Irgalmas ​ég 13 csillagozás

Joyce Carol Oates: Irgalmas ég

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A kényelemimádó ötvenes években, a feketelistázó és atombombákkal riogató McCarthy-korszak Amerikájában a Stevick család éli a kispolgárok tisztes és nyugodt életét. A békés külhám alatt persze vad szenvedélyek és gyikos indulatok forrongnak, vérfertőzés, bűn és halál fenyeget. Stevickék egyetlen fia a klinikai halál állapotából tér vissza, miután megsebesült a koreai háborúban, kamasz lányuk éppen csak túlél egy öngyilkossági kísérletet, hogy aztán vad és majdnem végzetes szerelembe bonyolódjék valamikor bokszbajnok és kujon nagybátyjával, s az apa is alig állja meg, hogy ne dúlja fel családi életét a szenvedély röpke fellobbanása miatt. Hajszálon múlik mindig a Stevickék családi békéje. Vajon mi őrzi meg mégis? A már gyerekkorban tökélyre vitt hazudozás, az önáltatás, a képmutatás, vagy a véletlen? Vagy furcsamód netán mégis az, hogy a háborús riadalomban a féltőn szerető atya atombunkert épít családja védelmére a kert alján?

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
Árkádia, Budapest, 1991
668 oldal · ISBN: 9633071771 · Fordította: Széky Annamária

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

ervinke73>!
Joyce Carol Oates: Irgalmas ég

A hosszú, több száz oldalas regényekkel úgy vagyok, nagy levegő az elő oldalaknál, mi lesz, ha nem tudok belehelyezkedni, pazarolt lesz a rá szánt idő. Ebben az esetben viszont gyorsan jött a ráhangolódás, olvastatta magát az amúgy megrázó családsztori, minden szereplő élt, még akkor is, ha a démonaikat nem lehetett szeretni. Oates könnyed kézzel rajzol Amerika-tablót, és ugyanolyan könnyedén ábrázolja szereplőit, teszi ezt úgy, hogy közben mégis súlya van mindennek, amit mond. Hemingway-el és F. X. Toole-al egyenrangúan ábrázolja a profi boksz világát, elvégre nagy rajongó.
Nekem szólt arról is, bármit ér el az emberiség, járhat a Holdon, használhatja az atomokban rejlő mérhetetlen energiát, káprázatos tudományos és technikai vívmányokat hozhat létre, legemberibb kihívásaival mégsem képes megküzdeni, szív és lélek ugyanazokat a hibákat követi el évezredek óta. Hiába különböztetjük meg magunkat másoktól, csoportot csoporttól, teremthetünk ellenséget, győzhetünk minden héten ellenfél ellen, egy valami végtelenül közös bennünk: boldogságra vágyunk.

Lancaster>!
Joyce Carol Oates: Irgalmas ég

Mindig azt hiszem, hozzá vagyok szokva Oates stílusához és az őrület legrealistább összecsomagolásához, aztán a végén mindig megdöbbent. Merthogy ez ismételten csak az a tipikus amerikai család, a kivilágított veranda, amely mögött ott a szürkületi homályban fürdő ház a titkaival.

A Stevick házaspár a klasszikusnak tűnő, küzdelmes életüket élik, mígnem a papa kitalálja, hogy bunkert fog építeni a paranoiája megnyugtatása végett, nehogy a szovjetek lebombázzák a kis családot némi atommal. A mama a maga prüdériája és vallásossága mögé bújik, folyamatos kritikát gyakorolva a gyerekein. Csodálkozunk hát, ha a gyerekeik fejvesztve elmenekülnek ebből a környezetből: házasságba, megkérdőjelezhető énekesi karrierbe, egyetemre, vagy a legbiztosabbnak tűnő helyre, az öngyilkosságba?

A vérfertőző nagybácsi-unokahúg szerelmi kapcsolat már szinte csak megkoronázza a tébolyt Stevickéknél, kész csodának tartottam a történet végi fordulatokat mindezek után.

vajdazs>!
Joyce Carol Oates: Irgalmas ég

Olyan összetett cselekmény szálak futnak egymás mellett a regényben, hogy ha akarnám, de tudnám összefoglalni. Mindegyiknek egy családhoz tartozik. Kívülről és távolról nézve egy kedves, rendes család, de mi, olvasók ismerjük a gondolataikat, érzéseiket, és így már elrettentő, milyen titkai lehetnek valakinek. A cím (az eredeti is) találó. Olvasásra ajánlom.


Hasonló könyvek címkék alapján

Arthur Miller: Gyújtópont
Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek
Martha Hall Kelly: Orgonalányok
Stephen King: 11.22.63
Stephen King: 11/22/63
Paul Auster: 4 3 2 1
John Grisham: A festett ház
Chaim Potok: Az ígéret
Philip Roth: Düh
Ruta Sepetys: Kalitkába zárt álmok