Lány ​a hegyen 108 csillagozás

Joyce Maynard: Lány a hegyen

1979 ​nyara. Rachel és húga, Patty előtt ott az egész vakáció, a forró, száraz kaliforniai nyár. A tizenegy éves Patty nyakigláb kiskamasz, aki imád kosárlabdázni, és bármit megtenne a nővéréért. Rachel szenvedélye az írás: ezernyi történetet talál ki, és meg van győződve arról, hogy olvasni tud mások gondolataiban. A két testvér a közeli erdőket járja, s lemezborítók nézegetésével meg a szomszédok életéről szőtt fantáziákkal üti agyon az időt. Kedvenc helyük a házuk mögött emelkedő hegyoldal; nem is sejtik, hogy milyen veszélyes helyen játszanak.

Amikor aztán egymás után több fiatal nő is gyilkosság áldozata lesz a környéken, a lányok apjára, a jóképű nyomozóra vár a feladat, hogy elfogja a gyilkost, akit a helybeliek Alkonyi Fojtogatóként emlegetnek. A feladat azonban kifog a detektíven; múlnak a hónapok, újabb fiatal nők válnak áldozattá. Rachel minden addiginál veszélyesebb játékba kezd: önmagát használja csaléteknek, hogy segítsen apjának, és lépre csalja a… (tovább)

>!
Alexandra, Pécs, 2014
352 oldal · ISBN: 9789634470052 · Fordította: Getto Katalin
>!
Alexandra, Pécs, 2014
352 oldal · ISBN: 9789633575000 · Fordította: Getto Katalin

Enciklopédia 1


Kedvencelte 6

Most olvassa 2

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 76

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Ms_thebetty P>!
Joyce Maynard: Lány a hegyen

Mégis mi a mennydörgős vasmacska volt ez?!

Nem! Nem! És nem! Nagyon mérges vagyok erre a könyvre!

Az a helyzet állt elő, drága barátaim, hogy az első 100 oldalt faltam, imádtam, de aztán olyan mélyrepülés jött, hogy napokig rá nézni sem bírtam a könyvre, majdnem félbe is hagytam. Úgy a 250. oldaltól újra láttam egy reménysugarat, de ez a fény is kihunyt 50 oldal után. Annyira akartam, hogy történjen valami, egy icike-picike izgalom, borzongás, valami. De nem. spoiler
Ez a történet nem thriller, nem pszicho, nem krimi, ez nem több, mint egy tizenegynéhány éves lány vívódása a családdal, kamasz társakkal, élettel, mindez sok-sok fantáziával megtűzdelve.

Megküzdöttünk egymással becsülettel, de csak a végére értem.
Egyszerűen nem tudom hova tenni ezt az irományt. Jóban nem vagyunk az hétszentség!

11 hozzászólás
Törpillaa P>!
Joyce Maynard: Lány a hegyen

Nekem ez nem jött be. Mióta feltaláltam molyra a barátnőm által azóta ez az első legkisebb csillagozásom. Eleinte izgalmasnak, újdonságnak tartottam a sok romantikus, erotikus könyv után, de olyan lassan, kínlódva haladtam vele, hogy azt hittem sose lesz már vége. A szereplők annyira idegesítettek, már arra is gondoltam félbehagyom, de nem tettem. Hajtott a kíváncsiság ki lesz a sorozatgyilkos a végén. Annyira ellett húzva a történet, és idegesített a sok maszlag. Rachel sok felesleges szövege néha feldühített, és már kínomban félre kellett raknom mert ránézni sem bírtam, de azért néha néha haladtam vele pár oldalt.

cseri P>!
Joyce Maynard: Lány a hegyen

Most, hogy elolvastam ezt a könyvet, végignéztem az értékeléseket, és kicsit gonosz módon el-elmosolyodtam azokon, akik nagyon mást vártak ettől a könyvtől – mert a fülszövegíró annyira, de annyira el akarta adni…
No, hát én, amilyen okos és művelt aki vagyok, már egyből tudtam, mit várjak tőle, mert az összes Joyce Maynardot olvastam most már, ami megjelent magyarul. És nem ír rosszul, és ez egy jól sikerült könyve. Oké, lektűr, és bizonyos fordulatok már úgy visszaintegetnek az embernek. De azért a hangulatteremtésben nagyon ott van ezzel a könyvvel. Egy percig sem untam.

