4. legjobb vers könyv a molyok értékelése alapján

József ​Attila összes versei 348 csillagozás

József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei József Attila: József Attila összes versei

A ​jelen kiadás összeállításánál az 1984-ben megjelent kritikai kiadásra támaszkodtunk. (József Attila összes versei. Bp. 1984. 1-2. kötet. Akadémiai Kiadó.) Kötetünk hét új verset tartalmaz. A Nem! Nem! Soha! címűt Szörényi László közölte a 2000 című folyóirat 1989. novemberi számában (60. 1.); a Tanítások 15. részének hasonmása a Borda antikvárium 10. sz. Ajánlójegyzékében látható (Bp. 1987. 45.); a]ött, megfogott és áthajított hasonmásának megjelenési helye: József Attila: A legutolsó harcos. A költő kéziratos verseskönyvének hasonmása. (Sajtó alá rend. Tóth Ferenc.) 84. számozatlan lap. Bp. 1983. Helikon Kiadó. A Mivelhogy oly szépen terít a… kezdetű alkalmi vers hasonmása a Köztársaság 1993. április 9-i számában jelent meg. A Faragó Sáriról írt versike a Terézváros 1989. november 3-i számában, a Homonnai Ibinek szóló alkalmi vers a Holmi 2000. novemberi számában jelent meg.A költő utolsó, halála napján írt verse tévesen csak mint változat szerepelt a kritikai kiadásban. Önálló… (tovább)

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Magvető Klasszikusok, Osiris Klasszikusok

>!
Magvető, Budapest, 2016
694 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631434323
>!
Kossuth, Budapest, 2015
528 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630983570
>!
Osiris, Budapest, 2006
658 oldal · ISBN: 9633895456

30 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

József Attila

154 tag · 84 karc · Utolsó karc: 2018. december 14., 22:22 · Bővebben


Enciklopédia 6


Kedvencelte 173

Most olvassa 32

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 35


Kiemelt értékelések

>!
vighagika P
József Attila: József Attila összes versei

József Attilát talán pont tragikus sorsa tette ilyen nagyszerűvé.
A magyartanárom sajnos nagyon nem szereti (nem is tud nagyon objektíven beszélni róla), én viszont értékelem a költészetét. Még szerencse, hogy itthon megtaláltam az összes versei kötetet, egy élmény volt. Bár a legtöbb verset ismertem, ezért gyorsan kivégeztem a kötetet, mégis felemelő olvasás volt.

1 hozzászólás
>!
Lunemorte MP
József Attila: József Attila összes versei

Bár volt pár vers, mely nem lelt szívemben menedékre, azért erre a kiváló költőre én csak csillagos ötöst adhatok. A versei nagy része a szívembe zárultak és már valószínűleg nem is fognak onnan kipárologni, mint valamilyen fekete köd a mámortól…
Köszönöm, hogy voltál, köszönöm, hogy írtál! Emléked örökkön-örökké lelkembe olvadt…

