Félelem 256 csillagozás

Jozef Karika: Félelem

Hátborzongató ​misztikus thriller A hasadék szerzőjétől!
A kiégett harmincas férfi sok év után visszatér a városszéli lakónegyedbe, egy vérfagyasztó titkot rejtő hegy lábához, ahol a legzordabb teleken gyerekek tűnnek el. Egykori szerelmével és barátaival együtt nemcsak a gonosz erővel, hanem saját múltja árnyaival is szembe kell néznie. Addigi kudarcai és csalódásai mind semmiségek ahhoz a pokolhoz képest, ami gyermekkora helyszínén vár rá…
Jozef Karika bestsellerszerző természetfeletti elemekkel tarkított, rémületes története egyben érzékeny elbeszélés arról, hogyan befolyásolja életünket mindaz, amit gyermekként átélünk.

„Nem pusztán egy fordulatos sztorit szerettem volna írni, jó adag félelmet akartam nyújtani az olvasóknak. Mindaddig nem voltam elégedett, amíg egy fejezet megírása után nem felkapcsolt lámpánál aludtam magam is. Viszont amikor önmagamra is sikerült alaposan ráijesztenem, azt a siker jelének tekintettem”, árulta el a szerző.

A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Animus, Budapest, 2022
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636140762 · Fordította: Böszörményi Péter
>!
Animus, Budapest, 2022
360 oldal · ISBN: 9789636140779 · Fordította: Böszörményi Péter

Enciklopédia 5


Kedvencelte 15

Most olvassa 7

Várólistára tette 106

Kívánságlistára tette 109

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Jozef Karika: Félelem

A 35 éves Jožo Karský hazakullog gyermekkora színhelyére, Rózsahegyre, miután szakított barátnőjével és állásából is elbocsátották. A traumákkal sújtott múltja elől azonban nem tud menekülni, felszínre törnek, ahogy átlépi a nyomasztó szülői ház küszöbét. Lassan felbukkannak a gyerekkori barátok, Bohuš, Oto és Hana is, akikkel kénytelen újraélni 1985 telének megrázó eseményeit. A csontig hatoló rekord hideg, a baljós környezet, a rejtélyes eltűnések és a múlt sötét árnyai teszik elviselhetetlenül nehézzé Jožo mindennapjait. Hogy milyen titkokat rejt a Csebrád hegy és hogy megmenekülhet-e sorsa elől a kiválasztott, az kiderül ebből a remekül felépített misztikus thrillerből. Bár a végkifejlettel nem teljesen vagyok kibékülve, engem a kötet nyomasztó hangulata, a múltban való nyomozás és az ijesztő, hátborzongató jelenetek teljesen elvittek magukkal. A hasadékkal megismert szerző továbbra is a radaromon marad, remélem olvashatunk még tőle hasonlóan dermesztő történeteket.

>!
Animus, Budapest, 2022
360 oldal · ISBN: 9789636140779 · Fordította: Böszörményi Péter
9 hozzászólás
mate55>!
Jozef Karika: Félelem

Érzékeny történet arról, hogy az életünket hogyan befolyásolja a gyermekkor és mindaz, amit gyermekként megtapasztaltunk. King szemérmetlen plágiuma? Nem gondolnám. Igaz, hogy a történet fő vonala nem teljesen különbözik „King: Az” – tól, (A főszereplő visszatér gyermekkori otthonába, hogy ismét szembesüljön a borzalmakkal, amelyekkel kisfiúként találkozott.) de Karika egészen nyíltan elismeri King inspirációját a könyvében, és a bizonyos hasonlóságok ellenére számomra nem tűnt a híres regény másolatának. Mert a félelem forrását Karik regényében nem a mitikus gonosz alapos vizsgálatára, hanem a megnyilvánulások félelmetes bemutatására helyezi. A legnagyobb próbák elé állítja főhősét, behatol a fejébe – Kafkai valóságot építve maga köré, amelyben valaki állandóan figyel, hallgat, sőt a tárgyak is mintha valami beteges erőtől megelevednének. Megvan a maga stílusa és történetmesélési módja, karakterei érzékenysége és megszelídítendő démonjai. Van azonban valami, ami összeköti Kinget Karikával: a történetek felépítése, a főszereplő szétszórt gondolatainak megörökítése, nyársként behatolás a lélekbe, aminek köszönhetően a bemutatott világ a félelemmel kapcsolatos, kényszeres gondolatok érzését válthatják ki. Az elveszettség, az őrületbe esés, és a saját érzetünkben való bizalom képtelensége, a félelem vagy a nyugtalanság helyett, bennem inkább nyomasztó érzelmet váltott ki.