Kókuszka>!
Joyce Maynard: Lány a hegyen

Két tizenéves lány botladozása a világban. A mama bebújik saját fájdalmába, a különélő nyomozó papa minden idejét egy sorozatgyilkos köti le. A lányok saját kis fantáziavilágukban élnek, tv-t is csak a szomszédok ablakán át néznek, kitalálva hozzá a történtet. A narrátor, Rachel a nagyobbik lány, rajta keresztül ismerjük meg mérhetetlen szeretetüket egymás iránt, játszóterük színhelyén, a hegyen ólálkodó Alkonyi Fojtogató jelenlétét. Maynard nagyobb hangsúlyt helyez a testvéri kötelék bemutatásának, mint a vérfagyasztó krimi szálnak. Mindezt könnyen követhető, olvasmányos formában. Lezárásként, Rachel már felnőtt fejjel emlékszik vissza gyermekkorára, valamint az azt követő eseményekre, ami elég laposra sikeredett.

robinson P>!
Joyce Maynard: Lány a hegyen

Ezzel az a bajom, hogy nem krimi, de még csak nem is thriller.
Olyan majdnem kábítószeres-unatkozós utazás, képzelgés és erős fantáziával megírt történet. Inkább szól a két unatkozó lányról, a család széteséséről, a helyüket kereső fiatalokról, felnőtté válásról. Anyu pedig baromira jellegtelenül szürke.
Mindeközben a valós gyilkosságok csak háttér. És apu, bárhogy igyekszik, nem jut nyomra, ami elég fura a végét ismerve… mármint, ki vezette orránál fogva.
És eközben 15 ártatlan lányt ölnek le…
Lapos.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/01/lany-hegyen.html

Lulu88 I>!
Joyce Maynard: Lány a hegyen

Meglepetten és kicsit szomorúan vettem észre, hogy mennyien alulértékelték ezt a regényt, és sajnálom, hogy ennyien képtelenek átérezni azt az ösztönös tehetséget, amivel Joyce Maynard hozzányúl egy témához, és igazi értéket képes teremteni olyan lelkivilágával, amely sok embernek nem adatott meg. Talán éppen ez az oka meg nem értettségének, de éppen emiatt tartom az írónőt, és immár második tőle olvasott történetét különlegesnek.
A Nyárutó című regénye életem egyik legcsodálatosabb élménye volt, amit könyv adhat érzelmileg, és úgy am block az ember élethez fűződő viszonyában. A Lány a hegyen című regényt már a megjelenése óta a fejembe vettem, majd végre a kezembe, de nem úgy álltam hozzá, hogy akkor én most egy veszettül izgalmas bűnügyi regényt fogok olvasni vérrel, mocsokkal, üldözéssel. Aki erre utazik, az természetesen csalódni fog. Ennél sokkal több és mélyebb. A Nyárutóban a ’80-as évek végének Amerikája jelenik meg, ahol egy 13 éves fiú szemén keresztül tapasztalunk, itt pedig ’79-ben indul a történet, és egy 13 éves lány mutatja meg nekünk, mennyire impulzív lehet az élet – külső és belső egyaránt. Kiváltképp, ha egy sorozatgyilkos szedi áldozatait a környéken, és akkoriban valóban rengeteg volt belőlük szerte az Újvilágban.
Én alig tudtam letenni, és szinte gyönyörűséggel töltött el, hogy nem sallangos thrillert olvasok, hanem érzem, hogy milyen, amikor valaki ismeri az embert magát, a pszichológiáját, akármilyen korú és nemű legyen is, bármilyen élethelyzetben. A könyv intelligens, aprólékos, precíz, gömbölyű egész az első mozzanattól az utolsóig. Minden oldala izgalmas volt számomra, mert folyton zajlott, a lélek hangosan beszélt, a gondolatok legalább olyan erősek benne, mint a tettek. Joyce Maynard tudja, hogy milyen esendő az ember, és azt is, hogy a csoda, a fájdalom, a szeretet és a veszteség egyazon fa különböző ágai. És aki tényleg figyel, annak meg is mutatja. Mellé remek slágereket játszik, elfurikázik az akkori kultikus Amerika utcáin, amit igencsak jól ismer, felbont nekünk egy-egy konzerv levest, vagy igazi olasz marinara szószt készít, játszik velünk önfeledten, megízlelteti a képzelet szabadságát, a fiatalság kegyetlenségét, a hatalom tehetetlenségét, majd tölt egy whiskyt, és mindvégig elkalauzol a családi kötelékek zavaros vizén.
Amit ő tud, azt nem lehet tanítani, kell egyfajta érzékenység hozzá. Általa képes voltam belehelyezkedni megrázó és felemelő helyzetekbe, amiktől azzá válunk, amivé, így mások életét olyan elemi szinten éreztem közel magamhoz, mint kevés írónál. Nagyszerű olvasmány volt!