>!
olvasóbarát P
József Attila: József Attila összes versei

Újraolvasás, párhuzamos és válogatott versolvasás volt. Valachi Anna: „A nő számomra rejtély” József Attila asszonyai című kötetének olvasása közben kerestem meg azokat a verseket, amelyek a kötetben szerepelnek, József Attila életében jelentős szerepet játszó nőkhöz íródtak.
Eszmélet: „Láttam a boldogságot én, / lágy volt, szőke és másfél mázsa.” A makói évek alatti eszmélés, a szülők hiánya, a szegénység. Kilátástalanság.
Leánykérő ének: Annyira vágyott az otthonra, a megértő társra, többeket kért feleségül, senki sem merte vállalni vele a közös életet. „Nászt dalolok Teneked szilajon. / – Jajj, ha fülednek e dal sose kellett.”
Riának hívom: Saitos Valéria a vers ihletője. A makói évek alatt ismerték meg egymást.
„Egy hangvilla két ága vagyunk / s mégis, ha egymásra nézünk,! Néha rekedten száll föl a szomorúság.”
Luca, Lucám, Csüngője voltam: „Csüngője voltam én Lucámnak / s ő rázott férfi s nő előtt.
Áldalak búval: „Őrizlek kérő tenyerekkel.”
Ringató:"Lehet, hogy szerelme/ földerül majd mással, / de az is ringassa / ilyen ringatással."
Mikor az uccán:"Akit ringattam vigyázva, ölben / óh hogy aggódtam – elveszik tőlem."
Tedd a kezed: „Úgy őrizz, mint / ki gyilkolna, / mintha éltem, /élted volna.”
Ritka boldogság, szerelem szomorúság. A kapcsolatok ismétlődése, a reménykedő szerelem, a meg nem értettség szólal meg ezekben a versekben.
Kertész leszek : A szép környezet szemlélése, a család és a gyermek utáni vágyódása is benne található. Elrejtve benne van apja neve is: „virágáron”
Nyár volt: …”hát begyújtottunk a mesekályhába, / ott melegedett belém,/ hogy valahol, ahová elérünk, / vár ránk a lány, aki mi vagyunk,”…
Óda http://moly.hu/idezetek/327207
Judit: Szántó Judit nem kapott szerelmes verseket, kapcsolatukról ez a vers vall. „Ha varrsz, se varrhatod meg közös takarónk, / ha már szétesett.”
Gyömrői Edit jelentős hatással volt az életére, ideális partner volt az önmegismeréshez. „Mélylélektani élveboncolás” volt Attila számára a kapcsolat.
Gyermekké tettél: „Hiányod átjár, mint huzat a házon./ Mondd, – távozzon tőlem a félelem.”
A pszichoanalitikus kezelések hatása ismét előhozta belőle a 17 éve halott anya emlékét. December 3-án, édesanyja születés,- és névnapjának előestéjén lett öngyilkos. Anyját imádva gyűlölte, nem tudta feldolgozni, hogy korán elvesztette. Erről a versről többen hihették, hogy róluk szól, hiszen életében többen játszottak anyapótló szerepet.
Kései sirató: „Lágy őszi tájból és sok kedves nőből/ próbállak összeállítani téged;”
Mint a mezőn: a gyermeki kiszolgáltatottság verse. „s nincs tanya, anya, hova futna.”

3 hozzászólás
>!
Tilla
József Attila: József Attila összes versei

A sínen egy vonat jön,
én állok ablakaiban,
és én fekszem az útjába,
egy ember, ki többfele van,
ki mindenhol tanítható már
óvodától egyetemig.

Megleltem, íme hazámat
s nevemet hibátlanul.
Hogy hány hét is a világ,
a jó pap holtig tanul,
és mindenhol tanítható már
óvodától egyetemig.

Ahhoz elég sokat próbáltam,
hogy szakaszolható legyek,
résztvettem mozgalomban,
kiváltam, elvegyültem s egyebek.
Egy mindenhol taníthatónak
kiosztva most már mindene,
és nem tudja megkérdezni,
hogy önnönmaga lehet-e.
Mert minden vonatnak mindegyik,
mindegyik ablakában ő,
csak ő áll, s hogy mindennek háttal,
azt nem tudja a tanított integető.
(Bereményi Géza)

21 hozzászólás
>!
sztimi53 P
József Attila: József Attila összes versei

Valaki egyszer azt mondta róla, hogy ő a legnagyobb költő, aki történetesen magyar nyelven írt. Szerintem is.

4 hozzászólás
>!
Nagyfehérasszony
József Attila: József Attila összes versei

Szerelmes vers
Hegyes fogakkal mard az ajkam,
Nagy, nyíló rózsát csókolj rajtam,
Szörnyű gyönyört a nagy vágyaknak.
Harapj, harapj, vagy én haraplak.

Ha nem gyötörsz, én meggyötörlek,
Csak szép játék vagy, összetörlek,
Fényét veszem nagy, szép szemednek.
– Ó nem tudom. Nagyon szeretlek.

