József ​Attila élete 36 csillagozás

József Jolán: József Attila élete József Jolán: József Attila élete József Jolán: József Attila élete József Jolán: József Attila élete József Jolán: József Attila élete József Jolán: József Attila élete

A tisztelt olvasó egy olyan könyvet tart a kezében, mely a tiszta igazságot, csak az igazságot tartalmazza József Attiláról. E könyv megjelenése óta negyven év telt el, s a József Attilát szeretők azóta e könyvet nélkülözték.

Róla szól: József Attila

>!
Argumentum, Budapest, 1999
300 oldal · ISBN: 9635509286
>!
Cserépfalvi, Budapest, 1989
466 oldal · ISBN: 9630265397
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1955
328 oldal · keménytáblás

3 további kiadás


Kedvencelte 8

Most olvassa 2

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 38

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
MezeiMarcsi
József Jolán: József Attila élete

Őszinteség,reménytelenség,őrültség,félelem, szegénység, boldogság,boldogtalanság,zavar,tudás,fájdalom,szeretetéhség,testvéri szeretet,kitartás.Ezek a föbb jelzők,amelyek a könyv kapcsán eszembe jutnak.
A 3. könyv amit József Attila életéről olvastam, és egyben a leghihetőbb,és a legfelkavaróbb is.József Jolán első műve,de ez nem tűnik föl,hiszen nagyon jól megvan írva.Átérezni a fájdalmat,a tehetetlenséget.
Ha valaki igazán megszeretné ismerni József Attilát,akkor ez a megfelelő könyv!

4 hozzászólás
>!
Véda MP
József Jolán: József Attila élete

Az egyik legfájdalmasabb életút, amit valaha olvastam. Jolán/Lucie vallomásait olvasva sokkal világosabb és érthetőbb szegény József Attila hihetetlenül keserű gyermekkora, eszmélése, érzelmei, viszonyulásai, s ennek megfelelően a versei is.
Rendkívül önző módon azt mondanám, bár ne is lenne nekünk József Attilánk, csak ne kellett volna mindezen végigmennie… :((

>!
Zsuzsa_Czékus P
József Jolán: József Attila élete

Nagyon nehezen tudtam elolvasni. Nagyon nehezen haladtam vele.
Azt a nyomorúságos életet, amit Jolánk elénk tár, nagyon nehezen tudtam megemészteni. Többször félre tettem, olvastam mást.
Ha a mai világban valaki szegénynek vallja magát, az gazdag a József családhoz képest.
Nem csak Attila életét ismerhetjük meg, hanem, Jolán Etus és a Mama életét is.
Nyomorúság kiölte Mamából a szeretetet. Ha csak egy picit is jobban szereti a gyerekeit, talán másként alakul mindegyikük sorsa. Annyit küzdött, annyit dolgozott, hogy közben nem maradt ereje szeretni, amit a lányok is hiányolnak.
Mintha el lennének átkozva.
Nem sikerül Jolán házassága, pedig Ödön feladja érte, értük az addigi életét, megtagadja családját. Nem sikerül Etus élete se. Hába vállalkoznak, próbálnak kitörni a nincstelenségből, előbb férje halála, majd azt követően a társ vállalkozó juttatja őt és gyerekeit megint a nincstelenségbe. Attila halálakor ugyan ott vannak, ahol évekkel azelőtt voltak, nincs semmilyük.
Sokkal többet megtudtam József Attiláról, mint eddig tudtam. Eddig csak a száraz tényeket ismertem.
Jolán könyve által megismertem a kapcsolatukat. Azt, hogy a három testvér miként próbált segíteni egymáson. A lányok hogyan segítetették Attilát, aki ezzel sokszor vissza is élt. Még életének utolsó pillanataiban is a két lány csak Attila boldogulásán fáradozott.
Sajnos Attila és a vele, benne élő szellemek ezt semmibe vették. Vitték őt a saját sorsa beteljesedésébe.

