Lány ​a hegyen 85 csillagozás

Joyce Maynard: Lány a hegyen

1979 ​nyara. Rachel és húga, Patty előtt ott az egész vakáció, a forró, száraz kaliforniai nyár. A tizenegy éves Patty nyakigláb kiskamasz, aki imád kosárlabdázni, és bármit megtenne a nővéréért. Rachel szenvedélye az írás: ezernyi történetet talál ki, és meg van győződve arról, hogy olvasni tud mások gondolataiban. A két testvér a közeli erdőket járja, s lemezborítók nézegetésével meg a szomszédok életéről szőtt fantáziákkal üti agyon az időt. Kedvenc helyük a házuk mögött emelkedő hegyoldal; nem is sejtik, hogy milyen veszélyes helyen játszanak.

Amikor aztán egymás után több fiatal nő is gyilkosság áldozata lesz a környéken, a lányok apjára, a jóképű nyomozóra vár a feladat, hogy elfogja a gyilkost, akit a helybeliek Alkonyi Fojtogatóként emlegetnek. A feladat azonban kifog a detektíven; múlnak a hónapok, újabb fiatal nők válnak áldozattá. Rachel minden addiginál veszélyesebb játékba kezd: önmagát használja csaléteknek, hogy segítsen apjának, és lépre csalja a… (tovább)

Eredeti mű: Joyce Maynard: After Her

>!
Alexandra, Pécs, 2014
352 oldal · ISBN: 9789633575000 · Fordította: Getto Katalin

Kedvencelte 6

Most olvassa 6

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 81

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Törpillaa
Joyce Maynard: Lány a hegyen

Nekem ez nem jött be. Mióta feltaláltam molyra a barátnőm által azóta ez az első legkisebb csillagozásom. Eleinte izgalmasnak, újdonságnak tartottam a sok romantikus, erotikus könyv után, de olyan lassan, kínlódva haladtam vele, hogy azt hittem sose lesz már vége. A szereplők annyira idegesítettek, már arra is gondoltam félbehagyom, de nem tettem. Hajtott a kíváncsiság ki lesz a sorozatgyilkos a végén. Annyira ellett húzva a történet, és idegesített a sok maszlag. Rachel sok felesleges szövege néha feldühített, és már kínomban félre kellett raknom mert ránézni sem bírtam, de azért néha néha haladtam vele pár oldalt.

>!
Ms_thebetty
Joyce Maynard: Lány a hegyen

Mégis mi a mennydörgős vasmacska volt ez?!

Nem! Nem! És nem! Nagyon mérges vagyok erre a könyvre!

Az a helyzet állt elő, drága barátaim, hogy az első 100 oldalt faltam, imádtam, de aztán olyan mélyrepülés jött, hogy napokig rá nézni sem bírtam a könyvre, majdnem félbe is hagytam. Úgy a 250. oldaltól újra láttam egy reménysugarat, de ez a fény is kihunyt 50 oldal után. Annyira akartam, hogy történjen valami, egy icike-picike izgalom, borzongás, valami. De nem. spoiler
Ez a történet nem thriller, nem pszicho, nem krimi, ez nem több, mint egy tizenegynéhány éves lány vívódása a családdal, kamasz társakkal, élettel, mindez sok-sok fantáziával megtűzdelve.

Megküzdöttünk egymással becsülettel, de csak a végére értem.
Egyszerűen nem tudom hova tenni ezt az irományt. Jóban nem vagyunk az hétszentség!

11 hozzászólás
>!
cseri P
Joyce Maynard: Lány a hegyen

Most, hogy elolvastam ezt a könyvet, végignéztem az értékeléseket, és kicsit gonosz módon el-elmosolyodtam azokon, akik nagyon mást vártak ettől a könyvtől – mert a fülszövegíró annyira, de annyira el akarta adni…
No, hát én, amilyen okos és művelt aki vagyok, már egyből tudtam, mit várjak tőle, mert az összes Joyce Maynardot olvastam most már, ami megjelent magyarul. És nem ír rosszul, és ez egy jól sikerült könyve. Oké, lektűr, és bizonyos fordulatok már úgy visszaintegetnek az embernek. De azért a hangulatteremtésben nagyon ott van ezzel a könyvvel. Egy percig sem untam.