Úgy kéne sírni s zúg a vérem,
Hiába minden álszemérem,
Hiába minden. Ölbe kaplak:
Harapj, harapj, vagy én haraplak!
1923. jan. 1.

1 hozzászólás
>!
bonnie9 +SP
József Attila: József Attila összes versei

József Attila sokáig nagy kérdés volt számomra, milyen is a viszonyom hozzá. Persze voltak kedvelt versei, de nem tudtam őt egyértelműen behatárolni. Aztán szépen lassan egyre közelebb vitte magát a szívemhez, és be kell valljam, a végső löketet a néhány éve bemutatásra került színdarab adta meg. Persze ezek még mindig csak szeletek voltak a költészetéből. A teljes kötetet most először vettem kezembe. Hazudnék, ha azt mondanám, mindent megértettem, mindenhez megértem. Korántsem. De azt tudom, milyen érzések váltakoztak bennem. Egyfelől nagyon jólesőek voltak az életképeket és tájakat leíró versei. Nem értek a költészethez, de mégis végig motoszkált bennem valami olyasmi, amitől azt éreztem, ez az ember másként közelíti meg ezeket a dolgokat. Van benne valami furcsa, valami olyan másság, amitől számomra nem hagyományos leíró verseknek tűntek. Ott éreztem magam, láttam, amit láttatni gondolt, de volt benne valami plusz élet, ami túlment a szavakon.
Meglepett és kellemesen csalódottá tett, hogy voltak olyan szerelmes (vagy éppen nem szerelmes) versei, melyek valamennyire érthető okokból nem szerepeltek a gimnáziumi szöveggyűjteményben. Nem gondoltam volna tőle ennyi szenvedélyt és naturalizmust.
Aztán elkezdtem gondolkodni olvasás közben és egy érdekes gondolat fogalmazódott meg bennem, mi is lehet az egyik oka annak, hogy a sok kuszasága ellenére megfogott ez az ember. Ugyan nem küzdök sem borderline személyiségzavarral, sem depresszióval, de skorpió vagyok, sok skorpió ismerőssel. Ha mást nem is, de azt tudom, milyen amikor végletes személyiségek viaskodnak az emberben és ádáz csatájuk közepette csak kapkodod a fejed; hogy a hangulatok hogyan tudnak átcsapni észrevétlenül és utólag sokszor érthetetlenül. A verseiben is valami hasonlót érzékeltem. Ritka volt a középút, helyette vagy végtelen elkeseredettség vagy a kitörő mámor volt érzékelhető.
A politikai verseért nála sem rajongtam, de ez nem József Attila hibája, hanem az enyém.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Izolda +SP

JÓZSEF ATTILA: SZÜLETÉSNAPOMRA

Harminckét éves lettem én –
meglepetés e költemény
csecse
becse:

ajándék, mellyel meglepem
e kávéházi szegleten
magam
magam.

Harminckét évem elszelelt
s még havi kétszáz sose telt.
Az ám,
Hazám!

Lehettem volna oktató,
nem ily töltőtoll koptató
szegény
legény.

De nem lettem, mert Szegeden
eltanácsolt az egyetem
fura
ura.

Intelme gyorsan, nyersen ért
a „Nincsen apám” versemért,
a hont
kivont

szablyával óvta ellenem.
Ideidézi szellemem
hevét
s nevét:

„Ön, amig szóból értek én,
nem lesz tanár e féltekén” –
gagyog
s ragyog.

Ha örül Horger Antal úr,
hogy költőnk nem nyelvtant tanul,
sekély
e kéj –

Én egész népemet fogom
nem középiskolás fokon
taní-
tani!

1937. április 11.

7 hozzászólás
>!
kulturmosoly

A semmi ágán ül szivem,
kis teste hangtalan vacog,
köréje gyűlnek szeliden
s nézik, nézik a csillagok.

