Fergeteg 49 csillagozás

Jozef Karika: Fergeteg

Hátborzongató ​újdonság A hasadék szerzőjétől!
„HALNY: Szélvihar, mely Lengyelországban a Kárpátokban és a Szudétákban fordul elő leginkább, és a hegység két oldalán kialakuló nyomáskülönbség hatására keletkezik.
A halny érkezését jellegzetes felhők jelzik, melyek átbuknak a gerinc másik oldalára, de nem folynak le a hegy lábáig. Amikor azonban a felhők elkezdenek észak felé mozogni, a szél egyre erősödik.
A halnyt követően az időjárás drámaian megváltozik. A légnyomás hirtelen lecsökken, ami rendkívül erős hatással van az emberi szervezetre, megnő a koraszülések és a szívinfarktusok száma. A szív- és érrendszeri betegségekben és a depresszióban szenvedők tünetei súlyosabbá válnak. Nyugtalannak érezhetjük magunkat, rémálmok gyötörhetnek.
A helyi mendemondák szerint a vihar összefüggésbe hozható a megnövekedett öngyilkosságok és a megmagyarázhatatlan halálesetek számával is.”

A Liptói-havasok elátkozott útszakaszánál egyre különösebb dolgok… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Animus, 2023
ISBN: 9789636143688
>!
Animus, Budapest, 2023
304 oldal · ISBN: 9789636143688 · Fordította: Böszörményi Péter
>!
Animus, Budapest, 2023
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636143671 · Fordította: Böszörményi Péter

Kedvencelte 2

Most olvassa 9

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 78


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Jozef Karika: Fergeteg

Nagy jóindulattal…de ez egy rettenet, egy „zs” kategóriás akciófilm-féle.
Azért valamit tud Karika Úr, hiszen még foglalkoztat a meséje, pedig bő három hete olvastam.
https://gaboolvas.blogspot.com/2023/11/fergeteg.html

8 hozzászólás
smetalin>!
Jozef Karika: Fergeteg

Őrült száguldás volt ez, megmerem kockáztatni, hogy Jozef elméjében. Szinte látom magam előtt, ahogy komótosan elkezdi pötyögni a könyvet, oldal oldal után egyre gyorsabban pörög az agya és a keze, a végén már füstöl mindkettő. A keze alatt a klaviatúra szinte sikolt, az agya tombol, ég, száguld az őrület felé. Én az utolsó 10 oldalnál kiszálltam, ő meg el szállt.
Most, mi vaaaaan??????

4 hozzászólás
dagikám>!
Jozef Karika: Fergeteg

Az utolsó pár oldalig nagyon feszültségkeltő volt a történet, de a végén az a filozofálgatás kicsit lefaragott az élményből.
A főszereplőnk talált egy autós pihenőhelyen egy fedélzeti kamerát, ami, miután megnézte a tartalmát, felkeltette az érdeklődését, hogy vajon mi történhetett a kamera tulajdonosával. Bevonva a barátait is hátborzongató események sorozata kezdődött. Babonák és népi hiedelmek kerültek központba. A végét leszámítva nagyon tetszett.

Yizri36 P>!
Jozef Karika: Fergeteg

Nagyon szeretem Karika írásait. Nagyon jól keveri a thrillert a misztikummal, hogy a végén már az olvasó sem biztos benne, hogy mi a valóság és mi a fikció.
Ebben a kötetben újabb legendával találkozhatunk, amely erősen kötődik a halny nevű időjárási jelenséghez. Hőseink kezdetben természetesen igen csak szkeptikusak, de aztán olyan események sorozatába csöppennek, amely megkérdőjelezi a józan ész határát is. Nem tudják mi vár rájuk az út végén, az őrület vagy a halál. Mindez Karika mesteri történet szövésével. Izgalmas, érdekes és lebilincselő. Beránt magával a fergeteg.