ProKontra>!
Jozef Karika: Félelem

Jozef Karika ismét egy hátborzongató történettel állt elő, amelyet, saját tapasztalat alapján, nem ajánlok esti olvasásra. Az író első magyarul megjelent könyve a Hasadék is kellő hidegrázást biztosított, így ha valaki szereti a horror könyveket, azoknak szívből ajánlom azt is. Karika egyébként nagyon ért ahhoz, hogyan keltsen félelmet, rettegést az olvasóban. Belevisz az emberi elme sötét bugyraiba, és amit a szereplő átérez, azt az olvasó is kellően megtapasztalja. És bár a sztoriban megjelenik a gonosz természetfeletti erő, ami gyerekeket rabol, majd kemény kínzások által öli meg őket, mégis azok a részek voltak a legnyomasztóbbak, ahol a négy szereplő, leginkább Jozo agóniáját élhettem át. Egyfajta zsigeri félelmet sugárzott az egész lénye.

Egyetlen negatívumot tudok felhozni, ami nem igazán tetszett, az a legvége. Talán azért mert végig olyan erős volt az ember nyugalmát megzavaró események láncolata, hogy valami frappánsabb befejezésre számítottam. Meglepő végkifejlet volt, de mégis klisésnek éreztem.

robinson P>!
Jozef Karika: Félelem

A szlovák író az emberekben való félelem valódi és kockázat nélküli keltésének művészetét folytatja ebben a kötetben is. Az alaptörténet egyszerű, de hatásos, helyszín ismét a Tátra. Most némi misztikus, a horror mestereire jellemző elemekkel felturbózva merülhetünk el a történésekben. A cím hatásos, kifejező: Félelem… a történet valóban maga a tömény félelem.

https://gaboolvas.blogspot.com/2022/10/felelem.html

Kókuszka>!
Jozef Karika: Félelem

Minden félelemnek megvan a maga frekvenciája, amelyre rá lehet hangolódni, mint egy rádióadóra.

Rossz frekvenciára kapcsoltam, mert ez a félelemhangulat engem nem ért el. Egymásra halmozott zavaros érzések, zaj, őrület, zöldes köd, fémes szag. A főhős állandó öntudatlanság határán van a félelemtől, mely nem tudjuk igazából micsoda, szándékosan lassú információadagolás, hogy a sztori nyúljon. A szereplők logikátlanul viselkednek, a vége egyszerűen katasztrófa. Egymásra halmozott klisé halom, olcsó trükkök a figyelem és a feszültség fenntartására.

Rituga P>!
Jozef Karika: Félelem

Azt hiszem, erre most nem igazán voltam ráhangolódva. A könyv atmoszférája pazarul eltalált, este nem is szívesen olvastam, mert meglehetősen besz@ri vagyok. Máskor viszont lehetőségem nincs olvasni, így végigparáztam az egész könyvet. Egy ponton túl viszont már úgy éreztem, nem tud nekem újat mutatni a történet és kissé egysíkúnak éreztem. A vége meg roppant beteg. Nem érzem úgy, hogy maradandó nyomot hagyna bennem, de egynek ez is elment.

Cukormalac P>!
Jozef Karika: Félelem

Karika úr nálam a közepesnél egy kicsit jobb eredménnyel végezte el a Stephen King-iskolát, miután a sokak által jól ismert Az és A kívülálló valamiféle furcsa, diszharmonikus összegyúrásából megalkotta a Félelmet.

A cím mindenesetre kiválóan összefoglalja már ezzel az egy szóval, hogy mit kapunk a misztikus thrillertől, olvassuk akár elektronikus formában, akár papír alapon otthon, egy sajnálatos módon fűtetlenül maradt épületben vagy a kellemesen hűvös, őszi kora estében – konklúzióm, hogy lefekvés előtt szigorúan ellenjavalt. Valamelyest sajnálom, hogy csak a 231. oldalon indult be igazán (a feszültséget viszont az utolsóig fenntartja), bár nekem őszintén szólva addig sem volt vele különösebb bajom: jókor találtam meg és álltam neki, képes volt fényes nappal is rám hozni a frászt (különösen a végén), folyamatosan azon kattogtam olvasás közben, hogy mindez akár így is történhetett volna, mi van ha ez nem fikció, basszus, Szlovákia nincs is olyan messze és hát azért van itt fantázia, kérem szépen…

Szóval József sikeresen eléri, hogy az ember arra gondoljon, esetleg ő is becsavarodott a sok idegtépő feszültségkeltéstől, aminek szerzőnk ha nem is mestere, de el kell ismerni, ügyesen ért hozzá. Még ha nem is történik sok minden cselekményszinten, a lélekre elég keményen hatással van ez a sztori amellett, hogy olvastatja magát és túlzás nélkül sodor magával, mert tudni akarod, mi fog történni. Amellett pedig, hogy egy tisztességes iparosmunka ez, rengeteg olyan információmorzsával teszi hitelessé, ami előtt kalapot kell emelnem, de a végtelenül egyszerű, letisztult stílus és puritán, mégis hatásos eszköztár is megsüvegelendő tulajdonságai, egytől egyig. Hangulatkeltése, atmoszférateremtése meg hát… ritka erős, na, éppen ezért biztos, hogy arrafelé sem nagyon megyünk kirándulni.

