Jozef Genzor (szerk.)

A ​csodálatos fa 7 csillagozás

Fülöp-szigeti mesék
Jozef Genzor (szerk.): A csodálatos fa

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Mladé Letá, Bratislava, 1981
228 oldal · keménytáblás · Fordította: Vércse Miklós · Illusztrálta: Viera Bombová

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Amrita I>!
Jozef Genzor (szerk.): A csodálatos fa

Vannak benne tényleg jó, kedves, de egészen kegyetlen mesék is, amik nem tetszettek. Érdemes belőle válogatni egy-két mesét, de saját példányt nem veszek belőle.

1 hozzászólás
Gáborr_Nagy>!
Jozef Genzor (szerk.): A csodálatos fa

A mesék zöme arról szól, hogyan keletkezett valami hegy meg sziget, vagy számomra ismeretlen növény, furcsa állat (szinte mindegyik emberből alakult ki büntetésül). Ezek a történetek meglepően szűkszavúak és rövidek. A végén jönnek a mi tündérmeséinkre emlékeztető kicsit hosszabb szövegek.
Egzotikus, különleges válogatás, egy általam egyáltalán nem ismert világba vezet.
a képek egyáltalán nem tetszettek, és nem értettem, miért ilyen marha nagy és nehéz ez a könyv, alig lehet tartani. Pedig a szövegek rövidek, sok az olyan oldal, ami majdnem teljesen üres, csak 1-2 mondat van rajta.


Népszerű idézetek

Amrita I>!

A bangarafa virágának az illata nem a legkellemesebb, de a tündérek – nem tudni, miért – éppen az ilyen fákon tanyáztak.
Ahányszor csak virágba borult a fa a halász minden alkalommal elhatározta hogy kivágja. De félt a fán tanyázó tündérektől, így hát a fiával együtt inkább tűrték a kellemetlen szagot.
Hanem egyszer a halász megbetegedett ettől a fránya virágbűztől, és akkor végleg úgy döntött, hogy a fát mégis csak kivágja. Megélesítette a fejszéjét és megállt előtte. (…)
De mi előtt belevágta volna a fejszéjét, lejött a fáról egy tündérke, olyan kis csöppség, akár egy kétéves gyermek. A haja olyan hosszú volt, hogy a sarkát verte, a lábán pedig elöl volt a sarka, hátul meg a lábujjai. A bőre hamvasfehér volt, mint a rizsé, a fogai meg színaranyból voltak. A kezében kalapot tartott.
– Jóember – szólalt meg a tündér – , kegyelmezz meg a fámnak, s én neked adom ezt a kalapot. (…) Ez olyan kalap, hogy ha a fejedre teszed, láthatatlanná válsz.
– Hát jó, nem bánom – egyezett bele a halász. Fogta a kalapot, illendően megköszönte, és azzal elment.

109-110. oldal, A kis tündér

1 hozzászólás
Amrita I>!

Nemsokára fiuk született. Olyan csöppecske teremtés volt és annyira hasonlított egy csigára, hogy úgy is hívták: Csigabiga. A szülei azonban még így is nagyon szerették.

142. oldal, Az elátkozott csiga

Amrita I>!

Mesélik, hogy valamikor nagyon régen még nem ragyogott a Hold az égen. A Nap is bágyadtan, szomorkásan nézett a világra. Mindenki elismerte a világmindenség urának, de ez sem vigasztalta, mert magányos volt, hiányzott az úrnője, aki vigasztalja.

9. oldal, Hogyan keletkezett a Hold


Hasonló könyvek címkék alapján

Kudelász Nóbel (szerk.): Székelyföldi Legendárium
John Malam: Szörnyek, manók, sárkányok és óriások nagykönyve
Vércse Miklós (szerk.): A majomkirályfi
Augusta Gregory: Istenek és harcosok
Kende István (szerk.): Karunga, a holtak ura
Varga Imre: Szitakéreg, rostakéreg
George Grey: Maorik
Boglár Lajos (szerk.): A Tollaskígyó fiai
Szalai Lilla (szerk.): Afrikai népmesék
Benedek Elek: Nagy mesekönyv 1.