EssentialH2_0 P>!
Jozef Karika: Fergeteg

Hát Józsikám, ez elég fura könyv volt. Egész izgalmas volt, de az utolsó harmadban nagyon filozófikus lett, kicsit el is vesztettem a fonalat, aztán megtaláltam, de sajnos ez így nem tetszett. Meg hát nem is volt annyira félelmetes, mint a másik kettő könyv. Na de nem baj, ezért nem írjuk le Karika urat, biztos csak rossz passzban volt.

szentesi_katalin P>!
Jozef Karika: Fergeteg

Sajnos ez a könyv nagyon gyér volt.
Érdekes volt az alaptörténet, voltak benne para részek, de közelébe sem kerültem azoknak az érzéseknek, amiket az előző könyvei váltottak ki.
Sok volt benne a számomra unalmas rész, az oldalakon át tartó eszmefuttatás sokat rontott az élményen.
Remélem a következő könyve jobb lesz.

5 hozzászólás
Trixi>!
Jozef Karika: Fergeteg

Érdekes hely lehet ez a Szlovákia :D. Mindenféle lények arra várnak, hogy vagy így vagy úgy, de elkaphassák a grabancunkat :D. Karika (eddig) átlagos helyszínekkel, átlagos emberekkel, átlagos problémáikkal, átlagosan kezd, mint pl. ebben a történetben is, az unalmas könyvelő mókuska talál egy kamerát és próbál jófiú lenni, de aztán valahol valami kisiklik. Szegény szereplők csak veszekednek és remegnek, aztán jön egy Karika féle, szerinte biztosan érthető magyarázat, transzceeeeee…… ndens és egyéb izéhozé. Amit el is vártam tőle :D :D :D spoiler Lassan tényleg itt az ideje Szlovákia vad tájaira menni és szétnézni. De addig is egy kis olvasnivaló: https://www.magas-tatra.info/2018/02/halny-az-elatkozot…

Evione>!
Jozef Karika: Fergeteg

Amint megláttam, hogy Karika-nak újabb regénye jelent meg magyarul már rohantam is, hogy megvegyem e-könyvben, mert a Hasadék és a Félelem is nagyon tetszett. Sajnos a Fergeteg nem fog beállni ebbe a sorba.
A könyv eleve döcögősen indít, aztán mire megcsillantaná, hogy mire képes Karika olyan helyzetbe kényszeríti a szereplőit és magát a történetet is, amiből csak egy kiút van és sajnos ezt az olvasó is tudja. A vége meg akkora bullshit, mint a ház.
Pozitívumként annyit tudok elmondani, hogy olvasmányos, így én pl. egy nap alatt a végére értem. Illetve tetszett az is, hogy ismét a szlovák hiedelemvilág egy újabb szelete köré épült a történet, kár, hogy ezúttal Karika nem tudott ezzel mit kezdeni.

Daniel_Cserhalmi IP>!
Jozef Karika: Fergeteg

A harmadik könyv után egyre inkább érzem, milyen ember lehet Karika. Volt egy fiú, aki mindig feketében járt, amolyan igazi kocka, aki horrort és fantasyt olvasott mindig, talán volt koponyás gyűrűje, vagy halálfejes medálja, és talán szerette a metált. Ráadásul mindig arról álmodott, hogy olyan író legyen, mint mondjuk King vagy Koontz. Ez a Hasadékkal össze is jött neki. Volt egy létező rejtély, a Tribecs-hegységhez köthető furcsaságok, és köré épített egy fiktív történetet. Hihető volt, az ember alapvető félelmét jelenítette meg, avagy senki nem akar eltévedni éjszaka az erdőben, és nem volt felesleges misztikus lény, vagy hasonló. Sajnos úgy érzem, minden más amit írt, az csak a kamasz énjének a kivetülése. A Félelem, nos sablonos volt. Itt is volt szlovák folklór, ami tök jó, de hát végtére is csak egy sötétben lopakodó szörnyet kapunk, amit ezerszer megírtak. És akkor itt van a Fergeteg.