>!
Kókuszka
Joyce Maynard: Lány a hegyen

Két tizenéves lány botladozása a világban. A mama bebújik saját fájdalmába, a különélő nyomozó papa minden idejét egy sorozatgyilkos köti le. A lányok saját kis fantáziavilágukban élnek, tv-t is csak a szomszédok ablakán át néznek, kitalálva hozzá a történtet. A narrátor, Rachel a nagyobbik lány, rajta keresztül ismerjük meg mérhetetlen szeretetüket egymás iránt, játszóterük színhelyén, a hegyen ólálkodó Alkonyi Fojtogató jelenlétét. Maynard nagyobb hangsúlyt helyez a testvéri kötelék bemutatásának, mint a vérfagyasztó krimi szálnak. Mindezt könnyen követhető, olvasmányos formában. Lezárásként, Rachel már felnőtt fejjel emlékszik vissza gyermekkorára, valamint az azt követő eseményekre, ami elég laposra sikeredett.

>!
robinson MP
Joyce Maynard: Lány a hegyen

Ezzel az a bajom, hogy nem krimi, de még csak nem is thriller.
Olyan majdnem kábítószeres-unatkozós utazás, képzelgés és erős fantáziával megírt történet. Inkább szól a két unatkozó lányról, a család széteséséről, a helyüket kereső fiatalokról, felnőtté válásról. Anyu pedig baromira jellegtelenül szürke.
Mindeközben a valós gyilkosságok csak háttér. És apu, bárhogy igyekszik, nem jut nyomra, ami elég fura a végét ismerve… mármint, ki vezette orránál fogva.
És eközben 15 ártatlan lányt ölnek le…
Lapos.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/01/lany-hegyen.html

>!
kicsiboszi
Joyce Maynard: Lány a hegyen

Félrevezető a fülszöveg, egyáltalán nem tükrözi a könyv történetét vagy hangulatát. Ez nem krimi, a két lány nem játszik kulcsfontosságú szerepet a nyomozásban. Az egész könyv másról sem szól, mint egy széthullott családban magára maradt kicsit zavart tinédzser vágyakozásáról, hogy különleges legyen. Nem beszélve a már zavaró mértékű nyavalygást az első menstruáció körül. Biztos velem van a baj, de nem látom, hogy ez mit is tett hozzá a történethez.

>!
kormix
Joyce Maynard: Lány a hegyen

Köszönhetően annak, hogy a könyv olvasása előtt átfutottam mások véleményét, nem voltak nagy elvárásaim a roppantul izgalmas és fordulatos részeket, meg egyáltalán a thriller vonalat illetően. Szerencse, hiszen egyik sem volt igazán jellemző a könyvre.
Alapvetően egy jó élménynek tartanám, számomra mondhatni élvezetes volt olvasni a könyvet kb. a kétharmadáig, de utána teljesen elfáradt az egész, és mivel elég gyorsan haladtam vele, elfáradtam én is.
Sem Rachel, sem Patty nem nőttek különösen a szívemhez, kapcsolatuk viszont különleges volt (legalábbis egykeként így látom). Ugyanakkor rá kellett jöjjek, hogy a 13 évesek és a világuk már távol állnak tőlem, egy ideig elég is volt ezekből.
Összességében tehát nem volt rossz könyv, de egyrészt a karakterek sem egyediek és emlékezetesek, másrészt a történet vége is baromi lapos és unalmas és egy kérdés fogalmazódhat meg az olvasóban: Most komolyan? Talán egy rövidebb filmben többet lehetne ebből kihozni.

