részlet gazdagok, minden helyszín, figura jól ki van dolgozva. Az összes állatalak személyisége egyedi, mérhetetlenül emberi is egyben, de ez már az előző kötetben is tetszett. Borongós hangulat lengi be az egész képregényt, sokkal sötétebb ez a darab, mint az elődje pedig a világos borító nem ezt sugallná.

Az előző részből hiányoltam a történetet, vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy kevésnek találtam. Itt nem volt bajom a sztorival, sőt, annak ellenére, hogy csak pár oldallal több ez a kötet, mint az elődje egy sokkal kerekebb, tartalmasabb történetet kapunk, mint az Árnyak között esetében. A téma is sokkal komolyabb és elgondolkodtatóbb, ami már mondani valót is hordoz.

Bővebben:
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.hu/2017/10/hoval-fe…

joopsy P>!
Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet

Ebben a részben a történet is nagyon érdekes volt. Még csavar is volt benne, amire nem számítottam.
Azt azonban meg kellett állapítanom, hogy nem csak a krimi nem a zsánerem, de a képregények sem. Ugyanis engem nagyon zavar, hogy átvezetés nélkül egyszer csak egy új helyszínre érkezünk. Volt rész, ahol csak olvastam, de azt sem tudtam, kiről van éppen szó. Persze két oldallal arrébb ez is kiderült azért.
A képi megjelenítés továbbra is mesteri. Olyan, mintha megelevenednének előttem a helyszínek és a szereplők.

kvzs P>!
Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet

Gazdasági válság, lecsúszott kerületek, korrupció, rasszizmus, emberrablás, pedofília, bosszú. Nagyon sötét és veszélyes elegy, ami tökéletes táptalajt nyújt egy noir történet részére. Történetesen ez a noir képregényként van tálalva.
A képkockákon átjön a lecsúszottak nyomora és kilátástalansága, a rasszista gyűlölet előítéletessége és vaksága, a bosszú tudatbeszűkítő céltudatossága. Sötéten gyönyörű minden részlet, Blacksad pedig még mindig nagyon szimpatikus a saját szabályrendszerével együtt.

zamil>!
Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet

Hozta az előző részben megismert színvonalat, de nem tudod túllépi a történeti hiányosságokon. Ismét jó témaválasztás, de szög egyszerűen.

Baráth_Zsuzsanna P>!
Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet

Blacksad jött, olvasták, és vették (a szemérmetlenül magas ára ellenére), ennek eredményeként már meg is érkezett a második rész. A rossz hír az, hogy ugyanolyan mélyen kell a pénztárcánkba nyúlni (4 990 Ft-ba kerül a kiadvány), mint korábban, és az 56 oldalas rövidség is maradt, a jó ellenben az, hogy csak egy árnyalattal gyengébb a minősége, mint a zseniális első felvonásnak. Emberünk, azaz macskánk ezúttal egy faji ellentétektől súlytott negyedben fejti ki nyomozói tevékenységét, az alapjáraton is erős noir hangulatot még jobban felerősíti a sötét drámákkal tűzdelt történet, ha szereted a film noirt, ez a te képregényed. Az antrompomorf kifejezésmód, vagyis az, hogy állati alakban ábrázolják az alkotók a szereplőket, nagyon kifejező, sokat hozzá tud tenni a karakterhez. A Blacksad – sorozat 5 részből áll, a Dargaud francia kiadó gondozásában jelent meg, dacára annak, hogy az alkotók spanyolok, de hát győzött a matematika, a galloknál nagyobb a képregényfanok száma, ezért ott volt célszerű piacra dobni ezt a sötét hangulatú képregényt. 2000-ben jelent meg az első rész, az évek során rengeteg nyelvre lefordították, nálunk tavaly debütált a sorozat, szép sikerrel, ennek örömére már meg is jelent a második Blacksad-történet. Nem fogunk feldobódni tőle, nem a habkönnyű szórakoztatásra gyúrtak az alkotók, ez bizony egy kőkemény dráma, amelyben nincsenek hősök, csak vesztesek. A főszereplőnek nincsenek illúziói, megrágták már a a lelkét a nehéz idők, de igazi kőkemény magánnyomozó, aki a bűn és az erény vékonyka mezsgyéjén egyensúlyoz, de azért a szíve (és persze az ökle és a pisztolya is) a helyén van, amikor kell. Kár, hogy ilyen rövidre sikeredett ez a sztori is, minden szívfájdító tartalma ellenére élmény volt olvasni, minőségi darab!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/05/18/kepregenykriti…

Molymacska>!
Juan Diaz Canales – Juanjo Guarnido: Blacksad – Hófehér nemzet

Ez az a Blacksad, amit már régóta szeretnék elolvasni, de még alkalmam nem volt rá. És megértem, miért akarja mindenki ezt olvasni.
Szerintem az egyik legerősebb történet a sorozatban (azok közül amit olvastam, biztosan), mert tűélesen mutatja meg a második világháború ideológiáját, miközben a történet, a krimi rész mégis szövevényes, és borzasztóan erős. A lapokat nézve összeszorult a szívem sokszor, mégis Blacksad fanyar humora segített depresszió nélkül átvészelni a történetet.
Kemény. Erős. Történelmi. Noir. Mindenki olvassa el ezt a kötetet.


Népszerű idézetek

Dávidmoly>!

– A nevem Heti, a Mi Újságtól. Te kinek dolgozol, cimbora?
– A rossz híreknek. Ajánlom a legutóbbi cikkemet, az a címe, hogy „Nem vagyunk cimborák”.

4. oldal

2 hozzászólás
Dávidmoly>!

Miközben ezt az… úgynevezett filmet néztem, valami lassan világossá vált számomra: az atombomba és az autósmozi egyértelműen a világ elkerülhetetlen pusztulásának előhírnökei.

13. oldal

AniTiger P>!

Egy napon majd lejegyzem az emlékirataimat.

Annyi elképesztő dolgot láttam és éltem át, hogy mindenki azt hiszi majd, az egészet csak kitaláltam, mert ennyi gonoszság nem létezhet a világon.

A legkevésbé sem lepne meg, ha detektívregénynek címkézve adnák ki…

Vinnék, mint a cukrot.
Mindenki imádja a morbid történeteket.

3. oldal

Dávidmoly>!

– Manapság alig maroknyian vagyunk, akik még mindig őrzik a nemzetünket egységbe kovácsoló, dicső eleink örökségét. Tudja, kié volt ez a szablya?
– Gondolom, Lee tábornoké. A lövészárkok királya. A veszett ügyek védelmezőinek példaképe.

12. oldal

Ildó>!

A jelek szerint senkinek sem tetszett a képem a negyedben, pedig szándékomban állt még mutogatni.

18. oldal

pelikanbence>!

– Nahát, megjött Rómeó is! Áruld el, kit védesz annyira? A főnököd vagy a hőn szeretett hitvesét?


A sorozat következő kötete

Blacksad sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Alan Moore: A teljes Watchmen
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Agatha Christie – François Rivière: Tíz kicsi néger
Frank Miller: Sin City – A nehéz búcsú
Bill Willingham: Fabulák – Legendák száműzetésben
Brian Augustyn: Batman: Gotham gázlángfényben
Fabrizio Accatino: Egy ködös kisváros
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága
Ed Brubaker: Alvilág Omnibus 1. kötet
Brian Michael Bendis: Jessica Jones: Alias 2.