Leginkább az motivált, hogy ezt a környéket tényleg jól ismerem, nem csak a településeket, hanem az utakat is, évente egyszer elmegyek a Liptói-havasokba túrázni. Ez a regény egyetlen bája. amikor a főhős megtalálja az út menti kamerát, és megnézi a felvételt, nos ebből nagyjából kitalálható, mi fog történni, és nem csalódik az olvasó. Sajnos. Itt is van népi folklór, és van mögötte némi valóság, ennek is utánaolvastam, de hát a halny, vagy veternica igazából egy szél, avagy időjárási front. Ilyen mindenhol van, jön egy másfajta levegő és a frontérzékenyeknek az nem jó. Rendben, ez egy misztikus thriller/horror, de valahogy nem tudott zsigerileg hatni. Csak egy Blair witch projekt lett a szlovák utakon. A kiszámítható cselekmény kb. a 200. oldalánál húz végre egy jót, de fülszövegben ígért rémálom azért csak nyomokban köszönt be. A könyv közepén van egy metafizikai fejtegetés a szubjektív-objektív valóságról…nos, hát ez kicsit fura volt egy szórakoztatónak szánt könyvben, és ez később is visszaköszön, amikor a főhős „megszabadul” a szellemtől. Ahogy említettem, a vége tényleg kiszámítható, de az utolsó fejezetben lévő spirituális filozófia teljesen tönkre vágja a regényt. Persze van benne egy-két jó pillanat, ami hatásos, de az egész messze nem az. Egy lelkes horror-rajongó írása. Talán ha nem ilyen mikrovilágban gondolkodott volna, hogy három szerencsétlen menekül egy lény elől, hanem ez a szél-szellem falvakat, családokat fenyeget, vagy valami ilyesmi. Amúgy nem értem, miért kellett a „fergeteg” szót harmincszor leírni. És végül: nem tudom, ismeri-e a szót a fordító, de szerintem a „lelki szemétláda” helyett a „lelki szemetesláda” lenne a helyes, a kettő értelme pedig egészen más.

9 hozzászólás
weakup>!
Jozef Karika: Fergeteg

Ez a könyv…. nem lett sajnos a kedvencem Karikától. Pedig egészen jól kezdődik, pörög, olvastatja magát, kicsit ugyan elcsépelt a történet, mert leginkább a Blair Witch projektre hajaz, de elég tisztességesen van megírva. Van benne a para mellett egy kis összeveszés meg szereplők közötti balhé, konfliktus, majd valahol elkezd átmenni nem is tudom mibe…. Mintha elgurult volna a gyógyszer a kedves írónál és becuccozott volna. A végén az eszmefuttatás teljesen komolytalanná tette az egészet, és hát őszintén szólva elég fárasztó is volt vagy 50 oldalon keresztül olvasni. Kár, hogy ide lett kifuttatva az egész, a Hasadék klasszisokkal jobb volt. Sajnos oda jutottam, hogy a következtő könyvét, ha megjelenik magyarul, csak e-bookban fogom már olvasni.


Népszerű idézetek

robinson P>!

A pihenőhely az elhagyatottság birodalma. Ha rosszkor keveredsz oda, hirtelen beléd kóstol a magány.

Trixi>!

Mifelénk minden jótett elnyeri az igazságos büntetését.

robinson P>!

A távolban az Alacsony-Tátra csúcsai döfködték a fellegeket. Az egész égboltot súlyos, szürke felhők borították, csoda, hogy még nem kezdett ömleni az eső.

robinson P>!

– Ti ketten könyvet írhatnátok. Mint szerzőpáros. Fantasyt vagy horrort.

robinson P>!

Elhajtottunk Besenyőfalu mellett, és megcéloztuk a dombokat. Travertinek, megviselt kőkereszt, ismerős környezet Előttünk az egyre növekvő Kócs-hegység ködbe borítva. A domboldalakon vég nélkül hullámzott a száraz fű, az út menti bozót ide-oda dülöngélt a szélben.

Trixi>!

Mert az ember nem a haláltól fél a legjobban, hanem minden ismert, minden elképzelhető dolog ellentététől.

Trixi>!

Ha valaki azt várja tőlem, hogy engedelmeskedjek, hogy alávessem magam az akaratának, arra allergiás tudok lenni. Akkor aztán juszt sem!

Agymanó>!

Az alattunk lévő lakásban ugatni kezdett a kutya. Mély, öblös hangon. Igazi monstrum lehetett, az Isten is panellakásba teremtette.


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Mr. Mercedes
Stephen King: Rémautó
Joe Hill: NOS4A2
Jo Nesbø: Hóember
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Chris Carter: Egy gonosz elme
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
M. W. Craven: A bábuk tánca
John Cure: Démonok ivadéka
Gabriel Wolf: Árnykeltő