>!
Hörcsibald
József Jolán: József Attila élete

Számomra érdekesebb volt, mint nyomasztó, mivel nagyon szeretek a régi Budapestről olvasni. József Attila gyerekkora sajnos nem volt kirívó abban az időben. Hogy mitől lett mégis ennyire szerencsétlen, számomra egy kicsit rejtély maradt, mint ahogy Jolánék sem tudták az okát. Annyi bizonyos, hogy sok rossz döntést hozott és – elnézést a kifejezésért – de elég arcos volt. Nekem úgy tűnt, hogy több lehetősége is lett volna, ha nem ennyire magabízó és önérzetes. Épp ezért nem tudtam sajnálni a felnőtt József Attilát, ami azért is furcsa, mert Jolán írta a könyvet, a testvére, és mégsem tudtak szánalmat kelteni bennem a szavai. Összegezve, érdemes elolvasni, nekem Jolán nagyon szimpatikus volt.

>!
lunalovegood
József Jolán: József Attila élete

Miután végeztem a könyvvel, csak ültem és bámultam magam elé. Nem igazán tudom megfogalmazni, milyen érzések kavarognak azóta is bennem, de egyet tudok: nem értem, hogy a kortársai miért nem ismerték (f)el, milyen igazán nagy tehetségű költő volt József Attila!
Bárcsak megölelhetném a Költőmet!

>!
latinta SP
József Jolán: József Attila élete

Hogy ebben a könyvben a nagyon személyes, családi pletykákból, történetekből mennyi az igazán, a hivatalos irodalomtörténet szempontjából hiteles, talán nem is annyira fontos. A lényeg, hogy a testvér szemén keresztül is beleláthattunk Attila világába.

>!
Gadrika
József Jolán: József Attila élete

Nagy élvezettel olvastam annak idején, talán Jolánnak is köszönhető, hogy ennyire megszerettem József Attilát. Ezt követően kezdtem nem csak a műveit, hanem az életét is jobban tanulmányozni.

>!
Richárd_T
József Jolán: József Attila élete

Mindenkinek ajánlom. Ha többet szeretnétek tudni József Attila és testvérei életéről. (Lelkileg érdemes felkészülni előtte)

>!
Benjamin200
József Jolán: József Attila élete

Hirtelen felindulásból kerestem egy könyvet, ami József Attila életéről szól, s kijelenthetem: az ediggi legmegrázóbb történet, amit valaha olvastam. Az élet minden lehetséges motívuma megjelenik benne. Nyomor, szeretetéhség, eltitkolt kínok, halál utáni vágyakozás.
A 327 oldal után még mindig dolgozik bennem valami érzés, ami nem hagy nyugodni… talán a vége borzongatott el.
Minden egyes oldal megfogalmazása, szava hiteles, hű. József Attila neve is állhatna akár a könyv borítóján József Jolán helyett.

>!
ritazsofia
József Jolán: József Attila élete

Nem olvastam még ennyire megrendítő életrajzi könyvet. József Jolán nyíltan tárja elénk családja életét a kezdetektől fogva. Sokszor megrendítő volt olvasni azt a sok megpróbáltatást, amit elszenvedett a család. Mégis példásan próbáltak összetartani, a legnehezebb időkben is.
A könyvet elolvasva sokkal jobban megértettem József Attila személyiségét, a miérteket. Számos kérdést megválaszolt a regény, mely olvastatta magát, nehéz volt letenni, még a fájdalmas tartalom ellenére is.

>!
Argumentum, Budapest, 1999
300 oldal · ISBN: 9635509286

Népszerű idézetek

>!
Zsuzsa_Czékus P

– Hát kinek mondjam el, ha nem nektek? Nem bírom tovább. Úgy fáj minden… Úgy fáj bennem minden… Azt hittem, hogy ti megértitek… Úgy fájok, úgy fájok….

283. oldal

>!
Hajnalcsillag

A forró vízbe beleeresztettem az egész zacskó grízt. Ebben a tejbegrízben nem volt se tej, se cukor, kemény volt mint a kő, íztelen, majd kifordult a szánkból. De két napig ezt ettük…
…Attila abban a pillanatban, amikor meglátta a mamát, keserves sírásra fakadt. Sohasem tudom elfelejteni sírásra görbült kis száját és szemrehányó tekintetét, ahogyan felém nézett:
-Mama, a Jolán moslékot főz mindig! – ezek voltak az első szavai, amiket elzokogott. Ebben benne volt kis szívének minden keserve, árvasága, mama utáni vágyódása.