>!
Animus, Budapest, 2022
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789636140762 · Fordította: Böszörményi Péter
3 hozzászólás
smetalin>!
Jozef Karika: Félelem

Huh, hát a vége meglepett.
A stílus, ezt szoktam meg az írótól, így nem volt meglepő, furcsa, vagy akár túlírt, ez nekem tetszik.
Mindenki S.K. Az-ját emlegeti, ami persze oké, mert vannak hasonlóságok, na de kérem, a Halálhegy- A Gyatlov-csoport tragédiájának igaz története, ez sem smafu ám!!! Így hogy olvastam már, ez a párhuzam nekem nagyon tetszett!! Ötleletes és eredeti volt. Aki nem olvasta a könyvet, pótolja gyorsan! Film is készült belőle.
Félelem, itt bizony a cím találó nagyon, hisz erről szól tényleg a cselekmény.

dagikám>!
Jozef Karika: Félelem

Nálam teljesen kiverte a biztosítekot,persze pozitív értelemben. Sokkal jobban tetszett,mint az író első könyve.
A 4 gyerekkori barát újratalálkozik és egy sötét titok lappang a múltjukban. Ismét gyerekek tűnnek el,mint 27 évvel ezelőtt télen. A sok kis mozaikdarabkák összerakása közben nagyon izgultam és szó szerint féltem,hogy mi lesz a következő fordulat. Mindenre számítottam,de erre a megoldásra nem.
Rég féltem ennyire egy történettől.

FreeAngel P>!
Jozef Karika: Félelem

Már az elejétől Az volt az érzésem off, hogy itt bizony King klasszikusa köszön vissza a koncepcióban spoiler, de egészen sokáig, kb. a könyv feléig más nem is nagyon történt, mondhatni unalmas volt. Nagyon vártam, hogy történjen valami és amíg erre vártam, azon agyaltam – szinte szentségtörésnek tűnt –, hogy milyen jó lenne már folytatni inkább a Dér Ádám sorozatot link, amikor végre elkezdődött a cselekmény. Éreztem némi feszültséget, hangulatfrászt és hála Karikának, végül nem kellett csalódnom, hiszen a félelem is megérkezett, az utolsó jelenetekkel már rám is tudott ijeszteni. Ezt A hasadéknál sajnos nem tudta elérni, ott inkább vonzott a helyszín, nem féltem kicsit sem, pedig szerettem volna, de ennek ellenére valamiért mégis az marad meg intenzívebb olvasásélményként.

24 hozzászólás

Népszerű idézetek

robinson P>!

Tudtam, hogy elég lenne akár csak résnyire megnyitni azt az ajtót, és a sötétségből rám szakadna minden emlék, amit ott átéltem.

jenniferlopezhateaccount>!

A szülői lakás ajtaja olyan könnyedén tárult ki, mintha a világ legegyszerűbb dolga lenne belépni abba a birodalomba, ahonnan egész gyerekkoromban menekülni akartam.

(első mondat)

szentesi_katalin P>!

A gyerekkor mindenkit utolér, különösen, ha annak idején megégette a fagy.

353. oldal

robinson P>!

Minden bokor mögül üresség figyelt, a gyerekkoromhoz társuló bágyadt zsibbadság.

>!

Minél világosabban gondolkodtam, annál sebesebben közelítettem az őrültség felé.

168. oldal

>!

Valahol a szemhéjam mögött még lecsengőben volt az álom.

110. oldal

>!

Olyan világon osztoztunk, ahová nem volt másnak bejárása.

208. oldal

>!

Magam mögött hagytam a félelmet, majd hamarosan utolér.

324. oldal

Kapcsolódó szócikkek: félelem
Bt_Dóri P>!

… régóta mondom, hogy a szülővé válás eltompítja az ember ítélőképességét. Egy szülő bármilyen baromságot képes elhinni, ha a gyerekéről van szó.

352. oldal

Mónika_T P>!

Egyszerre csak egyvalamitől lehet halálra rémülni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Chris Carter: Kivégzés
Yrsa Sigurðardóttir: Emlékszem rád
Justin Cronin: A tizenkettek
Dan Simmons: Fullasztó tél
Joe Hill: NOS4A2
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
M. W. Craven: A bábuk tánca
Dennis Lehane: Viharsziget
Ker Dukey – K. Webster: Pretty New Doll – Csinos új babácska
Stephen King: Az Intézet