Amíg ​a nagymami megkerül 3 csillagozás

Józsa Márta: Amíg a nagymami megkerül

A szerző írja első könyve kapcsán: „Kolozsvárott születtem 1962-ben, az elhagyhatatlan várost ’83-ban elhagytam, könnyen visszaszámolható, hogy már 3 évvel többet éltem itthon, mint otthon. Végzettségemet tekintve bölcsész (Pécs), családi állapotomat tekintve gyermekeim anyja (Petőfi Kinga, Matyi és Zsiga), szakmámat tekintve pedig televíziós- (Magyar Televízió), irodalmi- (Ex Symposion) és dokumentumfilm-szerkesztő vagyok. Szemüveget viselek, mely mögül egy csintalan gyermek kacsingat derűsen a véres romokra. Ebből adódóan a világra többnyire jókedvűen nézek, és az – többnyire – viszonozza.”

>!
Noran, Budapest, 2007
276 oldal · ISBN: 9789639716360

Enciklopédia 8

Helyszínek népszerűség szerint

Kolozsvár


Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Röfipingvin MP
Józsa Márta: Amíg a nagymami megkerül

Egy fiatal, huszonöt éves lány számára nagyon érdekes, helyenként nagyon furcsa utazás volt ez. Rengeteg mindent megtudok Mártáról, családjáról, életéről, Romániáról, a romániai magyarokról és a romániai románokról. Mégis továbbra is tudatlannak érzem magam, amiért nem tudom kit tegyek felelőssé, ha felelőssé kell tennem egyáltalán valakit.
Nem tudok, és nem is akarok objektív lenni, még ha nem is vagyunk napi kapcsolatban a „nagynénémmel” (anyukám bátyjának a felesége). Most azt akarom, hogy tartson össze jobban a családom, hogy akarjunk többet tudni egymásról, hogy ne csak a karácsonyi ebédek jelentsék a petőfik összetartozását, ha egyáltalán beszélhetünk ilyesmiről.
Mert semmit sem tudunk egymásról…

Három záró gondolat:
Spontán eszembe jutott: http://www.youtube.com/watch…

Vajon lehet ugyan az az érzés rokonként elolvasni ezt a könyvet, mint rokonként látni anyát hegedülni, aki azt mondja, hogy nem szereti, mert meztelennek érzi magát, ha a családja hallgatja őt…?

Vajon mi lesz, ha Ági nagynéném elhatározása termékeny talajt fog, és valóban megírja a családregényt?


Népszerű idézetek

>!
Röfipingvin MP

[…] aki azt is tudta mindig, hogy mi a baj, csalánkiütésre csalánteát, vesebajra katángkórót, pattanásra cickafarkfüvet, ízesítőnek mentát, hecsedlit, mi nem a Jávorka-Csapodyból ismertük meg a füveket. Fent a padláson száradtak.

70-71. oldal

Kapcsolódó szócikkek: cickafarkfű · csalán · hecsedli · katáng · menta
3 hozzászólás
>!
Röfipingvin MP

A depresszió egy ronda, kéz, láb és farok nélküli állat, és nincs benne semmi élvezet. […] A depressziónak azonban nincs helye, nincs ideje, és nincs eleje és vége, elmúlása tehát sem. […] Igaziból a depresszióban nem csak költészet, hanem kép sincsen, ülsz egy szaros gödör mélyén, bűzlesz, és közben tudod, hogy valaki üti a fejed. A valaki, de melyik valaki.

180-181. oldal

Kapcsolódó szócikkek: depresszió
>!
Röfipingvin MP

Ne gondold, hogy valami kellemes, könnyes, lanyha köd, valami lelki állapot: nem, a depresszió keményen testi állapot, büdös, egyrészt az izzadtság, másrészt az állandó fosás, gyomorgörcs, takony, meg minden egyéb, a depresszió alatt minden elér és minden legyőz.

183. oldal

Kapcsolódó szócikkek: depresszió
>!
Röfipingvin MP

Mátyás királlyal közös szülővárosom – kiejtve – először klúzs, majd klúzsnapoka néven, tudjuk mióta, több mint nyolcvan éve, már nem az Osztrák-Magyar Monarchia, hanem a Román Királyság, (… kis államszünet, királytalan Magyar Királyság…) majd a Román Népköztársaság, később a Román Szocialista Köztársaság, jelenleg a Román Köztársaság egyik nagyvárosa.

207. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kolozsvár
>!
Röfipingvin MP

Egy csokor mentafű volt a kezében, borsmenta, azt találta épp az udvaron, az volt a virág, az ajándék, azzal próbált észrevétlenül elrohanni a RATA-állomásra, hogy várja az anyját.

18. oldal

Kapcsolódó szócikkek: borsmenta
>!
Röfipingvin MP

Volt ott, a szobánkban még három egész falat beborító könyvszekrény, a Helikon sorozattal, és egy csomó csak titokban olvasható könyvvel, egy részük Auschwitzról szólt, és volt egy ezerkilencszáznégyben kiadott szexuális felvilágosító könyv is közöttük, amelyben több oldalon leírták: hogyan kell óvszert gyártani a marha vakbeléből, ilyesmik, a valódi titkok, amikről senki sem tudott.

80. oldal

>!
Röfipingvin MP

Azután később elvitték a magnószalagokat, ma is ott vannak, ahova vitték őket. Bezárták őket egy börtönbe. Ez nem képes beszéd, ilyen volt az a hatalom: összeszedték a rádió, meg a televízió archívumát, teherautóra tették és elvitték egy használaton kívüli börtönbe, amelyben valamikor a politikai foglyokat őrizték.. És ez pontosan, egészen pontosan így történt, így apa hangját a börtönben őrzik. Én tehát olyan embernek vagyok a lánya, akinek hangját őrzik a börtönben.

97. oldal

>!
Röfipingvin MP

Annyira vagyok nő, hogy kiverjem a biztosítékot, és annyira vagyok nem nő, hogy kicseréljem. Valamennyire nő vagyok, valamennyire nem. Lakik bennem egy nő, aki nem az. Lakik bennem egy nő, és én nem vagyok az.

99. oldal

>!
Röfipingvin MP

Dolgok nem maradnak rejtetten, ha elkezdesz írni egy történetet, minden történet részévé válik annak. Egymást építik tehát a történések, attól beszélhetünk történetről. Attól kezdve. Az elbeszélés milyen gyáva kis dolog volna történet nélkül, mely tárgyává lészen annak.

161. oldal

>!
Röfipingvin MP

A város szülőszobáiban vajúdó, jajgató magyar asszonyokra mindig ráüvöltenek a bábák: nem jaj! hanem vai! Ne így szenvedj, hanem úgy. Ezt a magyar asszonyok biztosan megtanulják: hogy kell románul jajgatni.

201. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Raana Raas: Ellenállók
Raana Raas: Hazatérők
Salamon Pál: A Sorel-ház
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság
Oravecz Imre: Ondrok gödre
Gerlóczy Márton: Mikecs Anna: Altató
Benkő László: A vér törvénye
Vámos Miklós: Apák könyve
Bächer Iván: Klétka
Tóth Olga: Csupasz nyulak