Jó ​étvágyat, Amerika! 15 csillagozás

Joyce Carol Oates: Jó étvágyat, Amerika!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

"McCullough-ék ​háza nagyrészt üvegből van – valóságos vitrin. És ami ebben a „vitrin”-ben látható, az az „amerikai álom” megvalósulásának szép példája, a tehetség és a törekvés eredménye: egy sikeres család jólétben, megbecsülésben csordgáló élete. Ian, a férj neves politológus, egy jövendő kutatóintézet oszlopa és jövendő igazgatója. Glynnis, a feleség a főzőkanál művésze, gasztronómiai rovatok munkatársa, népszerű szakácskönyvek szerzője. Bianca, a lányuk egyetemre jár. McCullough-ék mindet elértek, amit célként maguk elé tűztek. – Érdemes ötvenévesnek lenni Amerikában! – tör ki Ianból, amikor születésnapján családja és baráti köre lelkesen ünnepli. Ám a boldogság éppoly törékeny, mint a üveg, s az istenek irigyek. Ámor meglegyinti szárnyával a szórakozott, kissé suta tudóst – nem a nyilát használja, hisz az érzés, amit támaszt, alig tudatos, és a kapcsolat plátói. Glynnis azonban mást gyanít, s az üvegházban egy éjszaka elszabadul a pokol. Tragédia, botrány, vizsgálat, az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1989

>!
Európa, Budapest, 1993
418 oldal · ISBN: 9630755378 · Fordította: Somogyi Pál László

Most olvassa 2

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

csalloi>!
Joyce Carol Oates: Jó étvágyat, Amerika!

Ez már a sokadik könyv, amit az írónőtől olvasok. Az első az Áldatlan szerelmek című regény volt, emlékezetes élmény, hasonló környezetben játszódik, mint ez. A cselekményére már nem emlékszem pontosan, de a hangulata azóta is bennem van. Az azóta olvasott írásai is tetszettek, de a Jó étvágyat, Amerika! a második, ami igazán megfogott.
Soha nem tudhatjuk, hogy amire olyan nagyon vágyunk, az pontosan mit is takar. Van, aki középosztálybeli életre vágyik, ami távolról szép, sőt, biztosan sokan vannak, akik elégedettek is vele. Van, akinek tényleg elég az, hogy őt irigyeljék, vagy akit annyira lefoglal a hivatása, hogy valóban nem vágyik semmi másra. Aztán a többség előbb-utóbb rájön, hogy ez kevés.
A könyvből kiderül, hogy a szép látszat mögött majdnem minden családban, illetve kapcsolatban vannak kisebb-nagyobb problémák. Az ő életük kizárólag abban tér el a többiektől, hogy kényelmesebb házban élnek, jobb autójuk van és finomabb ételeket és italokat fogyasztanak. Ami, ha őszinték vagyunk, akkor nem is kevés.

Violett_Cs>!
Joyce Carol Oates: Jó étvágyat, Amerika!

Első könyvem volt az írótól. Nagyon jól bemutatta a jómódú amerikai családok életét valamint azt hogy a külcsín mögött milyen problémák rejtőznek. A baráti kapcsolatok őszinteségét, a társadalom bírálatát illetve azt hogy milyen törékeny a boldogság. Picit engem a Stoner című könyvre emlékeztetett ez a történet elsősorban Ian főszereplő miatt hiszen sokszor ő is csak engedte magát sodródni az eseményekkel.

marcsy>!
Joyce Carol Oates: Jó étvágyat, Amerika!

Az első könyv, amit az írónőtől olvastam. Nekem tetszett. , ahogy bemutatta a felső középosztálybeli amerikai emberek valódi, felszínesség mögött rejtőző életét.


Népszerű idézetek

Ninácska P>!

Végtére is az áldás fonákja az átok – folytatta Bianca. -Ahogy a görög ara szó nemcsak imát jelent, hanem átkot is. A görögök megértették, hogy az átok valójában szintén ima: az ellenségeink elleni ima.

138. oldal

Ninácska P>!

Ottinger úgy nézett az ügyfelére, ahogy oly gyakran nézett az elkövetkező hónapokban: türelemmel, szánalommal, némi rokonszenvvel, de némi megvetéssel is. Te hülye, mintha ez sugárzott volna a szeméből, te seggfej. – Persze hogy számít, minden számít, vegye már észre, hogy ezentúl az életéért küzd – mondta.
Ian meglepődött, elnevette magát. – Az életemért? Azt aztán nem.

210. oldal

Ninácska P>!

Néha az az érzésem, Ian, hogy itt valamiféle játék folyik, azok az asszonyok játsszák, akiket ismerünk: a hozzánk tartozó asszonyok […], a hazeltoni asszonyok, a feleségek, mind benne vannak egy bonyolult játékban… a hátunk mögött. Ez a játék velünk kapcsolatos, de nincs tudomásunk róla. Ahogy boldognak mutatják magukat, amikor felveszik a telefont, ajtót nyitnak a vendégeknek, bár néhány pillanattal előbb még igen-igen messze voltak a… a boldogságtól…

291. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Don DeLillo: A mérleg jegyében
Arthur Miller: Gyújtópont
Susan Sontag: Amerikában
Don DeLillo: Fehér zaj
Susan Sontag: Halálkészlet
Don DeLillo: Nulla K
Don DeLillo: A fenevad szabad
Don DeLillo: Cosmopolis
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
George R. R. Martin: Kardok vihara