József Jolán: József Attila élete

33-34. oldal

>!
Benjamin200

     Az emberi értelem meghalt…

315. oldal (Szépirodalmi, 1955)

>!
Hajnalcsillag

Látod, a mama beteg. Rákja van és meg fog halni. A professzornál olvastam egy könyvben, hogy ezt nem lehet meggyógyítani. Légy okos és légy jó. Nagy gyere, egyél.
Attila tovább sírt, úgy kérdezte:
– Mi az, hogy rákja van? Hiszen az egy állat! Még te is be akarsz csapni, hogy kiröhöghess.

85. oldal

>!
MezeiMarcsi

Tizenhat éves voltam, amikor először vásároltam fogkefét, egyetlen darabot az egész család számára.

82. oldal

>!
cassiesdream

"Tizenhárom éves korom óta csak álörömeim voltak, csak azért örültem, hogy ne hőköljenek vissza tőlem az emberek. Mihez is fogtak volna velem: úgy tettek volna, mint én a mamával, amikor a klinikán feküdt csontig lesoványodva, – nem ettem meg az ételt, ami ott volt kihűlve az éjjeliszekrényén, vagy talán ettem belőle mégis és most azért köpködök, mert ettem, vagy azt hiszem, hogy ettem, mindegy. Itt vagyok és nem vagyok, csak mások látnak, majd ha idősebb leszek, akkor még a rossz fogak is hozzájárulnak mindehhez.
Ha azt akarom, hogy szeressenek, mindezt el kell titkolnom, de akkor már nem szeretnek. Mert tudom, hogy azt szeretik, akinek mutatom magamat és nem engem."

51. oldal

>!
cassiesdream

„Nyáron lakásért és ellátásért tanítottam Mezőhegyesen. A gimnázium VI. osztályát színjelesen végeztem, jóllehet, pubertáskori zavarok miatt több ízben öngyilkosságot kíséreltem meg, hiszen valójában sem akkor, sem előzőleg nem állott felvilágosító barátként mellettem senki sem. Már megjelentek első verseim is. Csodagyereknek tartottak, pedig csak árva voltam.”

140. oldal

6 hozzászólás
>!
Hajnalcsillag

Nikotin- barna ujjaiban cigarettát szorongatott. Rémülten láttam, hogy milyen tétova mozdulatokkal emeli a szájához, aztán kiejti a kezéből. A cigaretta a mellére esett, lassan, bizonytalan ujjakkal kotorászott utána és megfogta a puszta parazsat. Elkaptam a cigarettát és elnyomtam a hamutartóban. Melle, a hálóing nyílásában tele volt égési sebekkel, az ingen , kerek lyukakat égetett a leejtett cigaretta. Szája szélét is összeégette. Később tudtam meg, hogy bódító gyógyszereket kapott és ebben a bódulatban töltötte nappalait és éjszakáit.

398-399. oldal

>!
nagya

1930 nyarán mindhármunk élete fordulóhoz érkezett. Elhagytam férjem házát, ahol tizenkét esztendőn keresztültöbbé-kevésbé gond nélkül éltem , ahol Attila is mindenkor menedéket talált és amit soha nem éreztünk mégsem otthonunknak. Barátságosan elváltam férjemtől, és ezt a barátságot én is, Attila is híven ápoltuk M. 1937 februárjában bekövetkezett haláláig. Sokat köszönhettünk neki és tudtuk róla, hogy éppen olyan magányosan maradt osztályában, amiért velünk szövetkezett, amilyen magányosan maradtunk mi oltalmat, kényelmet, muzsikát nyújtó fedele alatt.

224. oldal

>!
MezeiMarcsi

Estefelé találtuk meg Attilát. Egy öreg házaspárral ült a földön, a mutatványos bódékon túl. A derék emberek cipelték magukkal egész délután s most letelepedtek a Vásártér néptelen területén, és falatoztak a kosarukból. Attila a kezében nagy darab kolbásszal, tele szájjal, megelégedetten ült közöttük. Ragyogó arccal nyújtotta mama felé a kezét: – Néni atta tóbászt.

15-16. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők
Rockenbauer Zoltán: A halandó múzsa
Illyés Gyula: Petőfi Sándor
Pomogáts Béla: Radnóti Miklós
Esterházy Péter – Marianna D. Birnbaum: Az évek iszkolása
Bölöni György: Az igazi Ady
Bohuniczky Szefi: Otthonok és vendégek
Németh László: Homályból homályba
Kiss Tamás: Így élt Móricz Zsigmond
Szajbély Mihály (szerk.): A varázsló halála