Kapcsolódó szócikkek: csillag
3 hozzászólás
>!
Izolda +SP

József Attila: Betlehemi királyok

Adjonisten, Jézusunk, Jézusunk!
Három király mi vagyunk.
Lángos csillag állt felettünk,
gyalog jöttünk, mert siettünk,
kis juhocska mondta – biztos
itt lakik a Jézus Krisztus.
Menyhárt király a nevem.
Segíts, édes Istenem!

Istenfia, jónapot, jónapot!
Nem vagyunk mi vén papok.
úgy hallottuk, megszülettél,
szegények királya lettél.
Benéztünk hát kicsit hozzád,
Üdvösségünk, égi ország!
Gáspár volnék, afféle
földi király személye.

Adjonisten, Megváltó, Megváltó!
Jöttünk meleg országból.
Főtt kolbászunk mind elfogyott,
fényes csizmánk is megrogyott,
hoztunk aranyat hat marékkal,
tömjént egész vasfazékkal.
Én vagyok a Boldizsár,
aki szerecseny király.

Irul-pirul Mária, Mária,
boldogságos kis mama.
Hulló könnye záporán át
alig látja Jézuskáját.
A sok pásztor mind muzsikál.
Meg is kéne szoptatni már.
Kedves három királyok,
jóéjszakát kívánok!

1929. december

Kapcsolódó szócikkek: karácsony
>!
cz_z

Az Isten itt állt a hátam mögött
és én megkerültem érte a világot.

>!
AniTiger MP

Gyermekké tettél. Hiába növesztett
harminc csikorgó télen át a kín.
Nem tudok járni s nem ülhetek veszteg.
Hozzád vonszolnak, löknek tagjaim.

Számban tartalak, mint kutya a kölykét
s menekülnék, hogy meg ne fojtsanak.
Az éveket, mik sorsom összetörték,
reám zudítja minden pillanat.

Etess, nézd – éhezem. Takarj be – fázom.
Ostoba vagyok – foglalkozz velem.
Hiányod átjár, mint huzat a házon.
Mondd, – távozzon tőlem a félelem.

Reám néztél s én mindent elejtettem.
Meghallgattál és elakadt szavam.
Tedd, hogy ne legyek ily kérlelhetetlen;
hogy tudjak élni, halni egymagam!

Anyám kivert – a küszöbön feküdtem –
magamba bujtam volna, nem lehet –
alattam kő és üresség fölöttem.
Óh, hogy alhatnék! Nálad zörgetek.

Sok ember él, ki érzéketlen, mint én,
kinek szeméből mégis könny ered.
Nagyon szeretlek, hisz magamat szintén
nagyon meg tudtam szeretni veled.

Gyermekké tettél

>!
madárka

és beleborzongok, látván, hogy nélküled éltem.

Flóra, 1937. február

1 hozzászólás
>!
Frank_Spielmann I

Az én szivem sokat csatangolt,
de most már okul és tanul.
Aki halandó, csak halandót
szerethet halhatatlanul.

Töredékek, vázlatok, verscsírák

1 hozzászólás
>!
verdeleth

Tedd a kezed
homlokomra,
mintha kezed
kezem volna.

Úgy őrizz, mint
ki gyilkolna,
mintha éltem
élted volna.

Úgy szeress, mint
ha jó volna,
mintha szívem
szíved volna.

Tedd a kezed


Hasonló könyvek címkék alapján

Babits Mihály: Jónás könyve és más költemények
Petőfi Sándor: János vitéz / Az apostol
Petőfi Sándor: János vitéz / A helység kalapácsa / Bolond Istók
Pilinszky János: Pilinszky János összes versei
Radnóti Miklós: Radnóti Miklós összes versei és műfordításai
Romhányi József: Szamárfül
Kosztolányi Dezső: Kosztolányi Dezső összes versei
Ady Endre: Ady Endre összes versei
Fodor Ákos: Addig is
Fodor Ákos: Képtelenkönyv