>!
petronella10
Joyce Maynard: Lány a hegyen

Nagy reményekkel álltam neki a könyvnek, hisz thriller, és az Alexandra piros-szürke könyvei közé tartozik, gondoltam biztos nagyon jó lesz. Aztán sajnos nem így lett. Már az eleje is nagyon nyögve-nyelősen kezdődött, alig akart beindulni végre a cselekmény. Vártam, hogy mikor lesz majd a nagy csúcspont, ahol a lányok találkoznak az Alkonyi Fojtogatóval, és végre történik valami, de a találkozás után még unalmasabb és még vontatottabb lett a történet. Legalábbis nekem. A lányok közti már-már hihetetlen, és egyértelműen nem mindennapi kapcsolat nagyon különleges volt, és a vége felé haladva borzasztóan szomorúan olvastam, hogy mi történt Patty-vel. spoiler
spoiler de ami az utolsó pár oldalban történt, arra nincsenek is szavak. Ilyen hirtelen, és bocsánat, de primitíven lezárni egy könyvet? Nem akartam elhinni, hogy ez most komoly?
Na szóval nem lett a kedvencem, és nem is tudok rá úgy gondolni, hogy egy jó könyv volt. Sokat szemeztem már a Nyárutó c. könyvével is, az azért jobb, ugye? Mondjátok, hogy jobb!

2 hozzászólás
>!
szindilu
Joyce Maynard: Lány a hegyen

Egyet értek azokkal, akik korábban azt írták, hogy a fülszöveg csalóka. Az ember egy jó kis krimire készül, aztán hát…nem azt kapja.
Tény, hogy a tinédzserkori változások és a testvérek közötti kapcsolat ábrázolása jól sikerült, de ha egyszer az ember, nem erre számít, akkor ez nem kárpótolja…


Népszerű idézetek

>!
Ms_thebetty

„Senki sem tökéletes addig, amíg bele nem szeretsz.”

291. oldal

4 hozzászólás
>!
R_Kingaa

Soha ne hagyd, hogy a férfiak tiszteletlenül bánjanak veled, mondta. Megérdemled az olyan férfit, aki a tenyerén hordoz, mint egy királynőt.

27. oldal

10 hozzászólás
>!
Ms_thebetty

NEM SOK MINDEN TÖRTÉNT a hegyek között, ahol felnőttünk. Még televíziónk sem volt. Ha egy kis izgalomra vágytunk, a húgommal mindenféle fura történeteket találtunk ki.

9. oldal

>!
R_Kingaa

Annak a fiúnak, aki nem nyitja ki előtted a kocsiajtót, azonnal tedd ki a szűrét – figyelmeztetett.

155. oldal

4 hozzászólás
>!
R_Kingaa

– Az embereknek néha vannak sötét titkaik – jegyeztem meg. – Mindenkinek megvan a sötét, meg a napfényes oldala.

113. oldal

12 hozzászólás
>!
Ms_thebetty

Több, mint harminc évvel ezelőtt történt, egy júniusi napon, Kaliforniában, Marin megye hegyei között.

(első mondat)

>!
Ms_thebetty

Soha ne hagyd, hogy a férfiak tiszteletlenül bánjanak veled, mondta. Megérdelmed az olyan férfit, aki a tenyerén hordoz, mint egy királynőt.

27. oldal

>!
Kókuszka 

Anyánk valószínűleg látta, hogy a férje lassan elsodródik mellőle – mint a jéghegy, amikor leszakad róla egy darab és tovaúszik a tengeren, hogy önálló szigetként folytassa útját –, de nem tehetett ellene semmit. Csak állt, és nézte, ahogy távolodik.

29. oldal

>!
Kókuszka 

Apánk, aki mindig ott volt, hogy megvédjen bennünket, eltűnt ebből a világból, és a világ hirtelen vadidegenné és kibírhatatlanul magányos hellyé változott.

294. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bleeding Bride: A téboly kertje
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Karen Rose: Sikíts értem
John Cure: A gonosz új arca
Karen Rose: Számolj tízig
Lauren Beukes: Tündöklő lányok
Pierre Lemaitre: Téboly
Dan Wells: Az ördög egyetlen barátja
Thomas Harris: A vörös sárkány
Luke Delaney: Hideglelés