>!
Alexandra, Pécs, 2014
352 oldal · ISBN: 9789633575000 · Fordította: Getto Katalin
2 hozzászólás
kormix>!
Joyce Maynard: Lány a hegyen

Köszönhetően annak, hogy a könyv olvasása előtt átfutottam mások véleményét, nem voltak nagy elvárásaim a roppantul izgalmas és fordulatos részeket, meg egyáltalán a thriller vonalat illetően. Szerencse, hiszen egyik sem volt igazán jellemző a könyvre.
Alapvetően egy jó élménynek tartanám, számomra mondhatni élvezetes volt olvasni a könyvet kb. a kétharmadáig, de utána teljesen elfáradt az egész, és mivel elég gyorsan haladtam vele, elfáradtam én is.
Sem Rachel, sem Patty nem nőttek különösen a szívemhez, kapcsolatuk viszont különleges volt (legalábbis egykeként így látom). Ugyanakkor rá kellett jöjjek, hogy a 13 évesek és a világuk már távol állnak tőlem, egy ideig elég is volt ezekből.
Összességében tehát nem volt rossz könyv, de egyrészt a karakterek sem egyediek és emlékezetesek, másrészt a történet vége is baromi lapos és unalmas és egy kérdés fogalmazódhat meg az olvasóban: Most komolyan? Talán egy rövidebb filmben többet lehetne ebből kihozni.

Wildwood_Flower>!
Joyce Maynard: Lány a hegyen

’79 nyarán egy koratizenéves testvérpár küzd az unalommal, a serdülőkorral, az iskolatársakkal, a szülei válásával…és egy sorozatgyilkossal.

Zseniális. Hibátlan.

theodora P>!
Joyce Maynard: Lány a hegyen

A Lány a hegyen egy testvérpár története, akik San Fransico közelében lévő kisvárosban nőnek fel, a Mount Tamalpais hegy lábánál. Rachel az elbeszélő, aki imád történeteket vagy játékokat kitalálni, húga, a két évvel fiatalabb Patty pedig hűségesen és bátran követi ezekben. Rachel egy-egy elszólással elárulja, hogy már sok év távlatából néz vissza erre a furcsa időszakra.
Ha krimit vagy thrillert akartok olvasni, akkor nem ezt a könyvet ajánlom. Viszont ha szeretitek a felnőtté válásról, családokról szóló könyveket, plusz odavagytok a 20. századi amerikai sztorikért, akkor ez lesz a ti könyvetek. Nálam nagyon betalált ez a történet – Rachel sorsa, a kamaszodás nehézségei, a szeretetteli kapcsolat a húgával – és az egész ’70-es évekbeli környezet. Annak ellenére, hogy szerintem volt néhány erőltetett és túl tragikus rész benne, összességében nagyon tetszett ez a könyv.


Népszerű idézetek

Ms_thebetty P>!

„Senki sem tökéletes addig, amíg bele nem szeretsz.”

291. oldal

4 hozzászólás
R_Kingaa>!

Soha ne hagyd, hogy a férfiak tiszteletlenül bánjanak veled, mondta. Megérdemled az olyan férfit, aki a tenyerén hordoz, mint egy királynőt.

27. oldal

10 hozzászólás
Ms_thebetty P>!

NEM SOK MINDEN TÖRTÉNT a hegyek között, ahol felnőttünk. Még televíziónk sem volt. Ha egy kis izgalomra vágytunk, a húgommal mindenféle fura történeteket találtunk ki.

9. oldal

Ms_thebetty P>!

Soha ne hagyd, hogy a férfiak tiszteletlenül bánjanak veled, mondta. Megérdelmed az olyan férfit, aki a tenyerén hordoz, mint egy királynőt.

27. oldal

robinson P>!

Apám volt az egyetlen, akinek bevallottam, hogy Pattyvel még játszani szoktunk. A lányok az iskolában már „lógásnak” nevezték a barátnőkkel töltött időt. Nekem viszont nemigen volt barátnőm az iskolában, ahogy a húgomnak se. Csak mi voltunk egymásnak, és még mindig együtt játszottunk. Főleg fent a hegyen.

64. oldal

R_Kingaa>!

– Az embereknek néha vannak sötét titkaik – jegyeztem meg. – Mindenkinek megvan a sötét, meg a napfényes oldala.

113. oldal

12 hozzászólás
Ms_thebetty P>!

Több, mint harminc évvel ezelőtt történt, egy júniusi napon, Kaliforniában, Marin megye hegyei között.

(első mondat)

Lulu88 I>!

Egy írónak soha senki sem mondhatja meg, hogy mit írhat és mit nem.

274. oldal

robinson P>!

A szex ugyanúgy a világ része volt, mint a levegőszennyezés vagy maga a levegő.

127. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Jordi Llobregat: Vesalius titka
Yrsa Sigurðardóttir: Gének
John Cure: A boszorkány hagyatéka
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Dan Wells: Nem akarlak megölni
J.D. Barker: Szíve helyén sötétség
J. D. Robb: Halálos bosszú
Douglas Preston – Lincoln Child: Csendélet varjakkal